Härlig kryssning till Höga Kusten - ombord på Birka Gotland ☀️🛳️

Kryssning / Permalink / 0
(null)
Vi gillar kryssningar av alla de slag, flodkryssningar, lyxkryssningar i Karibien och i Medelhavet och av minikryssningar i Norden. I mitten av juni 2024 gjorde vi en riktigt härlig minikryssning med  Birka Gotland till Höga Kusten  och via Åland tillbaka till Stockholm. En mycket trevlig 2-dygnskryssning med många fina upplevelser, vilka ni kan läsa mer om i det här inlägget.
(null) 
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10-15 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st  Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. Vi har förutom resor vin och mat som våra stora intressen. Kryssningar har blivit ett stort intresse de senaste 5-6 åren.
(null) 
Birka Gotland - ett nyrenoverat fartyg som ägs av Viking Line och Gotlandsbolaget. Birka Gotland är ett renodlat kryssningsfartyg som ej tar med bilar ombord. Fartyget har drygt 700 hytter, många restauranger och barer samt underhållning på flera ställen ombord. Vi upplevde Birka Gotland som ett mycket trivsamt fartyg. Vi bodde i en utsides standardhytt som var bra för en kort kryssning.
(null) 
Vi lämnade Stockholm en solig, skön och ljus junikväl mot Härnösand vid Höga Kusten. Det blev en vacker färd genom Stockhoms fina skärgård. Vi avnjöt en god middagsbuffé med bl a räkor, fiskrätter,sill, lax och ett stort utbud av kötträtter. Till maten ingår det vin/öl från "tapp". Det var god kvalitet på middagsbuffén - det finns andra alternativ ombord som a´la cartemiddag eller en ren skaldjursbuffé. Vi åt goda ostar till dessert och gick nöjda med middagen ut till akterdäck där vi satt och njöt av kvällssolen.
 
Senare på kvällen gick vi till "Backstage" en större bar med scen och dansgolv - där spelade dansbandet Jive dansbandsmusik vilket följdes av en scenshow med fartyget egna showgrupp.
(null) 
På väg norrut mot Härnösand
(null) 
Efter en god natts sömn ombord åt vi en stor sjöfrukost innan ankomst till Härnösand. Härnösands Domkyrka. 
 
Vi åkte direkt efter ankomst på en 4,5 timmars utflykt som vi förbokat via rederiet.
(null) 
Utflykten gick med buss till först Höga Kusten bron där vi gjorde ett kort stopp. Huvudmålet för utflykten var ett besök på High Coast Whisky Destillery vid Ångemanälven.
(null) 
Vi kom fram till destilleriet där vi fick en guidad visning av destilleriet och av de stora lagerhusen. En trevlig tur med bra och trevlig information. 
(null) 
High Coast Whisky
(null) 
Efter visningen var det dags att prosmaka två av High Coast whisky - en lite rökig och en mer neutral. Båda smakade riktigt bra - vi åt sedan en bra lunch i High Coasts restaurang. 
(null) 
Bussturen fortsatt sedan via Sandöbron till historiska Lunde där de tragiska händelserna för Ådalen 31 inträffade. Vid strejken i Ådalen 1931 sköt svensk militär mot strejande demonstranter varvid 5 människor dödades. I Lunde vid Lunde Folkets Hus finns ett minnesmonument av händelserna. Det blev en tänkvärd upplevelse av hemska händelser i Sveriges historia.
(null) 
Vi gjorde en kort tur inne i Härnösands centrum, där vi tyvärr inte hann med något besök på Härnösands bilmuseum. Vi kom tillbaka till fartyget och gick ombord. 
Fartyget kryssade från klockan 15 till 19 längs med Höga Kusten. Vi kryssade ända upp till Höga Kustenbron där vi vände norrut längs med kusten, förbi Högbondens fyr, Ulvöarna, Mjältön och förbi Skulebergets nationalpark. Sedan vände Birka Gotland söderut mot Mariehamn på Åland.
 
Vi åt en ny god middag i Sjösalen - en middagsbuffé med många norrländska delikatesser som vi avslutade med färska jordgubbar med glass. Vi fortsatte sedan med ett glas vin i baren och med att lyssna på musik.
(null) 
Tidigt morgonen efter vaknade vi upp i Mariehamn på Åland en varm och soliga junidag. Fartyget gjorde ett kort stopp i Mariehamn, en timma, innan vi satte kurs mot Stockholm. Stoppet i Mariehamn gjorde att vi fick handla vin med mera i "Shoppen ombord".
(null) 
Till lunch den sista dagen ombord åt vi en räksmörgås med ett glas Cava samtidigt som vi nöt av utsikten.
(null) 
Det blev en mycket vacker insegling genom Stockholms skärgår i ett helt underbart väder där vi satt och njöt på akterdäck.
 
Vi kan varmt rekommendera en "minikryssning" med Birka Gotland - den slog med råge våra förväntningar.
 
Vi är ändå oerhört bortskämda efter att för en dryg månad sedan gjort en lyxkryssning i Suiteclass på Celebrity Ascent som spelar i en helt annan liga - men Birka Gotland kryssar vi gärna med igen - ett bra och prisvärt alternativ.
 
Birka Gotland erbjuder kryssningar till Höga Kusten från 2105 kronor per person i insideshytt inkl 2 middagsbuffeér. Tillägg för utsideshytt, frukostar och utflykt.
 
Kryssningar har vi gjort många och skrivit en hel del om - här kan ni läsa om andra kryssningar av olika slag - kryssningar med olika antal dagar och prisklasser - vi gillar dem alla.
 
"Lyxkryssning" 9 dygn på Medelhavet till Frankrike/Italien våren 2024 i Suiteclass på nybyggda Celebrity Ascent - en kryssning som slår alla andra kryssningar som vi gjort http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2024/may/fantastisk-kryssning-i-medelhavet-med-celebrity-ascent.html
 
 
 
 
Karibienkryssning ombord på Celebrity Equinox
 
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
 
Följ oss gärna på
 
Instagram #demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt

(null) 
Amadeus Royal på en 7-dygns kryssning på Donau sommaren 2023

(null) 
Celebrity Ascent på en 9-dygns kryssning i Medelhavet 2024
(null) 
Color Hybrid - Strömstad- Sandefjord sommaren 2023
(null) 
Stena Scandinavica Göteborg-Kiel hösten 2023


Till top