När maten och vinet blir målet med resan 🥗🍱🧀🥂🍷

Mat och vinresor / 2019, demmereserjordenrunt, mat och vinresor / Permalink / 0
(null)          
Mat och Vin är en av våra största passioner i livet och kan ibland vara huvudanledningen till att vi gör en resa.
(null)          
Nykokt hummer med goda tillbehör på Burger&Lobster, Mayfair London 🇬🇧 Mycket trevligt och gott      
(null)          
Helt underbar lunch  Meze med vidunderlig havsutsikt på Cable Bay Vineyard, Waiheke Island NZ 🇳🇿     
(null)     Vinprovning på San Mattia, en vingård som ligger på kullarna ovanför Verona med fantastisk utsikt över den gamla historiska staden.  🇮🇹
 
 
Vi gör ofta resor där huvudanledningen till resan är maten och vinet. Förra året, 2018, gjorde vi en veckolång resa till Italien🇮🇹 enbart för att prova riktigt bra viner tillsammans med god mat i Piemonte, Toscana och Veneto. Vi gjorde öven en Köpenhamnsresa🇩🇰 för att äta två luncher och två middagar samt en resa till tre olika Gourmetkroer på Södra Jylland. Maten och drycken var drivkraften till de hör resorna. I år gjorde vi en Stockholmsweekend🇸🇪 nästan enbart för att äta gott och ytterlige en resa till Gourmetkroer på Södra Jylland🇩🇰. I höst blir det en vinresa till Colmar🇫🇷 och till Freiburg🇩🇪 där vinet och maten är målet. Vi gör även resor till Köpenhamn🇩🇰 för att besöka några favoritrestauranger samt en resa till England🇬🇧 där vi skall försöka hitta  den ultimata Fish&Chipsen i Portsmouth, BristolochLondon. Senare höst besöker vi Spanien🇪🇸 för att bland annat äta tapas med goda viner.
 
Vår passion för riktigt god mat och fantastiska viner är mycket stor. Det behöver inte vara de mest exklusiva restaurangerna eller ingredienserna eller de riktigt dyra vinerna för att ge oss en stor upplevelse.  För att det skall bli en stor mat och vinupplevelse krävs det att det är bra råvaror, att maten tillagas med stor kärlek och kunskap, att miljön är tilltalande och att vinet gifter sig på rätt sätt med maten.  
(null)Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 gånger per år både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.
 
Vi har upplevt helt fantastiska smaker med oerhört enkla, men riktigt bra råvaror, på enkla restauranger, men där det finns stor kunskap om de lokala råvarorna och de lokala vinerna. För en liten peng har det blivit stora och mycket minnesvärda matupplevelser.
(null)                  
Färsk frukt och grönsaker i en liten by i Umbrien 🇮🇹 - på resa med Solens Mat (Bo Hagström)
 
Passion för vin 🍷🍾  Vinupplevelser från 2018 och 2019
 
Vin är ett av våra stora intressen och en stor njutning för oss. Under  2018 besökte vi många vingårdar för att prova viner. 
 
Vi besökte Waiheke  Island i början av år 2018, den fantastiskt vackra ön som ligger utanför Auckland NZ🇳🇿🍷.  Det tar ca 35 minuter med båt från Auckland till Waiheke. Vi har besökt Waiheke många gånger, senast i början på 2018. På Waiheke finns det ca 25 små vingårdar. Många av vingårdarna på Waiheke erbjuder väldigt trevliga personliga vinprovningar av riktigt bra viner, kostnaden för en vinprovning av 5 viner är ca 60 till 90 kronor. På några vingårdar som Mudbrick och Cable Bay finns det dessutom mycket bra restauranger med utsökt mat. Vi promenerar till vingårdarna från den lägenhet som vi hyrt fyra gånger på Waiheke, efter vinprovningar njuter vi av en god lunch på någon av vingårdarna.
 
