Planer på en weekendresa i år? Här finns det många resmålstips.

Europaresor, Weekendresor / Permalink / 0
(null)
Vi gillar att åka på weekendresor i Sverige, Norden och till övriga Europa. Vi gör vanligtvis 5 till 8 weekendresor om året för att få lite ombyte i vardagen. Vi har här samlat bilder, fakta och info om många trevliga och spännande weekendresmål i Europa - som kanske kan ge er inspiration till en kommande resa. 
(null)     
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10- 12gånger per år både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor.   Vi delar gärna med oss av våra tips och erfarenheter.
 
Vi har hittills gjort de här resorna under första halvåret 2023 Las Palmas 🇪🇸, Amsterdam 🇳🇱, Kiel/Husum 🇩🇪, Mögeltönder/Skanderborg 🇩🇰 , Gent/Brygge 🇧🇪, London 🇬🇧, Flodkryssning med besök i Wien 🇦🇹 , Budapest 🇭🇺 och Bratislava 🇸🇰 och fler resor planerar vi nu för hösten 2023. 
(null)         
Här finns det tips om många mycket härliga weekendresmål - det finns länkar till "reseguider"  till många av resmålen med mängder med bilder, tips och information. I det här inlägget finns det bilder och info om bl a Berlin, London, Amsterdam, Nice, Rom, Krakow, Gdansk, Gent, Brygge, Alicante, Palma, Köpenhamn, Södra Jylland, Hamburg, Reims, Colmar, Bristol, Portsmouth, Wien, Bratislava, Budapest och många fler weekendresmål. 
(null) 
Vi blir ofta sugna på att åka på en Weekendresa eller "mitt i veckanresa " någonstans i Europa, här kan ni läsa om några av våra favoritresmål i Europa med länkar till våra reseguider på bloggen.
 
I våra "Reseguider" finns det bilder och många tips om boende, restauranger, sevärdheter, utflykter, kommunikationer, shopping, stränder med mera.         (null)     
2022 kunde vi börja att resa som "vanligt" igen när pandemin klingade av - vårt uppdämda behov att resa gjorde att vi bokade in många resor i Europa till -  London🇬🇧 (2 gånger), Brighton🇬🇧 , Vejle🇩🇰, Husum🇩🇪, Christiansfeld🇩🇰, Albufeira/Faro🇵🇹, Rom/Fiumicino🇮🇹, Sandefjord🇳🇴, Alicante/Guardamar🇪🇸, Stockholm🇸🇪, Nice/Villefranche🇫🇷, Köpenhamn🇩🇰  och till de svenska vingårdarna  Ästad🇸🇪 och  Arild🇸🇪, samt en lång sommarvistelse på Orust🇸🇪 i Bohuslän.
                    
Det finns många härliga weekendresmål i Europa som vi tycker är väl värda ett besök.
 
Till våra favoriter hör Berlin (10 besök) Amsterdam (7) London  (63) Köpenhamn (fler än 30) Nice (18)  Palma (7), Gdansk, Alicante (7), Düsseldorf,  Mögeltönder (11), KrakowHamburg (6)Rom/Fiumicino (8) samt några till som Paris, Lissabon, Reykjavik, Helsingfors, Barcelona, Glasgow, Edinburgh, Verona, Venedig, Wien, Budapest, Dubrovnik, Oslo, Tromsö, Bristol, Portsmouth, Freiburg, Colmar, Gent, Brygge och Brighton.
 
BERLIN 🇩🇪
(null)                                          Härliga Berlin 🇩🇪🍺
 
Berlin har blivit vår stora favoritstad i Europa. Berlin har ett fantastiskt stort utbud av sevärdheter, museer, parker, restauranger, gallerier och barer. Berlin är även en prisvärd stad, det är betydligt lägre priser på boende och restauranger jämfört med London, Paris och Amsterdam.
Missa inte  DDR- museet, Judiska-museet, Berlin Story Bunker, Pergamon-museet, Botaniska Trädgården, Förintelsemonumentet, Båttur på Spree,  Checkpint Charlie, Resterna av Berlinmuren, Alexanderplatz. Topographie des Terrors, m m
(null)                                                                 
Brandenburger Tor 
 
Köp ett Berlin WelcomeCard, finns bl a att köpa på flera platser vid ankomst eller på nätet. Kortet finns för bl a 48 timmar och för 72 timmar och då ingår alla transporter med kollektivtrafiken( inklusive flygbussen från/till Tegel) i Berlin samt rabatter på 200 attraktioner. Vill man även åka till även till Potsadam då köper man ett utökat kort. Det går även att köpa kort som gäller upp till 6 dygn.
 
Kollektivtrafiken  är effektiv och lätt att använda sig av. S-Bahn, U-bahn, buss och spårvagn åker vi mycket med. Ett dagskort för zon AB är mycket prisvärt. Vi promenerar mycket i de centrala delarna av Berlin och kompletterar med kollektivtrafiken för lite längre transporter.
 
Shopping det finns ett stort utbud av butiker och shoppinggallerior i Berlin. Vid Alexanderplatz finns det en hel del butiker, bl a en stor Primark (lågpris på kläder) På Kurfürstendamm ligger det många märkesbutiker.
 
