Det bästa i VÅRT Göteborg 🇸🇪

Sverige / Permalink / 0
(null)
Göteborg, västkustens pärla och rikets andra strörsta stad har mycket att erbjuda både besökare och oss Göteborgare. Under pandemiåret 2020 har vi under daglig promenader utforskat en hel del för oss nya sevärdheter i "stan".    (null) 
Göteborg är för oss en given favorit, men där är vi nog lite partiska då vi är födda och bor stora delar av året i Göteborg.  
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, från Göteborg har en mycket stor passion för att resa, mat, vin samt för att skriva. Vi reser ca 8 till 12 gånger per år, bl a har vi gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar ner än gärna med oss av bilder, tips och erfarenheter från våra resor.
(null)
Ostindiefararen Götheborg vid Eriksbergskajen 
 
Har ni frågor och funderingar om fina Göteborg så svarar vi mer än gärna på dem. Vi är mycket intresserade av mat och vin. Göteborg har många fantastiskt bra restauranger, speciellt när det handlar om fisk och skaldjur. 
(null)
Vi tipsar om en del av våra favoritrestauranger. Bilden ovan är från SK Mat&Människor (1 ⭐️i Guide Michelin)
  
Nöjesparken Liseberg är under ständig utveckling och besöks av ca 3 100 000 personer om året. Liseberg är ett måste för många barnfamiljer. Vi hoppas att Liseberg kan öppnas för besökare igen under 2021, 2020 var ett år där nöjesparken var stängd under hela året. 
 
Kulturutbudet är stort som t ex.
(null)
Göteborgs Konstmuseum 
 
Konstmuseet, Göteborgsoperan, Stadsteatern och de stora sommarkonserterna på Ullevi med t ex Håkan Helström, Bruce Springsteen m fl. Parker som t ex Slottsskogen - där finns förutom parkområde och djurgårdar, picknickplatser bl a Bragebacken - Västsverige Garmisch  Partenkirchen där det var stortävlingar i backhoppning under första halvan av 1900-talet vilka drog storpublik 10 till 15000 åskådare- läktare och ruiner av backen finns kvar, det finns dessutom ett utsiktstorn vid toppen av backen.
(null)
Bragebacken i Slottskogen
 
Botaniska Trädgården, Trädgårdsföreningen och Färjenäsparken m fl är fina, mycket populära parker. Utbudet är som sagts mycket stort...  Det finns mycket mer att göra och se i Göteborg. Världskulturmuseet och Universeum i närheten av Liseberg är två intressanta besöksmål. Förfotbollsintresserade kan det bli ett besök på Gamla Ullevi och t ex se Sveriges äldsta fotbollsklubb ÖIS spela underhållande fotboll.
(null)
Örgryte IS bildat 1887.
 
Emigranternas Hus
(null)
Emigranternas Hus ligger i Tullhuset på Packhusplatsen i samma byggnad som Casino Cosmopol. Här passerade ca 1 miljon emigranter till USA under perioden 1860-1920. På museet finns det mycket intressant att se och uppleva och man får en bra bild av den stora emigrationen. Tyvärr är museet nedlägningsdhotat - hur det blir med en eventuell nedläggning bestäms inom kort. Får ni chansen så missa inte ett besök här. TYVÄRR HAR BESKEDET NU KOMMIT ATT EMIGRANTERNAS HUS LÄGGS NER.
(null)
Emigranterna Hus
  
Gatenhielmska Kulturreservatet
(null)
Är ett kulturreservat i Majorna , består av Gathenhielska huset och ett antal byggnader från 1700 och 1800 talet jämte trädgårdar. Lars Gsthenhielm kallad "Lasse i Gatan" levde 1689-1718, var en "kapare" med beskydd av kungen Karl XII. Han bedrev statsstödd piratverksamhet under 8 år med Göteborg som bas. Väl värt ett besök, i närområdet finns Sjöfartsmuseet, Masthuggskyrksn och Slottsskogen mm.
 
