Freiburg, Schwartzwald đŸ‡©đŸ‡Ș och Colmar đŸ‡«đŸ‡· Ă€r spĂ€nnande och vackra resmĂ„l

Europaresor, Reseguider / Colmar, Freiburg, Resa, VingÄrdar / Permalink / 0
(null)
Colmar đŸ‡«đŸ‡·
Vi flög ner till Frankfurt för att sedan fortsÀtta 25 mil söderut  till den gamla vackra staden Freiburg i sydvÀstra Tyskland. FrÄn Freiburg Àr det nÀra till mÄnga intressanta platser pÄ bÄda sidor om floden Rhen, i vÀster till Alsace och i öster till Schwartzwald.
(null)
Vi Björn och Karin Demme, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor per Är Är bÄde korta och lÄnga. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och nÄgra hundra andra resor. Vi delar gÀrna med oss av vÄra TIPS och erfarenheter.
(null)
Titisee i Schwartzwald. đŸ‡©đŸ‡Ș
 
Freiburg med ca 225 000 invĂ„nare i förbudsstaten Baden-WĂŒrtenberg Ă€r en mycket trevlig stad med perfekt lĂ€ge för utflykter till bl a vingĂ„rdar, vackra byar, berg och sjöar mm. Freiburg har en otroligt vacker Altstadt ( "Gamla Stan") med fina byggnader och trevliga restauranger och cafĂ©er.
De flesta gator och trottoarer i gamla stan Àr stenlagda ned fina mönster, vid sidan av gatorna i breda rÀnnstenar s k BÀchle forsar vattnet fram.    
(null)
BĂ€chle i Freiburg
 
Freiburg Àr en livlig  universitetsstad med ca 30 000 studenter, utbudet av caféer och restauranger med rimlig prissÀttning ör stor.
(null)
Freiburg
(null)
Trevlig vinbar med viner frĂ„n Baden-WĂŒrtenberg i Freiburg vid MĂŒnsterplatz 
(null)
Altes Kaufhaus i Freiburg pĂ„ MĂŒnsterplatz, frĂ„n 1500-talet
 
ColmarđŸ‡«đŸ‡· i Alsace Ă€r har en fantastiskt vacker "Gamla Stab" med vĂ€lvĂ„rdade korsvirkeshus och smala grĂ€nder. Den lilla floden Lauch flyter genom stan och det gĂ„r att Ă„ka i smĂ„ trĂ€bĂ„tar som drivs av elmotorer. Det Ă€r en hĂ€rlig bĂ„ttur pĂ„ ca 30 minuter genom "Petit Venice" som stadsdelen kallas. Det Ă€r otroligt charmigt att promenera runt i gamla Colmar. Det finns mĂ„nga trevliga cafĂ©er och restauranger som bl a erbjuder Flamkuchen eller pĂ„ franska Tarte Flambee en tunnbrödslik botten som toppas med t ex bacon, lök och creme fraiche, mycket gott med ett glas Riesling.
(null)
Colmar - Petit Venice
(null)
Flammkuchen / Tarte Flambee pĂ„ restaurang L’Amandine i Colmar đŸ‡«đŸ‡·
 
I nÀrheten av Colmar ligger mÄnga vinbyar pÄ Route de Vin , vi besökte bl a Domaine Zink i Euguisheim för en vinprovning. Vi provade nÄgra av huset goda viner.
(null)
Vinprovning i Euguisheim 
 
Vi besökte Àven Ruhlmann-Schutz i Dambach-la-Ville ca 5 mil norr om Colmar. Vinskörden startade samma dag som vi var dÀr sÄ vi fick se nÀr druvorna lastades av frÄn traktorerna och direkt lades in i vinpressen. Vi besökte den gamla vinkÀllaren frÄn 1600-talet och fick sedan prova fem olika viner. Byn, Dambach-la -Ville Àr en liten vacker by som kunde vara tagen direkt ur en sagobok.
(null)
VingÄrden Ruhlmann-Schutz i Dambach-la-Ville dÀr vinskörden startade samma dag som vi var dÀr
(null)
Den lilla vackra vinbyn Dambach-la -Ville i Alsace đŸŒžđŸ‡«đŸ‡·đŸ·
 
Det odlas mycket vin i och runt Freiburg i Baden-WĂŒrtenberg. De hĂ€r vinerna Ă€r inte lika kĂ€nda som vinerna frĂ„n Alsace men hĂ„ller en riktigt hög kvalitet. Vi tog spĂ„rvagnen till Staatliches Weinbauinstitut som bĂ„de forskar kring vinodling och som producerar och sĂ€ljer vin. HĂ€r provade vi sju olika viner av varierande slag, en del spĂ€nnande kreativa viner och nĂ„gra mer traditionella. Ett trevligt och givande besök.
 
