Reseguide Köpenhamn 🇩🇰 - våra bästa tips.

Norden, Reseguider / Permalink / 0
(null)Köpenhamn besöker vi ofta och gärna, senast i september 2023. Köpenhamn är en av våra favoritstäder för en weekendresa/minisemester. Vi har samlat bilder och våra bästa Köpenhamntips i det här blogginlägget.
(null)Jag vet inte hur många gånger som jag, Björn, har besökt Köpenhamn det har blivit väldigt många besök både privat och i affärslivet (varje månad under många år). Köpenhamn är en stad som vi båda stortrivs med att vara i, att "hygge oss i"
(null)          
Vi Björn och Karin Demme från Göteborg, har en mycket stor passion för att  resa och för att skriva Vi reser ca 10-15 gånger per år, både korta och långa resor, bl a har vi gjort 12 Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.
 
Här har vi samlat våra allra bästa tips om Köpenhamn om bl a hotell, restauranger, sevärdheter, promenadstråk, utflyktsmål med mera.
(null)                       
Nyhavn i juletid....
(null)       
Jul på Tivoli är en härlig upplevelse
 
Köpenhamn gillar vi verkligen. Det är en mycket gemytlig, greppbar, trevlig stad med en tilltalande arkitektur. Vi njuter för fullt från det vi kommer till dess vi reser hem igen. Det är härligt att promenera runt i Köpenhamn och besöka Tivoli, Rådhusplatsen, Ströget, Kongens Nytorv, Nyhavn, Amalienborg, Kongens Have, Langeline, Holmen, Christiania och Chistianshavn mm samt att göra utflykter i närområdet till Humlebaek (Louisiana), Amager, Roskilde, Helsingör och Gilleleje.
(null)               
Kongens Have
(null)               
Christianshavn 
(null)               
Rosenborgs Slott i Kongens Have 
 
HOTELL
 
Boende Vi har bott på väldigt många hotell i Köpenhamn, ca 25 olika, och de flesta har varit bra. Vi har några favoriter som vi gärna återkommer till som 71 Nyhavn (Ligger längst nere i Nyhavn i en gammal magasinsbyggnad,  Radisson Collection  Royal, Scandic Palace, Scandic Front(där vi bott de vid de tre av de fem senaste besöken i Köpenhamn med fint läge vid vattnet ca 200 meter från Nyhavn), Wide Hotel/Ascot Hotel (2 systerhotell med gemensam reception o frukostrestaurang nära Rådhusplatsen - vi har bott på båda hotellen flera gånger. Vi bodde nu i september 2023 på Wide Hotel som vi tycker är bättre och fräschare än systerhotellet Ascot. 
(null)                        
Scandic Collection Royal, mitt emot Tivoli. Ett klassiskt designhotell med rum som är designade av Arne Jacobsen med de klassiska möblerna. Vi har några gånger bott i ett Arne Jacobsen designat rum. Ett hotell som vi gillar starkt, inte billigt men mycket bra.
(null)                        
Scandic Palace ligger mitt på Rådhusplatsen och 30 meter från Ströget. Ett klassiskt hotell som Scandic tagit över driften av. Mycket av den gamla charmen finns kvar. Vi har bott här flera gånger och trivs utmärkt bra med att bo här.
(null)                        
Scandic Front ligger vid 200 meter från Nyhavn och direkt vid vattnet och ca 300 meter från Amalienborg Slott. Ett fräsch, prisvärt hotell som vi bott på några gånger, senast i oktober 2019, Vi kommer mer än gärna tillbaka.
(null)              
Wide Hotel/Ascot Hotel  ligger ett par hundra meter från Rådhusplatsen på en lugn gata.  - hotellen delar reception och frukostrestaurang. Fräscha och bekväma rum och bra frukost
 
Vill man bo överdådligt bra då är Nimb alternativet, vi har ännu inte bott där, men vi har fått en personlig guidning på det lilla boutiqehotellet vid Tivoli (Men smakar det då kostar det) Ett enastående, designat hotell in i minsta detalj, med mycket hög servicenivå samt att nästa alla rum har en härligt utsikt ut över Tivoli (alla rum utom ett). Vi kommer troligtvis att testa Nimb någon gång i framtiden.
(null)                        
Nimb Hotel
 