HISINGEN       
(null)
Sveriges femte största ö har en yta på 34374 hektar och en omkrets  på 143 kilometer. Ön ligger 5 minuters båtfärd från centrala Göteborg och har ca 147 200 invånare. Hisingen  är kanske mest känd för sina industrier, förr var det de stora tre stora varven idag är det Volvos fabriker  och de nya företagen på Norra Älvstranden. Många som besöker Göteborg "missar" att besöka Hisingen trots att det bara tar ca 5-15 minuter med buss, spårvagn eller båt från Nordstan eller Skeppsbron i centrala Göteborg. Det finns så mycket att upptäcka på denna omväxlande ö. Här är några av våra "smultronställen" på Hisingen.
(null)
Eriksberg på Norra Älvstrande, bilden tagen från Sjömagasinet på Klippan      (null)
Med Älvsnabben Linje 285  (ordinarie Västtrafiktaxa) eller med Älvsnabbare Nr 286 (gratisresa måndag till fredag mellan Stenpiren och Lindholmspiren) når man Hisingen på 5 minuter från Stenpiren i centrala Göteborg. Man kan sedan promenera genom Lindholmen förbi Sannegårdshamnen och vidare till Eriksberg. Där finns det en hel del att se under promenaden och det finns många cafeer och restauranger att besöka. Från Eriksberg går det sedan att ta Älvsnabben över älven till Klippan och dess kulturreservat, Röda Sten Konsthall och topprestaurangen Sjömagasinet.   (null)
Hisingen och speciellt Norra Älvstranden, mellan Frihamnen och Färjenäs och som bl a omfattar de tre gamla skeppsvarven  Götaverken, Lindholmen och Eriksberg är en del av Göteborg som vi tycker är nästan mer besöksvärt än t ex Avenyn, Götaplatsen och Kungstorget. Det är ett område i ständig utveckling, här dyker det hela tiden upp nya spännande restauranger mm.  Vi kan varmt rekommendera ett besök på Norra Älvstranden på Sveriges femte största ö  Hisingen när ni besöker Göteborg.
 
Norra Älvstranden är vår hemmaplan, vi har bott vid Eriksbergkajen i 19 år och stortrivs där.
 
"Smultronställen" på Hisingen
(null)
Färjenäs (Färjestaden) ligger vid Älvsborgsbron fäste på Hisingssidan. Här grundlades det första Göteborg i början på 1600-talet av Karl IX med hjälp av holländare, det var innan Gustav II Adolf 1632 grundlade nuvarande Göteborg. Färjenäs var tidigare en livlig stadsdel med färjetrafik över Göta Älv. Det finns fortfarande några gamla hus kvar, bl a ett med Göteborgs näst äldsta café, Färjenäs Café. Väl värt ett besök. På berget i Färjenäsparken finns det ruiner från den första kyrkan som byggdes i Göteborg (innan Gustav II Adolf grundade staden).
(null)
Rya Skog strax väster om Färjenäs är Göteborgs första naturreservat, 1928. Insprängt mellan reningsverk och raffinaderier finns en riktigt gammal skog bevarad med ett unikt djur, fågel, insekts och växtliv. En riktig oas som vi rekommenderar ett besök i. En härlig upplevelsem gångavstånd från Färjenäs.
(null)
Lindholmen är en gammal arbetarstadsdel där delar av de gamla kvarteren är bevarade  bl a på Slottsberget. Här finns det bl a en gammal biograf Aftonstjärnan, som idag är både teater och biograf. På Lindholmens gamla varvsområde finns det idag en sjudande verksamhet med många högteknologiska företag, Chalmers Universitet och flera gymnasier samt många bra och spännande restauranger och caféer mm. Här finns det mycket aktiviteter För alla åldersgrupper.       (null)
På Norra  Älvstranden finns det flera småbåtshamnar, en kulturbåtshamn med fina båtar samt att Ostindiefararen Götheborg ligger här. Mycket sevärt för alla båtintresserade.    (null)
På Eriksbergs varvsområdet finns det idag en helt ny stadsdel med många bostäder med fantastiskt utsikt över Göta Älv och hamninloppet. Bl a ligger Ostindiefararen Götheborg på Eriksbersområdet.   (null)
På Norra Älvstranden finns det flera hotell, bl.a. Radisson i Lindholmshamnen och Hotell Elva och Hotell Villan på Eriksberg.
  
"Heta" Restaurangtips på Hisingen
Göteborg och inte minst Hisingen är en fantastisk restaurangstad, här kan man äta fantastiskt gott. Vi har bott i Göteborg i hela vårt liv och har en mycket stor passion för mat och vin. Vi har under många år besökt de absolut bästa restaurangerna i Göteborg. Här tipsar vi om några bra restauranger i olika budgetkategorier som vi nyligen besökt, restaurangtips är som alltid en "färskvara".
(null)
På Eriksberg finns flera bra restauranger och många trevliga caféer. Här finns bl a restaurangerna Piga, Sjöporten, Faro, Bar Italia, Feskar Brittas Kro, River Café, Tapas by River m fl Utbudet på Eriksberg är stort, bra och varierat. Under rubriken Heta restaurangtips i Göteborg längre upp i inlägget har vi skrivit om PIGA och om Lindholmen Street Food Market.
Andra bra restauranger på Hisingen. Sannegårdshamnen  finns bl.a. La Baracca Rosso och på Lindholmen Cuckoos Nest, Bistrot, Bombay, Mimolet m fl samt Lindholmen Street Food Market.
 
