Albir, Altea och Benidorm på Costa Blanca☀️🇪🇸 - 3 platser på 3 härliga dagar ☀️🇪🇸

Favoriter vid Medelhavet / Permalink / 0

(null)
Vi mötte våren på Costa Blanca i slutet av mars 2024. På 3 dagar besökte vi 3 väldigt olika orter inom ett litet område - Albir-Altea-Benidorm.

Vi lämnade ett 0-gradig Göteborg och fög med Lufthansa via München till Alicante en söndag vid lunchtid. Vi gillar behagliga avgångstider, 11:50 är en för oss helt perfekt tid. Vi bokar gärna Businessclass, men till bra priser - vi väljer icke avboknings/ombokningsbara biljetter och är flexibla med avrese/hemresedagar vilket ger oss ett bättre pris.
(null)
I våra biljetter ingår - Businessclass check in, 2 incheckade väskor á 32kg - 2 handbagage á 8 kg och ytterliga väskor att ha under sätet (per person). Fast Track i säkerhetskontrollen, lounge (idet här fallet SAS loungen där vi åt frukost), prioriterad boarding, platser längst fram med fritt/ledigt mellansäte, en god lunch med valfria drycker till München. 
(null)
Vi hade bara en timma i München så det blev ett 5-minuters besök i Lufthansas lounge. På flyget till Alicante en ny lätt måltid med goda viner. Mycket trevlig och god service ombord. Vi anlände till München 5 minuter för tidtabell. 

I Alicante väntade vår transfer med Beniconect (17 EUR per person - drygt 5 mil) - en minibuss med idag 5 passagerare, 3 skulle till Benidorm och vi 2 till Albir. 

Albir
(null)
Vi kom fram till Albir efter en timma med bussen - nycklarna till vår hyrda lägenhet låg i ett nyckelskåp på husfasaden. En tvårumslägenhet med fullutrustat kök, stort badrum, tvättmaskin, trädgård med pool, stor balkong med havsutsikt (ca 200 meter till stranden). Den här gången betalar vi drygt 1000kr per natt för lägenheten (Gastrogroup Holiday Aptm på Boulevard dels Musics i Albir). Vi  slängde upp väskorna i lägenheten och gick ut för att äta middag. Albir har vi besökt många gånger och vi kommer att resa hit igen.
(null)
Det blev en gammal bekant restaurang - Bohemia ca 200 meter från lägenheten. Vi åt en mycket prisvärd 3-rätters med tillhörande vin - 16:80 EUR per person för mat och vin. Det finns 4-5 förrätter, 5 varmrätter och flera desserter att välja bland - en flaska vin per 2 personer ingår. Sedan bjuder ägaren på en liten "färdknäpp" t ex ett glas limoncello. Enkel men god mat och dryck för ett mycket lågt pris.
(null)
Utsikten från vår balkong - vi började dagen i Albir med en lätt frukost på balkongen. Sedan var det dags för en långpromenad i det soliga och varma vädret i naturreservatet Sierra Helada (Serra Gelada) ut till fyren i Albir i starkt kuperad terräng.
(null)
Sierra Helada sträcker sig längs kusten och är ett mycket vackert område.
(null)
Utsikten mot Albir med stranden i början av promenaden ut till Fyren.
(null)
Det är en slingrande väg i kuperad terräng ut till fyren, från vår lägenhet blir det ca 7 km promenad tur och retur. Det är en vacker promenad med fin utsikt över havet mot bl a Calpe och Altea.
(null)
Fyren i Albir ligger på en hög klippa som är ändpunkten på promenadstigen. Havet ligger djupt nedanför.
(null)
Från fyren är det en magisk utsikt mot bl a Calpeklippan.
(null)
Det finns en gammal nedlagd ockragruva längs stigen ut mot fyren. Det finns ruiner kvar och det går att läsa historien om gruvan. Promenaden genom Sierra Helada ut fyren är en magiskt vacker upplevelse, speciellt när det är soligt väder.
(null)
Stranden i Albir

Altea
(null)
Nästa dag promenerade vi till grannbyn Altea istället för promenaden till fyren. Det blev en promenad, tur och retur, på drygt 8 km. Lite skyigare väder, men fortfarande varmt . Altea är en gamal fin by med en mycket vacker kyrka som är värd ett besök.
(null)
Kyrkan i Altea
(null)
Strandpromenaden i Altea
(null)
Strandpromenaden i Altea har uppdaterats med nyanlagda lekplatser, utegym, sittgrupper med mera.
(null)
Altea har fått en hel del ny konst som placerats längs med strandpromenaden- riktigt trevligt
(null)
En del av stranden i Altea. Det finns många bra caféer och restauranger i Altea - vi brukar dricka en cortado med en glass när vi promenerat från Albir till Altea, innan vi vänder tillbaka.

Benidorm
(null)
Benidorm är mycket annorlunda mot det mesta i Spanien - där finns  mängder med"skyskrapor" nära stranden - vi tycker inte att det är vackert, Det finns flera breda sandstränder, mängder med barer, pubar, restauranger, nöjeslokaler, bingo, casino mm - lite av ett Las Vegas. Vi åker dit med lokalbussen (1:60 EUR från Albir)  vid varje besök i Albir. Anledningen till att vi gör en dagsutflykt till Benidorm ser ni lite längre ner i inlägget, 
(null)
 Några av Benidorms alla höghus
(null)
Det finns flera breda fina sandstränder i Benidorm.
(null)
Det är vin&tapasbaren El Rincon del Ribera som drar oss till Benidorm. 
(null)
Det serveras mycket vällagade, vackra, varma och oerhört goda tapas på El Rincon Del Ribera. Den här gången åt vi tapas med bläckfisk, jätteräkor. Tortilla och med pepperoni/skinka/svamp och drack en flaska av huset rödvin.
(null) 
Vi njöt av vin och tapas - för 16 EUR fick vi 8 st underbara tapas och en flaska rött vin. Det tycker vi är mycket prisvärt.

Efter några timmar i det pulserande Benidorm, där det vimlar av engeska turister, är det skönt att ta bussen tillbaka till Albir.

När vi flyger till Alicante väljer vi 4 av 5 gånger att åka norrut från flygplatsen till härliga Albir, Altea, Alfas del Pi, Calpe m fl - någon gång åker vi söderut till bl a Guardamar.

Restaurangtips i Albir Leonardo, La Boulevard, Bohemia, Cena, La Riva - vi uppdaterar inom kort vår resguide om Costa Blanca.

På söndag tar vi tåget/spårvagnen från Albir via Benidorm (byte) till storstaden Alicante där vi stannar några dagar innanhemresan till Sverige. Mer om detta om några dagar.


Hälsningar☀️🇪🇸
 
Björn och Karin
 
 
Följ oss gärna på
 
Instagram #demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt 
 

(null)
Restaurant La Rive i Albir 
(null)
Restaurant Leonardo i Albir 
(null)
På väg ut till fyren i Albir

Till top