Norge - ett helt fantastiskt resmål

Norden / Permalink / 0
(null)
Norge 🇳🇴 är ett mycket trevligt land för ett både kort och längre besök. Vi har gjort många besök i vårt vackra grannland Norge. Det finns väldigt många fina platser att besöka, det senaste  halvåret har vi besökt Norge 2 gånger. I 2023 augusti besökte vi Sandefjord, Telemarkskanalen och Mølen och nu i januari 2024 besökte viOslo.
 
Här kommer ni att kunna se många bilder, info, tips och fakta om några av våra favoriresmål i Norge som Oslo, Tromsö, Bergen, Ålesund, Trondheim, Sandefjord, Lofoten, Geiranger mm. 
(null) 
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva om resor. Vi gör ca 10-15 resor per år, både långa och korta. Vi har bl a gjort 12 Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har också en stor passion för vin och mat, vilket starkt påverkar våra val av resmål. 
 
Oslo
 
En kylig januarihelg 2024 besökte vi på nytt Norges vackra huvudstad, Oslo. Målsättningen med resan var att besökta det nya Munchmuseet och för att äta riktigt bra mat.
(null) 
Vi bestämde oss för att åka långfärdsbuss med Bus4You till Oslo, vi ville inte köra bil i mörker på hala vägar och tågen litade vi inte på i vinterkylan. Vi bokade in Plus-biljetter hos Bus4You  - Plusklass innebär bredare säten med bättre avstånd mellan raderna på bussen övre plan. Vi betalade 438kr tur och retur per person Göteborg-Oslo-Göteborg, resan tar ca 3,5 timmar.   
(null) 
När vi kom fram till Oslo kl 10:30 lämnade vi in väskorna på hotellet, Scandic Byporten, precis vid järnvägsstationen. Scandic Byporten är ett enklare Scandichotell med relativt fräscha rum , men inte så mycket mer. Vid nästa Oslobesök väljer vi något annat hotell. Vi betalade 2536 NOK för två nätter inklusive frukost, helt OK pris.
(null) 
Vi promenerade från hotellet via stationen ner mot den nya Operan, på vägen såg vi många vinterbadare som badade Bastu och tog sig ett dopp, det var soligt och ca 15 grader kallt. Målet med promenaden var det nya Munchmuseet, världens största konstmuseum som är tillägnat en enskild konstnär. 
(null) 
Munchmuseet har 13 våningar, med restaurang och skybar högst upp. Vi kom fram till museet strax före kl 12 - så vi började med lunch, Smörrebröd med kaffe. Efter lunchen var vi mycket förväntansfulla när vi gick in på museet. 
 
Edvard Munch testamenterade fyra år före sin död all kvarlåtenskap till Oslo kommun, gåvan bestod bl a av 28 000 konstverk, brev, fotografier, texter, verktyg och personliga saker. Det nya Munchmuseet invigdes i slutet av oktober 2021 och innehåller världens största Munchsamling. Museet förvaltar mer än 42 000 föromål. 26274 Munch-verk. (1200 målningar, 7050 teckningar, 18322 grafiska blad samt 14 skulpturer. 
(null) 
Edvard Munchs mest lända konstverk Skriet gjorde han i flera olika versioner - här ett grafiskt tryck. På museet visas tre olika versioner av Skriet - eftersom konstverken är gjorda på papper visas ett av verken i taget (30 minuter vardera för två av dem och 60 minuter för ett - de varvas under dagen - vi såg två av dem
(null) 
Skriet - om konstbverket
(null) 
En av versionerna av skriet.
 
Efter ett par timmar med mycket stora och givande konstuppleveler lämnade vi Munchmuseet.
(null) 
Några hundra meter från Munchmuseet ligger Oslos nya Operahus. Det går att promenera upp till taket på Operan längs en lång backe. Uppe på Operataket fick vi en magnifik utsikt över ett vintrigt Oslo.
 
