Fiumicino - en dold pärla utanför Rom 🇮🇹

Europaresor, Favoriter vid Medelhavet / #fiumicino, #italien, #rom / Permalink / 0
 
(null)
Vi är många som flyger till Rom FCO flygplats varje år. De flesta tar snabbt tåget in till Rom eller någon annan transport till Rom eller till närliggande städer. För 12 år sedan när vi bokade flyg till Rom ville vi hitta någon trevlig strandort nära flygplatsen - vi hittade då Fiumicino ☀️🏖️🇮🇹 och bokade in ett hotell där och kombinerade med besök i kulturstaden Rom 30 km från Fiumicino. Vi blev så nöjda efter första besöket så nu i slutet av september 2024 är vi här för 8:e gången.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, från Göteborg har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10-15 gånger om året, både långa och korta resor. Vi har gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har även ett mycket stort intresse för mat och vin, vilket ibland är huvudanledningen för en resa. 
(null) 
Vi flög med SWISS från Göteborg via Zürich till Rom - planet från Göteborg startade 53 minuter sent och med 55 minuters transfertid i Zürich kändes det som mycket kort och stressigt. Här kan ni läsa om hur det löstes av Swiss samt mer om bekvämligheten med Businessclass även inom Europa.
(null)
På den korta flygningen på 1 timma och 6 minuter mellan Zürich och Rom serverades vi en delikat 3-rätters måltid med goda drycker.
(null)
Med taxi från Rom FCO flygplats tar det ca 10 minuter att åka till hotellet i Fiumicino. Det bästa är att beställa en bil från hotellet, kostar 20 EUR, alternativt ta en lokaltaxi, Taxi Fiumicino  då Romtaxi inte vill köra den korta sträckan till Fiumicino - Taxi Fiumicino kör till fast pris - förhandla om priset för det första priset de säger är för högt. 
 
I Fiumicino finns det en lång sandstrand, där uppbyggda vågbrytare skyddar badande från vågorna från Tyrrenska Havet. Längs med stranden finns det många restauranger som även hyr ut solstolar och parasoller. Det finns mellan strandsektionerna med solstolar fria stränder utan avgifter. Vi har med åren valt att vara på BBQ- Village där vi hyr 2 solstolar och 1 parasoll för totalt 18 EUR.
(null)
Det är mjuk fin sand på stranden, strandsektionetna som hyr ut solstolar är exemplariskt skötta. Vågbrytarna av sten gör det säkert att bada även om det blåser - det finns små runda laguner omgärdande av stora stenar.
(null)
Tyrrenska havet ligger öppet ut mot horisonten. Vi tycker om att titta på havets rörelser, båtar som passerar förbi med mera. Lugnt och avkopplande nu i slutet av säsongen - det är väldigt lite folk på stränderna trots att vi har strålande sol från en klarblå himmel och behagliga 25 grader med en mycket lätt bris. Vattentemperaturen är fortsatt hög, vet inte exakthet temperatur men vi uppskattar den till 23 grader eller mer.
(null)
Det är "riktiga restauranger" som kombinerar med uthyrning av solstolar och med sportaktiviteter mm. Det finns fulla menyer med mycket fisk och skaldjur, pasta/risotto med skaldjur-  allt är tillagat från grunden. Vita dukar på borden, tygservetter och bordsservering. Det går att beställa hela grillade fiskat och skaldjur av alla de slag.
(null)
Till en av luncherna beställde vi var sin Seafoodpizza och det var mängder med musslor, jätteräkor och bläckfisk på den och den var mycket god. Vi betalade 35 EUR inkl 50 cl vitt vin för 2 personer.
(null)
Fiumicino har norra Italiens största fiskehamn, där lossas det mängder med fisk och skaldjur, det går att handla direkt från kajen. Till restaurangerna i Fiumicino levereras det mängder med delikatesser från havet varje dag.
(null)
Kammusslor, räkor och fisk på kajen i Fiumicino 
(null)
Det gamla lotshuset i Fiumicino 
(null)
Vi tar gärna en promenad på fiskhamnskajen bland fiskare, fiskebåtar och fiskredskap.
(null)
Det finns mycket att välja på av fisk, bläckfisk, skaldjur.
(null)
Ett av många fiskefartyg i hamnen.
(null)
Bron över kanalen i Fiumicino - den delen av Fiumicino där vi bor är ön Isola Sacra som blir en ö genom kanalen i norr och floden Tibern i söder.
(null)
En av våra favoritrestauranger när det gäller fisk och skaldjur är Amelindo, som är en mycket traditionell och mycket mycket Italiensk restaurang som är helt specialiserad på havets läckerheter. Restaurangen ligger vid strandpromenaden i södra delen av Fiumicino. (null) 
Havets läckerheter - grillad bläckfisk, havskräfta, svärdfisk, seabass, räka med grillade grönsaker samt även friterad bläckfisk mm. För två personer inkl en flaska vitt vin betalade vi 50 EUR.
(null)
Grillad färsk bläckfisk
(null)
Risotto med musslor, räkor och bläckfisk - en underbar förrätt för två personer för 14 EUR 
(null)
Grillade havskräftor kostade även de 14 EUR.
(null)
Restaurang Amelindo 
 
