Italien 2023 🇮🇹🌞 - tips inför Italienresan….

Europaresor / Italien / Permalink / 1
Vi tycker att Italien är ett underbart land att besöka, jag vet inte hur många gånger som vi har varit i Italien. Vi besöker senast Italien i slutet av maj 2022 - vi flög till Rom FCO och tog en taxi till Fiumicino vid kusten, det tar bara ca 10 minuter från flygplatsen och Rom ligger bara ca 30 km österut.
Det som vi gillar med Italien är bland annat de fantastiskt vackra vyerna ,de spännande historiska vingslagen, den helt underbara maten, de stora vinupplevelserna, de fina stränderna och mycket mycket mer. Italien kommer vi ständigt tillbaka till.
 
Vi fick tyvärr boka av resan till Fiumicino utanför Rom, våren 2020, men i maj 2002 blev den resan av. Det kommer att bli många nya Italienresor i framtiden. 
 
Under årens lopp har vi fått många favoritställen i Italien som ni kan läsa om i det här blogginlägget som t ex Rom, Verona, Milano, Turin, San Remo, Venedig, Ancona, Terracina, Fiumicino, Greve i Toscana, Barolo och La Morra i Piemonte, Gardasjön, Sicilien och några till.  Vi har ett mycket stort intresse av god mat och fantastiska viner och där har Italien oerhört mycket att erbjuda. 🍽🍷🇮🇹.  
(null)          
Vingård i Toscana
 
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa  och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10-12 gånger per år både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.
(null)                  
Björn och Karin
 
Italien 🇮🇹 har vi besökt mer än 25  gånger och är ett land som vi tycker om att återkomma till.
Vi åker gärna till Italien för att besöka vingårdar för att prova vin. Vi har t ex gjort vinresor till Piemonte, Toscana, Veneto, Umbrien och Lazioi i Italien för att uppleva riktigt god italiensk mat och dess fantastiska viner. 
 
Barolo i Piemonte
Vi gillar den härliga staden Barolo i Piemonte. Piemonte är ett av våra favorit vindistrikt  där vi uppskattar druvor som Barbera, Nebbiolo, Dolchetto och Moscato.       (null)        Hotel Barolo i staden Barolo
 
Vi har bott på Hotell Barolo med utsikt över vinodlingarna i Barolo. Familjen som äger hotelet har arbetat med vinproduktion sedan 1885. Vi har njutit av väldigt bra 4-rätters middagar på Hotell Barolo, italiensk husmanskost av hög klass med något av husets Barbera eller Baroloviner.       
Det är trevligt att prova vinerna som familjen Brezza producerar.  
(null)                                    
Vinprovning hos Brezza i Barolo
 
Själva byn/staden Barolo är trevlig med restauranger och vinbarer, vi har ätit enkla men goda luncher, t ex  Panini med lufttorkad skinka med ett glas Barbera. Från Barolo är det nära till bergsbyn La Morra där det finns flera bra vinproducenter som t ex Roche Costamagna, ett vinhus med anor från 1741. Här har vi provat några riktigt bra viner, Barbera 2016, Lange Nebiolo 2016 samt Barolo 2014.  (null)                                    
Roche Costamagna i La Morra
    
Toscana
 
Det är en mycket vacker väg från Barolo i Piemonte ner till Greve i Toscana där vi passerar bl.a. Genua och Portofino och Florens. I Toscana gillar vi det böljande vackra landskapet med många vinodlingar. I Toscana gillar vi druvor som Sangiovese och Trebbiano m fl. 
Vi har besökt flera vingårdar i Toscana som t ex  Fattoria Lavacchio som ligger högt upp i de Toscansca bergen. Här kan man äta en riktigt god lunch och sedan prova några av gårdens fina viner t ex, Pinot Grigio, Supertoscanare ,Cabernet Sauvignon samt testa  söta viner som Vin Santo (det heliga vinet).
(null)                                                    
Vingården Fattoria Lavacchio
 