Boende Vi har bott på ett antal hotell i Berlin. De som vi tycker bäst om är H10 Hotel vid Kurfürstendamm och Scandic vid Potzdamer Platz.
 
Restauranger Några favoriter är Transit Asian fusion, Café Bleibtreu Tyskt med stora schnitzlar.    
Berlin är en stad att njuta i, vår erfarenhet är att människorna i Berlin är både vänliga och hjälpsamma.
Det blir snart ett nytt besök i Berlin, preliminärt hösten 2023. Det finns en separat Reseguide om Berlin att läsa här  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2018/october/berlin-reseguide-pa-vart-satt.html
 
AMSTERDAM 🇳🇱
(null)                                                                   
Amsterdam har det blivit många besök i under de senaste decennierna. Vi reste till Amsterdam igen i februari/mars 2023.  
 
Vi trivs med att promenera runt längs kanalerna i de centrala delarna av Amsterdam, men även med att åka båt på kanalerna för att se staden ur ett annat perspektiv.  Det är lätt att nå många sevärdheter till fots men vill man inte gå kan man köpa dagskort med kollektivtrafiken. Vi brukar åka spårvagn när vi inte vill gå. 
Missa inte För konstintresserade Van Gogh museet och  Rijksmuseum, Heineken Experience en trevlig och god upplevelse för alla som gillar öl. Tassenmuseum, ett udda museum för alla typer av mindre väskor. Anne Frank huset, båttur på kanalerna , besöka trendiga stadsdelen Noord mm
(null)                                                          
Boende vi har bott på några olika hotell i Amsterdam, men de tre senaste gångerna har vi bott på vårt favorithotell Banks Mansion, som inte är direkt "billigt" men väldigt trevligt. Det ligger vid kanalen Herengracht. Det finns ca 50 rum, i "The Living Room" kan man servera sig själv öl, vin, drinkar och goda ostar i en trevlig miljö. Dryck och snacks är inkluderat i rumspriset.
 
Restauranger i Amsterdam äter vi gärna Indonesisk på MAX, Pannekoeken på Amsterdam Pancakes, Asian Fusion på SHISO eller Italienskt på Italienskt på d’Antica eller Sale e Pepe.
 
Shopping det finns en Primark centralt på Dramrak och mängder med  märkesbutiker. Utbudet av små unika butiker är även det stort i Amsterdam.
 
Det finns en separat Reseguide om Amsterdam att läsa här  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/march/amsterdam-en-personlig-guide-med-manga-tips.html  
 
 
LONDON 🇬🇧
(null)                                                                    
London Det har blivit väldigt många besök i London, ca 63 st, med boende på uppskattningsvis 30 olika hotell. Utbudet av sevärdheter, nöjen och aktiviter är enormt stort. Under åren har vi besökt väldigt många av Londons sevärdheter. Nuförtiden besöker vi några favoriter och promenerar runt i staden och hittar varje gång något nytt som vi inte tidigare besökt. 
Missa inte, Tate Modern vid South Banks, ett fantastiskt museum för modern konst (fritt inträde förutom till specialutställningar) Borrough Market nära London Bridge Station, bland marknadsstånden brukar vi äta en god och prisvärd lunch och provsmakar delikatesser hos handlarna. Musikalutbudet är stort, vi köper ofta biljetter samma dag till någon matiné vi kiosken på Leicester Square. vi föredrar att äta efter teaterbesöket så vi väljer att gå på den tidiga föreställningen (matinéer spelas oftast onsdag och lördag)  Imperiel War Museum är nyligen renoverat och mycket sevärt. 
 
Vi besökte London två gånger under 2022, dels i mars dels i november och på nytt i maj 2023 i samband med kröningen av Charles III.
(null)                                                                   
Vi passar även på att ta tåget till t ex  Eaton eller Brighton vilka nås på ca 1 timma och tågen går mycket frekvent. För fotbollsintresserade är utbudet av PL- matcher stort, men ganska kostsamt. Vid vårt besök i september 2019 tog vi tåget till Portsmouth och till Bristol där vi stannade några dagar i vardera staden och avslutade i London. Tågresorna tar drygt 2 timmar och biljetterna är mycket prisvärda vid förköp på nationalrail.co.uk (OBS det är stora prisskillnader mellan olika avgångar).
Boende, de senaste 5-6 åren har vi valt att bo nära Waterloo Station, där finns det bra kommunikationer (Tunnelbana, tåg, buss) och gångavstånd till South Banks attraktioner mm. Vi gillar att bo på H10 Waterloo, CitizenM Bankside, Hampton by Hilton Waterloo och på Wellington Waterloo (en pub med rum på våningarna ovanför puben).
 
Restauranger utbudet är mycket stort av både bra och riktigt usla restauranger. Några av våra favoriter är Burger&Lobster (Riktigt bra hummer). Barrafina (Tapas), Omnion (Steaks) Sofra  (Turkisk/Mellanöstern) Benihana (Japansk) PingPong (Asiatisk fusion). Vi äter gärna Crispy Duck (Pekinganka) i Chinatown på Hungs eller Four Seasons. 
 
London tröttnar vi förmodligen aldrig på, trots väldigt många besök. Det blir många fler återbesök i framtiden.
 