På Waiheke  besökte vi den här gången vingårdarna  Mudbrick, Cable Bay, Kennedy Point, Goldie Estate och Jurassic Ridge. Alla erbjuder bra och trevliga vinprovningar i lugn och ro. Vinerna håller överlag en mycket bra kvalitet.
 
I början av 2020 blir det ett nytt besök på Waiheke Island med många vingårdsbesök.
(null)                  
Mudbrick Vineyard, Waiheke, NZ, en vacker vingård, bra vinprovningar och utsökt restaurang.🇳🇿
(null)Kennedy Point Vineyard, Waiheke Island NZ🇳🇿. En  högt belägen vingård med enastående utsikt. Trevliga vinprovningar i liten skala.
 
Vi hade 11 härliga dagar på Waiheke Island och i Auckland. Vi flög från Auckland till San Fransisco med Air New Zealand på drygt 12 timmar. På vägen till San Fransisco åt vi väldigt god mat tillsammans med utsökta viner från Nya Zeeland. Air New Zealand har ett riktigt bra sortiment av kvalitetsviner ombord på långflygningar i Business Class.
(null)                  
Riktigt bra mat på Air New Zeeland AKL till SFO i januari 2018. En fin 12 timmars flygning.🇳🇿.
 
När vi är i San Fransisco har vi nära till vinområderna i Sonoma och Napa Valley. Vi åkte i januari 2018 på en heldags vintur som vi bokade via Viator. Vi besökte några bra vingårdar som Cline, Madonna Estate och Andretti Vinery. Vi provade många goda viner bl a några riktigt bra viner på druvorna Pinot Noir och Chardonnay. 
(null)                  
Vingårdsbesök i Napa och Sonoma Valley. Vi provade några riktigt bra viner bl a på Cline i Sonoma som har riktigt bra viner på druvan Zinfandel.🇺🇸
 
I april 2018 var vi i Palma de Mallorca, bl a för att äta riktigt god mat och  för att prova viner. På vinbaren Wine  Industri i Santa Catalina provade vi bra Mallorkinska viner samt utsökta viner från Priorat och Ribera del Duero på fastlandet.🍷. På Wine Industri serveras dessutom riktigt bra mat. 
(null)                  
Vinbaren, Wine Industri i stadsdelen Santa Catalina , Palma de Mallorca 🇪🇸
 
I maj 2018 åkte vi till Italien för att prova viner i Piemonte, Toscana och Veneto och för att äta riktigt god lokal italiensk mat.
I Piemonte provade vi viner i staden Barolo hos familjen Brezza som driver Hotel Barolo och uppe i bergsbyn La Morra hos Roche Costamagna. Vi gillar Piemontes viner på druvorna Nebiolo, Barbera, Dolcetto och Moscato. I Piemonte produceras Barolo på Nebiolodruvan, ett vin som vi är mycket förtjusta i. Det är väldigt trevligt att prova viner i Piemonte, här finns det många riktigt bra producenter. Maten är ofta rustik och tillagad med mycket kärlek. På enkla restauranger har vi upplevt fantastiska smakupplevelse med enkla råvaror och till mycket moderata priser,
(null)                  
Piemonte i bergsbyn La Morra🇮🇹
 
Efter Piemonte åkte vi ner till Toscana. I det här härliga landskapet finns det riktigt bra viner gjorda på Sangiovesedruvan. Vi besökte tre vingårdar Fattoria Lavacchio, Castello Vicchiomaggio och i bergsbyn Castello Valpoia, för att prova viner och testade Chianti, Chianti Classico och Supertoscanare av hög klass. Vi åt riktigt bra Toscansk husmanskost och njöt av vackra vyer.
(null)                  
Vinodling i Toscana på Fattoria Lavacchio,🇮🇹
(null)          
Staden Greve i hjärtat av Toscana 🍽🍷, där det finns flera bea restauranger som serverar goda viner och fina tallrikar med ost och charkuterier.🇮🇹
(null)                  
Bergsbyn Valpoia från 1200 talet, här produceras det bra typiskta Toscanska viner.🇮🇹
 
Efter härliga mat och vinupplevelser åkte vi upp till ännu ett favoritlandskap, Veneto vid Gardasjön med vindistrikten Valpolicella och Bardolino 🍷.
 