Ett bra hotell att bo på i Toscana när vi vill besöka vingårdar är Park Hotel Chianti i Tavarnelle . I huset bredvid hotellet finns det en bra restsurang där vi ätit ett par riktigt goda trerättersmiddagaren med bra viner som t ex en Isode Chianti Classico Riserva.
(null)                                                    
Isode Chianti Classico Riserva 2013
 
Det finns många trevliga vingårdar att besöka på kort avstånd från Tavarnelle. Vi har besökt bl a  Castello Vicchiomaggio där vi fått en trevlig rundvandring på vingården. Vi har provat viner som Trebbiano, Chianti Classico, Chianti Classico Riserva med goda tilltugg följt av det söta Vin Santo (det heliga vinet) med biscotti.
 
Lunch är trevligt att äta på någon restaurang/enoteca på torget i den gamla fina staden Greve i Toscanas hjärta. 
(null)                                                    
Greve, Toscana
 
På slingrande vägar kommer man upp till Castello Valpoia med anor från 1172. Den gamla bergsbyn med bara gamla fina byggnader från 12-1300 talet är en mycket välbevarad by. Vinproduktionen är inrymd i flera av de gamla byggnaderna, bl a fatlagradas vin under två av byns tre kyrkor. Byn med 40 invånare har faktiskt tre kyrkor,  Här fick vi en spännande rundvandring i de gamla byggnaderna innan vi provade fyra väldigt trevliga viner , Vermentino. Chianti Classico, Chianti Classico Riserva och en Supertoscanare, 
(null)                                                    
Bergsbyn Valpoia i Toscana 
  
Modena 
 
Från Toscana har vi sedan åkt upp mot Gardasjön och Verona. På vägen upp till Garda passerar man Modena, som är värt ett stopp. I Modena finns bl a Ferrarifabriken. På den vackra vägen upp till Modena passeras många och långa tunnlar och broar. I utkanten av Modena ligget Leonardi , som tillverkar balsamvinäger sedan 1871, Vi har tittat på hur tillverkningen av balsamico går till samt provsmakat ett antal mycket goda och riktigt vällagrade vinägrar. På Leonardi har vi ätit en fantastiskt god lunch bestående av ostar, lufttorkad skinka, salami mm följt av mycket god torteloni fylld med spenat och ricotta toppad med balsamicopärlor, en toppenlunch.
(null)                                                                    
Leonardi i Modena
 
Verona och Gardasjön
 
Veneto är ännu ett av våra favoritdistrikt när det gäller vin. Här njuter vi framförallt av druvorna Corvina, Rondinella och Molinara.
Vi har där besökt bl a den välkända vinproducenten MASI, där vi fått en intressant presentation om framställningen av Ripasso och Amaroneviner. Vi har provat Valpolicella Superiore, Brolo Campiofiorin och Amarone Costasera Riserva. Mycket goda viner som finns att köpa på Systembolaget .  
(null)                                                                    
MASI 
 
Vi har bl a bott i Bussolengo på Montresor Hotel Tower. Ett hotell som vi inte återkommer till, både service och mat var av låg kvalitet, bl a serverades nog den sämsta fiskrätten som vi någonsin ätit. Det går att få dålig mat i Italien även om det är mycket, mycket ovanligt. Vi har även bott några gånger i den vacka historiska staden Verona. 
 