Det finns en separat Reseguide om London att läsa här  
 
och om senaste besöket här då vi kom med höghastighetståget Eurostar från Bryssel  i maj 2023 http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/may/i-london-under-kroningshelgen.html
 
 
 
Gent och Brygge 🇧🇪
(null)
I maj 2023 gjorde vi en riktigt trevlig kombinationsresa till Belgien och England. Vi flög till Bryssel och tog sedan tåget till Gent där vi bodde tre nätter. Vi gjorde också en heldagsutflykt till Brygge med tåg från Gent. Vi tog sedan höghastighetståget Eurostar till London för några dagar där för att sedan ta flyget hem till Göteborg.
 
Gent 
Gent besökte vi för första gången - en gammal mycket välbevarad stad. Det finns mycket att se och upptäcka i gent, ta gärna en tur i en av de små utflyktsbåtara på floderna - många riktigt gmla vackra byggnader längs med floden. Katedralen St Bafs är otroligt vacker interiört. Kommunikationerna är br med spårvagnar och bussar och vid tågstationen går det oerhört många tåg till Brygge, bryssel, Antverpen, Amsterdam m fl städer. Billigt, snabbt och lätt att ta sig runt i Belgien. 
 
Vi boidde riktigt bra på Ibis Centrum St Bafs med bra frukost till ett bra pris. Tåg till Brygge på ca 25-30 minuter går frekvent till en rimlig kostnad. Det finns ett stort utbud av restauranger i denna universitetsstad. 
 
 
Brygge
(null)
Brygge är en mycket välbesökt turiststad - hela stadskärnan är ett av Unescos världsarv. Det finns oerhört många vackra byggnader i brygge - flera helt fantastiska kyrkor som är oerhört utsmyckade och i något fall med skattkammarmuseum. Stora torget i Brygge är vackert och har många restauranger - dock lite av turistfällor.
 
I det här blogginlägget kan ni via länken läsaa mycket mer om Gent och Brygge  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/may/gent-och-brygge-tva-fantastiskt-trevliga-stader.html
 
och här om att kombinera två länder på samma resa Belgien och England - en mycket givande kombination - vi har tidigare bl a kombinerat London och Paris. Det blir fler kombinationsresor framöver  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/may/vi-kombinerade-belgien-och-england-pa-samma-resa.html
 
KÖPENHAMN 🇩🇰
(null)                                                                   
Nyhavn
 
Köpenhamn en stad som vi älskar och besöker minst en gång per år. Senaste besöket i Köpenhamn gjorde vi i november 2022
 
Missa inte Vi är mycket intresserade av konst och besöker gärna Glyptoteket, SMK, Louisiana (Humlebaek) m fl. Köpenhamn är en härlig stad att promenera runt i, besöka "Söerne", Tivoli, Ströget, Kongens Nytorv, Nyhavn, Amalienborg, Chistianshavn mm. Vid fint väder blir det en båttur från Nyhavn i hamnen och på kanalerna. Tivoli är en väldigt fin och gemytlig nöjespark med flera riktigt bra restauranger. 
Boende vi bor gärna på Palace (Rådhusplatsen) Radisson Royal (Nära Tivoli), Scandic Front ( nära Nyhavn) eller på 71 Nyhavn ( i Nyhavn).
Restauranger Köpenhamn är en fantastisk matstad och det finns riktigt bra restauranger i alla prisklasser. Vårq lunchfavoriter är klassiska Café Halvvejen på Krystalgade, Palaegade (Smörrebröd), Tivoli Food Hall m fl. På kvällen besöker vi gärna Den Lile Fede (Internationell) utsökt och prisvärd femrättersmeny med vinpaket Marv og Ben, Keyser Social, Restaurang Radio är en annan riktigt bra restaurang samt riktigt prisvärda Vespa (Italiensk "lågpris"). 
(null)                                               
Shopping det finns många små trevliga danska designbutiker runt om i centrala Köpenhamn. På Strøget i centrum finns det många märkes- och kedjebutiker och en stor LEGO Flagship Store mm.
 
I Köpenhamn gillar vi gemytet, människorna och den fantastiska maten, det är därför vi besöker Köpenhamn minst en gång per år. Vi besöker Köpenhamn på nytt  i oktober 2019.
 
Det finns en separat Reseguide om Köpenhamn att läsa här   
(null)
och om 10 av våra "Favoritrestauranger" till både lunch och middag 
 
  
NICE 🇫🇷
(null)
Nice har det blivit många besök i, många gånger stannar vi någon natt i Nice och tar sedan bussen 15 minuter till  Villefranche-sur-mer. Seneste besöket i Nice, Villefranche och Monaco gjorde vi i oktober 2022.
 
Missa inte Nice är en mycket vacker stad med en lång klapperstensstrand mitt i staden. Utbudet av konst är mycket stort med flera riktigt bra museer inne i Nice som Marc Chagall museet, Musee Matisse m fl eller uppe i bergsbyn Saint Paul de Vence. Strandpromenaden Promenade Anglais är ett måste när man är i Nice, det finns många strandrestauranger med riktigt bra mat och dryck, dock ganska kostsamma. Gamla Stan i Nice är även den väl värt ett besök.
(null)
Villefranche-sur-mer
 
Boende vi bor gärna på Hotel West EndBaue Rivage eller Hipark Apartments och i Villefranche (7 km från Nice) på Welcome Hotel , Hotel Vauban eller Hotel Provencal .
 
