HĂ€rlig och lyxig 3-dagarskryssning till Kiel đŸ‡©đŸ‡Ș

Europaresor, Kryssning / Permalink / 0
(null)
Vi gjorde i vecka 43 en riktigt hĂ€rlig, trevlig och lyxig minikryssning till Kiel, tvĂ„ nĂ€tter ombord och en natt i Kiel. Vi bokade in en "lyxig" Panoramaclass hytt med Stena Line frĂ„n Göteborg tur och retur Kiel đŸ‡©đŸ‡Ș. Det gĂ„r att sĂ€tta lite "guldkant" Ă€ven pĂ„ en minikryssning till Kiel. Vi bokade in en av Panoramclasshytterna lĂ€ngst upp pĂ„ dĂ€ck 11 pĂ„ bĂ„de ut och hemresan. 
(null)
Vi Björn och Karin Demme frĂ„n Göteborg, har en mycket stor passion för att  resa och för att skriva Vi reser ca 10-15 gĂ„nger per Ă„r, bĂ„de korta och lĂ„nga resor, bl a har vi gjort 12 Jordenruntresor och nĂ„gra hundra andra resor. Vi delar gĂ€rna med oss av vĂ„ra TIPS och erfarenheter. Vi har ocksĂ„ ett mycket stort intresse för Vin och för  Mat sedan flera decennier. 
(null)
I Panoramclass ingĂ„r det en relativt stor hytt med panoramafönster frĂ„n golv till tak. Utanför hytterna finns det en lounge dĂ€r enbart Panoramaclasspassagerare har tilltrĂ€de och dĂ€r vi blev serverade ett glas vin med frukt och choklad av kryssningsvĂ€rden. Under hela resan finns det tillgĂ„ng till kaffe, te, mineralvatten, frukt och choklad i loungen. I priset ingĂ„r Ă€ven vin i hytten (2 st smĂ„flaskor), samt frukostbuffĂ© pĂ„ morgonen i restaurang Taste. (Frukost ingĂ„r inte i standardhytter utan kostar 150kr per person och resvĂ€g). Stena Germanica lĂ€mnade Göteborg kl 18:45 för resan ner till Kiel.
(null)
Hytterna Ă€r bekvĂ€ma med en riktig dubbelsĂ€ng, tvĂ„ fĂ„töljer med bord, stor tv och ett bra duschutrymme med toalett. Det Ă€r njutbart att sitta vid de stora panoramafönstren och titta pĂ„ utsikten över havet. 
(null)
Vi bokade in "All inclusive buffĂ©n" i restaurang Taste (375kr per person). Vi Ă€r egentligen inte nĂ„gra som vanligtvis tycker om buffĂ©er men den hĂ€r buffĂ©n Ă€r riktigt bra. Drycken - vitt vin, rött vin, öl och lĂ€sk ingĂ„r i priset. Vi gillar att det finns mycket skaldjur och fisk pĂ„ buffĂ©n. Det fanns fĂ€rska rĂ€kor, vinkokta blĂ„musslor, grillade tigerrĂ€kor, rĂ€ksallad, hĂ€lleflundrafilĂ©, sill mm samt en hel del annat som köttvarmrĂ€tter, charkuterier, grönsaker, sallader, mĂ„nga goda ostar och ett stort utbud av desserter.
Vi nöjde oss med fisk och skaldjur samt nĂ„gra ostar och till detta drack vi vitt vin, ett enkelt bordsvin. Mycket nöjda gick vi sedan upp till hytten och satt och tittade ut över det kalla och mörka havet dĂ€r ljussken frĂ„n fyrar och bĂ„tar lyste upp i höstmörkret. Vi sov sedan gott hela natten. PĂ„ morgonen efter vi gick upp kl 07:30, duschade och gick sedan och Ă„t frukost - Ă€gg&bacon. bröd, pĂ„lĂ€gg, juice, kaffe mm. Kl 09:15 anlĂ€nde Stena Germanica till Kiel.
(null)
Fisk och skaldjur frÄn buffén i restaurang Taste.
(null)
SĂ„ hĂ€r i slutet av oktober under lĂ„gsĂ€song var det lugnt och skönt i restaurangen, men Ă€ndĂ„ inte folktomt.
(null)
Vi gick av bĂ„ten vid ankomsten till Kiel med vĂ„rt bagage och steg pĂ„ "gratisbussen" till Citti Park ett stort köpcentrum i utkanten av Kiel. Vi skulle inte fĂ„ hotellrummet sĂ„ tidigt pĂ„ morgonen. 
PÄ Citti Park Galleria finns det ca 90 butiker och mÄnga restauranger och caféer. Vi handlade lite vin och whisky till riktigt bra pris pÄ Citti samt Ät en lÀtt lunch. Kl 13:00 tog vi bussen tillbaka till Stena Terminalen - vÄrt hotell lÄg ca 300 meter frÄn terminalen. Granne med vÄrt hotell ligger den stora gÄgatan med mÀngder med butiker och stora varuhus som klassiska Karstadt och lÄgprisbutiker som Primark m fl.
(null)
Vi checkade in pÄ The Niu Welly Hotel i centrala Kiel. Ett mycket frÀscht, modernt och trevlig designhotell. VÄrt rum var vÀldigt bekvÀmt och var snyggt inrett, inte minst fondtapeten med fiskar. VÀldigt vÀnlig och trevlig service, vacker designlobby med bar och en mycket bra frukost. Vi betalade inklusive frukost för tvÄ personer 1 300kr för en natt - mycket prisvÀrt tycker vi.
(null)
VÄrt rum pÄ The Niu Welly i Kiel
(null)
Kiel Àr en stad med ca 250 000 invnare, ungefÀr som Malmö. De centrala delarna Àr trevliga att promenera runt i. Vi besökte bl a Hiroshimapark med tvÄ mindre sjöar/dammar och som har flera fina skulpturer bÄde pÄ land och i vattnet.
(null)
NĂ„gra av skulpturerna i Kiel
(null)
i Kiel Kloster med klosterkyrka besökte vi en konstutstÀllning med fina djurmotiv.
 