Vi har besökt flera vackra byar/städet runt Gardasjön som t ex Bardolino och Desenzano. Vi gillar att promenera på strandpromenaden i Bardolino och dricka en espresso på ett café med utsikt över den vackra Gardasjön.
(null)                                                                                    
Bardolina, Gardasjön
 
I bergen ovanför Bardolino finns det många vingårdar att besöka som för en vinprovning och inköp av vin t ex hos CA Bottura. Vi provade några av gårdens viner, bl a en Merlot gjord på druvor som soltorkats i 30 dagar, enkla men trevliga viner.  Vi åt sedan en god lunch bestående av goda ostar, salami och lufttorkad skinka tillsammans med fler goda viner.
(null)                                                                                    
Vinproducenten CA Bottura ovanför Bardolino
 
Verona 
Den vackra historiska staden nära Gardasjön har vi besökt några gånger. En stad vi gärna återkommer till. Vid senaste besöket gick vi runt och tittade på den gamla vackra historiska staden. Vi såg bl a Arena, en romersk arena för gladiatorspel som är 2000 år gammal och mycket välbevarad, där spelas det nu Opera under bar himmel på sommaren. Vi såg även Julias balkong  från erättelsen om Romeo o Julia.   
(null)                                                                    
Verona, med bl.a. Julias balkong och 2000 år gamla Arena.
 
I bergen ovanför Verona ligger vingården San Mattia. Det går att bo på vingården med en magisk utsikt över Verona. Vi nöjde oss den här gången med att prova fem av gårdens viner (Valpolicella, Valpolicella Superiore, Ripasso, Amarone) sedan åt vi en utsökt 4-rätters  middag med ostsufflé, risotto med rödbetskräm och rökt ricotta, grillade revben och en tiramisu. Det var en fantastiskt varm och vindstilla  kväll med en underbar utsikt över Verona.  
(null)                                                                                                    
Vingården San Mattia på sluttningen ovanför Verona
 
 
Umbrien och Lazio 
 
Vi har varit många gånger i Italien för att njuta av mat och vin, vi har bl. a. har vi varit med Bo "Solens mat" Hagström på en matupplevelseresa i Umbrien och Lazio och besök i små pittoreska byar och där provsmakat härliga lokala råvaror. 
(null)                                                                                                                                    
Resa med Bo "Solens mat" Hagström till Umbrien och Lazio - Mat och Vin. Helt fantastiska mat och vinupplevelser i små bergsbyar mm. 
(null)                                                                                                                                                    
Underbar mat i Umbrien och Lazio🇮🇹🍷🍽
 
 
Fiumicino och Rom
(null)                                                                                                                                    
Fiumicino , Hotel Del Mare, 10 minuter med taxi från Rom FCO flygplats- Lång sandstrand, lugn miljö och riktigt god mat.
 
Under de senaste åren har vi besökt Fiumicino 8 gånger, som ligger strax utanför Rom - det tar bara 10 minuter med taxi från flygplatsen till Fiumicino.Där njuter vi i en lugn strandmiljö av härliga fisk och skaldjursrätter tillsammans med goda viner till mycket fördelaktiga priser. Här dricker vi vita viner av druvor som Falanghina, Vermentino och Pecorino. Vi har bott på Hotel  Del  Mare med 18 rum och som ligger 10 meter från stranden många gånger - nu har dock hotellet stängts och byggts om till ett äldreboende. Vid vårt besök i maj 2022 bodde vi på Suite Room Fiumicino för första gången, ett litet enkelt, trevligt hotell en gata ovanför stranden.
 
Det är lugnt och skönt att bo i Fiumicino, med en lång fin sandstrand och med bra och prisvärda restauranger. När vi vill åka in till Rom, tar vi oss till flygplatsen och tar sedan tåg eller buss in till den härliga kulturstaden med alla sina sevärdheter.
(null)                                                                                                   
 Rom, vi tycker om att promenera runt i centrala stan, Vatikanen och i Trastevere. Historiens vingslag ser vi överallt i Rom. Att promenera från Colosseum via Forum Romanum till Pantheon och vidare till Piazza Navona och där ta en paus med en espresso. Sedan går vi vidare och tittar på barockkyrkan St Agnes och vidare mot Vatikanen och Peterskyrkan. Vi blir aldrig trötta på vad denna kulturella världsstad har att erbjuda oss.
(null)                                                                                                               
Underbar mat på Amelindo i Fiumicino 
(null)                                                                                                                                    
Restaurang Amelindo i Fiumicino, härliga skaldjur till plånboksvänliga priser.
  