  
Våra bästa - Restaurangtips i Göteborg 
 
Vi har en mycket stor passion  för mat och vin och vi besöker gärna och ofta många av Göteborgs bästa restauranger - här följer några av våra favoritrestauranger i olika prisklasser. Göteborg är en fantastisk restaurangstad, här kan man äta fantastiskt god mat. Vi har bott i Göteborg i hela vårt liv och vi går ofta ut och äter mat. Vi har under många år besökt de bästa restaurangerna i Göteborg. Här tipsar vi om några bra restauranger.
 
Sjömagasinet Sommarbuffé
(null)
Det har blivit en tradition att besöka Sjömagasinet på försommaren en solig dag för att äta en fantastisk fisk och skaldjursbuffé. Årets Sommarbuffé är fantastiskt bra, vi avnjöt den ute på "bryggan" i mitten av maj. Här finns det pinfärska räkor, havskräftor, ostron, musslor samt fantastiska sillar, lax, perfekt tillagade fiskrätter mm. Här kan man sitta länge och njuta av havets delikatesser, gärna med ett glas av Ulf Wagners No 1 Riesling. Det kostar en slant men är väl värt det för den stora upplevelsen. Vi hoppas att pandemin kommer under kontroll så att det blir möjligt att ha sommarbuffen igång under 2021. Miljön på Sjömagasinet vid Klippan i Göteborg gör besöket ännu bättre. OBS! Sjömagasinet är nu sålt till nya duktiga kockar efter att Wagner&Trädgård drivit restaurangen i 10 år - vi får se om det blir lika bra i framtiden. Det senaste är att Sjömagasinet i framtiden skall bli "lite mer folkligt". Det skall bli spännande att se hur det blir i framtiden.
 
Restaurang PIGA på Eriksberg
 
På det gamla varvsområdet där Eriksbergs Varv verkade som mest på 70-talet har det vuxit upp ett fint bostadsområde med flera bra restauranger. PIGA är en liten kvarterskrog med mycket höga ambitioner i köket.
(null)
Vi besökter frekvent PIGA, det är ofta fullsatt så bordsbokning kan rekommenderas. Servicen är trevlig och snabb, maten är mycket vacker, kreativ och fantastiskt god, här används det riktigt bra råvaror. Vi börjar oftast med en riktigt bra Champagne med lite tilltugg. Vi sedan vanligtvis en fiskrätt och har alltid blivit mycket nöjda. En riktigt bra restaurang med moderat prissättning.
  
Oscar o den lille, Saluhallen vid Kungstorget   (null)
Är ett riktigt bra lunchställe, ligger på utsidan av den klassiska Saluhallen vid Kungstorget. Här är det Smørrebrød som gäller. 2 st riktigt. En solig dag är det härligt att sitta ute i solen och äta lunch.
 
Restaurang Bhoga   (null)
Har en stjärna i Guide Michelin - har ett kreativt och spännande kök. Här kostar det en stor slant att äta, men vill man satsa och få en stor mat och vinupplevelse är Bhoga ett bra val. Här åt vi senast en 7-rätter avsmakningsmeny, det blev 12 olika rätter med flera appetizers och mellanrätter. Det blev en enastående upplevelse med otroliga välstämda smaker. Det tillhörande vinpaketet var riktigt bra. 
 
Vinbaren Barsac
(null)
Som vinnördar uppskattar vi vinbaren Barsac på Viktoriagatan. Här finns det ett imponerande vinsortimentet och en riktigt kunnig sommelier, Jonas Moen, som driver stället. Barsac är inte "bara" en vinbar utan även riktigt bra på mat, här serveras riktigt bra rustika maträtter av hög kvalitet. Här får man stora vinupplevelser. Barsac har regelbundet vinprovningar på olika teman.  
 
Lindholmen Street Food Market
(null)
Ett annat tips, ingen vanlig restaurang, är att besöka Lindholmen Street Food Market finns inne ingen gammal fabrikslokal från Götaverken tiden,  lördagar från kl 12:00. Dit kommer flera restauranger på gästbesök, här köper du en kupong (liten portion vi brukar köpa 2 st rätter )och beställer sedan mat från någon fem restauranger,  Riktigt bra och spännande mat och ett intensivt folkliv.
     
