OSLO đłđŽ - HĂ€rliga Mat och konstupplevelser och en del till.
En kylig januarihelg besökte vi pÄ nytt Norges vackra huvudstad, Oslo. MÄlsÀttningen med resan var att besökta det nya Munchmuseet och för att Àta riktigt bra mat.
Vi, Björn och Karin Demme frÄn Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva om resor. Vi gör ca 10-15 resor per Är, bÄde lÄnga och korta. Vi har bl a
gjort 12 Jordenruntresor och nÄgra hundra andra resor. Vi har ocksÄ en stor passion för vin och mat, vilket starkt pÄverkar vÄra val av resmÄl.
Vi bestÀmde oss för att Äka lÄngfÀrdsbuss med Bus4You till Oslo, vi ville inte köra bil i mörker pÄ hala vÀgar och tÄgen litade vi inte pÄ i vinterkylan. Vi bokade in Plus-biljetter hos Bus4You - Plusklass innebÀr bredare
sÀten med bÀttre avstÄnd mellan raderna pÄ bussen övre plan. Vi betalade 438kr tur och retur per person Göteborg-Oslo-Göteborg, resan tar ca 3,5 timmar. PÄ hemvÀgen var det snöblandat regn och glashala vÀgar vi kom dÄ en dryg timma sent till
Göteborg - dagen efter kom det ett mail frÄn Bus4You med var sin voucher pÄ 258 SEK att anvÀnda pÄ en kommande resa som kompensation för förseningen - mycket bra tycker vi.
HÀr passerar vi Svinesundsbron och kommer in i Norge. Det blev en behaglig resa till Oslo en tidig kall fredagsmorgon. BekvÀma bra sÀten i Plusklass.
NÀr vi kom fram till Oslo kl 10:30 lÀmnade vi in vÀskorna pÄ hotellet, Scandic Byporten, precis vid jÀrnvÀgsstationen. Scandic Byporten Àr ett enklare Scandichotell med relativt frÀscha rum , men inte sÄ mycket mer.
Vid nÀsta Oslobesök vÀljer vi nÄgot annat hotell. Vi betalade 2536 NOK för tvÄ nÀtter inklusive frukost, helt OK pris.
Vi promenerade frÄn hotellet via stationen ner mot den nya Operan, pÄ vÀgen sÄg vi mÄnga vinterbadare som badade Bastu och tog sig ett dopp, det var soligt och ca 15 grader kallt. MÄlet med promenaden var det nya Munchmuseet, vÀrldens största
konstmuseum som Àr tillÀgnat en enskild konstnÀr.
Munchmuseet har 13 vÄningar, med restaurang och skybar högst upp. Vi kom fram till museet strax före kl 12 - sÄ vi började med lunch, Smörrebröd med kaffe. Efter lunchen var vi mycket förvÀntansfulla nÀr vi gick in pÄ
museet.
Edvard Munch testamenterade fyra Är före sin död all kvarlÄtenskap till Oslo kommun, gÄvan bestod bl a av 28 000 konstverk, brev, fotografier, texter, verktyg och personliga saker. Det nya Munchmuseet invigdes i slutet av oktober 2021 och innehÄller
vÀrldens största Munchsamling. Museet förvaltar mer Àn 42 000 föromÄl. 26274 Munch-verk. (1200 mÄlningar, 7050 teckningar, 18322 grafiska blad samt 14 skulpturer.
Vi började pÄ plan 3 dÀr det just nu pÄgÄr en utstÀllning med verk av Edvard Munch och Fransisco Goya - tvÄ konstnÀrer frÄn tvÄ delar av Europa som levde olika liv i olika tidsepoker - det var först under Munchs tid som Goya blev berömd.
UtstÀllningen visar sida vid sida verk av bÄda konstnÀrerna. En spÀnnande och givande utstÀllning med mÄnga perspektiv.
Edvard Munchs mest lÀnda konstverk Skriet gjorde han i flera olika versioner - hÀr ett grafiskt tryck. PÄ museet visas tre olika versioner av Skriet - eftersom konstverken Àr gjorda pÄ papper visas ett av verken i taget (30 minuter vardera för
tvÄ av dem och 60 minuter för ett - de varvas under dagen - vi sÄg tvÄ av versionerna) .
SjÀvpotrÀtt pÄ en Äldrad Edvard munch
I ett av rummet finns nÄgra monumentala mÄlningar i gigantska format.
Skriet - om konstbverket
En av versionerna av skriet.
Efter ett par timmar med mycket stora och givande konstuppleveler lÀmnade vi Munchmuseet.
NÄgra hundra meter frÄn Munchmuseet ligger Oslos nya Operahus. Det gÄr att promenera upp till taket pÄ Operan lÀngs en lÄng backe. Uppe pÄ Operataket fick vi en magnifik utsikt över ett vintrigt Oslo.
Fiskeriet
PÄ fredagskvÀllen hade vi pÄ rekommendation bokat middag pÄ Fiskeriet pÄ Youngstorget. Det var fullbokat pÄ denna poulÀra restaurang och fiskbutik. Det Àr trÄngt och gemytligt pÄ Fiskeriet - hÀr serveras det pinfÀrsk fisk och skaldjur.
