Den stora gröna ön i väst - Orust ett paradis i Bohuslän 🇸🇪☀️

Sverige / Bohuslän, Orust, Svemester / Permalink / 0
Orust i Bohuslän, "den stora gröna ön i väst" är vårt favoritresmål i Sverige. Svemester - Semester i närområdet har blivit allt mer populärt och kommer i dessa Coronatider att öka stort under 2020. 
 
ORUST
 
Här är det mindre trängsel än på många andra platser i Bohuslän. Här finns det fantastiskt fina bad,platser, solvarma klippor, pittoreska fiskelägen, vacker natur, fina vandringsleder, djupa skogar, trevliga restauranger, golfbanor, gästhamnar, shopping och mycket mer.........
(null)                          
"Inbjudan till Bohuslän"  Är en av Evert Taubes kända visor - här till Svanesund på Orust.
(null)                                   
Solnedgång en varm julikväll 2019 i Svanesund på Orust
(null)                                  
Vi, Björn o Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa  och för att skriva. Vi gör ca 10 resor per år,  både korta och långa resor, bl a har vi gjort 12st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi kom hem från vårt 12:e besök i Nya Zeeland🇳🇿 i mitten av februari efter tre underbara veckor, vilket vi skrivit mycket om här på bloggen 
Men vi behöver inte alltid resa långt för att få mycket fina upplevelseroch den kommande sommaren blir det svårt att resa utomlands. I somnar blir det Orust med omgivningar. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. 
(null)                                   
Käringön utanför Orust är en mycket vacker ö.
Orust är vår stora favorit på västkusten. Vi har tillbringat 26 somrar i Svanesund på Orust och har svårt för att tänka oss något annat resmål under sommaren. Vi har nu även tillbringat den senaste månaden på Orust och upptäckt flera nya sevärdheter och har dessutom haft tur med vädret. 
(null)                                   
Svanesund på Orust 
(null)
Bilden ovan är från Halsefjorden vid Svanesund på Orust.
  
De två senaste somrarna var helt fantastiska med sol och värme i dryga två månader, vilka vi tillbringade på Orust  i södra Bohuslän. Orust är Sveriges fjärde största ö med en omkrets på 226 km och har ca 15000 bofasta invånare.
(null)                               
Svanesund på Orust när Ellen af Bohuslän passerar en dag i juli
 
Orust "den stora gröna ön i väst" har dels skärgårdsmiljö med saltstänkta klippor i väst , dels lantbruksbygd med åkrar och boskap på de inre delarna på ön och skogsbeklädda berg vid farleden på den östra sidan.  
(null)                               
Bohusracet på Halsefjorden utanför Svanesund. Seglingstävling i slutet av juni varje år.
  
Tycker man om pinfärsk fisk och skaldjur så är Orust det rätta stället stt njuta av dem
(null)              
 Riktigt färska räkor
(null)                       
Pinfärska havskräftor från Bryggvingen på Lyrön, Orust kommun
 
Det finns många bra och trevliga restauranger inom Orust kommun - som t ex 
Lyrön Restaurang Bryggvingen
(null)
Gratinerade havskräftor på restaurang Bryggvingen på Lyrön.
 
Mollösund Mollösunds Värdshus, Emmas Café, Knuts Brygga
Nösund Nösunds Havshotell, Nösundsgården
(null)
Nösunds Havshotells restaurang 
 
Slussen Slussen Pensionat 
Käringön Petersons Krog, Simsons Prästgård, Ökrogen 
och ytterligare ett antal restauranger i Ellös, Henån och Svanesund 
 
Boende, Hotell/Pensionat som t ex 
Nösunds Havshotell, Nösundsgården, Slussen Pensionat, Tofta Gård och på Käringön Seglarhotellet, Lotshotellet, Hotell Käringön.
(null)
Slussens Pensionat
(null)
Nösunds Havshotell
(null)
En härlig god och prisvärd lunch på Nösunds Havshotell (125 kr i sept 2020)
 
Stugboende kan bokas via t ex Kobbar o skär, Bästkusten, Stugsommar m fl samt camping t ex på Stockens camping. Utbudet är stort . Det finns även stora möjligheter till boende i Bed&Breakfast.
 
På Orust är huvudorterna Henån i norr, Svanesund i sydost, Varekil i syd och Ellös i Väst där det finns livsmedelsbutiker, banker, bensinstationer, restauranger  mm.  Det finns flera campingplatser och gästhamnar och på Orust. 
 
Härliga orter att besöka på Orust är t ex Nösund, Mollösund, Hälleviksstrand, Ellös, Morlanda, Kungsviken, Henån, Slussen, Stillingsön, Myckleby, Svanesund m fl samt de mindre öarna Lyr, Käringön, Gullholmen och Herrmanö vilka alla tillhör Orust kommun.
(null)                       
Vackra Käringön, utanför Orust, en härlig sommardag 🌞🏖
(null)
Mollösund
(null)
Slussen på nordöstra Orust
(null)                       
Nyfångad makrill - Svanesund på Orust 
 
Hagadösen
(null)
Hagadösen, en Megalit som är 5 500 år gammal från bondestenåldern. Finns på Orust mellan Varekil och Tegneby. 
 