"Koperativet" där Lindholmen Street Food Market har öppet på lördagar, på vardagar serveras här en utsökt och prisvärd lunch. 
 
Wine Mechanics
(null)
Gimme Gimme Gimme är ett Rieslingvin som producerats i "Gamlestaden" av Wine  Mechanics på druvor odlade i Pfalz. Ett riktigt bra vin som kan beställas hos Systembolaget
 
Wine Mechanics är ett "stadsvineri" med bra restaurang. Ligger i slakthusområdet (Gamlestaden) nås lätt med spårvagn/buss på drygt fem minuter från Centralstationen. Här produceras det riktigt goda viner, druvorna körs till Göteborg från odlare i bl aTyskland, Frankrike och Itslien. Jag har provat fem av deras "Göteborgsproducerade viner" och de är riktigt bra. Från restaurangen ser man in till vineriet. Maten håller hög klass, mycket är vegetariskt. Kul ställe - att kombinera god mat med lokalproducerat vin i Göteborg. Adress Lilla Waterloogatan 15. 
                 
SOMM  
(null)
SOMM är en liten restaurang och vinbar på Lorensbergsgatan (parallellgata till Avenyn) Hög kvalitet på både mat och vin. Kreativt, spännande, gott och prisvärt. Det blir några besök per år, ofta i samband med ett teaterbesök.
                   
Familjen på Arkivgatan, ett stenkast från Götaplatsen och Avenyn. En riktigt bra och trevlig restaurang med kvalitetsmat. Ett bra ställe för en middag före eller efter ett besök på någon teater, konserthuset eller t ex konstmuseet.
                  
 SK Mat&Människor  (null)
SK Mat&Människor - har 1 stjärna i Guide MIchelin. Här äter vi gärna en god avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket. Riktigt bra nordiska smaker, god service och spännande viner.   
 
Tapas By River
(null)
Tapas by River - take away från Tapas by River på Erikesberg , riktigt bra. TApas By River ligger för tillfället hos Rive Restaurang på Dockepiren - gäller under pandemin
 
Bra restauranger i Göteborg
 
Det här var några av våra restaurangfavoriter i Göteborg. Det finns många fler restauranger som vi gillar mycket. Här finns våra rekommendationer, beroende på vad man är ute efter.
 
Fine Dining Thörnströms Kök på Teknologgatan 3 - 1 Michelinstjärna , TOSO på Götaplatsen asiatisk fusion, 28+ på Götabergsgatan nära Avenyn 1 Michelinstjärna, Bhoga på Norra Hamngatan 1 Michelinstjärna, Sjömagasinet på Klippan. 
 
Hög kvalitet på mat  River på Dockepiren - Eriksberg, Piga på Eriksberg, Atelier på Södra Hamngatan, Somm på Lorensbergsgatan, Sjöbaren i Haga och på Lorensbergsgatan, Familjen på Arkivgatan m fl.
 
Det finns även restauranger som vi definitivt undviker. Fråga oss gärna om restauranger i Göteborg. Du hittar mer information, menyer mm på respektive restaurangs hemsida eller på Facebook. 
  
BRA Lunchställen Vi provar frekventlunchställen i Göteborg och vi har flera favoriter som vi besöker regelbundet. Lunchställen är "färskvaror" så ställen som vi rekommenderar har vi besökt från igår till för ca 7-8 månader sedan, har det gott längre tid kan det ha hänt mycket med restaurangen. Några favoriter är Atelier (i Palacehuset),  Kooperativet (på Lindholmen), Sushi EriksbergOscar o den lille (Saluhallen), Delsjö Golfklubb, m fl
  
 
Göteborg - är enligt oss väl värt ett eller flera besök. Vi trivs bra här, speciellt på HISINGEN.
 
Fråga oss gärna om Göteborgstips via
 
Facebook demmereserjordenrunt 
Instagram #demmereserjordenrunt
 
och följ oss gärna
 
 
Hälsningar
 
 
Björn och Karin
 
(null)
Skulptur på Eriksbergskajen 
(null)
Klassisk kran på gamla Götaverken 
(null)
Emigranternas Hus
(null)
Minnessten i Färjenäspsrkrn för den första kyrkan som byggdes i det flesta Hltebirg. Kyrkan brändes av Danskarna i början av 1600-talet
(null)
Gathenhielmska Kulturreservatet ligger nära Stigbergstorget och Sjöfartsmuseet
(null)
Solnedgång på Eriksberg
(null)
Rya Skog 
 
 
          
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top