Danmark 🇩🇰 Vår guide till ett ” Dejligt” besöksmål

Norden / Danmark, minisemester / Permalink / 0
 
(null)           
Danmark ett "Dejligt" land som vi besöker ofta, det blir vanligtvis flera besök i Danmark varje år. Under pandemiåret 2020 blev det "bara" ett besök i Danmark, men det blev riktigt bra.
 
Nu öppnar Danmark upp igen, men det finns fortsatt restriktioner för inresa till Danmark, vad som gäller ändras frekvent - läs vad som gäller för dig här coronasmitte.dk -  
 
 
(null)
 
I det här inlägget finns våra allra bästa tips och erfarenheter från väldigt många besök i Danmark. Läs mer om dolda pärlor, härliga upplevelser från olika delar av Danmark, samt se mängder av bilder som kanske kan ge inspiration till en kommande Danmarksresa.
 
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10 gånger per år, både korta och långa resor med ca 50 - 70 övernattningar, bl a har vi gjort 12 st Jordenruntresor. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.
(null) 
Karin och Björn Demme
 
Vi planerar att resa till Danmark i slutet av augusti/början av september 2021. Vi blev fullvaccinerade i början av juni 2021 och kommer att boka nästa Danmarksresa inom några dagar.
 
Planen är att ta färjan från Göteborg till Frederikshavn och köra söderut till en av våra favoritkroer, Scackenborg Slotskro i Mögeltönder för att njuta av miljön och av fantastiska mat o vinupplevelser. Vi fortsätter sedan till Husum i Tyskland för fortatt avkoppling. På väg tillbaka till Danmark kommer vi att handla vin, öl och sprit i Suderlugum där det finns många stora butiker med fördelaktiga priser.. Vi fortsätter sedan mot Fyn för övernattning i Odense och vidare till Själland och Köpenhamn med en avstickare till Humleäck för ett besök på Louisiana konstmusseum. I Köpenhamn blir det garanterat nya stora mat och vinupplevelser. Vi åker hem till Sverige via Östersundsbron. Så ser planen ut - vi bokar så snart vi kommer hem från resan till Blekinge/SKåne i veckan efter midsommar. 
  
Köpenhamn
 
Danmarks fina huvudstad Köpenhamn gillar vi verkligen. Det är en mycket gemytlig, greppbar, trevlig stad med en tilltalande arkitektur. Vi njuter för fullt från det vi kommer till dess vi reser hem igen. Vi vet inte hur många gånger som vi besökt Köpenhamn, men vi vet att vi aldrig kommer att tröttna på staden. Vi tycker att det är härligt att promenera runt i de centrala delarna av Köpenhamn. Maten är en stor anledning till våra frekventa Köpenhamnsbesök - längre ner i inlägget skriver vi om några av våra favoritrestauranger.
(null)           
Nyhavn
 
(null) 
Jul på Tivoli är en härlig upplevelse
 
Köpenhamn gillar vi verkligen. Det är en mycket gemytlig, greppbar, trevlig stad med en tilltalande arkitektur. Vi njuter för fullt från det vi kommer till dess vi reser hem igen. Det är härligt att promenera runt i Köpenhamn och besöka Tivoli, Rådhusplatsen, Ströget, Kongens Nytorv, Nyhavn, Amalienborg, Kongens Have, Langeline, Holmen, "Kødbyn", Christiania och Chistianshavn mm samt att göra utflykter i närområdet till Humlebaek (Louisiana), Amager, Helsingör och Gilleleje.
(null)      
Kongens Have
(null)      
Christianshavn 
(null)      
Rosenborgs Slott i Kongens Have 
 
