Bohusläns stora härliga öar - Orust och Tjörn 🌞🇸🇪🏖⛵️🦀🦐

Sverige / Permalink / 0
(null)
Vid Mollösund på västra Orust
(null)
Solnedgång i Svanesund på östra Orust
 
Orust och Tjörn - 2 av Bohusläns stora öar (Hisingen är större än Tjörn , men den fina ön skriver vi ett eparat inlägg om).   har väldigt mycket att erbjuda oss besökare. Karga klippor, salta bad, fina vandringsleder, pinfärska skaldjur, vackra vyer, riktigt bra restauranger, bra shopping, spännande museer, naturreservat, fornlämningar i världsklass, fina boenden, skulpturparken Pilane och mycket mycket mer. Här hittar ni mängder med tips om givande upplevelser på våra fina öar Orust och Tjörn. underbara Bohuslän. 
(null)                
Vi, Björn och Karin Demme, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10-12 resor om året, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st "Jordenruntresor" och några hundra andra resor. Västsverige är vår "hemmaplan" vi bor dels i Göteborg och dels på Orust i Bohuslän, vi har nu tillbringar nu vår 29:e sommar på underbara Orust. 
 
Bohuslän är vår "hemmaplan" - vi delar vårt boende mellan Eriksberg i Göteborg och Svanesund på Orust i Bohuslän. Vi som varuit så mycket på Orust och Tjörn blev överraskade av att upptäcka så mycket nytt i Bohuslän som vi gjorde under pandemiåren 2020/2021.
 
Några härligaupplevelsetips på Orust och Tjörn  
 
Här nedan finns det många tips, bilder, information och inspiration till korta eller längre besök på Orust och Tjörn.  Via länkarna kan ni få se fler bilder och fler tips om specifika upplevelser. i 
 
Orust och Tjörn, vi tillbringar mer än gärna sommaren i härliga och vacka Bohuslän. Med utgångspunkt från Svanesund på Orust där vi har vårt fritidsboende har vi upptäckt mycket av det bästa i området.
(null)                            
"Inbjudan till Bohuslän" är en av Evert Taubes kända visor, här till Svanesund på östra Orust. 
 
Under pandemin 2020/2021 med ett kraftigt minskat utlandsresande för oss utforskade vi många nya och gamla favoritställen på Orust och Tjörn. Här bjuder vi på några pärlor som vi tycker är värda ett besök 2022.
(null)
Segeltävlingen Bohusracet passerar Svanesund den 1 juli 2022.
 
Den här sommaren har börjat riktigt bra, just nu den 1 juli är det strålande sol på Orust och ca 25 grader varmt - Bohusrcet 2022 pågår just nu och många segelbåtar passerar bryggan i Svanesund på östra Orust. Vi behöver inte alltid resa långt för att få fina upplevelser. I sommar är det Bohuslän som gäller. Vi utgår från den "Stora gröna ön i väst" Orust och gör utflykter med bil eller båt till pärlorna på Orust och Tjörn
(null)                                 
Pinfärska räkor och andra skaldjur njuter vi gärna och ofta av i Bohuslän.
  
ORUST
(null)                                
Orust är Sveriges fjärde största ö. Här finns det fina saltstänkta bad, trevliga boenden, böljande landskap, restauranger och sevärdheter. Här finns det ett  inlägg om Orust med allt om bad, sevärdheter, boendealternativ, restauranger, vandringsleder, shopping sevärdheter och mycket mer om du vill ha mer information.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/april/den-stora-grona-on-i-vast-orust-ett-paradis.html I inlägget finns alla våra bästa tips om Orust från våra upplevelser under snart 29 somrar.
 
Kultehamns kulturstig på Orust
(null)                                 
Kultehamns Kulturstig är en mycket vacker och välordnad vandingsled ca 5 km väster om Svanesund på Orust. Här finns en naturskön lättframkomlig led på ca 5km, längs leden finns det 7 rastställen med nya bord och bänkar, det finns ca 15 torpruiner med intressanta beskrivningar om hur det var att leva ett fattigt torparliv i slutet av 1800-talet. Vi gick leden på nytt i början av april 2021.
 
