Möte med historiens vingslag i Pompeji

Europaresor, Kryssning / Permalink / 0
(null)
Vi besökte Pompeji när vi på vår kryssning med Celebrity Ascent gjorde ett hamnstopp i Neapel 🇮🇹. På våra många Italienresor har vi tills nu inte lyckats att besöka Pompeji som länge funnits på vår "Bucketlist" . Nu blev besöket äntligen av - vi kom till Hamnen i Neapel en solig dag i början av maj 2024 och åkte med en guidad tur till Pompeji.
(null)
Celebrity Ascent som vi kryssade med i 9-dygn på Medelhavet - ett nybyggt fartyg i toppklass vad gäller standard på hytter, mat, dryck, service, underhållning mm - det finns i princip en anställd per två passagerare. 
(null)
Neapel
(null)
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10-15 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. Vi har förutom resor vin och mat som våra stora intressen.
(null)
Vi åkte buss från hamnen i Neapel till Pompeji, vilket tog knappt 30 minuter. På vägen dit kunde vi hela tiden se Vesuvius. I bakgrunden på bilden finns vulkanen Vesuvius som ligger bara 10 km från storstaden Neapel. Vulkanen är 1281 meter hög. Vesuvius är fortsatt en aktiv vulkan, senaste utbrottet skede den 17 mars 1944.

Det var år 79 e. Kr. som ett stort utbrott ödelade städerna Pompeji, Herculaneum, Stabiae med flera städer. Pompeji blev helt täckt av ett lager på 4 till sju meter av aska och pimpsten och utbrottet förmörkade solen under tre dygn. Uppskattningsvis dödades ca 2000 av invånarna av utbrottet. Det uppskattas att det bodde mellan 7000 och 30000 i Pompeji år 79 - endast de fria mannen var medborgare, en stor del av befolkningen var slavar.
(null)
1748 återupptäcktes Pompeji och kort efter började man att gräva fram staden. Det finns hundratals hus i Pompei och mängder med gator, torg, affärer mm. Det finns även badhus och teatrar. Mycket är välbevarat ännu efter snart 2000 år. På bilden en av många gator med hus, gatubeläggningen är original.
(null)
I ett av husen såg vi de här fina väggmålningarna.
(null)
I badhuset är omklädningsrummen med bänkar och skåp/fack intakta - inte så stor skillnad på det gymmet som vi besöker några gånger i veckan.
(null)
En smal gränd i Pompeji.
(null)
En av de två teatrarna i Pompei, golvet av mammor är original.
(null)
Inne i badhuset som hade kallbad, medelvarmt bad och hett bad med bastu. Vattnet värmdes upp genom ett avancerat värmesystem. I taket finns utsmyckning kvar i original.
(null)
Det finns flera öppna platser och torg i Pompeji.
(null)
Mängden av hus och gator är mycket stor - det är svårt att få en uppfattning av hur stort Pompeji är utan att se det på plats.
(null)
Det finns speciella övergångar med stora stenar för att ta sig över gatorna när vatten strömmade vi skyfall.
(null)
Stora torget i Pompeji .

Det var ett mycket spännande och givande besök i Pompei - vi hade en mycket bra och kunnig lokalguide som kunde ge oss mycket information om byggnaderna och historien om staden. 

Vi kom tillbaka till hamnen i Neapel efter utflykten rika på många fina upplevelser. Vi tillbringade eftermiddagen ombord  på soldäck i det sköna och soliga vädret.
(null)
Neapel
(null)
Vårt härliga fartyg Celebrity Ascent - som hade sin Premiärtur i december 2023.
(null)
På kvällen väntade hummer till huvudrätt - fantastiskt gott efter denna upplevelserika dag. Det är härligt och avkopplande att kryssa samtidigt som vi får nya upplevelser i land vid varje hamnstopp.

Här kan ni se bilder och läsa om hamnstopp i Villefranche 🇫🇷, Portofino 🇮🇹 och i Pisa 🇮🇹. http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2024/may/villefranche-portofino-och-pisa-var-3-harliga-hamnstopp-pa-var-kryssning.html

Här finns det många bilder och info om Celebrity Ascent - ett helt fantastiskt fartyg att kryssa med.


Vi kan också varmt rekommendera ett besök i Pompeji.


Hälsningar
 
Björn och Karin
 
 
Följ oss gärna på
 
Instagram #demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt







Det 
Till top