Orust - Utflykt på hög höjd och löjromspizza

Sverige / Permalink / 0
(null)
I början av september 2021 gjorde vi en trevlig utflykt på Orust. Vi tog bilen från Svanesund på östra Orust till Morlanda på västra Orust. Vi hade bestämt oss för att gå vandringsleden "Svens Altare". Det är en vacker vandringsled i starkt kuperad terräng genom ett kulturlandskap med en spännande historia. Leden är sammanlänkad med andra vanringsleder som t ex Kuststigen. På vägen upp till Svens altare passerade vi bl a "galgbacken" där det enligt den lokala historien avrättades människor på 1300 - 1600-talen.
(null)
Vi, Karin och Björn Demme, från Göteborg, har en stor passion för att få resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st "Jordenruntresor" och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra erfarenheter, tips och bilder - vi svarar gärna på frågor.
(null)
Det är många höjdmeter att avverka från havsnivån upp till Svens ALtare på 106 meters höjd - det krävs en ganska bra fysik för att ta sig längst upp. Sven var en ung fåraherde som enligt sägnen predikade för fåren uppe på Svens Altare på 1800-talet.
(null)
Uppe vid resterna av "Svens altare" finns det ett högt utkikstorn i tre våningar som byggdes 2003. Från tornet kan man se Hållö fyr utanför Smögen, samtliga kyrktorn på Orust, Tjörns och ut över fastlandet mm. En riktigt magnifik utsikt.
(null)
Naturen längs leden är riktigt vacker
(null)
Det är lättvandrat under stora delen av leden, förutom de sista ca 400 metrarna.
(null)
Magnifik utsikt
(null)
Efter vandringen tog vi bilen via gamla anrika Morlanda Säteri, Orust Golfklubb, Morlanda kyrka för att sedan stanna vid Morlanda Handelsträdgård där även Froken Trulls Café och Antik ligger. Vi var riktigt sugna på lunch - på Fröken trulls valde vi var sin surdegspizza med löjrom, creme fraiche, hackad rödlök, bladspenat mm. En mäktig och god lunch som vi åt ute på innegården i ett härligt sensommarväder med sol och värme.
(null)
Karin ser fram emot att äta löjromspizzan.
 
Efter lunchen körde vi tillbaka till Svanesund där det väntade en ost och vinprovning nere på bryggan den här fina sommarkvällen.
 
Det finns många fina vandringsleder på Orust - testa gärna t ex "Svens altare eller "Kultehamns kulturstig" båda är ganska korta ca 4-5 km och välskyltade.
 
 
 
☀️Hälsningar 
 
Karin och Björn
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
Till top