Kulturstigen Svens Altare  på Orust(null)                                
På västra Orust nära Ellös och Morlanda finns kulturstigen Svens Altare. Den här leden är starkt kuperad och lite mer krävande. På högsta höjden, 106 meter ovanför havsytan finns "Svens Altare" och ett högt utsiktstorn i tre plan. Från tornet är utsikten helt magisk, man kan se till Hållö Fyr vid Smögen, Malö strömmar, Tjörn och hela Orust. En led vi rekommenderar när markerna har torkat upp. Eftervandringen rekommenderar vi n lunch på en Bohuslänsk Deli i Ellös eller på Fröken Truls på Morlanda Handelsträdgård. Här nedan finns det mer att läsa via länken. http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/september/orust-orust-utflykt-pa-hog-hojd-och-lojromspizza.html
 
Mollösund
(null)                                                 
Det gamla fiskeläget är en vacker idyll med många välbevarade hus, fina bad, flera restauranger, pensionat och butiker. Det finns en väl skyddad hamn för fritiudsbåter med sjömack. Här finns det ett par fiskaffärer med pinfärska skaldjur mm. Det finns flera restauranger som Mollösund Värdshus, Emmas, Knuts Brygga m fl.
 
Hälleviksstrand
(null)                                 
Hälleviksstrand på västra Orust är ett litet idyllisk samhälle med traditionell bebyggelse. Hällevadsholms kyrka avviker från de flesta andra kyrkor i Bohuslän, dels för att den är byggd i trä och dels för att den är byggd i fornnordisk stil. I samhället finns det restaurang, butik , badplats mm.
 
Slussen
(null)                                                 
Slussen ligger på nordöstra Orust - en vacker plats med ett trevligt pensionat med en strålande bra restaurang. Slussens Pensionat arrangerar väldigt populära musikkvällar under sommaren med många av Sveriges mest populära artister. Här finns det även fina saltstänkta bad. Vi besöker gärna Slussens Pensionat för att äta middag under någon av musikkvällarna. 
 
Stillingsön
(null)                                 
Stillingsön på östra Orust är en av de första badorterna på västkusten. Här semestade Göteborgare som reste hit med ångbåt. Det är en vacker och mycket speciell miljö med hus som är mycket välbevarade.
 
Svanesund
(null)                                 
Svanesund på östra Orust är en av huvudorterna på Orust, där finns det en mycket fin badplats för alla åldrar och en nyanlagd lekplats som invigdes under våren 2021, en stor marina med gästbrygga och i juli arrangeras där en stor musikfestival. Vi bor några månader om året i Svanesund och stortrivs där.
(null)                           
Hagadösen är en ca 5500 år gammal megalitgrav på Orust, ligger längs vägen mellan Varekil och Tegneby. Väl värt ett besök.
 
Nösund 
(null)                 
Nösunds Havshotell&Spa
 
På västra Orust ligger den gamla badorten Nösund med fina bad, vackravandringsleder och mycket historia. Nösunds Havshotell&Spa ligger vackert vid stranden - ett ställe som vi ofta besöker för en god lunch. Hotellet är populärt och har många återkommande gäster - på sommaren arrangeras det musikkvällar på hotellet. OBS Nösunds Havshotell är för närvarande tillfälligt stängt - ägarbyte är på gång.
 
Käringön 
(null)                                                 
Käringön ligger väster om Orust och nås med egen båt eller med Västrafiks båtar som går frekvent från Tuvesvik på västra Orust. Käringön ligger ute i västerhavet med klippor och bad, där finns flera boenden att välja bland och några riktigt bra restauranger. Käringön är väl värt ett besök som Simsons Prästgård, Petersons Krog m fl.
 
Tips för besöket på Orust
 
(null)
Slussens Pensionat
 
Boenden - Slussens Pensionat ligger vackert direkt vi havet med badplats 25 meter från hiotellet. Restaurangen har helt underbar mat och det arrangeras musikkvällar hela sommaren med toppartister. Nösunds havshotell i Nösund (tyvärr tillfälligt stängt just nu 220701), Prästgårdens Pensionat i Mollösund, Brygghuset Mollösund, Hotell Varvet i Ellös, Villa Frideborg i Henån, På Käringön finns bl a Hotell Käringön, Logi&Bastu Käringön, Seglarhotellet och Lotshotellet m fl hotell/pensionat p Orust.. Vandrarhem som t ex STF Tofta gård nära Stocken, Henåns vandrarhem m fl. Stugboende finns via t ex Kobbaroskär.com, stugknuten.com, stugsommar.se med flera
Camping Stocken camping, Vindöns Camping, I Svanesund finns det en ställplats för Husbilar med servicehus i anslutning till badplatsen.
Gästhamnar finns i Mollösund, Henån, Gullholmen, Käringön, Ellös, Edshultshall, Stocken och Hällevikstrand. I Svanesund finns en gästbrygga med gästplatser via Svanesunds båtklubb.   (null)
Middag på Slussens Pensionat 
 