Vi besökte bland annat den kvalitativa storproducenten MASI som producerar fantastiskt bra Amaroneviner m fl. Vi provade där bl a Amarone Costasera Reserva .
(null)                  
Vinprovning på MASI🇮🇹
Det blev flera bra vinprovningar i Valpolicella och i Bardolino bl a hos CA Bottura,  Sista kvällen provade vi bra viner på San Mattia på kullen ovanför Verona. Här åt vi en delikat 4-rätters middag med delikata viner från vingården.(null)      
San Mattia vingård. 🍽🍷🇮🇹
 
Vi har haft förmånen att få besöka vingårdar och prova fantastiska viner runt om i Världen, bl a i Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, USA, Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland, Luxenburg m fl samt många vinprovningar på Eriksbergs Vinsällskap där vi är medlemmar, restauranger mm.
 
 
 
Vinprovningar i Alsace och i Baden-Würtenberg i september 2019
(null) 
Colmar 🇫🇷 Vi flög ner till Frankfurt för att sedan fortsätta 25 mil söderut  till den gamla vackra staden Freiburg i sydvästra Tyskland. Från Freiburg är det nära till många intressanta platser på båda sidor om floden Rhen, i väster till Alsace och i öster till Schwartzwald.  
Freiburg med ca 225 000 invånare i förbudsstaten Baden-Würtenberg är en mycket trevlig stad med perfekt läge för utflykter till bl a vingårdar, vackra byar, berg och sjöar mm. Freiburg har en otroligt vacker  Altstadt ( "Gamla Stan") med fina byggnader och trevliga restauranger och caféer.
(null)     
Trevlig vinbar med viner från Baden-Würtenberg i Freiburg vid Münsterplatz 
   
Colmar🇫🇷 i Alsace är har en fantastiskt vacker "Gamla Stab" med välvårdade korsvirkeshus och smala gränder. Den lilla floden  Lauch flyter genom stan och det går att åka i små träbåtar som drivs av elmotorer. Det är en härlig båttur på ca 30 minuter genom "Petit Venice" som stadsdelen kallas. Det är otroligt charmigt att promenera runt i gamla Colmar. Det finns många trevliga caféer och restauranger som bl a erbjuder  Flamkuchen eller på franska Tarte Flambee en tunnbrödslik botten som toppas med t ex bacon, lök och creme fraiche, mycket gott med ett glas Riesling.
(null)     
Colmar - Petit Venice
(null)     
Flammkuchen / Tarte Flambee på restaurang L’Amandine i Colmar 🇫🇷
 
I närheten av Colmar ligger många vinbyar på Route de Vin , vi besökte bl a Domaine Zink i Euguisheim för en vinprovning. Vi provade några av huset goda viner.
(null)     
Vinprovning i Euguisheim 
 
Vi besökte även Ruhlmann-Schutz Dambach-la-Ville ca 5 mil norr om Colmar. Vinskörden startade samma dag som vi var där så vi fick se när druvorna lastades av från traktorerna och direkt lades in i vinpressen. Vi besökte den gamla vinkällaren från 1600-talet och fick sedan prova fem olika viner. Byn, Dambach-la -Ville är en liten vacker by som kunde vara tagen direkt ur en sagobok.
(null)     
Vingården Ruhlmann-Schutz i Dambach-la-Ville där vinskörden startade samma dag som vi var där
(null)     
Den lilla vackra vinbyn Dambach-la -Ville i Alsace 🌞🇫🇷🍷
 
Det odlas mycket vin i och runt Freiburg i Baden-Würtenberg. De här vinerna är inte lika kända som vinerna från Alsace men håller en riktigt hög kvalitet. Vi tog spårvagnen till Staatliches Weinbauinstitut som både forskar kring vinodling och som producerar och säljer vin. Här provade vi sju olika viner av varierande slag, en del spännande kreativa viner och några mer traditionella. 
(null)     
Staatliche Weinbauinstitut i Freiburg.
 