Tyskland har egna namn pÄ druvor som vi Àr vana vid att konsumera frÄn lÀnder som t ex Frankrike och Italien.
 
Pinot Noir blir SpÀtburgunder i Tyskland
Pinot Gris blir Grauburgunder i Tyskland
Pinot Blanc blir Weissburgunder i Tyskland
(null)
Staatliche Weinbauinstitut i Freiburg.
 
Det finns mer Àn vin i regionen. Bara ca 30 km frÄn Freiburg ligger den vackra sjön Titisee i Schwartzwald. Sjön ligger pÄ ca 900 meters höjd. Det gÄr att hyra smÄbÄtar med elmotorer eller att Äka med en större eldriven passagerarbÄt pÄ sjön. Det Àr magiskt vackert uppe vid Titisee och i SchwartzwaldomrÄdet. Missa inte att Àta en Àkta SchwartzwaldtÄrta.
(null)
Titisee i Schwartzwald 
(null)
SchwartzwaldtÄrta 
 
Uppe i Schwartzwaldbergen finns det en vÀldigt vacker och annorlunda kyrka i St Blasier. En mycket stor kyrka i den hÀr lilla byn.
(null)
Imponerande kyrka i St Blasier 
 
PÄ nÀra 1000 metershöjd i Schwartzwald ligger bryggeriet Rothaus, vilket vi besökte. Vi gick runt pÄ bryggeriet och prövade sedan nÄgra goda ölsorter tillsamman med tysk mat, flÀsk, korv,knödel mm. 
(null)
Rothausbryggeriet i Schwartzwald 
 
Vi bodde fem nÀtter i Freiburg pÄ InterCity Hotel som ligger vid jÀrnvÀgsstationen. Det Àr ca 10 minuters promenad till "Gamla Stan".
Freiburg i Baden-WĂŒrtenberg och Alsace Àr absolut vĂ€rt ett besök. HĂ€r finns mycket att se, göra och uppleva. Det finns vackra naturupplevelser, vackra och trevliga smĂ„byar pĂ„ bĂ„da sidor om grĂ€nsen och hĂ€rliga vinupplevelser.
 
Freiburg
 
Boende InterCity Hotel Àr ett frÀscht hotell vid jÀrnvÀgsstationen i Freiburg med ca 10 minuters promenadavstÄnd frÄn "Gamla Stan" och med bra spÄrvagnsförbindelser. Det Àr bara drygt tre mil till Colmar i Alsace och tre mil till Titisee i Schwartzwald.
 
Restauranger Storchen La Cicogna Freiburg (Italiensk), Ganter Brauereiausschank (Tysk) 
Vinbar Alte Wache - riktigt bra vinbar med viner frĂ„n Baden - mitt pĂ„ MĂŒnsterplatz
 
SevĂ€rdheter MĂŒnster (den stora kyrkan) pĂ„ MĂŒnsterplatz, Gamla Stan, Staatliche Weinbauinstitut (vingĂ„rd i Freiburg som nĂ„s med spĂ„rvagn) Sugustinermuseum
 
Utflykter 
Schwartzwald med sjön Titisee, St Blasier (kyrka), Rothaus (bryggeri) (30 till 70 km frÄn Freiburg).
 
Alsace vackra historiska Colmar (30 km), Vinbyarna Eguisheim (35km), Dambach-la-Ville (50km) Oberei (65km) m m.
 
 
HĂ€lsningar
 
Björn och Karin
 
Följ oss gÀrna pÄ
 
 
Facebook demmereserjordenrunt 
 
Instagram #demmereserjordenrunt 
 
HÀr finns mer att lÀsa om Tyskland http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/april/tyskland.html
 
(null)
Björn och Karin pÄ vinbaren Alte Wache i Freiburg
(null)
Vinskörden började den 12 september 2019 hos Ruhlmann-Schutz i Dambach-la-Ville
 
 
 
 
 
 
Till top