Restauranger I Nice äter vi alltid god mat. Några favoriter är Au Moulin Enchante och Café Turin. I Villefranche är favoriterna L’Oursin Bleu, La Caravelle och Trastevere . Här finns mer att läsa om Franska Rivieran http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/november/vara-favoriter-pa-franska-rivieran.html
 
och om Villefrnche-sur-mer
 
 
PALMA 🇪🇸
(null)                                                                    
Palma har under de senaste åren blivit en riktig het, trendig stad med riktigt bra restaurang och barliv. Vi som inte vill ligga på stranden någon längre tid åker gärna till centrala Palma för att få ett behagligt klimat, närhet till strandliv och ett riktigt bra utbud av kultur, mat och dryck.
 
Missa inte  Saluhallen Santa Catalina, Arabiska badet, kyrkan Santa Eulalia ( var katedral innan nuvarande byggdes, Castillo de Bellver, Gamla stan, tåget till Soller och strandpromenaden, 
 
Boende vårt favorithotell är Tryp Bellver på Paseo Maritimo, här har vi fin utsikt över marinan och Palmabukten. Det finns bra pool med solstolar, frukosten är riktigt bra. Vi sitter gärna på balkongen och ser ut över hamnen innan det är dags för middag.
 
Restauranger några favoriter är La Pergola och Wine Industri.
 
Det finns ett separat inlägg om fyra dagar i Palma att läsa här http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2018/june/4-dygn-i-palma.html
 
 
GDANSK 🇵🇱
(null)                                                                    
Gdansk den gamla fristaden har blivit mycket populär under de fem senaste åren. Det är lätt stt ta sig hit med färja eller med flyg från Göteborg och Stockholm. Prisnivån är förhållandevis låg. Staden har en mycket intressant historia. Staden är mycket väl återuppbyggd efter andra världskriget, vilket började här på de första skotten avfyrades på Westerplatte, som nås lätt med båt från centrala stan, 
 
Missa inte ECS, på Leninvarvet - berättar historiens om polackernas kamp mot kommunismen mm, Westerplatte, Gamla Stan, ’Kranen", ett besök i Sopot, den gamla fina badorten med en härlig sandstrand och en lång pir som sträcker sig ut över havet. Sopot nås med pendeltåg, mm
 
Boende - Vi gillar Scandic Gdansk
 
Restauranger en favorit är Swojski Smak
 
Här finns det mer att läsa om Gdansk
 
ALICANTE 🇪🇸 
(null)                                                                    
Alicante är en kompakt "storstad" som är lätt att greppa till fots. Från den vackra mosaikbelagda strandpromenaden Explanada Espana är det nära till "gamla stan" Barrio Santa Cruz en välbevarad stadsdel ned smaka gångar kantade av vitkalkade hus med färgglada kakeldekorationer. Ovanför gamla stan ligger borgen Castillo Santa Barbera, uppifrån borgen har man en fantastisk utsikt över hela Alicante. I Alicante får vi en härlig mix av storstad, strandliv, kultur och fina mat och dryckesupplevrlset.
Missa inte "Gamla stan" Barrio Santa Cruz, Castillo Santa Barbera, MCA (Modernt konstmuseum) Museo de Hogueras ( fantastiska fullskalsfigurer från karnevalståget) Museo Volvo Ocean Race, El Museo del Agua (spännande om Alicantes vattenförsörjning) Stranden inne i stan, Strandpromenaden mm
 
Boende Melia, Alicante - ligger direkt vid vattnet, stranden på ena sidan och marinan på andra sidan om hotellet. Många rum har en enastående havsutsikt. Frukosten är mycket bra 
 
Restauranger Pesca Al Peso ( fisk och skaldjur i gamla stan) och mängder med små tapasrestauranger.
 
Vi kombinerar gärna med strandorten  Albir 50 km norr om Alicante. Vi tar "spårvagnen" från centrala Alicante till Benidorm och sedan buss sista biten till Albir.
(null)                                                                    
Nationalparken Serra Helada i Albir 
 
 
Albir bor vi gärna på Boulevard Apartments eller Alborada Golf. Bra restauranger är Le Boulevard, Zero Zero, Leonardo och Bohemia m fl.
 
Vi reste senast till Alicante/Guardamar  i slutet av juli 2022 med "storfamiljen" 6 vuxna och 4 barn - vi hyrde en poolvilla i Guarrdamar där vi fick en underbar vecka 
 
Det finns mycket att läsa om Alicante, Albir, Altea, Calpe, Guardamar m fl orter på Costa Blanca här
 
   
KRAKOW 🇵🇱
Krakow är ett mycket trevligt besöksmål med många sevärdheter. Krakows "Gamla Stan" är mycket vacker och har många trevliga restauranger och caféer, dock även en del turistfällor.
(null)                                                                           
Gamla Stan
 
Krakow är Polens mest besökta stad och har ca 750 000 invånare, nästan 1,5 miljoner i storstadsområdet. Gamla Stan i Krakow är ett UNESCOS världsarv.
      