På nära 1000 metershöjd i Schwartzwald ligger bryggeriet  Rothaus, vilket vi besökte. Vi gick runt på bryggeriet och prövade sedan några goda ölsorter tillsamman med tysk mat, fläsk, korv,knödel mm. 
(null)     
Rothausbryggeriet i Schwartzwald 
 
Vi bodde fem nätter i Freiburg på InterCity Hotel som ligger vid järnvägsstationen. Det är ca 10 minuters promenad till "Gamla Stan".
Freiburg i Baden-Würtenberg och Alsace är absolut värt ett besök. Här finns mycket att se, göra och uppleva. Det finns vackra naturupplevelser, vackra och trevliga småbyar på båda sidor om gränsen och härliga vinupplevelser. 
 
Freiburg
Boende InterCity Hotel är ett fräscht hotell vid järnvägsstationen i Freiburg med ca 10 minuters promenadavstånd från "Gamla Stan" och med bra spårvagnsförbindelser. Det är bara drygt tre mil till Colmar i Alsace och tre mil till Titisee i Schwartzwald.
Restauranger Storchen La Cicogna Freiburg (Italiensk), Ganter Brauereiausschank (Tysk) 
Vinbar Alte Wache - riktigt bra vinbar med viner från Baden - mitt på Münsterplatz
Sevärdheter Münster (den stora kyrkan) på Münsterplatz, Gamla Stan, Staatliche Weinbauinstitut (vingård i Freiburg som nås med spårvagn) Sugustinermuseum
Utflykter 
Schwartzwald med sjön Titisee, St Blasier (kyrka), Rothaus (bryggeri) (30 till 70 km från Freiburg).
 
Alsace vackra historiska Colmar (30 km), Vinbyarna Eguisheim (35km), Dambach-la-Ville (50km) Oberei (65km) m m. Här finns det mer läsning om Freiburg, Colmar och Schwartzwald   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/september/freiburg-schwartzwald-och-colmar-ar-mycket-vackra-resmal.html
(null)     
Björn och Karin på vinbaren Alte Wache i Freiburg
(null)     
Vinskörden började den 12 september 2019 hos Ruhlmann-Schutz i Dambach-la-Ville
 
 
Champagne - Reims och Epernay 
(null)     
Champagne 🥂🇫🇷 skall vara "Kall, torr och gratis" sa en gång Winston Churchill, han har fått en Cuvée uppkallad efter sig "Cuvée Sir Winston Churchill" producerad av Pol Roger. (1690kr på Systembolaget).
(null)     
Vi valde att resa ner till Reims och Epernay i Champagne för att fira in det nya året(2020) vilken plats platsar bättre än Champagne för ett nyårsfirande? Champagne är dessutom ett favoritvin för oss sedan många år tillbaka.  Vi reste ner till Reims i Champagne dagen före nyårsafton dit vi kom fram på kvällen. Vi åt en lätt middag, en klassisk Croque Monsieur med en grönsallad och ett glas Bordeaux Superiore på   Lion de Belfort i Reims. Efter middagen besökte vi sedan en bar,   Le Gaulois, för att dricka resans första glas med Champagne.  Vi gick sedan hem till hotellet,   Ibis  Styles   Reims  CentreCathédrale  för att sova. Hotellet är enkelt och prisvärt, nyligen renoverat med nya möbler, fräscht nytt badrum och en riktigt bra kontinental frukost, gångavstånd till mycket i Reims.
(null)         
Nyårsaftonen började vi med ett besök hos den stora Champagneproducenten Pommery i Reims. Pommery ligger bara ca 3 km från hotellet så det är lätt att ta sig dit.
Pommery är en stor producent som satsar mycket på besöksnäringen, här är det storskaligt men det blev ändå en bra upplevelse. Vi gick en guidad tur genom de långa underjordiska gångarna och fick en bra presentationen Pommerys långa historia av att producera Champagne. Nere i gångarna finns det även många konstverk, bl a stora "carvings" av Gustave Navlet som är imponerande. Det finns även moderna konst att beskåda.
(null)     
Det finns många riktigt gamla flaskor med Champagne nere i lagringsgångarna på Pommery. Efter rundvandringen på Pommery var det dags att prova champagnen, Pommery var som vanligt riktig god.
(null)     
Nyåret firade vi in på restaurangen Excelsior i Reims. Det blev en 6-rätters middag med genomgående champagne. En lång och riktigt god måltid med krabba-pilgrimsmusslor-oxfilé-glass i Marc de Champagne-gratinerad getost-chokladbakelse.
 