Restauranger - våra favoriter på Orust Slussen Pensionat för finmiddag, Bryggvingen ute på Lyr för både lunch och middag, Simsons prästgård och Petersons Krog på Käringön, Mat i luckan, Henån - bra lunch på vardagar, En Bohuslänsk Deli i Ellös (härlig brygglunch), Fröken Trulls i Morlanda, Svanesunds Pizzeria har mycket bra pizzor, med flera
(null)
Underbar pizza med skaldjur mm på en Bohuslänsk Deli på sillkajen i Ellös
 
Shopping - Göksäter (Arvid Eriksson efterträdare staratade som en lanthandel 1866) är i dag Bohusläns "Ullared" - ligger ca 5 km från Henån mot Tegneby. Har ett stort utbud av det mesta till "lågpris" samt ett mycket bra och prisvärt café (räkmacka för 35 kronor 220701). På Göksäter finns dessutom Orust absolut bästa lekplats för barn.
(null)
Käringön
 
Sevärdheter - Käringön, Gullholmen/Hermanö (de öarna nås med Västtrafiks båtar från Tuvesvik på Orust) och Lyr (nås med Trafikverkets linfärja) är vackra öar som tillhör Orust Kommun. Hagadösen, mellan Varekil ooch Tegneby längs väg 178 mot Ellös är en 5500 år gammal mycket stor och välbevarad megalitgrav. Mollösund och Hällevikstrand på västra Oust är gamla klassiska Bohuslänska samhällen som är värda ett besök.  
(null)
Svanesunds badplats
 
Bad - Svanesund har en fin badolats som passar för alla, Slussen, Mollösund, Nösund, Henån, Ellös har fina badplatser. Öarna Käroingön, Gullholmen m fl har även de fina saltstänkta bad med mera.
 
Golf - det finns två 18-hålsbanor på Orust - Orust GK och Allmag GK
 
Övrigt - Orust är den stora gröna ön i väst - Sveriges 4:e största ö. Med levande landsbyggd, kustsamhällen, salta bad, pinfärska skaldjur, vackra vyer, bra shopping och mindre trängsel än på många andra platser i Bohuslän. 
 
  
TJÖRN
 
Tjörn är Sveriges 6:e största ö och ligger strax söder om Orust. Tjörn har många fina miljöer, stort urval av boenden och restauranger.
 
 
Pilane gravfält och skulpturpark på Tjörn
(null)                                                 
Pilane på nordvästra Tjörn är ett riktigt trevligt utflyktsmål. På området finns det ett stort antal fornlämningar. Vi besöker skulpturutställningen på Pilane några gånger varje år, skulpturerna är utplacerade i det vackra kulturlandskapet. Utställningen är öppen 16 maj till 20 september under 2020. Vid ett besök på Tjörn/Orust - missa inte ett besök på Pilane.  Vi besökte årets utställning i slutet av maj, och den är mycket sevärd. Här kan läsa mer om Pilane och om förra årets utställning. och all praktisk information. Pilane öppnar för besök 2022 den 14 maj. Vi skall besöka Pilane i juli 2022. .http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/august/tjorn-pilane-skulpturpark-och-sundsby-sateri.html
 
Sundsby Säteri
(null)                                                 
Sundsby säteri på Mjörn, Östra Tjörn. Har en lång och intressant historia. Där finns det flera fina vandringsleder, parkanläggning, restaurang&café, kulturarrangemang, marknader, vacker natur mm. 
Vi besöker ofta Sundsby Säteri för att promenera och för att äta lunch. Det är speciellt vackert på Sundsby när blåsipporna blommar. Vi går gärna någon av de fina vandringslederna. 
 