Vi besökte Krakow under tre mycket intensiva dygn i början av maj 2019. Vi checkade in på ett fantastiskt bra hotell, PURO Kazimierz, ett nybyggt, fräsch designhotell i Kazimierz. Hotellet ligger i de gamla judiska kvarteren. Vi blev mer än nöjda med vistelsen på PURO Kazimierz.
      
Restaurang Starka i Kazimierz är en mycket bra polsk restaurang. Maten är väldigt bra och prisvärd. Här serveras traditionella polska smårätter och goda varmrätter till rimliga priser.  
I Kazimierz, som var Ghettot i Krakow under andra världskriget, finns det mycket att uppleva, här finns det synagogor, judiska museet, kyrkor och många andra gamla byggnader, trevliga restauranger mm.
 
Saltgruvan i Wieliczka
(null)                                                                           
En av dagarna besökte vi den gamla saltgruvan i Wieliczka strax utanför Krakow. Gruvan har varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta saltgruvor i kontinuerlig drift. Under andra världskriget användes gruvan av den tyska ockupationsmakten till förvaring av krigsmateriel. Saltgruvan väl värt ett besök, vi tillbringade drygt två timmar i gruvan. Vi gick tillsammans med en engelskspråkig guide nerför ca 800 trappsteg först till nivån på 64 meter och slutligen till 135 meters djup. Saltgruvan är ett av UNESCOS världsarv.
 
Auschwitz
(null)                                                                           
Auschwitz 1 
 
Vi åkte med på en dagstur till Auschwitz 1 (Koncentrationsläger och administrativ center) Auschwitz 2 Birkenau ( Koncentrations- och förintelseläger). Vi fick en mycket bra och detaljerad beskrivning av Auschwitz 1 och de hemskheter som ägde rum där.      
                       
Vi åkte efter besöket i Auschwitz 1 till Auschwitz 2-Birkenau vilket ligger ca 3 km därifrån. Auschwitz 2 var mycket större än Auschwitz 1.  Besöket i Auschwitz var starkt och mycket gripande och som gav oss en ordentlig påminnelse om att det inte får hända igen. Guidningen på Auschwitz var mycket bra och gav oss mycket att tänka på.  Vi rekommenderar starkt ett besök i Auschwitz för även om det är mycket gripande upplevelser så ger det en tydligare bild av vad som ägde rum där.
Gamla stan i Krakow har många vackra hus, kyrkor och torg. Hör finns också många restauranger, caféer och ett intensivt folkliv. Kungliga Slottet Wawel ligger här, ett komplex av byggnader som börjades att byggas på 1300-talet och som sedan byggts på. Krakow är absolut värt ett besök.
                        
Det fnns en färsk resguide om Krakow att läsa  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/may/krakow.html
 
 
DüSSELDORF 🇩🇪
(null)                                                                    
Düsseldorf
 
Düsseldorf nås lätt med direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Det är en riktigt trevlig stad vid floden Rhen.
 
Altstadt i Düsseldorf har ett stort utbud av bra, trevliga restauranger och barer med ett intensivt folkliv. På "flodpromenaden" nedanför Altstadt finns det ännu fler trevliga restauranger med utsikt över Rhen. I Düsseldorf bryggs det Altbier, en ölsort som är speciell för området. Altbier är ett mörkt överjäst öl som är ett mellanting mellan ale och lager i smaken. Missa inte att pröva en Altbier när ni besöker Düsseldorf. 🇩🇪🍻. 
(null)                                             
Altstadt i Düsseldorf
 
I Düsseldorf finns det väldigt många skulpturer ute i den offentliga miljön. I Düsseldorf äter vi gärna klassisk tysk mat av hög kvalitet som Schnitzel med Altbier. 
 
Boende Derag Living Hotel, trevligt fräscht, prisvärt och gångavstånd till bl a Altstadt.
 
Restauranger Taverna Pegasos, Schwan Burgplatz
 
Shopping I city finns det ett bra utbud av märkesbutiker och där finns även Primark på Schadowstrasse.
 
Düsseldorf är ett bra alternativ till Hamburg, Köln och München. Här finns mer att läsa om Dusseldorf, Hamburg, Berlin i Tyskland  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/april/tyskland.html
 
 
ROM/FIUMICINO 🇮🇹
(null)                                                    
Fiumicino har en lång sandstrand med små laguner som skydd mot vågorna.
 
Senaste resan till Fiumicino/Rom gjorde vi i slutet av maj 2022.
 
Det finns många trevliga orter att besöka vid Medelhavet, en ganska ny favorit är  Fiumicino utanför Rom.
Fiumicino som ligger på 10 minuters avstånd med taxi från Rom FCO flygplats. Fiumicino har blivit en av våra favoritplatser vid Medelhavet, vi har hittills gjort 7 besök i Fiumicino under de senaste fyra åren. Ett nytt besök är planerat 2019.  Det är bekvämt att ta sig till Fiumicino, direktflyget till Rom FCO från Göteborg tar drygt 2,5 timmar och ca 3 timmar från Stockholm. Vi tar efter det vi har landat en taxi till Fiumicino. 
(null)
Fiumicino är en gammal fiskeby som ligger väldigt nära Rom FCO flygplats som på senare tid blivit en semesterort för Romare. Fiumicino är fortfarande en viktig fiskehamn. Här är det väldigt lugnt och behagligt under maj/juni och början av juli och från ca 15/9 till 15/10 då temperaturen är som Svensk högsommar. På den långa och fina  sandstranden vid Tyrenska Havet är det gott om plats, det finns uthyrning av solstolar samt flera bra strandrestauranger.  De små, av stenblock uppbyggda lagunerna på stranden skyddar mot stora vågor när det blåser. 
  