Fler sevärdheter Nationalmuseum, Holmenkollen, Slottet, Karl Johan Gata, Aker Brygge, Akerhus Festning mm. Det finns många bra restauranger i Oslo. Vi besökte vid senadte besöket två av dem Giskeriet och Basso Social 
 
Fiskeriet
(null) 
På fredagskvällen hade vi på rekommendation bokat middag på Fiskeriet på Youngstorget. Det var fullbokat på denna poulära restaurang och fiskbutik. Det är trångt och gemytligt på Fiskeriet - här serveras det pinfärsk fisk och skaldjur. Vi beställde deras berömda Fish&Chips med tillbehör och ett torrt vin från Pfalz - en Grauburgunder. Vi fick in en stor tunnpannerad torskfilé - det var en av de bästa Fish&Chips som vi ätit. Trevlig service förhöjde middagen. Vi betalade 1135 NOK för 2 Fish&Chips och en flaska med vin. Nöjda och mätta promenerade vi till hotellet efter en lång dag.
(null) 
Efter en rejäl hotellfrukost på lördagsmorgonen gick vi ut i januarikylan - soligt och ca 15 minusgrader. Vi gick till Akershus Fästning och Slott - vi tittade på den gamla fästningen. Fästningen byggdes som en borg för ca 700 år sedan och har sedan byggts om och till. Fästningen har varit belägrad vid flera tillfällen men aldrig blivit intagen. Området är fortfarande militärt. På området finns Akershus Slott, Försvarsmuseet, Hjemmefrontsmuseet med mera. 
(null) 
Vi promenerade mycket på lördagen bl a på paradgatan Karl Johans Gate, förbi Stortinget, vi såg Kungliga Slottet på lite avstånd, passerade förbi rådhuset och gick mot Aker Brygge.
(null) 
Vi gick en runda ute på Aker Brygge som låg i vinterskrud. Efter en lång, vacker och härlig promenad åt vi en enkel lunch. Vi gick sedan till hotellet och vilade en stund.
 
Basso Social
 
På lördagskvällen hade vi bokat in en middag på Basso Social, en Italiensk restaurang på Storgata som har avsmakningsmenyer. Vi tycker om konceptet med 10-rätter som består av 3 små snacks, 3 små förrätter, 3 lite mindre varmrätter och som avslutning en dessert (det finns även en 13-rätters där det tillkommer 3 mellanrätter). Vi lade till ett vinpaket med fyra glas vin
(null) 
Måltiden inleddes med 3 små vackra och delikata snacks tillsammans med ett glas Prosecco. Wow säger vi - vilka härliga smaker. Sist i inlägget finns menyn för den som är intresserad. En mycket bra start på kvällen - förväntningarna steg.
(null) 
Nästa servering bestod av 3 förrätter, bl a en helt enstående soppa på jordärtskocks och kronärtskockssoppa mm. Till detta serverades det ett gott svalt vin på Garganega - Soave Superiore Classico. Även alla tre förrätterna var fantastiskt goda.
(null) 
Nästa servering var de tre huvudrätterna - kyckling, pasta och Stracciatella - till detta ett rött vin från Lipariska öarna, strax norr om Sicilien på druvor som Nero dÀvola m fl. Vilka goda och väl avvägda smaker och vinet uppskattade vi mycket - det skall vi göra en beställning på.
(null) 
Kvällens fyra viner som vi uppskattade mycket.
(null) 
Mycket nöjda med måltiden såg vi fram emot kvällen avslutning med en dessert med tillhörande vin. Vi serverade en mycket vacker dessert bestående av en mjuk pistagekaka med masccarpone och blodapelsingele och en pistageglass med pistagecrunch - vinet var en pärlande Muscati från Piemonte. Mycket bra avslutning på en underbar kväll.
 
Vi är oerhört nöjda med kvällen samtliga 10 rätter, de 4 vinerna och med den mycket trevliga och kunniga servicen. Vi kommer garanterat tillbaka vid nästa besök i Oslo.
(null) 
Priset för helvällen med mat ocgh dryck var 698 NOk för 10-rätter och 588 NOK för 4 viner 1286 NOK per person - mycket pengar men vi tycker att det är mycket prisvärt och en upplevelse vi gärna gör igen. Hela menyn finns längst ner i inlägget.
 