Övriga hotell som vi är nöjda med är Skt Petri, Admiral och Scandic Copenhagen
 
RESTAURANGER
 
Restauranger vi har besökt väldigt många restauranger i Köpenhamn under årens lopp, här är några av våra favoriter. Köpenhamn är en fantastisk restaurangstad, vi åker hit nästan bara för att äta gott. Till LUNCH är favoriterna  Cafe Halvvejen, som är en klassisk favorit sedan många år tillbaka. Här behöver man boka bord i god tid. Här njuter vi av klassiska Danska favoriter med öl och "en lille en", hög kvalitet på mat och dryck, en härlig atmosfär, trevligt och prisvärt. Senaste besöket 9 Nov 2022.
(null)                
(null)                       
 
Restaurant Palaegade
(null) 
På Palaegade 8 nära Kongens Nytorv. Är en "finrestaurang", lunchtid specialiserad på smörrebröd av absolut högsta kvalitet vad gäller råvaror, service och miljö. Ägarna driven även en restaurang med 1 stjärna i Guide MIchelin. Boka bord om ni har planer på ett besök.
(null) 
Restaurant Palaegade
 
Tivoli Food Hall.
(null)              
Smörrebröd på Tivoli Food Hall - vi vr där  senast i nov 2022.
      
Tivoli Food Hall är ganska nytt, ligger på utsidan av Tivoli mittemot järnvägsstationen. Det här är ett högkvalitativt Food Court med flera riktigt bra restauranger. Väl värt ett besök, vi har varit där flera gånger.
 
Sticks’n’Sushi Tivoli
(null)              
Sticks’n’Sushi ligger på tredje våningen ovanför Tivoli Food Hall och har en magnifik utsikt över hela Tivoliområdet. Här serveras det små asiatiska rätter, sushi mm. Hög kvalitet i lugn miljö. 
 
BOB Bistro i Ködbyen
(null)                                   
Underbara Smörrebröd på BOB Bistro. Här tillagas smörrebröden a la minute fisken steks vid beställning och serveras varm. Riktigt bra smörrebröd, restaurangen ligger I Ködbyen, det gamla slakthusområdet, där finns det många bra restauranger. Vi har besökt bistron flera gånger för lunch.
 
TORVEHALLARNE
Här kan man både handla delikatesser att ta med hem eller äta riktigt gott och dricka kaffe, ta en öl eller dricka ett glas vin. Det finns många olika matställen, tapas, smörrebröd, fisk o skaldjur mm, och barer att välja bland. Vi tycker att det är väldigt trevligt att gå hit för att äta en god lunch eller för att dricka ett glas vin med något gott tilltugg.
(null)                                           
Torvehallarne 
 
Till MIDDAG,  
 
Keyser Social
(null) 
Keyser Social är en helt fantastisk bra restaurang. Här serveras det 10 eller 13 rätters menyer från de astiatiska köken från Japan, Kina, Thailand, Malaysia och Vietnam. Helt underbara smaker och vackra uppläggningar - små delikata rätter som serveras i omgångar - asiatiskt fusion när den är som bäst. I november 2022 betalade vi 400 DKK för 10 rätter och 345 DKK för 4 glas med matchande vin. Mycket trevlig och kunnig service. Ett ställe som är givet för oss på nästa Köpenhamnsresan. Vi gjorde ett nytt besök på Kayser Social i september 2023 och blev om möjligt ändå nöjdare än vid förra besöket. Priset för mat och vin var oförändrat dvs 10 rätter för 400 DKK och vinpaket för 345 DKK.
(null) 
Keyser Social - här kan ni läsa en recesion om vårt besök i september 2023  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/september/kayser-social-vilken-fantastisk-matupplevelse-vi-fick.html
 
Marv & Ben
(null) 
Marv & Ben är en fine dining restaurang som har omnämnaden i Guide Michelin år efter år. Där serveras det 4 eller 6 rätters avsmakningsmenyer. Nordisk kök av absolut högsta klass - ekologiska råvaror från små producenter, välvalda viner från kvalitetsproducenter. I nov 2022 år vi en sagolik bra 6-rätter meny med 6 viner - vilka smaker, vilka uppläggningar - det blev en mat o vinupplevelse som vi sent kommer att glömma - ett par av rätterna kommer vi att drömma om och aldrig glömma.
(null) 
Några av viner på Marv & Ben. Vi längtar redan tillbaka - kommer att boka bord samtidigt som vi bokar in nästa Köpenhamnsresa. Skall ni fira något speciellt och eller vill ni ha en riktigt stor matupplevelse - då är Marv & Ben alternativet. Det kostar visserligen en hel del, men vi tycker att det var värt pengarna (1200 DKK för 6-rätter och 6 viner).
 
