Vårlig upptäcksfärd i Danmark🇩🇰 och Tyskland🇩🇪

Europaresor, Norden / Permalink / 0
(null)
Det är härligt att möta våren på en roadtrip i Danmark och Tyskland. Vi gör minst en gång om året en resa i våra grannländer Danmark och Tyskland. Sista veckan i mars 2023 gjorde vi en ny resa.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, från Göteborg har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10-12 gånger om året, både långa och korta resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har också ett mycket stort intresse för mat och vin.
(null)
Vi började med att åka färja från Göteborg till Kiel med Stena Germanica. Avgång 18:45 och framme i Kiel morgonen efter 09:15. Vi valde här gången ett "lite lyxigare" alternativ - Panorama Class" med en finare och större hytt högst upp med stora fönster, lounge med välkomstdryck-choklad-frukt, vin i hytten, frukost med mera - här finns det en recension av Stena Lines Panorama Class http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/april/recension-av-panorama-klass-pa-stena-line.html
(null)
Panorama Class hytt

Vi körde från Kiel till vårt första mål Friedrichstadt ca 90 km. Friedrichstadt är en gammal vacker stad med välbevarade byggnader, flera kanaler och är omgiven av två floder. En spännande historisk stad att utforska. 
(null)
Friedrichstadt 
(null)
Friedrichstadt 
(null)
Vår, sommar och höst kan man åka båtturer på kanalerna. Sevärdheter som Modelbahn-Zauber. Alte Münze museum, St Christopherus kyrkan mm

Vi fortsatte mot Husum efter det trevliga besöket i Friedrichstadt. Husum är en vacker hamnstad på Tysklands nordsjökust. Det finns en hel del att göra och upptäcka i Husum med omgivningar. 
(null)
Vi har besökt Husum tidigare, då åkte vi bl a ut till Nordstrand där färjan till Pellworm går. Inne i Husum finns det Sjöfartsmuseum, Theodor Storm  Haus, Husum Slott och Slottspark, Binnenhafen och mycket mer samt trevliga restauranger i hamnområdet. Här finns det många bilder och tips http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/september/vi-besokte-vackra-husum-vid-tysklands-nordvastra-kust.html
(null)
På våren är det ett violett hav av krokusar i Slottsparken.
Husum är ett mycket spännande och givande besöksmål. Den här gången bodde vi mycket bra på 
(null)
Hotel am Schlosspark i Husum. Ett trevligt, fräscht hotell med bra läge vid slottsparken. Vi betalade 1285kr för ett rymligt dubbelrum inkl frukost för två personer.

Efter en bra frukost på hotellet körde vi till Süderlügum ,ca 50 km från Husum, för att gränshandla 
(null)
det finns fler än 10 stora butiker i Süderlügum som säljer öl, vin, sprit med mera till mycket fördelaktiga priser, t ex Fleggaard, Calle, Nielsen Discount, Fakta, Liedl m fl. Vi handlade vin och öl till sommarsäsongen i Bohuslän.

Från Süderlügum är det ca 12 km till Mögeltönder och Schackenborg Slotskro. Slotskroen är vår favoritkro i Danmark som vi nu besökte för 12:e gången. Kroen har privilegier från 1689 - men är nyligen renoverad och drivs i ny regi. Kroen ligger på Slotsgade som är nästan intakt sedan 1700-talet, ca 150 meter från Kroen 
(null)
ligger Schackenborg Slott. När vi checkade in på Kroen fick vi frågan om vi ville gå på en privat visning av slottet, vilket vi tackade ja till. Fram till 2014 var slottet en permanent privatbostad för Prins Joachim med familj. Vi fick en mycket trevlig och lärorik rundvandring på slottet.
(null)
Schackenborg Slotskro 

 Efter slottsbesök dukade Slotskroen upp en stor Sönderjysk kakbuffé till kaffet. 
(null)
På kvällen åt vi en helt underbar middag med goda viner på Slotskroen - vi har alltid ätit fantastiskt bra mat där.
(null)
Efter en god natts sömn i vårt fina rum i byggnaden från 1749 var det dags för frukost - den är också fantastiskt god - det finns möjlighet att beställa specialregler och en lille en på frukosten, vilketingår i priset. Här kan ni läsa mer om Schackenborg  Slotskro och Schackenborg Slott- bilder, fakta, tips etc . Vi kommer snart tillbaka till detta fantastiska ställe.

(null)
Efter frukosten på Schackenborg Slotskro körde vi ca 180 km upp till Skanderborg på mittjylland. Det tog knappt två timmar. Vi kom fram till Skanderborg som ligger vackert vid den stora Skanderborgsjön. Vi gick en promenad i de centrala delarna av staden, såg på Slottskyrkan, gick på en vandringsled vid den vackra sjön och njöt av omgivningarna i skogen ovanför sjön. 
(null)
Vi checkade sedan in på Hotel Skanderborghus som ligger precis utanför centrum och som har en härlig utsikt över sjön.

På kvällen åt vi en 3-rätters middag på hotellet - vi hade bokat ett "paket" med 3-rätters middag, övernattning och frukost för 1498 DKK för två personer. Maten var riktigt bra så vi blev nöjda den här kvällen med, inte riktigt lika hög klass som på Schackenborg Slotskro.

Morgon3n efter åt vi en frukost med ägg&bacon, smörgåsar och riktigt färska wienerbröd. Sedan körde vi i det fina vårvädret upp mot Fredrikshamn, ca 200 km, på två timmar för att ta färjan Stena Danica till Göteborg 
(null)
För att få en lugn och behaglig resa till Göteborg, 3,5 timmar, bokade vi in oss i Stena Plus som innebär att vi kunde sitta i en avskild lounge under hela resan. I loungen finns det räksmörgåsar, frukt, snacks, choklad, kaffe, läsk, mineralvatten, vin och öl. Jag njöt av räksmörgås med alkoholfri öl, Karin drack ett glas vin. Tillägget för Stena Plus är 375kr per person.

Vi kom fram till Göteborg enligt tidtabellen 17:30 och vi kom snabbt av färjan och körde sedan upp till vårt fritidsboende på Orust.

Sammanfattningsvis- en mycket givande resa med många upplevelser och mycket god mat under fyra dagar - vi kan varmt rekommendera en roadtrip på vårkanten till både Danmark och Tyskland.
vi har gjort det många gånger och kommer snart att göra en ny resa till Danmark och eller Danmark.

🇩🇰🇩🇪Hälsningar 

Björn och Karin

Följ oss gärna på
 
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
Hemsida Demme.se

Här hittar ni länkar till fler besöksmål i Danmark/Tyskland från tidigare resor

2022 Göteborg-Fredrikshamn-Vejle-Husum-Süderlügum-Christiansfeld/Tyrstrup Kro-Fredrikshamn-Göteborg
2021 Göteborg-Fredrikshamn-Süderlügum-Kerteminde-Roskilde-Slangerup-Helsingör-Helsingborg-Arild vingård-Göteborg
2020 Göteborg-Fredrikshamn-Schackenborg Slotskro med naturfenomenet Svart Dol- Süderlügum-Christiansfeld/Tyrstrup Kro

Och mer om UNESCOs världsarv Christiansfeld 

(null)
Christiansfeld 
(null)
Vejle
(null)
Mögeltönder 

#schackenborgslotskro #husum #friedrichstadt #skanderborg #stenaline #hotelamschlosspark
#mögeltönder #roadtrip #danmark #tyskland 
Till top