Fantastiskt härliga kryssningar 🛳️☀️🥂

Kryssning / Permalink / 0
(null)
Vi tycker att det är härligt att åka på "Kryssningar" - det kan vara "Lyxiga" kryssningar i Karibien eller Medelhavet, Flodkryssningar på Europas floder, Minikryssningar i Östersjön, Fjordkryssningar i Norge, Kielkryssningar och en hel del andra korta kryssningar. Vi har det senaste året gjort 4 kryssningar och det blir fler i höst.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10-15 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st  Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. Vi har förutom resor vin och mat som våra stora intressen. Kryssningar har blivit ett stort intresse för oss under de senaste 6-7 åren.
 
I det här blogginlägget har vi samlat många bilder, tips och erfarenheter från många kryssningar, vilket kanske kan ge inspriation till en kommande kryssning.
 
Celebrity Ascent - 9 dygns kryssning i Medelhavet - april/maj 2024
(null)
I månadsskifter april/maj 2024 gjorde vi vår hittills bästa kryssning - den blir svårslagen. Vi kryssade i 9-dygn på det fantastiska nybyggda fartyget Celebrity Ascent i Medelhavet. Vi hade bokat en balkonghytt i Concierge Class, en hyttkategori som vi uppskatta mycket från tidigare kryssningar - men vi fick nu tillfälle till att lägga bud på en uppgradering till "Suiteclass", vilket vi gjorde och fick igenom.  Vi visste då inte hur nöjda vi skulle bli.
(null)  
Vi bodde i en Sunset Sky Suite i akterna på Celebrity Ascent - en mycket trevlig suite på drygt 30 kvm med en stor verande med solsängar. Där trivdes vi bra - i "Suite Class ingår tillgång till en Bultler.
(null) 
Det är bar "Suite Class" passagerare som har tillgång till The Retreat - en avdelning med soldäck i två plan med gott om plats och med många bekvämligheter. På The Retreat finns det även en bar med lunchservering på soldäck, en lounge med Conciergeservice och en bar med drycker och servering av delikatesser. I The Retreat finns det även en speciell "Gourmetrestaurang" Lumaniee med mycket hög kvalitet på mat, dryck och service - där behövs det inte göras några bordsreservationer, det är bara att dyka upp när man vill äta. I Lumaniee serveras varje morgon en á-la-carte frukost. The Retreat blev en mycket bra upplevelse - toppservice, fantastisk mat och dryck och aldrig någon kö till någonting.
(null)
Maten på Celebrity Ascent var i toppklass - vi njöt vid varje måltid av mat service och dryckerna. Det serveras bl a Champagne till maten eller när man ville ha Champagne eller årgångs whisky mm.
(null)
Vi gjorde många trevlig hamnstopp under kryssningen - Villefranche/Nice 🇫🇷,  Santa Margeritha/Portofino 🇮🇹, La Spezia Pisa/Florens 🇮🇹, Civiavecchia/Rom 🇮🇹 och Neapel/Pompeji 🇮🇹. Gott om tid för att utforska sevärdheterna. Fartyget avgick och ankom från Barcelona 🇪🇸. Vi var i Barcelona i tre dagar för kryssningen - en utmärkt kombination.
(null)
Underhållningen ombord höll hög klass varje kväll med ett varierat utbud av musikaler, sångerskor, sångare, stand up artister, akrobater m fl.
 
Det här var vår femte kryssning med vårt favoritrederi - Celebrity Cruises. Vi kommer att göra fler kryssningar med dem i framtiden.
 
Via länkarna kan si många fler bilder och läsa om kryssnningen med mycket information och fakta.
 
Hamnstopp
 
Den här kryssningen med alla upplevelser kommer att finnas kvar i minnet så länge som vi lever.
 