(null)
Burås Skolmuseum på Östra Orust - skolan lämnades med inventarier 1959 och står kvar i originalskick.
 
 
Shopping: Inte att förglömma, Göksäter som är Orust "Ullared" en butik som verkat sedan 1866 (Arvid Erikssson Eftr.) och som byggs ut under många år och är nu overkligt stor för att ligga på Orust. Göksäter ligget mitt på ön ca 5 km från Henån. Här finns en jättebutik med extra allt att köpa till mycket bra priser och ett bra och mycket prisvärt café. 
 
I Henån har "Havsverk" en utställning och försäljning av konsthantverk i "Karins Hus, väl värt ett besök inte minst för en fika med riktigt god Bohusländsk ÄGGOST. Öppet 2020 11/7 till 16/8 mellan kl 11 till 18. 
 
Kultehamns Kulturstig 
(null)
Är en mycket fin vandringsled på knappt 5 km. Stigen ligger ca 5 km väster om Svanesund 
(null)
Kultevattnet på Kultehamns Kulturstig 
(null)
En av 14 torpruiner på Kultehamns Kulturstig. Det finns många rastställen efter leden ned nya bord och bänkar. 
 
Båtbyggeri: På Orust byggs det forfarande fina kvalitetsbåtar, åk ner till Ellös och se på Hallberg Rassy tillverkning av segelbåtar i slutet på augusti när det är öppet varv. 
 
Utflyktsmål: Även om att Orust är helt fantastiskt en sommar som 2018 eller 2019, så åker vi ibland i väg på kortare turer i närområdet t ex till grannön Tjörn och till andra utflyksmål på kort avstånd som Marstrand, Skaftö, Smögen och Göteborg som vi når på knappt en timma med bil. 
 
Tjörn Sveriges  7:e största ö, besöker vi gärna. Där finns bl a Pilane Skulpturpark och Nordiska Akvarellmuseet. Pilane Skulpturpark, där konstverken är samstämt placerade i den Bohuslänska naturen är en stor upplevelse. På Pilane finns det även många fornlämningar bl a 90 gamla gravar från järnåldern ca år 0 till 600 efter Kristus. Att vandra runt på Pilane i en miljö med mycket lång historia och uppleva mycket de fantastiskt fina moderna skulpturerna och samtidigt blicka ut över västerhavet är en härlig upplevelse. Vi brukar ta med oss en kylväska med lunchmaclor och kaffe till Pilane. Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn har varje år flera väldigt trevliga utställningar av de bästa akvarellmålarna i Norden, dessutom är Skärhamn trevligt med flera bra restauranger som t ex Port Sud och Vatten Salt o Sill på Klädesholmen och Sundsby Säteri.
(null)
Skulpturen Anna av Jaume Plensa från Spanien på Pilane Skulpturpark på Tjörn.
 
Vi besöker fantastiska Pilane Skulpturpark minst en gång varje sommar, 2019 blev det ett besök den 14 augusti.  Pilane ligger mycket vackert på Tjörn i södra Bohuslän. Vi bor på grannön Orust under somrarna så det är en kort bilresa för oss till Pilane.      
(null)                          
Pilane Skulpturpark är öppet från den 16/5 till den 20/9 under 2020. Entréavgiften var för vuxna 140kr, Pensionär/Student 120kr och Barn under 15 år fritt under år 2019. Öppet 9-19 varje dag (i september 9-17). Pilane ligger på nordvästra Tjörn ca 10 km norr om Skärhamn ( där Nordiska Akvarellmuseet ligger) och ca 65 km från Göteborg (ca 1 timma med bil).
 
Pilane ligger väldigt vackert på Tjörn. Utställningen 2019 innehöll 18 st fantastiska skulpturer som var utplacerade i det mångtusenåriga kulturlandskapet.
(null)                          
Skulpturen "The Bat" av Johan Creten från Belgien
                          
Pilane Skulpturpark är mycket mer än en skulpturpark, här finns det ett mångtusenårigt kulturlandskap där skulpturerna är utplacerade. För 10 000 år sedan när delar av Inlandsisen smält kom de första renägarna hit. Det finns spår av säsongsbosättningar från Bondestenåldern för 4500 år sedan där parkeringen nu är belägen. Det finns fornfynd från bronsåldern för 3000 år sedan och i närheten finns det hällristning med 15 skeppssättningar.
(null)                          
Utsikt över västerhavet med fyren  Pater Noster i fjärran (mitt i bilden)
                          
Efter en härlig vandring bland skulpturer, fornlämningar, får och sett många vackra vyer är det trevligt att åka till Skärhamn och äta lunch och för ett besökt på det fina Nordiska Akvarellmuseet, vilket är väl värt ett besök.
(null)
Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn (ca 10 km från Pilane).
 