På nyårsdagen besökte vi den imponerande Katedralen, Notre Dame i Reims. Efter katedralsbesöket åt vi en god lunch på restaurang  l’Edito som bl a serverar "Flammkuchen" något som vi gillar starkt. Flammkuchen har sitt ursprung i Alsace.
(null)     
Flammkuchen - en tunnbrödsliknande botten med creme fraiche, lök, skinka och svamp. En god och lätt lunch jämfört med t ex pizza.
(null)     
På hemresedagen åkte vi de ca tre milen till Epernay för ett besök på Champagnehuset Charles Mignon. Vi fick en visning av vineriet och ett besök i lagringsgångarna innan det var dags flr provning av några av husets champagner. Charles Mignon är ett mindre familjeföretag som producerar "lite lägre prissatta champagner" deras standard champagne "Brut Premium Reserve" kostar 229kr på Systembolaget. Champagnerna som vi provade smakade bra och är enligt oss prisvärda, vi köpte med oss två flaskor hem. 
(null)     
Charles Mignon i Epernay
 
Efter champagneprovningen tittade vi på Avenue de Champagne i Epernay, där ligger många av de stora Champagnehusen som Pol Roger, Moët et Chandon, Mercier m fl. avenyn är väl värt ett besök. Vi åt en snabblunch i Epernay innan vi påbörjade hemresan till Sverige via Bryssel. 
Vi har besökt Reims tidigare, men då under den varma delen av året. Det finns för och nackdelar med att besöka Champagne regionen vid olika årstider. På sommaren är det skönt att sitta ute i behaglig värme, men då är det väldigt många turister på plats och det är fullt på champagnehusen och barerna. Vintertid är det ingen trängsel och det finns tid för att ställa frågor och prata i lugn och ro på champagnehusen. Vi är nöjda med vårt senaste 3-dagars besök i  Champagne, god mat, goda drycker, fint väder, trevliga champagneprovningar och fina upplevelser. Reims är ett bra resmål för en weekend- eller minisemester. I centrala staden tar vi oss fram till fots, det finns flera Champagnehus i Reims, men de flesta ligger i Epernay knappt tre mil från Reims.
 
 
 
 
 
Mat 🍽 som en mycket viktig del av reseupplevelsen.....
 
På våra resor är matupplevelserna väldigt viktiga. Vi åker varje senhöst till Köpenhamn främst för matens skull. Vi bokar alltid in en traditionell lunch på Café  Halvvejen med klassiskt dansk mat, vi var i Köpenhamn sista veckan i november 2018. Där blir det också besök på bra och trevliga restauranger med avsmakningsmenyer, flera med riktigt moderata priser. T ex Den Lile Fede som serverar en utsökt 5-rätters meny med vinpaket för 630 DKK (nov 2018). Vi glr ett nytt besök i Köpenhamn i oktober 2019.
(null)                  
Café Halvvejen på Krystalgade i Köpenhamn , perfekt för en Dansk 🇩🇰 "Julefrokost". 
(null)                          
En utsökt 5-rätters meny med vinpaket på Den Lile Fede i nov 2018 (630 DKK per person).🇩🇰
(null)                          
Middag på utsökta restaurang RADIO i Köpenhamn i november 2018.🇩🇰. Kreativ, god och spännande mat med matchande viner. Modernt och trevligt.
 
(null)         
Här njuter vi av god flygplansmat i SAS Business Class på väg till Miami i januari 2019.
 