Boende Vi har bott på väldigt många hotell i Köpenhamn och de flesta har varit bra. Vi har några favoriter som vi gärna återkommer till som 71 Nyhavn (Ligger längst nere i Nyhavn i en gammal magasinsbyggnad,  Radisson Collection Royal, Scandic Palace, Scandic Front(där vi bott vid de tre senaste besöken i Köpenhamn)    m fl.
(null)           
Scandic Collection Royal, mitt emot Tivoli. Ett klassiskt designhotell med rum som är designade av Arne Jacobsen med de klassiska möblerna. Vi har några gånger bott i ett Arne Jacobsen designat rum. Ett hotell som vi gillar starkt, inte billigt men mycket bra.
(null)           
Scandic Palace ligger mitt på Rådhusplatsen och 30 meter från Ströget. Ett klassiskt hotell som Scandic tagit över driften av. Mycket av den gamla charmen finns kvar. Vi har bott här flera gånger och trivs utmärkt bra med att bo här.
(null)           
Scandic Front ligger vid 200 meter från Nyhavn och direkt vid vattnet och ca 300 meter från Amalienborg Slott. Ett fräsch, prisvärt hotell som vi bott på några gånger, senast i oktober 2019, Vi kommer mer än gärna tillbaka.
 
Vill man bo överdådligt bra då är Nimb alternativet, vi har ännu inte bott där, men fått en personlig guidning på det lilla boutiqehotellet vid Tivoli (Men smakar det då kostar det) Ett enastående, designat hotell in i minsta detalj, med mycket hög servicenivå samt att nästa alla rum har en härligt utsikt ut över Tivoli (alla rum utom ett). Vi kommer att testa Nimb någon gång i framtiden.
(null)           
Nimb Hotel
 
Restauranger vi har besökt väldigt många restauranger i Köpenhamn under årens lopp, här är några av våra favoriter. Köpenhamn är en fantastisk restaurangstad, vi åker hit nästan bara för att äta gott. Till  LUNCH är favoriterna  Cafe Halvvejen,  som är en klassisk favorit sedan många år tillbaka. Här behöver man boka bord i god tid. Här njuter vi av klassiska Danska favoriter med öl och "en lille en", hög kvalitet på mat och dryck, en härlig atmosfär, trevligt och prisvärt. Senaste besöket 8 oktober  2019.
(null)       
(null)          
Café Halvvejen
 
Tivoli Food Hall.
(null)       
Tivoli Food Hall är helt nytt, ligger på utsidan av Tivoli mittemot järnvägsstationen. Det här är ett högkvalitativt Food Court med flera riktigt bra restauranger. Väl värt ett besök, vi var där den 29 november 2018 med några vänner och åt helt fantastiska Smørrebrød.
 
BOB Bistro i Ködbyen
(null)                  
Underbara Smörrebröd på BOB Bistro. Här tillagas smörrebröden a la minute, fisken steks vid beställning och serveras varm. Riktigt bra. 2 smörrebröd för 100 DKK (okt 2019). I Ködbyen, det gamla slakthusområdet, finns det många bra restauranger. 
 
TORVEHALLARNE
Här kan man både handla delikatesser att ta med hem eller äta riktigt gott och dricka kaffe, Aten öl eller dricka ett glas vin. Det finns många olika matställen, tapas, smörrebröd, fisk o skaldjur mm, och barer att välja bland. Vi tycker att det är väldigt trevligt att gå hit för att äta en god lunch eller för att dricka ett glas vin med något gott tilltugg.
(null)                      
Torvehallarne 
 
Till MIDDAG, bl a Den lile fede, 
(null)5-rätters på Den Lile Fede
(null)          
Vinpaket på "Den Lile Fede". Hög kvalitet på mat och dryck, bra och trevlig service och mycket prisvärt 630 DKK för fem rätter med vinpaket (Okt. 2019) Den Lile Fede ligger på Store Kongensgade nära Kongens Nytorv. Senaste besöket 9 oktober  2019+ 
 
Radio
(null)           
RADIO är en kreativ restaurang med spännande, oerhört goda rätter där smakerna är väl sammansatta. Här äter vi en tre eller femrätters avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket. 
 