Flodkryssning - Amadeus Royal på Donau - 1 vecka i juni 2023
(null)
Vi gjorde vår första flodkryssning i juni 2023 på Donau ombord på Amadeus Royal. Ett mindre fartyg som tar ca 140 passagerare. Fartyget gillade vi starkt, bra boende i hytt med fransk balkong, rymlig hytt med bra badrum och sköna sängar. Servicen ombord var toppen - maten höll högre klass än vad vi hade förvätat oss - det fanns bara en restaurang ombord men de varierade rätterna fantastiskt bra. Det fanns många valmöjligheter vid samtliga luncher och middagar - 4-rätters måltider. Frukosten serverades som en hotellfrukost buffé. Vackra och goda rätter.
(null)
 Vi kryssade förbi många fina byggnader längs med Donau.
(null)
Maten ombord höll en väldigt hög kvalitet
 
Det arrangerades en hel del aktiviter ombord av besättningen - vilka var mycket trevliga. Det var en njutning att sitta på soldäck och se alla vackra vyer på båda sidor om fartyget. Vi seglade förbi borgar, vinodlingar, byar, kloster, kyrkor mm i ett behagligt tempo. Det är verkligen avkopplande att kryssa på Donau.
(null)
Vi gjorde många stopp längs med Donau - vi fick guidade stadsvisningar i Budapest, Bratislava och Wien. Vi gjorde även stopp i Krems och Melk. Vi startade och kom tilbaka till Passau i Tyskland - även det en fin gammal tysk stad. Det blev besök i fyra länder, Tyskland 🇩🇪,  Österrike 🇦🇹, Ungern 🇭🇺 och Slovakien 🇸🇰. Vi kommer definitivt att göra fler flodkryssningar i framtiden.
 
Via de här länkarna kan ni se fler bilder och ta del av de tips och erfaenheter som vi delar med oss av
 
Budapest
Wien och Bratislava
 
 
Kryssning till Höga Kusten - 2-dygn ombord på Birka Gotland i juni 2024
(null)
I midsommarveckan 2024 gjorde vi en "minikryssning"  till Höga Kusten - Vi kryssade med nyrenoverade Birka Gotland till Höga Kusten (Härnösand) och via Mariehamn på Åland tillbaka till Stockholm. Det blev 2 dygn ombord på Birka Gotland - ett trevligt fartyg med bra mat och service.
(null)
Höga Kustenbron 
(null)
Vi gjorde en utflykt när fartyget låg i Härnösand. Vi besökte Höga Kustenbron, gjorde ett besök på High Coast Whisky för en guidad visning, whiskyprovning och åt en god lunch. Vi besökte sedan Lunde - där händelserna "Ådalen 31" inträffade samt en kort tur genom centrala Härsnösand. En mycket trevlig och givande utflykt.
(null)
 
Efter avgång från Härnösand kryssade Birka Gotland i fyra timmar längs med Höga Kusten där vi kunde se bl a Höga Kustenbron, Högbonden Fyr, Ulvöarna, Mjältön och Skulebergets Nationalpark,
 
Vi kryssade sedan till Mariehamn för ett kort stopp utan landstigning - innan återfärden till Stockholm en skön och solig dag genom Ålands och Stockholms vackra skärgårdar. 
 
Vi är jättenöjda med den här "minikryssningen" vi kommer säkert att göra fler sådana kryssningar i Östersjön med Birka Gotland - kanske blir det till Bornholm.
 
Här hittar ni många fler bilder, info och fakta om Höga Kustenkryssningen http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2024/june/harlig-kryssning-till-hoga-kusten-ombord-pa-birka-gotland.html
 
 
  
 
Kielkryssning i oktober 2023
(null)
Vi har gjort flera kryssningar till Kiel från Göteborg med Stena Line. De senaste gångerna har vi valt att bo i en "Panorama Class hytt" - mycket fina hytter högst upp - stora hytter med riktiga sängar, sober inredning, lounge med mousserande vin, frukt och choklad mm. Det blir mer som en "riktig kryssning". Vid vår senaste Kielkryssning valde vi att bo en natt på hotell i Kiel - vanligvis har vi med oss bilen och kör runt i norra Tyskalnd och i södra Danmark under några dagar. 
(null)
Panorama Class hytt på Stena Line till Kiel - det ingår bl a välkomstdrink, vin i hytten, frukost med mera.
(null)
Vi åt goda middagsbufféer ombord med bl a skaldjur och många andra godsaker - öl och vin ingår i buffépriserna. Bra kvalitet för att vara på ett linjefartyg.
(null)
 Kiel är en stad som är värt en övernattning - finns en del att se och göra där.
(null)
På Cittimarkt går det att handla öl, vin, sprit till mycket konkurrenskraftiga priser - det finns även en Primarkbutik samt det stora klassiska varuhuset Karstadt i Kiel
 