Mycket nöjda och lagom mätta promenerade vi till hotellet efter en drygt 2 timmar lång mat- och vinupplevelse - bara den var värd resan till Oslo.
(null) 
Kungliga Slottet
 
Oslo är en trevlig stad på kort avtsånd från Göteborg/Stockholm m fl platser i Sverige. Nås lätt med bil, buss, tåg och flyg.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2024/january/oslo-harliga-mat-och-konstupplevelser.html
 
Sandefjord
 
Vi tycker att Norge 🇳🇴 är ett jättetrevligt resmål för en minisemester eller en weekendresa. Den här gången valde vi att ta Color Lines moderna hybridfärja från Strömstad till Sandefjord. Resan tar ca 2,5 timmar och går igenom Sveriges och Norges skärgårdar, en vacker överfart. 
(null) 
Color Hybrid är en modern färja, färjan tar upp till 2000 passagerare och 500 fordon. Det finns flera stora butiker samt flera restauranger ombord. Vi betalade 348 kr SEK för två personer och en bil tur och retur till Sandefjord i augusti 2023 - det tycker vi är prisvärt.
(null) 
Vi åt en mycket bra lunchbuffé på resan till Sandefjord med bl a färska räkor, musslor, Skagenröra, lax, färsk fisk och mycket mer - i buffén ingår även öl, vin, mineralvatten, kaffe och en riktigt bra dessertbuffé. Vi har även ätit buffén vid tidigare resor och tycker att den är mycket god och fräsch med riktigt bra råvaror. Jämfört med andra liknande bufféer står den här ut positivt - kostnaden varierar på tidpunkten för resan - vi betalade 299kr SEK per person.    
  
Vi kom fram till Sandefjord enligt tidtabellen kl 16:10 (avgång från Strömstad 13:40). Vi körde av färjan och körde ca 600 meter till vårt Hotel - Scandic Park Hotel. Vi checkade in och fick vårt fina rum med utsikt över fjorden. Hotellrummet var fräscht och trevlig, vi njöt av utsikten över hamnen och fjorden.
(null) 
Vårt rum på Scandic Park Hotel
 
På kvällen upphörde regnet och vi tog en promenad ner till hamnen och tittade runt innan det var dags för en lite lättare middag.  
(null) 
Frukosten på Scandic Park i Sandefjord är mycket bra - ett stort utbud av både varma och kalla rätter. Det finns många sorters lax att välja bland, varma rätter, frukt, pålägg mm samt ett stort utbud av riktigt bra ostar mm. 
 
Efter frukosten tog vi en ordentlig promenad genom stadens parker, där det finns väldigt många statyer. Vi gick upp mot järnvägsstationen och passerade många vackra byggnader
(null) 
Vi fortsatte ner mot hamnen och passerade den gamla "trästaden Sandefjord" med många fina och välbevarade hus. Vi tittade även på några av Sandefjords muralmålningar och statyer . 
(null) Vi fortsatte mot Valfångsmuseet som är en av Sandefjords största sevärdheter. Det kostar 120 NOK för vuxna ock 90 NOK för pensionärer att besöka muséet. I biljettpriset ingår även ett besök på valfångsfartyget Southern Actor som ligger nere i hamnen.
(null) 
Valfångst var en stor industri i Sandefjord under många år, från slutet på 1800-talet fram till 1960-talet. Blåvalen är Jordens största djur som kan bli upp till 40 meter långt och vägs upp till 190 ton.
(null) 
Valskelett
(null) 
Arktiska djur finns det många av på Valfångsmuseet.
(null) 
Southern Actor är ett valfångstfartyg som var i aktiv tjänst fram till 1962 - fartyget är i originalskick och är öppet för besökare.
(null) 
Ombord på Southern Actor
 
På kvällen hade vi bokat bord på Restaurang Brygga 11 Geir Skeie - en fisk och skaldjursrestaurang direkt vid kajen. Restaurangen ägs och drivs av kocken Geir Skare, vinnare av Bocuse D’or och Kockarnas Kamp mm.
(null) 
Restaurang Brygga 11.
(null) 
Vi kom till Brygga 11 och fick ett bra fönsterbord med fin utsikt över fjorden och hamnen i Sandefjord. Vi valde att äta tre rätter från dagens meny, två förrätter och huvudrätt med ett vinpaket. 
(null) 
Måltiden började med en sashimi på lax, med tuzazu, edamebönor, lök mm till detta ett Mousserande vin från England Simpsons Chalklands - en riktigt bra kombination
(null) 
Vi fortsatte med krabba - krabbkött panerat och friterat med skaldjursmajonös, picklad blomkål mm till detta serverades en utsökt Sancerre, Janine Ctochet - WoW - vad gott det var. 
(null) 
Huvudrätten var stekt kummelrygg med risotto, svamp, friterad grönkål, rotfrukter och en rödvinsås - till detta en sval Pinot Noir, Domaine Begude som verkligen matchade fiskrätten.
 