Vinvaerten
(null)              
Vinvaerten är en riktigt trevlig och bra vinbar på Gothersgaden. Här finns det minst 100 olika viner som kan avnjutas glasvis tillsammans med goda tapastallrikar. Här kan man avsmaka viner och betala per centiliter, vilket gör att man kan prova många viner under kvällen. Riktigt bra. Vi var där 8 oktober 2019.
 
Vespa är en mycket prisvärd Italiensk restaurang på Store Kongensgade ( 5-6 antipasto rätter, risotto eller pasta, följt av kött eller fisk och dessert för ca 275 DKK).  Era Ora är en fantastisk Italiensk restaurang med en stjärna i Guide Michelin, enligt oss en av de bästa Italienska restaurangerna utanför Italien🇮🇹. Restarationen modern Dansk mat, ligger på Möntergade, Klassiska Kanalen finrestaurangen i Christianshavn m fl mycket bra restauranger i Köpenhamn. Vi ser Köpenhamn som Nordens "Mathuvudstad" och är ofta huvudanledningen till våra besök i staden.
 
  
Sevärdheter Glyptoketet , konstmuseum grundat av Carl Jacobsen (Carlsberg bryggeri),  Arken konstmuseum på Ishöj Strand , SMK Statens museum för konst, Tivoli som är en vacker gammal nöjespark mitt i city med bra restauranger, Visit Carlsberg - upplevelsecentrum guidad tour och ölavsmakning, Köpenhams Zoo är Danmarks största djurpark med 3300 djur, Bakken (Dyrehavsbakken gammal nöjespark strax norr om centrala Köpenhamn), Amalienborg 1770 tals slott med museum, se när Vaktparaden  marscherar med musikkår, vaktombyte äger rum kl 12 varje dag, Rosenborgs Slott där kronjuvelerna kan ses,  Christianshavn, Den Lille Havfrue på Langeline den lilla statyn är bara 125cm hög, Nyhavn , Christiania, Kanalturer från Nyhavn och mycket mer,   (null)     
Vaktparaden 
 
Utflyktsmål Konstmuseet Louisiana i Humlebaek (Nås lätt med tåg från Köpenhamn H), Dragör m fl.
 
Shopping.  Ströget med illum , LEGO Flagshipstor på Ströget,  Söstrene Grene, Georg Jensen mm varuhuset  Magasin du Nord vid Kongens Nytorv, små fina Designbutiker och gallerier på Bredgade och shoppingcenters som Fisketorvet, Fields och Nörrebro Storcenter m fl. Den svaga Svenska kronan gör att shoppingen i Köpenhamn idag känns ganska "dyr" jämfört med Sverige.
 
Kommunikationer Från flygplatsen Tåg till Köpenhamn H (Centralstationen) alt. Metro till Kongens Nytorv kostnad 36 DKK enkelresa. I Köpenhamn tåg, Metro, buss och färja . Det finns dagskort (Citypass) att köpa för 80 DKK för 24 timmar och 200 DKK för 72 timmar, inkluderar transport till flygplatsen. Prisuppgifter i september 2020. OBS att under pandemin är mycket nedstängt och det finns restriktioner för besökande - hämta dagsaktuell information innan en eventuell resa.
 
Copenhagen Card 86 attraktioner och museer är inkliuderade , resor med kollektivtrafik i Köpenhamnsregionen, finns att köpa för 24, 48, 72 eller 120 timmar (399, 569, 689, 899 DKK oktober 2019) - OBS - under nuvarande pandemirestriktioner får ni gå in på "Copenhagen Card" hemsida och hämta aktuell information om aktuella Covid-restriktioner.
 
Köpenhamn är en mysig, härlig, trevlig, mat och konstsstad, som vi åker frekvent till bara för att vi trivs så bra och för de riktigt bra restaurangerna. Vi hoppas på att vi kan resa till Köpenhamn under våren 2021.
(null)          
St Albans Church i Churchillparken - Köpenhamn 
(null)          
Kungliga biblioteket - vy från Christianshavn
 
                                
SÖDRA JYLLAND 🇩🇰
  
Vackra Mögeltönder och Schackenborg Slotskro på södra Jylland
(null)                    
Slottsparken i Møgeltønder
(null)          
Møgeltønder, Tønder och Christiansfeld  på södra Jylland är några riktigt härliga ställen att besöka när man söker lugn och ro, vacker miljö och stora mat och vinupplevelser. 
 