Vi länken hittar ni bilder, fakta och info om Kielkryssningar - Vi har precis bokat in en ny Kielkryssning i november 2024. http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/october/harlig-och-lyxig-3-dagarskryssning-till-kiel.html
Vi gjorde även en Kielkryssning i mars 2023 med bil där vi reste runt i tyskland/Danmark och reste hem via Fredrikshamn  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/april/varlig-upptacksfard-i-danmark-och-tyskland.html
 
 
 
Karibienkryssning - 1 vecka ombord på Celebrity Equinox 2019
(null)
Vi har kryssat fyra gånger i Karibien med Celebrity Cruises - vi är mycket nöjda med alla 4 kryssningarna. Vi delar här med oss av bilder, tips och erfarenheter från kryssningen med Celebrity Equinox 2019 - besök i Key West - Costa Maya (Inkaruiner mm) - Cozumel - Caymanöarna- Från och Till Miami - vi har alltid kombinerat Karibienkryssningarna med besök i Florida och eller New York.
(null)
Maten på Kryssningarna med Celebbrity Cruises har alltid hållit en mycket hög klass, liksom service och underhållningen.
(null)
 Vi besökte Grand Cayman där vi gjorde en guidad rundtur.
(null)
I Costa Maya besökte vi bl a ruiner från Inkatiden 
(null)
 Många goda middagar
 
 
Här hittar ni många bilder, tips och erfarenheter från fyra Karibienkryssningar i kombination med Florida http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/february/recension-av-karibienkryssning.html
 
Här mer om Florida före och efter kryssningarna.
 
 
 
Kortkryssning - Strömstad-Sandefjord i augusti 2023 
(null)
Under både 2022 och 2023 gjorde vi korta kryssningar med Color Line mellan Strömstad och Sandefjord. En vacker sjötur på ca 2,5 timmar med många vackra vyer i Sveriges och Norges skärgårdar. Vi har stannat några nätter på hotel i Sandefjord och gjort flera utflykter till bl a Telemarkskanalen, Mölen, Nevlugnhavn med flera ställen  - i Sandefjord finns det bl a ett spännande Valfångsmuseum, Street Art och fler riktigt bra restauranger. Via länken hittar ni bilder, tips och fakta om denna fina kryssning
(null)
Sandefjord 
 
 
Hurtigruten i Geirangerfjorden 
(null)
Vi gillar Norge - under flera år valde vi ut en kuststad i taget som t ex Trondheim, Bergen, Tromsö och Ålesund och stanade några dagar i respektive stad. När vi besökte den vackra jugendstaden Ålesund gjorde vi en heldagstur, 8 timmar, med Hurtigruten in till Geiranger genom den vackra fjorden och tillbaka till Ålesund. En otroligt vacker båttur. Vi vill göra fler kryssningar med Hurtigruten.  
(null)
Geirganger längst inne i fjorden  
(null)
Geirangerfjorden
 
Kryssningar har blivit en stor favorit - vi var väldigt tveksamma till att kryssa innan vi gjorde vår första kryssning i Karibien. Vi började med en kryssning på 4 dygn och blev så nöjda så att nu har vi gjort många kryssningar och fler kommer det att bli. Kanske har det här blogginlägget gett lite inspiration till att börja att funder/planera en kryssning? 
 
Har ni några frågor får ni gärna höra av er till oss via Facebook, Instagram, Bloggen, Messenger mm.
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
 
 
 
 
Till top