Under 2018 och början av 2019 fick vi många härliga matupplevelse runt om i världen både i närområdet och på andra sidan jordklotet.
Här följer några fina matupplevelser från trevliga restauranger runt om i världen 🌏🍽
(null)                  
Dim Dim Sum i Hongkong - fantastiskt bra dim sum till riktigt bra priser. 🇨🇳 Januari 2018
(null)                  
Antipasto på Buca di Beppo i Las Vegas 🇺🇸 på Hotel Excalibur januari 2018
 
Nordens absolut bästa frukost serveras på Schackenborg Slotskro i Møgeltønder på södra Jylland. Här serveras frukosten vid bordet först en liten naturell youghurt med mūsli och äppelkompott i ett litet glas, följt av en liten äggrätt med t ex ugnsbakat ägg med stekt parmaskinka, därefter kommer det  in ett trevåningsfat med ost, charkuterier och frukt samt en korg med pinfärskt bröd. En underbar frukost som vi upplevt många gånger. Middagarna på Schackenborg Slotskro är fantastiska och även den underbara 1700-tals miljön. Det är värt en liten omväg att åka dit. Vi åker dit på nytt i april 2019.
(null)                  
Frukost på Schackenborg Slotskro i Møgeltønder på södra Jylland 🍽🇩🇰 Fantastiskt bra frukost
(null)                  
Utsökt gourmetmiddag på Scackenborg Slotskro på södra Jylland🇩🇰April 2018. Det finns bra "tillbud" med mat, vin och logi på Schackenborg. Vi gjorde ett nytt besök där i april 2019.
 
(null)                  
Indonesisk "Rijstaffel" på restaurang MAX i Amsterdam. Väldig god, modern och prisvärd indonesisk mat. Mycket bra och trevlig service. September 2018
(null)                  
Hummer i olika former, Lobsterrolls, grillad hel hummer och kokt hel hummer mm på Burger&Lobster i New York 🇺🇸 . Mycket bra mat, bra service , trevlig miljö och prisvärd på 132 West 43rd St NYC. Augusti 2018. 
(null)           Underbar mat i Villefranche-sur-mer 🇫🇷 några km öster om Nice. Här från restaurangerna L’ Oursin Bleu, La Caravelle och Trastevere. Den lilla kuststaden har många riktigt bra och trevliga restauranger sant en vacker historisk miljö.
 
(null)                  
Becco på 335 W 46th St NYC är en favoritrestaurang sedan många år. Chef William Gallagher levererar alltid bra mat. Det mest prisvärda är "Sinfonia di Paste"  där det serveras Antipasto Misto till förrätt och sedan dagens tre pastarätter , vilka serveras ur panna vid bordet. Kostnaden för två personer inkl en flaska Italienskt vin av bra klass är ca 85 USD plus skatt o dricks. (Augusti 2018)
(null)                  
Fantastiska Le Boulevard i Albir 🇪🇸 har en riktigt bra 4- rätters  avsmakningsmeny på söndag lunch inkl en halvflaska vin och kaffe för ca 27 EUR per person. Mycket prisvärt tycker vi. Oktober 2018. Vi kommer dit på nytt hösten 2019.
(null)                  
En "Jätteschnitzel"  på Café Bleibtreu i Berlin på Bleibtreustrasse. Enkelt men gott. Kostar EUR 8,90 PRISVÄRT 🇩🇪 2018
(null)                  
Restaurang Amelindo i Fiumicino 🇮🇹 , 10 minuter med taxi från Rom FCO flygplats. En stor, trevlig och bra fisk- och skaldjursrestaurang. Härlig stämning och mycket prisvärd. En middag för två med grillade skaldjur, grillade grönsaker, potatis och en flaska vitt vin kostar ca 35-45 EUR (2017)
(null)                  
God Tempura på liten Japansk "hål i väggen" restaurang i Ginza, Tokyo 🇯🇵
(null)                  
På Celebrity Cruises fartyg serveras det mycket bra mat, det är en njutning att vakna på morgonen och bli serverad frukost på balkongen och sedan njuta en god lunch följt av en 4- rätters a la carte middag med utsökta viner. Den senaste kryssning med Celebrity gjorde vi i slutet av januari 2019.
(null)                  
Ett glas bubbel på balkongen ombord på Celebrity Equinox, januari 2019.
  