Den lile fede, 
(null)5-rätters på Den Lile Fede
(null)                       
Vinpaket på "Den Lile Fede". Hög kvalitet på mat och dryck, bra och trevlig service och mycket prisvärt 680 DKK för fem rätter med vinpaket (Nov 2022) Den Lile Fede ligger på Store Kongensgade nära Kongens Nytorv. Senaste besöket gjorde vi i september 2023 då kostade 5-rätter med vinpaket 699 DKK - vilket vi tycker  är mycket prisvärt- vi har besökt Den Lille Fede många gånger och vi kommer gärna tillbaka. Här en recension från september 2023   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/september/mycket-god-och-prisvard-5-ratters-meny-pa-den-lille-fede.html
 
HØST 
 
Vi har nu ätit två helt fantastiska middagar på topprestaurangen Høst på Nörre Farimagsgade, i Nov 20221 och i Nov 2022. Vilka fantastiska matupplevelser som vi fått där. Vi beställde "En aften på Høst" en 5-rättersmeny med vinpaket, aperitif och kaffe mm. Kostnad 995 DKK per person, mycket prisvärt med tanke på den höga kvaliteten. Priset har varit detsamma både 2021 och 2022, även i Sept 2023 är priset oförändrat. Det har blivit helt oförglömliga kvällar. Två av våra stora restaurangupplevelser - och vi har besökt många restauranger med stjärnor i Guide Michelin.
(null)          
Vi fick förutom de 5-rätterna i menyn ytterligare 3 överraskningsrätter - totalt 8 serveringar. Här de tre första. 1. Löjrom på kronärstskocksblad 2. hälleflundra med vita vinbär 3. rökta kammusslor med äpple och jordärtskocka. (Nov 2021) det var samma antal rätter och viner i november 2022 och de höll lika hög kvalitet som de gjorde i nov 2021.
(null)4. Musselsoppa o timjan 5. Krabba på våffla 6. fylld pärlhöna med selleri och mandel
7. Yoghurtmousse 8. Havtornsorbé med vit choklad.
(null)Alla rätterna hade otroligt fina och goda smakkombinationer, rätter var kreativa, spännande samt mycket vackert presenterade - helt fantastiskt gott, vilken upplevelse. 
Samtliga 6 viner (5 på bild - Grüner Veltlinervinet missade jag att fota) som vi serverades på Høst var riktigt bra och välmatchade till rätterna. Så nöjda var det väldigt längesedan som vi var efter ett restaurangbesök. Till Høst kommer vi garanterat tillbaka vid nästa Köpenhamnsbesök, vilket vi gjorde i november 2022 och det blir nya besök i framtiden.
 
Temporada Tapas Restaurang 
(null)
Temporada Tapas besökte vi för första gången i mitten av september 2023. Vi blev mycket positivt överraskade av kvalitén på både mat och dryck. Så mycket känska och kunnande som läggs ner på varje rätt och så utsökt gott. Temporada kommer vi att bioka in på nytt vid nästa Köpenhamnsbesök. 
(null)
 Vi beställde menyn med 11 tapasrätter och tillhörande vinpaket med 4 riktigt bra viner. Maten kostade 400 DKK och vinet 329 DKK. Mycket för pengarna.
(null)
 Här ser ni vår recension med många bilder från besöket i september 2023 http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/september/tapas-i-kopenhamn-temporada-tapas-ar-en-fantastiskt-bra-tapasbar.html
 
  
Maple Casual Dining
(null)              
Den 9 Nov 2021 hade vi bokat bord på en för oss ny restaurang, Maple Casual Dining på Vesterbrogade. Vi hade fått tips om den av vänner, dessutom är den rankad som nr 2 av 1950 restauranger i Köpenhamn på TripAdvisor. Vi blev mycket positivt överraskade av både mat och service. Vi beställde en 4-rätters meny med 4 tillhörande viner. Maten var mycket bra och mycket vackert presenterad. Servicen var jättetrevlig, vänlig och kunnig med fingertoppskänsla. Vi betalade 595DKK per person för mat och vin, mycket prisvärt tycker vi. Hit kommer vi tillbaka. Rankingen på TripAdvisor visade sig stämma.
(null)                  
Vinpaket på Maple Casual Dining
 
Radio
(null)                        
RADIO är en kreativ restaurang med spännande, oerhört goda rätter där smakerna är väl sammansatta. Här äter vi en tre eller femrätters avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket. 
  
