Villefranche-sur-mer 🌞🇫🇷 Vår favoritstad på ”Rivieran”.

Europaresor, Favoriter vid Medelhavet / Permalink / 0
(null)
Villefranche-sur-mer 🌞🇫🇷 på den franska rivieran har vi återkommit till många gånger. Villefranche ligger ca 5 km öster om Nice. Sista veckan i oktober 2022 är vi tillbaka efter några år. Det mesta är sig likt från tidigare besök i denna härliga stad. Vi flög ner från Stockholm på tre timmar och tog sedan spårvagnen, som går utanför dörren till flygterminalen, in till Port Lympia i Nice där vi bytte till buss för att komma till Villefranche - en timma efter vi landat var vi i Villefranche. (Enkelresa 1:50 EUR)
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10-12 resor per år, både långa och korta. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra tips och erfarenheter. Vi har ett stort intresse för vin och mat vilket ofta är huvudanledningen till en resa.
(null)
Den här gången bor vi på det enkla men fräscha lilla hotellet Le Vauban med 14 rum som ligger centralt och är granne med Citadellet från 1500-talet. De flesta gångerna har vi bott på Welcome Hotel eller Hotel Provencal men de var fullbokade den här gången. Vi har även bott på lögenhetshotell , Pierre&Vacances, i Villefranche. För att vara sista veckan i oktober 2022 fick vi ett helt fantastiskt härligt väder, 🌞 22-24 grader, sol och nästan vindstilla.
(null)
En del av den smala fina sandstranden i Villefranche, där det på strandpromenaden finns en jättetrevlig och bra lunchrestaurang, La Voile Bleue, där vi gärna äter en lätt lunch med ett glas vin. Gott och prisvärt, våra luncher kostade ca 20-25 EUR för två.
(null)
Villefranche-sur-mer är en mycket vacker gammal historiskt stad med drygt 5000 invånare. Det är en av rivierans charmigaste städer med vindlande gränder, branta trappor, många fina byggnader och ett stort utbud av caféer och restauranger. Staden har en mycket lång historia, var tidigare en fiskeby och en viktig försvarspunkt. Mycket av det gamla är välbevarat, men det är ändå en levande stad - i gränderna ligger det vanliga bostäder och tvätten hänger längs med väggarna. Det är en speciell känsla att sitta och äta i en av gränderna där husen är flera hundra år gamla. Villefranche är dessutom en bra utgångspunkt för utflykter med tåg, buss eller bil till t ex Monaco, Nice, Cannes och bergsbyar som Eze och St Paul de Vances m fl. Kommunikationerna är utmärkta och prisvärda, till Nice kostar bussen 1:50 EUR.
(null)
Rue Obscure en övertäckt gata från 1300-talet, var ett sätt att skydda sig mot pirater. Samt det gamla fiskarkapeet St Pierre från 1300-talet. Kapellet är interiört oerhört vackert utsmyckat av Jean Cocteau, inträde 3 EUR. Det är inte tillåtet att fotografera invändigt, vilket vi respekterade, men det är en stor upplevelse att gå in i kapellet och se de vackra väggmålningarna.
(null)
 Citadellet från 1500 talet är välbevarat och är värt ett besök, det finns flera anlagda trädgårdar, en teaterscen med mera. Citadellet är fortfarande intakt.
(null)
Idag finns även Stadshuset på Citadellet.
(null)
Från skottgluggarna på Citadellet har man en magisk utsikt över havet och mot Cap Ferrat.
(null)
Några av de gamla, vackra, branta vindlande gränderna, i många av dem finns det små trevliga restauranger och caféer. Bilden till höger är La Caravelle som ligger i en brant trappgränd.
(null)
Det finns många bra och trevliga restauranger, en av våra favoriter är La Caravelle. Här äter vi gärna underbara fisk och skaldjursrätter med ett gott vin. En härlig upplevelse.
(null)
Granne med La Caravelle ligger det en bra vinbar La Grand Carve, som har en kreativ och spännande gammaldags inredning samt goda viner. Vi sitter gärna där för att avsluta kvällen efter att ha ätit middag.
(null)
Vi äter mestadels fisk och skaldjur i Villefranche, Seabass, John Dory filé, Seabream, Bläckfisk, Jätteräkor, Musslor mm.
 
Det finns många bra restauranger i Villefranche som L’Oursin Bleu (exklusiv fisk) Les Garcons, La Grigotiere, La Caravelle m fl samt den mest exklusiva med valet Östling och hämtning med båt från lyxyachter La Mere Germaine , som den här gången var stängd i drygt 6 veckor för renovering. En restaurang som vi besökt flera gånger tidigare - hög klass, dyrt men med stor lyxfaktor. Där kommer gästerna i Ferrari, Masserati, Rols Roys, Porsche m fl och personalen tar hand om bilarna,.
(null)
Lunch vid stranden. Pan Bagnat - ett bröd fyllt med tonfisksallad (Salad Nicoise) och ett glas vin för 11:50 EUR blir till en god och mättande måltid..
 
Lunch äter vi gärna på La Voile Bleu på stranden eller på Bakaro i en av de små gränderna. De flesta av kvällsrestaurangerna har även lunch.
 
(null)
Frukost äter vi på La Cosmo kaffe, färskpressad juice, croiassant, baguette med smör/marmelad och naturell yoghurt (8 EUR i Okt 2022). Mycket gott med rykande färsktbröd och juice som pressas när vi beställt. 
 
(null)
Vi har bott på 6 olika hotell i Villefranche under åren som gått, Welcome, Provencal, Vauban, Pierre&Vacanes och två numera stängda hotell. Welcome är stans fina hotell med fantastiskt läge direkt på kajen. Det finns fler hotell i staden så det går att hitta ett som passar de flesta.
 
Villefranche kommer vi aldrig att tröttna på , vi har bott i Villefranche ca 15 gånger och vi kommer snart att resa dit igen, gärna i kombination med andra städer på den franska eller italienska rivieran.
 
Bara att strosa runt i gränderna, ta en promenad på strandpromenaden, besöka Citadellet, ta en kaffe på torget och att ta in atmosfären med ett glas vin gör att vi trivs så bra här.
 
Inom kort kommer vi att publicera en heltäckande "reseguide" för franska rivieran 🌞🇫🇷. 
 
Har ni frågor om Villefranche och eller om andra städer på rivieran får ni gärna höra av er.
 
🌞-Hälsningar 
Björn o Karin
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
Här finns det fler bilder
 
(null)
Vy från Citadellet 
(null)
Rue Obscure
(null)
Ingången till Citadellet 
(null)
Seabass på Le Caravelle 
(null)
Strand up är populärt att hyra i Villefranche
(null)
Buss eller tåg till Nice tar ca 10 minuter 
(null)
Ett besök i Monaco - tåget tar 15 minuter och kostar 6:20 EUR tur o retur
(null)
Cote d’Azur 
 
Till top