Ett bra sätt att åka till södra Jylland är att ta Stena Line från Göteborg till Frederikshavn, resan tar drygt 3 timmar. Vi förbokar alltid frukostbuffén ombord. Det är gott och trevligt att börja resan med frukost ombord, ägg, bacon, ost, skinka, bröd, juice och kaffe mm. Efter frukosten kan man vila någon timma eller shoppa ombord. Andra alternativ är att åka över Öresund, bron eller färja och sedan över Stora Bält till södra Jylland.
 
Det är ca 35 mil till Møgeltønder från Frederikshavn där vår favoritkro, Scackenborg Slotskro ligger. Vi tar E45 ner till söder om Kolding där vi svänger av mot Tønder, vidare på landsvägen till den vackra gamla 1700-tals staden Møgeltønder. 
(null)                    
Møgeltønder är ett mycket välbevarad 1700-tals "By" på södra Jylland ca 1 mil från Tyskland. Det här var vårt 10:e besök på underbara Scackenborg  Slotskro som ligger ca 100 meter från Schackenborg Slot, där tidigare prins Joachim av Danmark bodde. 
(null) 
Slotskroen har privilegier sedan 1687 och är i dag en gourmetkro i toppklass. Huset som vi bor i är från 1740-talet och samtliga rum är klassiskt inredda och har namn efter ett Danskt slott. 
(null) 
I det här huset byggt 1740 bodde vi i senast i september 2020.
Det är en härlig upplevelse att promenera på den kullerstensbelagda Slotsgade och titta på de gamla vackra husen. 
(null)          
Slotsgade
(null)                    
Gammal gatubelysning på Slotsgade
(null) 
Møgeltønder kyrka är riktigt sevärd. Vi promenerar förbi slottet och in den fina parken mittemot slottet och  fortsätter promenaden ner till  Slotsfeltladen  som även kallas för Prinsens Lada. 
(null) 
Den är Danmarks största lada med stråtak. Inne i Slotsfeltsladen, som är ett kulturhus, visas det film om Møgeltønder, de berömda Guldhornene och om renoveringen av ladan. 
 
Mellan Slotsfeldladen och Schackenborg Slot finns det en väldigt vacker skogspark. 
(null)
Slottsparken i Møgeltønder
 
SORT SOL - ett naturfenomen i våtmarkerna        
(null) 
Vi besökte på nytt sydligaste Jylland och norra Tyskland under några fina septemberdagar 2020. Det här var vår första utlandsresa sedan mitten av februari 2020 då vi kom hem från Nya Zeeland, på grund av pandemin har vi fått boka av många resor. 
(null)     
Det känndes riktigt bra att ta Stena Lines färja från Göteborg till Frederikshavn en tidig söndagsmorgon. Stena Line har p g a pandemin begränsast antalet passagerare ombord, infört krav på munskydd under resan samt ändrat i serveringen ombord. Det var glest med passagerare ombord på överfarten, frukostbuffén var ersatt med att personalen la upp den varma maten på tallrikar efter vårt val och den kalla maten var upplagd i förväg på tallrikar för upphämtning. Frukosten avnjöt vi med full belåtenhet. Det kan vara bra att förboka måltider ombord då ca 50% av borden är borttagna. 
 