Sammanfattningsvis ett helt fantastisk middag bestående av tre underbara fisk och skaldjursrätter, tre utsökta och välmatchande viner och en mycket bra service - plus en vacker utsikt över fjorden och hamnen.
 
Nöjda, mätta och belåtna promenerade vi hem till hotellet efter en riktigt trevlig kväll
 
Nästa morgon som var riktigt varm och solig, startade vi med en rejäl hotellfrukost. Vi bestämde oss för att göra en heldagsutflykt med bil. Vi körde via Larvik och Porsgrunn till Skien där Telemarkskanalen börjar. 
(null) 
Vi parkerade vid " Ibsenhuset", Skien är Henrik Ibsens by med Ibsen Museum och kulturhuset Ibsenhuset mm. Skien är en vackert belägen stad vid infarten till Telemark.
(null) 
Telemarkskanalen
(null) 
Vi promenerade längs med den vackra Telemarkskanalen i det somriga vädret. Det går båtturer på kanalen med flera stopp på vägen. Vi lämnade sedan Skien och körde mot Nevlugnshavn för att äta lunch nere i den lilla vackra hamnen.
(null) 
Nevlugnshavn är en riktigt genuin och vacker liten hamn dit vi kan rekommendera ett besök. Det finns många vackra välbevarade hus, några restauranger och en hamn att promenera runt i. 
(null) 
Vi åt en riktigt god och riklig "räkmacka" till lunch Nevlugnshavn Gjestgiveri. Vi satt i trädgården och njöt av solen och av maten. Vi tog sedan en promenad runt om i hamnen. Vi fortsatte sedan till Mølen en UNESCO Geo-park och fornlämningsområde.
(null) 
Mølen - en mycket vacker Geo-park som innehåller drygt 100 bergarter, fornlämningar i formgav stenrösen och en vacker natur med magisk utsikt över havet.
(null) 
Mølen
 
Efter en lång dag med många fina upplevelser körde vi tillbaka till Sandefjord. 
(null) 
På kvällen promenerade vi ner till hamnen i Sandefjord för att äta middag. Vi hade inte bokat bord, men tänkte slinka in på Brygga 11 för att bara äta en rätt, men det var fullbokat. Vi gick då till La Scala en Italiensk restaurang som ligger på en pråm i hamnen. Vi åt en god färsk pasta med kyckling, bacon, svamp och en krämig basilikasås, till detta en lätt Barbera från Piemonte. Utsikten från restaurangen är fantastisk. 
 
 På fredagsmorgonen gick vi upp tidigt för att äta frukost på hotellet.  
(null) 
Vi tog sedan en lång promenad i vackra Sandefjord samt åt en mycket lätt lunch. Vid 16-tiden checkade vi in på Color Line och kl 17:00 lämnade Color Hybrid Sandefjord för färd till Strömstad 
 
På den här överfarten med Color Line hade vi bokat in en "Tasting meny" i restaurang "Utsikten" på Color Hybrid. Vi serverades en 3-rätters meny i en lugn och sober miljö. Till förrätt en mycket god fisk och skaldjurssoppa med ett glas vin, öl eller mineralvatten.
(null) 
Till huvudrätt valde vi oxfilé med potatiskaka, sparris, broccoli och en pepparsås - riktigt gott, det fanns även en fiskrätt att välja på
(null) 
Till dessert fanns det två val, creme brûlée eller jordgubbar, vi valde jordgubbar.
(null) 
Priset för 3-rätter med 2 glas vin eller öl och kaffe är 349 SEK- serverad vid bordet i en lugn och trevlig miljö med fantastisk havsutsikt - mycket prisvärt tycker vi 
 
En lugn och trevlig överfart till Strömstad i det vackra och soliga vädret.
 
Vi är mycket nöjda med denna 3-dagars miniferie i Norge 🇳🇴 . Det är vackert, det finns mycket att se och göra och maten vi ätit har varit riktigt bra - vi ser redan fram emot nästa Norgeresa.
 