BBQ Village är en annan favoritrestaurang när det gäller fisk och skaldjur - Restaurangen ligger direkt på strandpromenaden. BBQ Village har även uthyrning av solsängar, parasoller mm - men är ingen vanlig strandrestaurang. Det är vita dukar, tygservetter och en ambitiös meny.
(null)
På BBQ Village i Fiumicino trivs vi bra med strand och hav som närmaste granne.
(null)
Vin från Sardinien på druvan Vermentino gillar vi mycket - gott vin till skaldjur och fisk. 15 EUR för en flaska på BBQ.
(null)
Vi beställer enbart fisk och skaldjur - gärna några mindre förrrätter följt av grillad bläckfisk, seabass, kungsräkor, havskräfor mm. Vi betalar ca 60-75 EUR för två personer inklusive vin.
(null)
Bläckfisksallad, Musslor, Grillad "seafood" på BBQ.
 
Amelindo Sushi - lunch med "Burger" Italien 🇮🇹 Style 
(null)
"Lunchburgare" med stora grillade räkor, avokado med mera på Amelindo Sushi - slår lätt alla "finburgare" hemma i Sverige.
 
Boende - Vi bor gärna på den södra delen av strandpromenaden i Fiumicino - där finns det flera mindre hotell med ca 12 till 20 rum. Längre norrut vid kanalen finns det större hotellet Hotel Tiber med flera.
(null)
Den här gången bor vi på ett för oss nytt hotell. Hotel de la Ville Relais, ett fräscht litet 3-stjärniga hotell ca 200 meter från stranden och ca 150 meter till restaurang Amelindo. Hotellet har 17 rum och har en frukostrestaurang högst upp med vacker utsikt över havet. Frukosten beställer vi kvällen innan från en meny som sedan serveras vid bordet. Enkelt, gott och fräscht. Ett enkelt men mycket trevligt hotell - hotellet drivs av en familj som sedan 75 år äger och driver två hotell. Personligt och trivsamt tycker vi att det är här. Vi betalade 670 EUR för 5 nätter inklusive frukost.
(null)
In till Rom är det drygt 30 km - dit kan man åka med buss från centrala Fiumicino som kör till Rom via flygplatsen på ca 1 timma eller genom att åka bil eller buss till flygplatsen och sedan ta tåget in till Statione Termini i Rom (tåget från flygplatsen in till Rom tar ca 30 minuter).
 
Till Lido di Ostia går det lokalbuss på drygt 20 minuter. Ostia Antica ligger nära både Fiumicino och Ostia - där finns det många utgrävningar med många välbevarade ruiner från " Romartiden" där låg "Romarnas hamn" under antiken - och mycket mer som grävts fram från Romarrikets storhetstid. 
 
Fiumicino har mycket att erbjuda besökare, strandliv, härliga fisk och skaldjursrestauranger, möjligheter till att kombinera med storstaden Rom, besöka antikens Rom i Ostia Antica, ta härliga långpromenader längs strandpromenaden och i fiskhamnen - och mycket mer. Vi kommer att göra även ett 9:e och ett 10:e besök i Fiumicino i framtiden. (null) 
Vacker solnedgång i Fiumicino 
(null)
Dramatisk och vacker solnedgång i Fiumicino.
 
Italien har vi besökt många gånger, vi har många favoritplatser i detta trevliga land med fantastisk mat och underbara viner, sevärdheter, historiska miljöer, fina stränder och så mycket mer. Rom, Milano, Verona, Venedig, Ancona, Pisa, San Remo, Neapel är några städer vi gillar - vinregionerna Piemonte, Veneto, Toscana, Umbrien och Lazio gillar vi starkt. Vackra Portofino är en annan favorit. Italien tröttnar vi nog aldrig på trots så många besök som vi gjort där.
 
Här finns mer om tidigare Italienresor - mängder med bilder, tips och fakta  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/april/italien-2022-tips-infor-italienresan.html
(null)
Vi har med åren blivit mer och mer bekväma på våra resor och sätter gärna lite guldkant på resorna genom att resa bekvämt i Businessclass, bo bra, äta på bra restauranger och njuta av riktigt bra viner med mera. Så här sätter vi guldkant på resorna utan att alltid behöva betala "fullpris" på  det lilla extra. Vi har genom att optimera utfallet från flygbolagens och hotellkedjorna bonusprogram fått ut många extra resor bl a 159 st flygbiljetter, flera av dem i Businessclass samt drygt hotellnätter som bonus - via länken finns det många tips som ger guldkant på resorna.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2024/august/vi-satter-garna-lite-guldkant-pa-vara-resor.html
 
Har ni frågorna Italien - då får ni gärna höra av er på Facebook, Instagram, Bloggen eller Messenger.
 
Vi längtar redan tillbaka till Fiumicino - vi får planera en ny resa dit under 2025. 
(null)
Skaldjursrisotto på BBQ i Fiumicino
(null)
Stranden i Fiumicino
 
 
Hälsningar 
 
Björn och Karin
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top