Skärhamn
I Skärhamn på västra Tjörn finns bl a Nordiska Akvarellmuset, vilket arrangerar mycket intressanta konstutsällningar i vackra omgivningar, i direkt anslutning till Akvarellmuseet finns det flera bra restauranger samt en fin badplats. Vi kombinerar besöken på museet med en god lunch på någon av restaurangerna Södra Hamnen 12, Port Sud eller Vatten - alla tre är riktigt bra.
(null)                                                 
Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn .
Sommaren 2022 har Akvarellmuseet en utsällning av den belgiske konstnären René Magritte. Entré 140 kronor (ger ett årskort till museet) under 26 år fri entré (höst/vinter 70 kronor)
 
Tips för besöket på Tjörn
 
Boenden - Salt&Sill på Klädesholmen är ett helt fantastiskt flytande hotell. Hav&Logi i Skärhamn, Tjörns Havspensionat Rönnäng, Björholmens Marina&Hotell, mfl.  Stugboende finns via t ex Kobbaroskär.com, stugknuten.com, stugsommar.se med flera. Camping Almöns Bad&Camping, Hav&Logi i Skärhamn mm.
Gästhamnar - Almösunds Marina, Björholmen, DFyrön, Klädesholmen, Mossholmen, Skärhamn, Tjörnekalv, Ängeviken och Åstol.
 
(null)
Lunch på Södra Hamnen 12 i Skärhamn (ligger ca 200 meter från Akvarellmuseet)
 
Restauranger - våra favoriter restaurang Vatten, Port Sud och Södra Hamnen 12 i Skärhamn, Salt&Sill på Klädesholmen, Sundsby Säteri, Åstols Rökeri med flera  (null)
Akvarellmuseet i Skärhamn ligger vacket vid västerhavet, i området finns en fin badplats, felera restauranger samt en trevlig hamn.
 
Sevärdheter - Öarna Åstol och Dyrön, Akvarellmuseet i Skärhman, Pilane Skulpturpark på nordvöstra Tjörn (skulpturer ute i kulturlandskapet tillsamman med många fornlämningar från stenåldern, Sundsby Säteri, Kyrkesund och Klädesholmen med sillmuseum med mera. 
 
Bad - Almön, Bleket, Dyrön, Skärhamn, Klädesholmen, Kårevik, Kyrkesund, Röra, Stockevik, Åstol med flera.
 
Golf - det finns en 18-hålsbana på Tjörn, Tjörn GK
 
Övrigt - Tjörn är Sveriges 6:e största ö.
  
(null)                                            
En specialitet som vi gillar - Bohuslänsk äggost med björnbärssylt
 
Här finns det TIPS för hur ni packar på ett smart sätt för ert besök i vårt fina Bohuslän https://www.outdoor.se/packningslistor
 
Besök gärna Orust och Tjörn under sommaren 2022 , det kommer vi att göra.  Hör gärna av er om ni har några frågor om Orust och Tjörn, vi svarar gärna om vi kan
 
☀️🇸🇪Hälsningar 
 
Björn o Karin
 
Följ oss gärna på 
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
   
 
Här finns det några bilder till att njuta av....från Orust och Tjörn som kanske ger er inspiration till ett besök.
 
(null)               Blåsipporna blommar på Sundsby Säteri i mitten av april.
(null)                   
Färska havskräftor njuter vi ofta av
(null)      
Sundsby Säteri på våren
(null)      
Kulturstigen Kultehamn på östra Orust 
(null)
Jag vid "Anna" på Pilane Skulpturpark på Tjörn  (null)
Mollösund - tinorna väntar på att komma i vattnet
(null)
Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn ligger vackert vid havet - det finns en fin badplats, flera bra restauranger och en trevlig hamn i området runt museet.
(null)
Från en utställning 2021 på Akvarellmuseet
(null)
Löjromspizza på fröken Trulls i Morlanda på Orust
(null)
Sundsby Säteri - har en trevlig Julmarknad i mitten av november
(null)
Musik på Slussens Pensionat - Här Orust eget kultband - Rickard & Juvelerna
(null)
På Sundsby Säteri finns det flera vandringsleder
(null)
Allmag GK
(null)
Skärhamn - Sjöräddningen på väg ut
(null)
Pilane Skulpturpark
(null)
Kuststigen går genom Bohuslän
(null)
Tjörn            (null)             
Svanudden i Svanesund på Orust - där tillbringar vi våra somrar …. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




Till top