Det finna mĂ„nga restauranger och cafĂ©er i Kiel och prisbilden Ă€r trots en svag svensk krona mycket rimliga. Gillar man hantverksöl finns det flera microbryggerier bl a Kieler Brauhaus med mĂ„nga spĂ€nnande ölsorter och traditionell tysk mat som "Schnitzel Wiener Art" mm. Vi valde den hĂ€r kvĂ€llen att Ă€ta en "riktig köttbit" pĂ„ Block House - en tysk restaurangkedja med mycket bra och vĂ€llagade köttrĂ€tter - vi Ă„t var sin god sallad följd av var sin stor rumpsteak med tillbehör och en flaska Malbec frĂ„n Argentina - det kostade knappt 900 svenska kronor för tvĂ„ personer.
 
(null)
Efter tvĂ„ heldagar och en natt i Kiel reste vi hem med Stena Scandinavica kl 18:45. Vi hade bokat Panormaclass hytt Ă€ven pĂ„ hemresan och vi inledde med en vĂ€lkomstdrink i loungen. Vi hade ocksĂ„ bokat in buffĂ©middagen i restaurang Taste och det var i stort sett samma buffĂ© som pĂ„ resan till Kiel med nĂ„gra undantag - det var lika gott och trevligt den hĂ€r gĂ„ngen dĂ€r vi satt vid ett fönsterbord i fören med en hĂ€rlig utsikt över Kiels hamn. Vi handlade sedan lite whisky och glögg i butiken ombord - en del av "specialpriserna" var riktigt bra. 
 
Vi sov gott den hĂ€r natten pĂ„ vĂ€g till Göteborg, vi Ă„t en rejĂ€l frukost innan ankomsten till Göteborg kl 09:15. Vi bor pĂ„ Eriksberg pĂ„ andra sidan Ă€lven i Göteborg  sĂ„ det var bekvĂ€mt att fĂ€rjan Älvsnabben frĂ„n Stena Terminalen över till Eriksberg pĂ„ 5 minuter - vi var hemma i bostaden ca 25 minuter efter Stena Scandinavicas ankomst.
 
Vi Ă€r mycket nöjda med vĂ„r 3-dagars "Kielkryssning" ett mycket hĂ€rligt avbrott i vardagen sent i oktober. VĂ€dret i Kiel var betydligt varmare Ă€n vad det var i Göteborg, pĂ„ onsdagen var det 1e grader, nĂ€stan vindstilla och vĂ€xlande molnighet - riktigt behagligt.
 
Vi kan varmt rekommendera en minikryss til Kiel - ett trevligt avbrott i höstmörkret. Det blir en lĂ€gre kostnad för kryssningen om man vĂ€ljer att resa hem med vĂ€ndande fĂ€rja. Det finns Ă€ven alternativ till middagsbuffĂ©n i restaurang Taste dĂ„ det gĂ„r att Ă€ta i restaurang Metropol.
 
Genom att vÀlja enklare hytt Àn Panorama Class och att resa tillbaka med vÀndande bÄt blir kostnaden betydligt lÀgre Àn vad vi betalade.
(null)
PÄ hemvÀg frÄn Kiel Ät vi Äter mÀngder med skaldjur och fisk.
 
Fakta: 
 
Fartyg Stena Line har tvĂ„ fartyg som trafikerar strĂ€ckan Göteborg-Kiel - Stena Germanica och Stena Scandiavica.
Restider Fartygen avgĂ„r dagligen frĂ„n Göteborg och frĂ„n Kiel kl 18:45 och anlĂ€nder Göteborg alternativt Kiel kl 09:15 dagen efter - restid 14,5 timmar.
Restauranger: Restaurang Taste serverar "All Inclusive buffĂ©" för 375 kr per person inkl dryck. FrukostbuffĂ© servaras i Taste pĂ„ morgonen för 150 kr per person (frukost ingĂ„r i Panorama Class)
Restaurang Metropolitan serverar a la carte meny pĂ„ kvĂ€llen. Det finns Ă€ven en bar med underhĂ„llning.
Butik Det finns en vÀsorterad butik med vin, öl, sprit, godis med mera.
 
Kostnad  Avresa frĂ„n Göteborg 14/11 med hemresa med vĂ€ndande bĂ„t 15/11 frĂ„n Kiel i invĂ€ndig tvĂ„bĂ€ddshytt bĂ„da vĂ€garna. FrukostbuffĂ© pĂ„ ut och hemresa, all inclusive middagsbuffĂ© pĂ„ utresan och 1-rĂ€tters middag pĂ„ hemresan kostar 3 008 kr för tvĂ„ personer. 
 
Avresa frĂ„n Göteborg 14/11 med hemresa med vĂ€ndande bĂ„t 15/11 frĂ„n Kiel i Panorama Class hytt bĂ„da vĂ€garna. FrukostbuffĂ© pĂ„ ut och hemresa, all inclusive middagsbuffĂ© pĂ„ bĂ„de ut och hemresan, tillgĂ„ng till lounge med vĂ€lkomstdrink mm kostar 5 438 kr för tvĂ„ personer (priser frĂ„n den 28/10 2023)
 
 
 
Följ oss gĂ€rna pĂ„ 
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
Hemsida  http://demme.se/
 
HĂ€lsningar
 
 
Karin och Björn




Till top