Vi bestÀllde deras berömda Fish&Chips med tillbehör och ett torrt vin frÄn Pfalz - en Grauburgunder. Vi fick in en stor tunnpannerad torskfilé - det var en av de bÀsta Fish&Chips som vi Àtit. Trevlig service förhöjde middagen. Vi betalade
1135 NOK för 2 Fish&Chips och en flaska med vin. Nöjda och mÀtta promenerade vi till hotellet efter en lÄng dag.
Efter en rejÀl hotellfrukost pÄ lördagsmorgonen gick vi ut i januarikylan - soligt och ca 15 minusgrader. Vi gick till Akershus FÀstning och Slott - vi tittade pÄ den gamla fÀstningen. FÀstningen byggdes som en borg för ca 700 Är sedan
och har sedan byggts om och till. FÀstningen har varit belÀgrad vid flera tillfÀllen men aldrig blivit intagen. OmrÄdet Àr fortfarande militÀrt. PÄ omrÄdet finns Akershus Slott, Försvarsmuseet, Hjemmefrontsmuseet med mera.
Vi promenerade mycket pÄ lördagen bl a pÄ paradgatan Karl Johans Gate, förbi Stortinget, vi sÄg Kungliga Slottet pÄ lite avstÄnd, passerade förbi rÄdhuset och gick mot Aker Brygge.
Vi gick en runda ute pÄ Aker Brygge som lÄg i vinterskrud. Efter en lÄng, vacker och hÀrlig promenad Ät vi en enkel lunch. Vi gick sedan till hotellet och vilade en stund.
Basso Social
PÄ lördagskvÀllen hade vi bokat in en middag pÄ Basso Social, en Italiensk restaurang pÄ Storgata som har avsmakningsmenyer. Vi tycker om konceptet med 10-rÀtter som bestÄr av 3 smÄ snacks, 3 smÄ förrÀtter, 3 lite mindre varmrÀtter och
som avslutning en dessert (det finns Àven en 13-rÀtters dÀr det tillkommer 3 mellanrÀtter). Vi lade till ett vinpaket med fyra glas vin
MÄltiden inleddes med 3 smÄ vackra och delikata snacks tillsammans med ett glas Prosecco. Wow sÀger vi - vilka hÀrliga smaker. Sist i inlÀgget finns menyn för den som Àr intresserad. En mycket bra start pÄ kvÀllen - förvÀntningarna steg.
NĂ€sta servering bestod av 3 förrĂ€tter, bl a en helt enstĂ„ende soppa pĂ„ jordĂ€rtskocks och kronĂ€rtskockssoppa mm. Till detta serverades det ett gott svalt vin pĂ„ Garganega - Soave Superiore Classico. Ăven alla tre förrĂ€tterna var fantastiskt goda.
NĂ€sta servering var de tre huvudrĂ€tterna - kyckling, pasta och Stracciatella - till detta ett rött vin frĂ„n Lipariska öarna, strax norr om Sicilien pĂ„ druvor som Nero dĂvola m fl. Vilka goda och vĂ€l avvĂ€gda smaker och vinet uppskattade vi mycket -
det skall vi göra en bestÀllning pÄ.
KvÀllens fyra viner som vi uppskattade mycket.
Mycket nöjda med mÄltiden sÄg vi fram emot kvÀllen avslutning med en dessert med tillhörande vin. Vi serverade en mycket vacker dessert bestÄende av en mjuk pistagekaka med masccarpone och blodapelsingele och en pistageglass med pistagecrunch
- vinet var en pÀrlande Muscati frÄn Piemonte. Mycket bra avslutning pÄ en underbar kvÀll.
Vi Àr oerhört nöjda med kvÀllen samtliga 10 rÀtter, de 4 vinerna och med den mycket trevliga och kunniga servicen. Vi kommer garanterat tillbaka vid nÀsta besök i Oslo.
Priset för helvÀllen med mat ocgh dryck var 698 NOk för 10-rÀtter och 588 NOK för 4 viner 1286 NOK per person - mycket pengar men vi tycker att det Àr mycket prisvÀrt och en upplevelse vi gÀrna gör igen. Hela menyn finns lÀngst ner i inlÀgget.
Mycket nöjda och lagom mÀtta promenerade vi till hotellet efter en drygt 2 timmar lÄng mat- och vinupplevelse - bara den var vÀrd resan till Oslo.
Kungliga Slottet
Oslo Àr en trevlig stad pÄ kort avtsÄnd frÄn Göteborg/Stockholm m fl platser i Sverige. NÄs lÀtt med bil, buss, tÄg och flyg - för en minisemester/weekendresa. Den svenska kronan Àr idag i princip 1 mot 1 med den norska kronan.
Följ oss gÀrna pÄ
HĂ€lsningar
Karin och Björn
#oslo #norge #bassosocial #fiskeriet
MENYN PĂ
BASSO SOCIAL
Fler bilder frÄn Munchmuseet