När vi är i lugna sköna Fiumicino finns möjligheten att besöka Rom, ca 30 km från Fiumicino.  
Rom har många sevärdheter som Forum Romanum, Colosseum, Pantheon, Vatikanstaten med Peterskyrkan , Spanska Trappan, Fontana di Trevi, Piazza Navona och mycket mer. Vi besöker gärna någon av de fantastiska små restaurangerna i Trastevere med magiskt goda antipasto och pastarätter. Rom tröttnar vi aldrig på trots många besök.
(null)                                                                       
Petersplatsen i Rom
  
Restauranger i Fiumicino
En stor anledning till att vi verkligen gillar att åka till Fiumicino är de riktigt bra fisk- och skaldjursrestaurangerna, med plånboksvänliga priser.  Vi tycker mycket om Amelindo som ligger ca 40 meter från Hotel Del Mare.  
(null)                                                                       
Amelindo 
  
Andra favoritrestauranger i Fiumicino är Gastone al Mare, Bibikiu, Neri Village och många fler.
 
Fiumicino är ett resmål som finns med på få svenskars listor på ställen att besöka vid Medelhavet. Men det är väl värt ett besök. 
 
Här finns en reseguide att läsa om Fiumicino/Rom  
  
PORTSMOUTH 🇬🇧
(null)                                         
I slutet av september 2019 reste vi till London på nytt, andra besöket i år och totalt det 61:a besöket, för då även besöka Portsmouth och Bristol . Vi fick en underbar vecka i England🇬🇧 med ett fantastiskt sensommarväder, sol och dryga 20 grader varmt. Det går väldigt många tåg per dag till Portsmouth från Waterloo, priserna mellan olika tågavgångar varierar kraftigt, det kan skilja 20-30 GBP på avgångar inom en 30-minuters period. Vi betalde 9 GBP per person för resan till Portsmouth, prisvärt tycker vi. Tåget till Portsmouth tog drygt två timmar och avgick och ankom exakt på minuten.
(null)                                                                          
Portsmouth - Spinnaker Tower och utsikten därifrån.
 
Vi möttes av ett härligt väder i Portsmouth, vi gick från tåget till vårt hotell, Holliday Inn.
 
Portsmouth blev en positiv överraskning, det här var vårt första besök i staden. Portsmouth är en livlig hamnstad med bl a Storbritanniens största flottbas. I hamnen finns även Historic Dockyards med många gamla örlogsfartyg som HMS Victory och HMS Varrior, vilka är välbevarade   Där finns även Mary Rosé, som tillhörde den engelska flottan under Henrik VIII under första hälften av 1500-talet. Skeppet sjönk 1545 vid ett sjöslag utanför Southsea och bärgades 1982. Det går att se det som återstår av skeppet på Mary Rosé Museum.
(null)                                                              
Befästningar och HMS Victory
 
I det fina hamnområdet finns även Spinnaker Tower, där vi varmt rekommenderar ett besök, ta hissen upp till den högsta våningen och få en fantastisk utsikt över Portsmouth, Southsea och Isle of Wight. 
          
Royal Garrison Church bombades under andra världskriget och saknar idag taket, Nöjesfältet på Clarence Pier, HMS Warrior och ett "P-hus" för båtar.
 
Nere i hamnområdet finns det även ett stort Outlet Shoppingcenter med ca 90 kända märkesbutiker med bra erbjudanden Gunwharf Quays Outlet.
          
Polo Ralph Lauren och Armani är två av butikerna på Outlet Gunwharf Quays.
                   
Portsmouth -  Sevärdheter  Historic Dockyards, Mary Rosé museum, Hamntur, Utflykt med båt till Isle of Wight, D-day museum i Southsea, Spinnaker Tower, Old Portsmouth, Clarence Pier, mm
 
Restauranger Abar Bistro i Old Portsmouth Boende  Holliday Inn Shopping Gunwharf Quays Outlet. 
Det finns en länk till Portsmouth längre ner i inlägget.
           
 
BRISTOL 🇬🇧
 
Efter två härliga dagar i Portsmouth tog vi tåget till Bristol. Det tog drygt 2,5 timmar och kostade 19 GBP per person. Vi kom fram till Bristol Temple Meads Station i ett strålande högsommarväder och tog en taxi till vårt hotell, Hampton by Hilton.
(null)                                                              
Bristol
 