Vi kom fram till Frederikshavn på tidtabell och vi körde sedan E-45:an söderut. Vi hade bokat in oss på en av våra absoluta favoritställen, Schackenborg Slotskro i Mögeltönder. Det är ca 35 mil till Schackenborg vilket tar ca 3,5 timmar att köra. 
(null)         
Schackenborg Slotskro 
 
Vi kom fram till Schackenborg strax före kl 15:00, vi fick snabbt ett fint rum i ett av husen som byggdes i mitten på 1700-talet. Det här var vårt 11:e besök på Schackenborg så det ville "Kroen" fira genom att komma med en flaska Cava til vårt rum, vilket var en mycket uppskattad gest.
(null)         
På rummet i det välbevarade 1700-talshuset fick vi en flaska med Cava.🥂
 
Vi hade bokat in en tur med en naturguide ut i marsklandet mellan Danmark och Tyskland för att se på naturfenomenet Sort Sol. 
 
Före turen ut i marsklandet fick vi serverat oss en mycket god jordärtskockssoppa med spättafilé och ett glas vin i "stuen" på Schackenborg Slotskro.
 
Efter vi ätit soppan åkte vi med en liten grupp i en buss på småvägar in på den tyska sidan för att se naturfenomenet Sort Sol (svart sol) et är när 10 000 tals starar förmörkar himlen. Vi hade med oss en mycket kunnig naturguide från Vadehavet Nationalpark.
(null)     
Tusentals starar i varje flock som vid solnedgången söker en plats att tillbringa natten på. Vi såg väldigt många flockar under drygt två timmars tid. Det var en mäktig upplevelse att se de stora flockarna av starar i den vackra miljön. Vi kan varmt rekommendera "Sort Sol"
(null)     
Det vackra Marsklandet - där det pumpas ut 200 000 liter vatten per sekund för att landskapet inte skall förvandlas till ett hav.
(null)     
Ett vackert landskap med ett otroligt fågelliv. Det är lättillgängligt för alla, det går att köra bil eller komma dit med buss utan att behöva gå mer än ett tiotal meter.
 
Efter Sort Sol turen kom vi tillbaka till Mögeltönder, en av Danmarks bäst välbevarade 1700-tals byar.
(null)     
 Mögeltönder - en vacker by med kullerstensgator. Schackenborg Slot ligger ca 100 meter från Slotskroen.
(null)     
Sckackenborg Slotskro har ett fantastiskt bra gourmetkök- vi hade bokat in en 4-rätters middag. 
Det här var vårt 11:e besök på Kroen, vi återkommer för den goda maten skull och för den härliga miljön. 
Den här gången serverades det torsk till förrätt följt av dansk kalv med tillbehör som huvudrätt, sedan goda ostar innan desserten av choklad, glass, bär och frukt - riktigt gott.
(null)     
 Vi valde ett vinpaket till middagen bestående av fyra goda och välmatchade viner.
 
Efter en lång resa, stora naturupplevelser och en härlig middag somnade vi gott i det vackra 1700-tals huset.
(null)     
Frukosten på Schackenborg Slotskro är alltid av toppkvalitet. Det finns ingen buffé, allt serveras vid bordet med levande ljus. Frukosten inleds med ett litet glas med en krämig lokalproducerad yoghurt med hemgjord äppelkompott, sedan serverades en rätt med ugnsbakat ägg med lättstekt serranoskinka, därefter serveras det lokala ostar, charkuterier, frukt och bröd från närområdet. 
 
Gränshandel i Süderlügum, Tyskland 🇩🇪
Mätta och belåtna checkade vi ut och satte oss sedan i bilen och körde ca 15 km till Süderlügum i Tyskland för att handla. I den lilla byn finns det 8-10 stora butiker som säljer öl, vin, sprit, godis och dagligvaror till riktigt bra priser. Där finns bl a Fleegaard, Calle, Nielsen Discount, Köpmangaarden, m fl butiker. Vi handlade en hel del i Süderlügum och avslutade med att äta Bratwurst till lunch. 
 