Milano
(null)                                                                                                   
Il Doumo och "San Siri" är två trevliga sevärdheter i storstaden Milano. I centrala Milano finns det många trevliga modebutiker och det finns prisvärda outlets utanför staden. Milano är en bra matstad, många restauranger har "Happy Hour" som här kallas Aperetivo på eftermiddag/tidig kväll där det bjuds på trevliga smårätter från en buffé vid köp av dryck.
(null)                                                                                                   
Härliga ostar och charkuterier i Milano med fantastiska viner
 
Terracina
(null)                                                                                                   
Terracina ca 10 mil söder om Rom har vi besökt fem gånger. Här finns en ca 5 km lång fin sandstrand. I "gamla stan" finns delar av den gamla romerska vägen Via Apia kvar samt en hel del gamla ruiner. Högt över staden finns det ett gammalt Jupitertempel. I Terracina finns det många bra fisk- och skaldjursrestauranger. Från Terracina är det nära till både Rom och Neapel. Nära Terracina ligger den fina byn Sperlonga.(null)                                                                                               
Terracinas utbud av bra råvaror är mycket stort.
(null)                                                                                                   
Sperlonga
 
 
Några andra av våra favoritställen i Italien🇮🇹 är  t ex 
 
Ancona med omgivningar - ett vackert kuperat landskap med flera små fina stränder, fina vingårdar i Marche mm.
 
Venedig under lågsäsong då det är mer framkomligt i de smala gränderna. Vi brukar göra båtutflykter till öarna Burano och Murano vilka båda är vackra och trevliga.  
 
San Remo vid Italiens riviera, gärna i kombination med Nice/Villefranche på den franska sidan och                              
 
Sicilien den stora vackra ön i söder är väl värt ett besök. Etna är storslaget och längst upp är det som ett marslandskap. På Sicilien görs det riktigt bra viner, ofta på lokala druvor. Maten och stränderna är riktigt bra.
 
Det finns så många härliga platser att besöka i Italien 🇮🇹, det kommer alltid att finnas platser kvar att upptäcka i Italien.
 
Vi är glada för att vi kunde åka till Italien igen i maj 2022 efter pandemiåren.  
 
Gillar du också Italien🇮🇹 och mat&vin🍽🍷 ?   
 
Har du frågor om att resa till Italien? Du är välkommen att höra av dig så svarar vi gärna om vi kan.
 
 
På bloggen finns det ett långt  inlägg om sol,bad,skaldjur&vin i Fiumicino utanför Rom.  Ett riktigt bra resmål att kombinera med Rom.
 
Hälsningar 🇮🇹🌞 
 
Björn o Karin
 
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt 
Instagram #demmereserjordenrunt
 
 #demmereserjordenrunt. #matochvin #Italien #rom #milano #toscana #piemonte
 (null)                                                                                       
Det finns många "vinbyar" att besöka i Piemonte. 
(null)     
Verona
(null)     
Terracina, ca 100 km söder om Rom
(null)     
Il Duomo i Milano (null) 
Fiskehamnen i Fiumicino, 30 km väster om Rom
(null) 
Havets frukter på restaurang Amelindo i Fiumicino 
(null) 
Solnedgången i Fiumicino, vyn från terassen på Hotel del Mare 
(null) 
Vinodling i staden Barolo i Piemonte
(null) 
Vi provade en del goda viner i byn La Morra i Piemonte  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Ann:

Vi kom precis tillbaka ifrån en helg i Brindisi, det kan jag varmt rekommendera om ni gillar Italien :)

Svar: Hej!
Ja Italien gillar vi verkligen - Brindisi har vi ännu inte besökt men kan bli aktuellt framöver, skall titta närmare på detta. Härligt att höra att ni haft en fin helg i Italien. Hälsningar Björn
Demmereserjordenrunt

Till top