Bristol är sydvästra Englands största stad med drygt 500 000 invånare, i storstadsområdet ca 1 miljon. Bristol är en livlig, vacker stad med ett rikt kulturliv.  Det går bl a att gå på Banksy spaning,  för att uppleva en del av Banksy’s "Street Art". 
Vi besökte museet M Shed ett museum om staden Bristol. Ett trevligt och givande museum som gav oss mycket kunskap om Bristol och dess historia. Museet ligger i hamnområdet och det är fritt inträde. 
(null)                                                              
Floden Avon och hamnen är det trevligt att promenera runt i, är det en varm och solig lördag är det ett intensivt folkliv i området. Vi såg många roddare, som tränade i "tvåor" och "fyror"  samt många utflyktsbåtar på floden. Vi promenerade genom stan, stannade till för ett glas vi med tilltugg på 1766 Bar&Kitchen som ligger tillsammans med teatern Old Vic. Vi fortsatte promenaden genom vackra Castle Park och vidare genom shoppingkvaren. Innan vi kom fram till hotellet stötte vi på ett event i Broadmead som är ett stort shoppingkvarter. Bryggeriet Brewdog introducerade ett nytt öl och bjöd på öl och musik - Brewdog Punk IPA - trevligt, folkligt och gott.🍺
           
Bristol -  Sevärdheter Banksy Spaning, Castle Park, Clifton Suspension Bridge, Floden Avon, Bristol Myseum&Art Gallery, Brunells SS Great Britain (Järnångare) M Shed Museum, Bristols hamn mm
 
Boende Hampton by Hilton - fräscha bekväma rum, bra frukost, bra läge
 
Shopping Primark ligger i shoppingkvarteret Broadmead tillsammans med mängder av butiker
 
Restauranger/barer L’Ostera ( riktigt bra Italiensk) Revolution ( Amerikansk), 1766 Bar&Kitchen m fl.
 Det finns en länk om Bristol längre ner i inlägget.  
        
                                                                
BRIGHTON 🇬🇧
 
Brighton på sydkusten har vi besökt ett par gånger, senast i mars 2022. Det tar knappt en timma med från London till Brighton. Vi tycker om att promenera längs den långa stranden i Brighton och stanna till för en Fish’n Chips. Vid fint väder sitter vi gärna en stund nere vid stranden.                   
(null)                                                         
Brighton Pier
 
Vi går gärna ut på Brighton Pier med nöjesfält, spelhallar, restauranger och barer mm. Här är det ett intensivt folkliv. Vi tar oss gärna en fika hör ute och från piren har man en fin utsikt över stranden och staden.  
I Brighton bor vi gärna på My Brighton Hotel ett vackert designhotell i centrala stan. Utbudet av barer och restauranger är stort, det blir snart ett nytt besök i Brighton då det är så lätt och snabbt at ta sig dit från London, reser man till Gatwick flygplatsen är det bara en halvtimmas tågresa. Det är lätt att göran dagsutflykt till Brighton från London, åka efter frukost och komma tillbaka innan det är dags för middag.
(null)                                                         
Härliga My Brighton Hotel.
      
 
ETON och WINDSOR 🇬🇧
(null)                                                         
Windsor Castle
 
Eton och Widsor ligger på var sin om Themsen strax väster om London. En bro skiljer städerna åt. Från London Waterloo tar tåget till Eton Riversida drygt 50 minuter (pris ca 15 GBP för tur o retur).  Från Eton Riverside Station är det gångavstånd till det mesta i både Eton och Windsor.
(null)                                                         
Eton med den gamla internatskolan Eton College som grundades av Henrik VI 1440. Här studerar ca 1300 pojkar. På floden Themsen ser man ofta roddare som tränar inför kommande tävlingar, Det finns flera trevliga restauranger i Eton med utsikt över Themsen och Windsor.
   
I Windsor ligger bl a Windsor Castle vilket är Storbritanniens största slott. Slottet är det äldsta kontinuerligt bebodda kungliga slottet i Europa. Windsor Castle har använts sedan Henrik I:s tid,
Slottet är mycket sevärt.
 
I Windsor finns det shoppingcenters och ett stort utbud av restauranger. LEGOLAND Windsor ligger 5-6 km från centrala Windsor, med buss tar det ca 20-25 minuter till parken. 
 
Vi gör gärna en dagstur till Eton och Windsor från London Waterloo, för att uppleva något på nära avstånd från centrala London. 
 
Bristol, Brighton, Portsmouth samt Eton/Windsor är alla trevliga utflyktsmål i kombination med härliga storstaden London.
 
     
 
COLMAR 🇫🇷 och FREIBURG 🇩🇪   
(null)                                                     
Colmar 🇫🇷
Vi flög ner till Frankfurt i början av september 2019 för att sedan fortsätta 25 mil söderut  till den gamla vackra staden Freiburg i sydvästra Tyskland. Från Freiburg är det nära till många intressanta platser på båda sidor om floden Rhen, i väster till Alsace och i öster till Schwartzwald. 
      
Freiburg med ca 225 000 invånare i förbudsstaten Baden-Würtenberg är en mycket trevlig stad med perfekt läge för utflykter till bl a vingårdar, vackra byar, berg och sjöar mm. Freiburg har en otroligt vacker  Altstadt ( "Gamla Stan") med fina byggnader och trevliga restauranger och caféer.                                                               
De flesta gator och trottoarer i gamla stan är stenlagda ned fina mönster, vid sidan av gatorna i breda rännstenar s k Bächle forsar vattnet fram.   Freiburg är en livlig  universitetsstad med ca 30 000 studenter, utbudet av caféer och restauranger med rimlig prissättning är stor.     
(null)                                                                     
Altes Kaufhaus i Freiburg på Münsterplatz, från 1500-talet
 
