Ett besök i det unika världsarvet Christiansfeld på Jylland 🇩🇰

Norden / Christiansfeld, Danmark / Permalink / 0
(null)
Christiansfeld på Jyllands östkust är ett av UNESCOs Världsarv och är ett helt unikt besöksmål. Vi har besökt Christiansfelf många gånger på våra "roadtrips" i Danmark och vi kommer att göra fler besök i framtiden.    (null)
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10-12 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.     (null)
Christiansfeld ligger strax söder om Kolding längs med E45:an och är ett trevligt ställa att stanna till på när vi besöker Jylland, vilket vi glr ett par gånger per år. Vi brukar bo ca 700 meter från Christiansfeld på en riktigt bra dansk "Kro" - Tyrstrups Kro med anor från 1695.
(null)
Hela "byn" Christiansfeld är ett av UNESCOs världsarv - staden grundas av kung Kristian VII tillsammans med herrnhutare 1773. Kungen blev under en resa till Nederländerna 1768 intresserad av herrnhuternas idustrierlla kunskap och bekantades sig med Brödragemenskapen. Kung Kristian VII bjöd in herrhuterna till Danmark och gav dem tillstånd att grunda en stad på sina ägor på egendomen Tyrstrup. På den tiden låg Tyrstrup i hertigdömet Slesvig som läg underr den daske kungen men ej inom kungadömet Danmark. Detta minskade risken för påverkan på det religiösa livet i Danmark.   (null)
Christiansfeld byggdes upp efter en mönsterplan för herrnhutiska städer med raka lindplanterade huvudgator med tvärgator i rät vinkel, med ett kvadratiskt parkliknande torg som centrum, med stadens brunn i mitten på torget.
(null)
Husen byggdes i gult tegel i enhetlig arkitektur med ett antal störra byggnader som bönehus, brödrahus, systerhus, änkehus, hotell, flickskola, pojkskola och apotek. 
(null)
Strax utanför ligger kyrkogården Gudsageren med enhetliga enkla gravstenar med uppdelning mellan män och kvinnor med riktning österut. Det mesta ser ut på samma sätt idag som det gjorde på 1770-talet.    (null)
Herrnhutare - Herrnhtismen är en kristen rörelse som uppstod kring greveNickolaus von Zinzendorf gods i staden Herrnhut i Sachsen. Därifrån spreds röreslen till bl a Enggland och vidare till Danmark där Herrnhuterna grundade Christiansfeld - röreslen förekommer även i Sverige.
 
Historien kring Herrhuterna och Christiansfeld är spännande och intressant, en del av detta lever fortfarande kvar i Christiansfeld där Brödramenigheten fortfarande är en aktiv församling.  Det finns mycket att läsa om Herrnhuterna och om Christiansfeld på internet - googla så hittar ni väldigt mycket att läsa. (null)
Vi besöker gärna Christiansfeld på våra "roadtrips" på Jylland och vi bor då på den klassiske "kroen" Tyrstrup Kro som ligger ca 700 meter från Christiansfeld.
(null)
3-rätter middag plus apetizer på Tyrstrups Kro i april 2022 - vackert, gott och prisvärt . Vi betalade 1598 DKK för två personer för fördrink, 3-rätters middag, övernattning och frukost för två personer 
(null)
På Tyrstrup Kro är det trevligt att bo - kroen har anor från 1695
(null)
Varmrätt på Tyrstrups Kro - april 2022
 
Kroen har ett usökt kök och restaurangen är ofta fullsatt - vi är mycket nöjda med de 3 eller 4 rättersmenyer som vi brukar äta på Tyrstrup tillsammans med utsökta viner. Miljön på kroen är bara den värt ett besök - i matsalen finns det många uppstoppade fåglar och annat vilt - trevlig och vacker dukning förstärker det hela. Vi har bott 4 ellr 5 gånger på Tyrstrup Kro och vi har alltid blivit nöjda med både mat, service och boendet.    (null)
Honningskagebageri i Christiansfeld
 
I Christiansfeld rekommenderar vi att besöka - Christiansfeld Centret, Brödremenighedens Kyrka, Honningskagebageriet, Brödremenighedens museum, kyrkogården Gudsageren och i närområdet Bulladen, Graensemuseet, Skamlingsbanken med flera.
(null)
Från gränshandeln i Süderlügum
 
Det finns många trevliga kroer och besöksmål på Jylland och avstånden är korta. Vi gör en eller två "roadtrips" på Jylland varje pår och vi upptäcker varje gång något nytt - ytterligae en fördel med Jylland är att det finns många fina, långa sandstränder längs kusten, dessutom är det nära till gränshandeln i Tyskland, vi brukar handla i byn Süderlügum som har 8 - 10 bra butiker med stort sortiment av öl, vin, sprit oh dagligvaror till för oss svenskar riktigt låga priser. Vi handlade där senast i april 2022.
 
Här finns det fler bilder och tips om besöksmål i Danmark i inlägg som vi skrivit den senaste tiden

Danmark är ett land som vi gillar starkt , vi gör både "roadtrips" och besök med tåg till Köpenhamn flera gånger om året. Vi kommer snart tillbaka…..
 
Roadtrips  
 
 
Danmark - sammanställning över mängder med besök i vårt härliga grannland  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/august/danmark-det-basta-fran-vart-dejlige-grannland.html
 
 
 
🇩🇰- Hälsningar
 
Björn och Karin
 
Följ oss gärna på
 
Instagram #demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt
 
 
(null)
 Nörreskoven och Vejlefjord i Vejle april 2022
(null)
Vid vår senaste "roadtrip" på Jylland besökte vi den fina staden Vejle, där vi njöt av vandra i "Nörreskoven" och längs Vejlefjords strand - dessutom en underbar middag med 14 små rätter på Hotel Hedegaarden i Vejle. 

Till top