Vespa är en mycket prisvärd Italiensk restaurang på Store Kongensgade (för serveras det en meny med snacks+4 antipasto rätter + 1 valfri varmrätt pasta eller  kött eller fisk och dessert för 295 DKK - 475 DKK inkl vin och vatten Ad libitum - pris i nov 2022.  
 
Kanalen  finrestaurang i Christianshavn m fl. Det finns många mycket bra restauranger i Köpenhamn bl a restaurangerna med stjärnor i Guide Michelin. Vi ser Köpenhamn som Nordens " Mathuvudstad " och maten är ofta huvudanledningen till våra besök i staden.
 
Via länken hittar ni fler bilder och mycket information om 11 av våra restaurangfavoriter i Köpenhman , gatuadresser och webplatser mm     http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/september/fantastiska-matupplevelser-i-kopenhamn-vara-basta-restaurangtips.html
  
SEVÄRDHETER
 
Sevärdheter Glyptoketet , konstmuseum grundat av Carl Jacobsen (Carlsberg bryggeri),  Arken konstmuseum på Ishöj Strand.   
(null)          
SMK Statens museum för konst, ligger nära Kongens Have - mycket sevärd konst
(null)              
Tivoli som är en vacker gammal nöjespark mitt i city med bra restauranger, Jul på Tivoli öppnar för säsongen den 17 Nov 2023.
(null)                  
Vaktparaden marscherar till vaktombyte på Amalienborg - avgår ca 11:30 från Rosenborgs Slott/Livgardet i Kongens Have . Vaktombyte äger rum kl 12 varje dag på Amalienborg
(null) 
Vaktavlösning på Amalienborg kl 12:00
(null)                      
Rosenborgs  Slott där kronjuvelerna kan ses,  
(null)                          
Christianshavn med kanaler, vackra byggnader, trevliga restauranger - trevlig stadsdel att promenera i.
(null)              
"Fristaden" Christiania - ett besök där är en intressant och spännande upplevelse. Vi tar gärna en promenad dit via gångbron vid Nyhavn och vidare till Christiania.
(null) 
Christiania
(null)              
Christiania
(null)              
Örstedparken - den lilla fina parken med många statyer promenerar vi gärna i - det tar inte många minuter från Rådhusplatsen att gå dit. Lugnt och vackert.
(null)              
Botaniske Have ligger nära både Kongens Have och Örstedparken - vi brukar promenera igenom alla tre parkerna samma förmiddag. I botaiske Have finns det fantastiskt många plantor, blommor och träd - många är sällsynta. I perken ligger även Palmhuset med exotiska växter. I direkt anslutning till Botaniske Have ligger Naturhistoriska museet.
(null)              
Kongens Have med Rosenborgs Slott med rosenträdgården. En riktigt fin park som vi gärna besöker.
(null)              
Operan, Skuspilhuset, Sorte Diamant (biblioteket) och Nyhavn.
(null) 
Marmorkirken ligger nära Amalienborg - en mycket speiell kyrka som är väl värt ett besök - det tar tre minuter att gå dit efter t ex vaktavlösningen på Amalienborg.
(null)              
Ködbyn - det gamla slakthusområdet innehåller idag mång restauranger och är väl värt ett besök. Ligger nå¨gra hundra meter från Huvudbangården (Köpenhamns centralstation)
 
Andra sevärdheter är bl a Visit Carlsberg - upplevelsecentrum guidad tour och ölavsmakning, Köpenhams Zoo är Danmarks största djurpark med 3300 djur, Bakken (Dyrehavsbakken gammal nöjespark strax norr om centrala Köpenhamn).
(null) 
Den Lille Havfrue på Langeline den lilla statyn är bara 125cm hög, Nyhavn , Kanalturer från Nyhavn och mycket mer,. Ta gärna en promenad från Nyhavn via Amalienborg, Churchillparken ut till Langeline och Den Lille Havfrue.(null)               
Vaktparaden på väg till Amalienborg
 
  (null)
Julmarknader  det finns flera julrmarknader i Köpenhamn i Nyhavn på Kongens Nytorv, Axeltorv, På Tivoli, Christiania  mm - de öppnar vid lite oloka datum från början/mitten av november och fram till 21 december. Finns mycket att se och äta/dricka på dessa marknader.
 
