Tjörn - Pilane Skulpturpark och Sundsby Säteri ☀️🇸🇪

Sverige / Pilane, Skulpturpark, sommaren 2021 / Permalink / 0
(null)
Pilane Skulpturpark på nordvästra Tjörn besöker vi minst en gång om året, ibland blir det två besök.  Vi besökte Pilane den 24 augusti 2021, en fantastiskt varm och vacker sensommardag. Vi brukar göra våra besök på Pilane före eller efter högsäsongen för att det då är färre besökare. Det är en häftig upplevelse att se de stora skulpturerna utplacerade i det vackra kulturlandskapet. Pilane är inte bara skulpturer, där finns även mängder med fornlämningar från ca 500 f kr till ca 1000 e kr.  Från flera av konstverken har ni en magisk utsikt ut över västerhavet, det går bl a att se fyren Pater Noster och ut över Mollösund mm.
(null)
Vi, Karin och Björn Demme, från Göteborg, har en stor passion för att få resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st "Jordenruntresor" och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra erfarenheter, tips och bilder - vi svarar gärna på frågor.
(null)
Det finns fortfarande möjlighet till att se årets utställning (2021), fram till den 26 september. Ni hittar Pilane mellan Skärhamn och Kyrkesund på västra Tjörn. Bara ca 10 km från Pilane ligger Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, vilket är ett riktigt bra konstmuseum.
(null)
Det finns även flera bra lunchrestauranger som t ex VAtten, Port Sud, Södra Hamnen m fl samt fina salta bad i Skärhamn. (null) 
Skulpturen "Learning to fly" av Coderch & Malavia från Spanien högt uppe på en klippa ger verkligen impulser till att vilja lära sig att flyga.
(null)
Skulpturen " Giant of salt" av Coderch & Malavia från Spanien
(null)
Skulpturen "Zink tanks" av irländaren Sean Scully
(null)
Skulpturbilen "Fat convertible" av österrikaren Erwin Wurm 
(null)
Tony Craig från Storbrittanien finns alltid representerad på Pilane. Här skulpturen "Earth"
(null)
Irländaren Sean Scully har med sex skulpturer på årets utställning på Pilane, här är fem av dem.
(null)
"Giant of salt" av Coderch & Malavia , Spanien
(null)
Österrikaren Erwin Wurms skulpturer
(null)
Fornlämningarna är många på Pilane. Det finns ett 90-tal gravar, domarringar, resta stenar och stensättningar från järnåldern. Allt omges av ett uråldrigt kulturlandskap med spår från stenåldern.
 
Kombinationen av konst, fornlämningar, kulturlandskapet och en magisk utsikt över västerhavet gör Pilane till ett unikt besöksmål. Vi har besökt Pilane under de senaste 10 åren, något vi inte vill missa.
(null)
Efter vårt besök på Pilane körde vi till vackra Sundsby Säteri, ca 12 km från Pilane. Sundsby Säteri är även det ett mycket trevligt besöksmål. På Sundsby finns det flera fina vandringsleder, gårdsbutik, bageri och en riktigt bra lunchrestaurang och mycket mer. Säteriet har en mycket lång historia. År 1664 donerade Margaretha Huitfeldt säteriet till Kungliga Hvitfeldska stiftelsen. Idag ägs säteriet av Tjörns Bostads AB och förvaltas av Tjörns kommun. 
(null)
Vackra Sundsby Säteri 
(null)
Torsk med grillade kronärtskockor till lunch, 125 kr inklusive bröd, vatten och kaffe. 210824
(null)
Man vet inte alltid vad man hittar i konstverken. Här tittar Karin fram
(null)
Fornlämningar på Pilane
(null)
"Anna"  av spanjoren Jaume Plensa finns permanent på Pilane sedan många år.
(null)
Skulptur av gamla lantbruksredskap av Jenny Carlsson, Sverige.
(null)
Vacker utsikt från Pilane
 
Vi rekommenderar varmt ett besök på Tjörn och då speciellt till Pilane Skulpturpark, Nordiska Akvarellmuseet och Sundsby Säteri. Räkna med att ni behöver stanna minst ca 1,5 timma på Pilane och ca 1 timma på Nordiska Akvarellmuseet.
 
☀️Hälsningar 
 
Karin och Björn
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
 
#pilane #bohuslän #skulptur #demmereserjordenrunt
 
 
 
Till top