Några prisexempel den 7 september 2020 i Suderlugum 
 
Grants Whisky 1 liter 79 DKK (112 SEK jfr 370 SEK på Systembolaget)
Harbroe Pilsner 33 DKK för 24 burkar (47 SEK 1:95 SEK/burk) 
E. Guigal Cote de Rhône 45 DKK (63 SEK jfr 129 SEK på Systembolaget). 
(null)     
En del av butikerna i Süderlügum 
 
Vi körde sedan tillbaka till Danmark för att ta oss till en annan bra KRO, Tyrstrup Kro utanför UNESCOs världsarv Christiansfeld som ligger ca 20 km söder om Kolding.
(null)     
 Tyrstrup Kro har 350-åriga anor. Där har vi bott tre gånger och kommer gärna tillbaka 2021.
(null)     
Christiansfeld ligger strax söder om Kolding utefter E45 mot Flensburg. Hela staden/Byn Christiansfeld är ett UNESCO Världsarv sedan 2015.
 
Chrstiansfeld är uppkallad efter kung Christian VII och grundad av Herrnhutare 1773. Kungen var intresserad av att dra nytta av Herrnhutarnas industriella kunskaper. Herrnutismen är en religiös kristen rörelse som uppstod kring staden Herrnhut i Tyskland. Christiansfeld bygges efter de stadsplaner som Herrnhuterna arbetat fram. Brödramenigheden ( Kyrkorörelsen)  byggde upp kyrka, Korhus med systerhus och brödrahus, konstskola, bomullsspinneri, Hotel, industrier, hotell, repslageri, tryckeri, honungskaksbageri mm. Fortfarande idag äger "Brödramenigheden" hotell, honungskaksbageri och kakelungsfabrik i Christiansfeld, Brödramenigheden i Christiansfeld har idag fortfarande ca 350 medlemmar, Brödramenigheden är en evangelisk-Luthersk fri enighet
 
Christiansfeld är mycket värd ett besök, en stor del av staden ser idag likadan ut som för 250 år sedan. 
(null)     
 Kyrkogården "Gudsageren" i Christiansfeld med enhetliga enkla gravstenar med uppdelning efter män och kvinnor med riktning österut. Kyrkogården används idag 2020 på samma sätt som 1773.
(null)         
Tyrstrup Kro - är en mycket trevlig Kro med ett riktigt bra kök. Vi fick en svit med jacuzzi i huvudbyggnaden (vi hade bokat ett standardrum). Vi tog en promenad in till Christiansfeld, ca 800 meter från Tyrstrup Kro för att ännu en gång uppleva denna märkliga stad. Efter promenaden i det sköna vädret var det dags för middag.
(null)     
Vi åt en härlig middag som inleddes med ett glas Prosecco med en appetizer (serranoskinka med ostkräm) följt av kallrökt fasan med friterad grönkål mm, kalvytterfilé med portabello och majs på tre olika sätt och som avslutning en underbar dessert med hemlagade glass, plommon i madeiravin och en tunn mandelkaka mm - en riktigt utsökt måltid. Här valde vi en Pinot Noir till för- och varmrätt.
 
På morgonen åt vi en god vällagad frukost innan vi checkade ut för att köra norrut mot Fredrikshavn, I lugn takt körde vi 29 mil på E-45:an för att ta Stena Danica till Göteborg kl. 14:00.
 
Det var väldigt få passagerare på båten till Göteborg. Vi hade förbeställt mat på färjan och fick ett bra fönsterbord och en god lunch på väg till Göteborg.
 
Mycket nöjda efter tre dagar i Danmark och Tyskland kom vi hem till Göteborg. Nu planerar vi Nya resor för hösten och för en grovplanering av resor för 2021 där utvecklingen av pandemin kommer att styra mycket.
 