Utflyktsmål nära Köpenhamn är t ex Konstmuseet Louisiana i Humlebaek når man lätt med tåg från Köpenhamn på 30 minuter - det finns kombibiljetter tåg+inträde till Louisiana för 235 DKK, Roskilde, Dragör, Helsingör m fl platser som nås inom ca 30 till 60 minuter från centrala Köpenhamn med tåg, buss eller bil.
(null)              
Roskilde Domkyra besökte vi senast i Okt 2021
(null)          
Kronborgs Slott i Helsingör besökte vi senast i okt 2021 
 
Shopping.  Ströget med illum , LEGO Flagshipstore, Söstrene Grene, Georg Jensen mm varuhuset  Magasin du Nord vid Kongens Nytorv, små fina Designbutiker och gallerier på Bredgade och shoppingcenters som Fisketorvet, Fields och Nörrebro Storcenter m fl. Den svaga Svenska kronan gör att shoppingen i Köpenhamn idag känns ganska "dyr" jämfört med Sverige.
 
Kommunikationer När vi åker till Köpenhamn från Göteborg gör vi det med antingen tåg, bil eller flyg. Från flygplatsen Tåg eller Metro (t-baba) till Köpenhamn H (Centralstationen) alt. Metro till Kongens Nytorv.  I Köpenhamn tåg, Metro, buss och färja . Det finns dagskort (Citypass) att köpa för 80 DKK för 24 timmar och 200 DKK för 72 timmar, inkluderar transport till flygplatsen.
 
Copenhagen Card finns i två varianter Discover med fler än 80 attraktioner mm och som HOP med fler än 40 attraktioner plus Hop on Hop off bussar - finns att köpa för 24,48,72,96 och 120 timmar. Se mer om priser och vad som ingår i korten på på www.copenhagencard.com
 
Köpenhamn är en mysig, härlig, trevlig, mat och konststad som vi åker frekvent till bara för att vi trivs så bra och för de riktigt bra restaurangerna. Vi kom hem från senaste Köpenhamnsbesöket den 14 september 2023  och vi tittar nu på att boka in en ny Köpenhamnsresa.🇩🇰.
Köpenhamn är staden som vi aldrig någonsin kommer att tröttna på - från Göteborg är det mycket bekvämt att ta tåget dit på några timmar och gå av tåget mitt i stan.
 
Alla prisuppgifter är från september 2023.
 
Har ni frågor om Köpenhamn får ni gärna höra av er till oss, vi svarar om vi kan.
 
🌞🇩🇰Hälsningar
 
Karin och Björn
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrun
 
#köpenhamn #danmark #demmereserjordenrunt
(null)                       
St Albans Church i Churchillparken - Köpenhamn 
(null)                       
Kungliga biblioteket - vy från Christianshavn
(null) 
Kongens Nytorv med blommande penséer i nov 2022
(null) 
Kalejdoskop i Christianshavn - glaskonst från Färöarna             
(null) 
Julmarknaderna på Kongens Nytorv och vid Ströget öppnade när vi var på besök 7-10 nov 2022.  (null) 
Castellet och St Albans Church några minuters proenad från Den Lille Havfrue  (null) 
Vackra Örstedtparken 
(null)
(null)
Christiania i sept 2023
(null)
Östre Anlaeg  är en parki centrala Köpenhamn har ett rikt djur och växtliv - nästan som att vara ute i vildmarken.
(null)
(null)
Rikt fågelliv i centrala Köpenhamn
(null)
Vårt rum på Wide Hotel i september 2023 - ca 200 meter från Rådhusplatsen och ca 5 minuters promenad från Centralstationen
(null)
"Luxusplatte" till lunch på Café Halvvejen i spetember 2023 . kostar 179 DKK för 2 peroner med brödkorg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Till top