Transport Bil till Strömstad sedan Color Lines moderna färja Color Hybrid till Sandefjord, 2,5 timmar   Kostnad för två personer med en personbil tur och retur 348kr
 
Boende - Vi bodde på Scandic Park Sandefjord från ca 1500kr/natt i standardrum
 
Här kan ni läsa mer om att resa med Color Line mellan Strömstad och Sandefjord - många bilder och mycket information  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/august/kryssa-till-sandefjord-fran-stromstad-vacker-och-prisvard-battur.html
(null) 
Vacker kvällsutsikt från vårt hotellrum i Sandefjord.
 
Bergen
(null)
Utsikt från Bergens "fjäll" Flöyen
  (null)
"Gamla Bergen"
 
Bergen på Norges västkust är en vacker stad. Vi gillar att strosa runt på "Bryggan" , besöka musset i området "Hanseatiske Museum" andra sevärda museer i Bergen är KODE Art Museum, Lepramuseet, Bryggens museum m fl. Missa inte att åka upp med bergbanan till Flöyen på 400 meters höjd med en magnifik utsikt över Bergen. 
(null)
Det regnar ofta och mycket i bergen - vi fick en del regn - då är det bra med företag som reparerar paraplyer.
 
VI missar inte att äta färsk fisk och skaldjur när vi är i Bergen. Vi bor gärna på Scandic Neptun, på gångavstånd till det mesta.      
 
Vi tog flyget till bergen från Göteborg.
  
Tromsö
(null)
Midnattssol i Tromsö
 
Tromså långt uppe i norra Norge - Det tar nästan lika lång tid att flyga till tromsö som till Nice från Stockholm. Det är något mycket speciellt att uppleva midnattssolen uppe i tromsö - att gå ut efter midnatt och sätta oss på uteservering och dricka ett glas vin i fullt dagsljus är riktigt häftigt. Vi besöker gärna den mäktiga Ishavskatedralen, det spännande Polarmuseet och att ta sig upp på fjällen som överblickar Tromsö. Vi dricker gära en öl från världens nordligaste bryggeri, MACK när vi är i Tromsö.
Vi bor gärna på Thon Hotel i centrala Tromsö.
(null)
Tromsö   
(null)
Ishavskatedralen i Tromsö är en vacker, modern kyrka med utsikt över hamnen oh fjällen (null)
I Tromsö besökte vi bla Polarmuseet.
 
Tromsö långt uppe i norr med minattsol och snöklädda fjäll i juli är en trevlig och spännande stad att besöka under bårga dagar.  Trevliga promenadstråk, flera bra restauranger och sevärda museer mm. 
Vi fläg till tromsö från Göteborg via Stockholm
 
Ålesund
(null)
Ålesund
 
Den oerhört vacka jugendstaden Ålesund på norska västkusten besöker vi gärna. Det finns många fina restauranger/barer med vattennära lägen vid de vackra husen.
(null)
Utflyksmålen från Ålesund är många, vi har åkt med Hurtigruten från Ålesund in till Geiranger längts inne i fjorden och tillbaka. Turen tog ca 8 timmar och bjöd på naturupplevelser i världsklass.  (null)
Vi bor mycket gärna på Scandic i Ålesund beläget direkt vid vattnet med utsikt mot Hurtigrutens tilläggsplats.  (null)
Med Hurtigruten inne i Geirangerfjorden  (null)
Geiranger ligger längst inne i fjorden.
 
Trondheim är en vacker gammal stad vid Nidelven. Niderosdomen började byggas på 1000-talet och är idag Nordens näst största domkyrka. Vi rekommenderar ett besök i den här vackra kyrkan. Vi tycker om att storsa längs älven och se på alla vackra gamla lagerbyggnader mm.
 
Lofoten - är en av de vackraste platser som jag sett - det är visserligen nästan 25 år sedan som jag vardär men det skall bli ett nytt besök på Lofoten. Svolvear, Kabelvåh, Henningsvear är några vackra platser som är värda ett besök. Triollfjorden är den vackrast fjord som jag någonsin har sett. Jag boddde i en Rorbu i Kabelbvåg dirkt vid vattnet - kan rekommenderas
 
Norge är ett resmål som vi gärna återkommer till -det kommer snart att bli en ny Norgeresa. 
  
Följ oss gärna på 
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
Hemsida  http://demme.se/
 
Hälsningar
 
Karin och Björn
 
#oslo #norge #bassosocial #fiskeriet #munch #ålesund #hurtigruten #tromsö #bergen 
  
(null) 
 
 
 
 
Till top