Det finns så mycket god mat och goda viner att uppleva runt om i världen 🌏. För oss är mat och vin mycket viktigt när vi är ute och reser i Sverige, Norden, Europa och i resten av världen. Att få prova nya maträtter, testa nya smaker och prova nya viner är en stor upplevelse för oss. Det behöver inte vara exklusiva Michelinkrogar utan det kan vara små lokala restauranger där bra lokala råvaror tillagas med stor omsorg och kärlek till maten. Det är alltid spännande att prova nya viner direkt hos vinmakaren på små lokala vingårdar och se ut över vinodlingarna. Vi har haft förmånen att ha långa samtal om vinodling och vinframställning med vinmakarna/ägarna av små kvalitetsvingårdar. vi har upplevt fantastiska maträtter tillsammans med goda viner på enkla restauranger och till en mycket liten kostnad. 
 
Vi ser nu fram emot nya härliga mat och vinupplevelseur på våra kommande resor. Under 2019 har vi hittills njutit av god mat och dryck i Miami Beach och Fort Lauderdale i Florida, på en underbar kryssning i Karibien med Celebrity Cruises, i London, på Gourmetkroer på Södra Jylland, i Stockholm,  i Hamburg, Krakow och i Bohuslän. Nu ser vi fram emot att äta gott i Colmar, Freiburg, Portsmouth, Bristol, London, Köpenhamn och i Albir🇪🇸 och det blir kanske ytterligare några resor till under året.
 
För oss är maten och vinet oftast viktigare än stränder och shopping på våra resor. Vi njuter av att äta på både enkla lokala restauranger som på gourmetrestauranger med avsmakningsmenyer, det viktiga är bra råvaror, kunnig personal och en vilja att laga och servera riktigt god mat.
 
Vad betyder mat och vin för dig på resan?
 
Vi har många tips om restauranger i olika prisklasser i många olika länder/städer runt om i världen, fråga oss gärna.
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
Följ oss gärna på
 
Facebook: demmereserjordenrunt
Instagram: #demmereserjordenrunt
 
Här följer fler härliga mat och vinupplevelser🍽🍷🍾
(null)                  
Vin och Tapas i Albir 🇪🇸
(null)          
Frukost på balkongen ombord på Celebrity Equinox i januari 2019.
(null)          
Lunch på 15th Street Fisheries i Fort Lauderdale, en härlig fiskrestaurang direkt vid kanalen.
(null)                   
Luke’s Lobster, i New York, härliga Lobsterrolls mm
(null)          
5 "smaker" på Restaurang Smak i Stockholm i mars 2019.
(null)                  
En härlig middag på Gourmetkroen Tyrstrup utanför Christiansfeld i april 2019 🇩🇰 vi betalade 698 DKK per person för övernattning med frukostbuffé, 3-rätters middag med ett glas Prosecco. Dessutom fick vi som present med oss två flaskor vin vid avresan. 
(null)          
Schackenborg Slotskro i april 2019 🇩🇰- en utsökt 4-rätters meny med underbara viner. 999 DKK per person för övernattning, 4-rätters  middag med riktigt goda middag i en härlig miljö och som avslutning en underbar frukost som serveras vid bordet.
(null)                  
Underbar frukost på Schackenborg Slotskro 🇩🇰 i april 2019. Serveras vid bordet, ingen buffé här.
(null)
En underbar lunchbuffé på restaurang Sjömagasinet i Göteborg i maj 2019
(null)
En god middag på restaurang Piga på Eriksbergs Göteborg i maj 2019.
(null)
Polska specialitéer på restaurang Starka i Krakow, ligger i de gamla judiska kvarteren Kazimierz i början av maj 2019.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Till top