Vi kan varmt rekommendera södra Jylland som besöksmål för några dagars avkoppling med naturupplevelser, gourmetmat, historiska miljöer och med gränshandel till riktigt bra priser. 
(null)                        
Brunnen när Brödramenigheden Kirke.
(null)                        
Brödramenigheden kyrka
(null)                        
Den gamla brandstationen i Christiansfeld som idag är en i redningsbutik.
(null)                
På hotellet som forfarande ägs av Brödramenigheden har det bott många kungligheter m fl
(null)                        
Kostskolan för flickor i Christiansfeld
(null)                
Kyrkogården i Christiansfeld 
(null)                        
Det berömda Honungskaksbageriet i Christiansfeld
(null)                        
En av flera "spikraka" gator i Christiansfeld vilka planerades av Herrnhuterna på 1779-talet.
(null)                        
Vingåva vid utcheckningen från Tyrstrup Kro, en trevlig gest.
      
  
Tönder och Lögumkloster är värda ett besök
 
Från Christiansfeld, Tönder eller Mögeltönder är det nära till, Lögumkloster. Där byggdes ett cistercienkloster 1173. Klosterkyrkan i tegel byggdes under första hälften under 1200-talet. Kyrkan är väldigt vacker och är värt ett besök, när vi senast var där hade vi turen att få höra en repetition för en konsert. Det var en duktig operasångerska och en pianist som övade och vi smög oss in och lyssnade, fantastiskt vacker sång med bra akustik i den fina kyrkan.
(null)                   
Lögumkloster
 
Från Lögumkloster är det nära till  Tønder  , där har vi bott på Tønderhus Hotel. På vägen mot Tønder passerar vi Zeppelinarmuseet , Tønder var under första världskriget en tysk militärbas där de militära zeppelinarna var stationerade.
(null)                   
Zeppelinarmusset och staden Tønder 🇩🇰
 
Vi kan rekommendera en promenad i gamla fina staden Tønder.
(null)                   
Middag på Hotel Tønderhus
I närområdet finns många sevärdheter t ex Slotsfeldladen, Danmarks största med stråtak, Guldhornsstenene, Höjer Sluse mm. Nära ligger Ribe, som var Danmarks huvudstad innan Köpenhamn. Vadehavet är bara några få mil från Tönder och Mögeltönder.
    
Ni hittar mängder med information om de här tre krogerna och många fler på www.smalldanishhotels.dk - det finns många bra paketerbjudanden med boende och mat mm.
 
 
LEGOLAND i Billund
 
Legoland i Billund mitt på Jylland är ett trevligt familjeresmål. Vi har besökt Legoland tillsammans med barn och barnbarn. Billund kan nås med färja/bil från Göteborg till Frederikshavn, med färja/bro över Öresund och vidare över Stora Bält. Det arrangeras bussresor till Legoland från Sverige. Det finns även flyg från Stockholm till Billund.
 
Det finns fina stugor att hyra på bl a Lalandia på gångavstånd till Legoland, det finns även hotell och camping att bo på. På Lalandia finns det öven ett stort badlandskap, vilket våra barnbarn gillade.
(null)              
Legoland i Billund och stuga/hus på Lalandia .
 
Legoland och Lalandia i Billund kan vi rekommendera,
 
 
Ålborg
(null)             
Hotel Scheesminde strax utanför Ålborg.
 
På väg mot Frederikshavn kan det vara trevligt med ett stopp i storstaden Ålborg vid Limfjorden. Hör finns det flera trevliga gågator, många bra restauranger och ett fint konstmuseum mm. Vi har stannat till här en natt innan hemresa till Göteborg. Hotel Scheesminde någon km från centrala Ålborg är ett bra och prisvärt hotell med fin trädgård. 
 
Det finns fler platser i Danmark som vi tycker om som Skagen, Århus, Lökken, Ribe m fl men det skriver vi om vid ett senare tillfälle.
 
Danmark är härligt, tycker vi 🇩🇰
 
Hälsningar
 
Björn o Karin
 
Följ oss gärna på,
 
Facebook demmereserjordenrunt 
Instagram #demmereserjordenrunt
 
Här finns det TIPS om hur man packar smart för Nordenresor https://www.outdoor.se/packningslistor
 
(null)              
SAS nyrenoverade och uppgraderade Guldlounge på Köpenhamns Flygplats brukar vi besöka frekvent.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Till top