Rya Skog - Göteborgs första naturreservat 1928

Sverige / Permalink / 0
Rya Skog är ett mindre skogsområde på Hisingen, insprängt mellan Gryab och Skarvikshamnen. Det tar bara 5 minuter med bil från Älsborsbrons norra brofäste till Rya Skog, det finns en fri parkering utanför skogen och en busshållplats (Rya Skog) ca 30 meter från naturreservatet. 
(null)
Rya Skog omfattar ca 16 hektar, i skogen finns det lättframkomliga stigar och brädvägar. På Hisingen var det förr i tiden våtmarker, men i takt med landhöjningen etablerades olika träpartier där Rya Skog nu ligger. Vid bronsålderns, ca 1600 är f Kr, var skogen ett sumpigt område med lövskog. I reservatet södra del, nära älven, finns det rester av en befästningsvall från 1600-talet. Rya Skog blev 1928 Göteborgs och Bohusläns första naturreservat.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, från Göteborg har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10-12 gånger om året, både långa och korta resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har också ett mycket stort intresse för mat och vin, vilket kan bli huvudanledningen till en resa.
(null)
Första gången som Rya Skog nämns är från en teckning föreställande utsikten från Göta Älvs södra strand av Erik Dahlberg från 1678.
(null)
Rya Skog är en för Sverige unik kustnära ädellövskog med flera hundra år gamla ekar,alar,askar och almar. I Rya Skog växer stira bestånd av hägg, hassel, hagtorn, olvon, vinbär och vildapel.
(null)
I Rya Skog finns det ett mycket rikt fågelliv - det är fantastisk att på våren höra fågelsången samtidigt som vi är väl medvetna om att runt skogen finns det reningsverk, raffinaderier och stora hamnar. I Rya Skog finns det bl a rödhake, nötväcka, gröngöling och en hel del trastar och sångare. Det går med lite tur att finna morkulla och kattuggla. Rikligt med dold ved lockar dit hackspettar. Andra djur som lever i skogen är rådjur, grävling, vildkanin och ekorre.
(null)
Under perioden 21 april till 21 juni pågår det också en fin konstutställning i naturreservatet. Det är skulpturer som placerats ut i den vackra och unika miljön föreställande händer och fötter. Det är konstnären Beate Leuthold som utfört konstverken. 
(null)
Utställningen Ur Träsket ställer bl a frågan " Vad utgör en människa?" . Utställningens blekta ben och armar, händer och fötter reser sig ur träsket. Det är är är ett anrikt träsk där många dött under de många krigen mot Danmark och Norge. 
(null)
Platsen är noga vald. Krigets skådeplats har förvandlats till ett trolsk naturreservat. Industrierna stank av kloak, sköljmedel och diesel blandas med doften av mullrik jord.
(null)
Ljudet från industrierna, fåglarnas sång och vindens sus blir en kontrastrik komposition. Naturupplevelsen tillsammans med konstupplevelsen ger människorna en stunds avbrott i vardagen.
(null)
Konstnären Beate Leuthold berör mycket aktuella teman om krig och fred - hopp och förtvivlan, gamla och nya trauman och om processen av helandet av kropp och själ. 
 
Vi har besökt Rya Skog många gånger, vi bor väldigt nära på Eriksberg (Norra Älvstranden) och tycker mycket om området. Vid senaste besöket i slutet av april 2023 fick vi genom konstutställningen ett stort mervärde. 
 
Vi kan varmt rekommendera ett besök i unika Rya Skog - ett mycket trevligt och givande gratisnöje i Göteborg, även parkeringen är kostnadsfri.
 
#ryaskog #göteborg #hisingen #naturreservat #demmereserjordenrunt
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
 
Följ oss gärna på
  
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
Hemsida Demme.se 
 
 
 
 







Till top