Skärhamn - konst på Nordiska Akvarellmuseet och lunch med strålande utsikt.

Sverige / Bohuslän, konstmuseum, sommar 2021 / Permalink / 0
(null)
Vi besökte det fina konstmusset, Nordiska Akvarellmuseet i månadsskiftet augusti/september 2021. Vi besöker Skärhamn och Nordiska Akvarellmuseet minst en gång om året sedan många år tillbaka. Vi har vårt fritidsboende på Orust så det är inte långt för oss till Skärhamn. Från centrala Göteborg är det ca 65 km.
(null)
Vi, Karin och Björn Demme, från Göteborg, har en stor passion för att få resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st "Jordenruntresor" och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra erfarenheter, tips och bilder - vi svarar gärna på frågor.
(null)
Sommarens utställning på Nordiska Akvarellmuseet pågår fram till och med den 12 september. I år är det den modernistiske österikiske konstnären och arkitekten Friedensreich Hundertwasser. Vi rekommenderar varmt ett besök på den här mycket fina utsällningen - inträde för inklusive årskort är för vuxna 120 kr och för de som är under 26 år är det fritt inträde. Museet har öppet året runt och det kommer snart nya utställningar.
(null)
Självpoträtt
 
Det här är en mycket spännande och färgsprakande utställning som är mycket givande. Det är motiv från många olika tidsperioder och från många olika platser. Materialen är både akvareller, blandteknik, textil och foton (arkitektur). 
(null)
Motivet föreställer "Dalslands kanal"
(null)
Skyskrapor
(null)
Ett urval av textilkonsten
(null)
Grön kvinna
(null)
Textilkonst
(null)
Foto av en förskola ritad av Hundertwasser
(null)
Några ateljeer i anslutning till Nordiska Akvarellmuseet
(null)
I direkt anslutning till Nordiska Akvarellmusset (ca 200 meter) ligger det en fin badplats med möjlighet till "salta bad". Det finns stora möjligheter till att kombinera museibesöket med ett bad och eller en trevlig promenad i vacker omgivning för att sedan avsluta med en god lunch på någon av de trevliga resturangerna i närområdet (inom ca 250 meter). Restaurang Vatten ligger inne i museet och har en vacker uteservering, Södra Hamnen 12, Port Sud och Andreens Tapas ligger i direkt närhet.
(null)
Utsikt från museet
(null)
Södra Hamnen 12 är en mycket trevlig och prisvärd lunchrestaurang med en härlig uteservering med magisk utsikt ut mot västerhavet. Efter vårt besök på Nordiska Akvarellmuseet gick vi till Södra Hamnen 12 för att äta lunch. Vi valde att sitta på uteserveringen i det soliga och varma sensommarvädret. Det är som att "sitta på en båt" med vattnet ca 50 cm från bordet.
(null)
Vi valde dagens fisk - som bestod av lättpanerad torskfilé med skagenröra, ärtor, gräslök och dillslungad potatis. Det visade sig vara ett mycket bra val - vackert presenterad och väldigt gott. I lunchpriset, 109 kr, ingick ett bra salladsbord, nybakat bröd, kolsyrat bordsvatten, kaffe och två sorters mjuk kaka. Mycket prisvärt tycker vi som snart kommer tillbaka för en ny lunch. 
(null)
Utsikt från Södra Hamnen 12 uteservering
(null)
I hamnen i skärhamn finns det många båtar och skutor att titta på.
(null)
Sjörädningen i Skärhamn ligger ca 30 meter från Södra Hamnens uteservering.
(null)
Ännu en lunchbild för Karin njuter av maten ichbutsikten 
 
Tjörn ligger på bekvämt avstånd från Göteborg eller från Orust. Vi gör sedan många år tillbaka flera besök om året på vackra Tjörn - vi rekommenderar att kombinera ett besök i Skärhamn med t ex Pilane Skulpturpark, ca 10-12 km från Skärhamn, Sundsby Säteri och till Klädesholmen. Det blir en heldag fylld av många fina upplevelser och med god mat i en vacker miljö.
(null)
För dig som även vill vandra i samband med konstupplevelser, finns det en led mellan Nordiska Akvarellmuseet och Pilane Skulpturpark på ca 12 km.            
(null)
"Anna" på Pilane Skulpturpark. Här finns det bilder och info om Pilane         http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/august/tjorn-pilane-skulpturpark-och-sundsby-sateri.html
(null)
Sundsby Säteri, ca 15 km från Nordiska Akvarellmuseet och ca 12 km från Pilane Skulpturpark. Sundsby Säteri har flera fina vandringsleder, gårdsbutik, bageri och en bra lunchrestaurang i en sagolik vacker miljö.
 
Vi rekommenderar besök på både Tjörn och Orust.
 
☀️Hälsningar 
 
Karin och Björn
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
 
 
Till top