I Skärhamn finns det flera bra lunchrestauranger i omedelbar närhet till Nordiska Akvarellmusset som t ex Vatten, Port  Sud, Pater Noster m fl. Vi tycker om alla tre, men den senaste gången blev det Fish&Chips på Pater Noster.
(null)                          
Restaurang Pater Noster i Skärhamn på Tjörn
 
(null)             
Sundsby Säteri på Mjörn, som är en i Tjörns Kommun och helt sammanbundet med själva Tjörn, det märks knappt att det är en annan ö när man kör bil. Sundsby Säteri är en gammal och vacker kulturbyggnad med cafe/restaurang, kulturarrangemang som teaterföreställning, marknader på våren och vid jul samt att det ligger i en mycket vacker miljö med flera vandringsleder. Missa inte att besöka Sundsby Säteri.
  
Även Marstrand är på nära avstånd från Orust och är alltid värt ett besök. Marstrand har många bra restauranger, fina bad flera bra hotell och andra boenden, gästhamn och Carlstens fästning mm. 
(null)                       
Marstrand med Carlstens fästning.
(null)                     
Skallens fyr, Marstrand
 
        
Golf på Orust ,Tjörn och i södra Bohuslän
 
På Orust finns det även två golfbanor för oss som gillar spela golf. Orust GK i Morlanda och Allmag GK mellan Stillingsön och Myckleby. På Tjörn finns Tjörns Golfklubb, en fin bana med härlig utsikt över västerhavet från flera av hålen. I Stenungsund finns Stenungsunds GK, i Ljungskile Lyckorna GK och i Kungälv/Marstrand finns bl a Gullbringa GK, Lycke GK, Lysegården GK och Lunna GK,   Jag, Björn, är medlem i Allmag GK där jag spelar några rundor varje sommar. 
(null)                       
Allmag GK, 10:an ett korthål på 130 meter.
 
Stenungsund på fastlandet 5 mil norr om Göteborg och mycket nära Orust och Tjörn  finns det mycket shopping på Stenungs Torg, flera trevliga restauranger. Molekylerkstan Science Center på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund är ett spännande besöksmål för barn och ungdomar som här kan göra naturvetenskapliga experiment, fri entre , se öppettider på www.molekylverkstan.se .
                  
 
Det finns många fina utflyktsmål lämpliga för en dagstur från Orust/Tjörn som Fiskebäckskil, Lysekil, Smögen, Hunnebostrand, Fjällbacka, Strömstad, Kosteröarna och Göteborg.
(null)                      
Det går frekventa reguljära båtturer från Strömstad till Kosteröarna.
(null)                      
Stenskulpturer i stenbrottet i Hunnebostrand
 
 
GÖTEBORG
 
Göteborg, västkustens pärla och rikets andra strörsta stad har mycket att erbjuda både besökare och oss Göteborgare.
(null)                 
Göteborg är en given favorit, men där är vi nog lite partiska då vi är födda och bor i Göteborg. Har ni frågor och funderingar om fina Göteborg så svarar vi mer än gärna på dem. Göteborg har fantastiskt bra restauranger, speciellt när det handlar om fisk och skaldjur.   Nöjesparken Liseberg är under ständig utveckling och besöks av ca 3 100 000 personer om året. Liseberg är ett måste för många barnfamiljer.   Kulturutbudet i Göteborg är stort som t ex Konstmuseet, Göteborgsoperan, Stadsteatern och de stora sommarkonserterna på Ullevi. Parker som Slottsskogen, Botaniska Trädgården, Trädgårdsföreningen m fl är oerhört populära. Utbudet är som sagts mycket stort...  Det finns mycket mer att göra och se i Göteborg. 
 
Restaurangtips i Göteborg 
 
Vi har en mycket stor passion  för mat och vin och vi besöker gärna många av Göteborgs bästa restauranger - via länken hittar du "heta restaurangtips" i Göteborg.   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/june/hetarestaurangtips-i-goteborg.html
 
(null)
Sjömagasinets sommarbuffe i Göteborg 
 
Här finns tipsen till Sveriges femte största ö - Hisingen -  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/june/smultronstallen-pa-sveriges-5e-storsta-o.html
   
  (null)
Ostindiefararen Götheborg vid Eriksbergskajen på Hisingen.
 
I år kan kanske Orust bli ett besöksmål för dig? Vill du veta mer eller har frågor om Orust med omgivningar är det bara att höra av dig till oss på bloggen eller via Facebook.
   
🌞 "SVEMESTER" - Hälsningar från Orust
 
 
Björn o Karin 
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
(null)
Fiskebåt från Mollösund på ut för att fiska.
(null)
Jag och "ANNA" på Pilane Skulpturpark på Tjörn  (null)
Svanesund 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top