Colmar🇫🇷 i Alsace är har en fantastiskt vacker "Gamla Stan" med välvårdade korsvirkeshus och smala gränder. Den lilla floden Lauch flyter genom stan och det går att åka i små träbåtar som drivs av elmotorer. Det är en härlig båttur på ca 30 minuter genom "Petit Venice" som stadsdelen kallas. Det är otroligt charmigt att promenera runt i gamla Colmar. Det finns många trevliga caféer och restauranger som bl a erbjuder Flamkuchen eller på franska Tarte Flambee en tunnbrödslik botten som toppas med t ex bacon, lök och creme fraiche, mycket gott med ett glas Riesling.
(null)                                                                     
Colmar - Petit Venice
I närheten av Colmar ligger många vinbyar på Route de Vin , vi besökte bl a Domaine Zink i Euguisheim för en vinprovning. Vi provade några av huset goda viner.
(null)                                                                     
Vinprovning i Euguisheim 
 
Vi besökte även Ruhlmann-Schutz Dambach-la-Ville ca 5 mil norr om Colmar. Vinskörden startade samma dag som vi var där så vi fick se när druvorna lastades av från traktorerna och direkt lades in i vinpressen. Vi besökte den gamla vinkällaren från 1600-talet och fick sedan prova fem olika viner. Byn, Dambach-la -Ville är en liten vacker by som kunde vara tagen direkt ur en sagobok.
(null)                                                                     
Vingården Ruhlmann-Schutz i Dambach-la-Ville där vinskörden startade samma dag som vi var där                                                               
Det odlas mycket vin i och runt Freiburg i Baden-Würtenberg. De här vinerna är inte lika kända som vinerna från Alsace men håller en riktigt hög kvalitet. Vi tog spårvagnen till Staatliches Weinbauinstitut som både forskar kring vinodling och som producerar och säljer vin. Här provade vi sju olika viner av varierande slag, en del spännande kreativa viner och några mer traditionella. Ett trevligt och givande besök.
 
Vi bodde fem nätter i Freiburg på InterCity Hotel som ligger vid järnvägsstationen. Det är ca 10 minuters promenad till "Gamla Stan".
Freiburg i Baden-Würtenberg och Alsace är absolut värt ett besök. Här finns mycket att se, göra och uppleva. Det finns vackra naturupplevelser, vackra och trevliga småbyar på båda sidor om gränsen och härliga vinupplevelser. 
 
Freiburg
 
Boende InterCity Hotel är ett fräscht hotell vid järnvägsstationen i Freiburg med ca 10 minuters promenadavstånd från "Gamla Stan" och med bra spårvagnsförbindelser. Det är bara drygt tre mil till Colmar i Alsace och tre mil till Titisee i Schwartzwald.
 
Restauranger Storchen La Cicogna Freiburg (Italiensk), Ganter Brauereiausschank (Tysk) 
Vinbar Alte Wache - riktigt bra vinbar med viner från Baden - mitt på Münsterplatz
 
Sevärdheter Münster (den stora kyrkan) på Münsterplatz, Gamla Stan, Staatliche Weinbauinstitut (vingård i Freiburg som nås med spårvagn) Sugustinermuseum
 
Utflykter 
Schwartzwald med sjön Titisee, St Blasier (kyrka), Rothaus (bryggeri) (30 till 70 km från Freiburg).                                                   
 
Alsace vackra historiska Colmar (30 km), Vinbyarna Eguisheim (35km), Dambach-la-Ville (50km) Oberei (65km) m m.
 
 
 
Flodkryssning på Donau- besök i Wien 🇦🇹, Bratislava 🇸🇰 och Budapest 🇭🇺.
 
I månadsskiftet maj/juni 2023 gjorde vi en härlig kryssning på Donau med besök intre huvudstäder, Wien, Bratislava och Budapest mm. Vi kryssade med flodbåten Amadeus Royal under 7 dagar. En behaglig, lugn och vacker resa - det finns väldigt mycket att se längs floden - slott, borgar, kloster, byar, vinodlingar med mera. Maten och servicen ombord är högklassig
(null)
Vi besökte bl a Wien , en stad som vi besökt några gånger tidigare. Det är en mycket vacker stad, missa inte Stefansdomen, Spanska Ridskolan, Hundertwassers fantastiska hus, en wienerkonsert på Kur Salon mm.
(null)
Bratislava - Gamla Stan är mycket sevärd, liksom borgen som övevakar staden. Vi var på en givande vinprovning av slovakiska viner i en källare i gamla stan.
(null)
Budapest - vi har bsökt den här vackra staden tidigare - det är trevligt att besöka något bad som Gellertbadet eller friluftsbad på Margaretaön. En kvällstur på Donau och se de vackra byggnaderna är en höjdare.
 
(null)
Här finns allt om kryssningen på Donau med besöken i Budapest, Wien och Bratislava  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/june/en-fantastisk-vecka-pa-donaukryssning.html 
 
MØGELTØNDER 🇩🇰 på Södra Jylland
(null)                                                                    
Den vackra lilla 1700-tals staden Mögeltönder på södra Jylland besöker vi varje år på våren. Mögeltönder är en mycket vacker gammal stad med härliga omgivningar och intressanta utflyktsmål. Här bor vi alltid på Gourmetkroen Schackenborg Slotskro, som ligger ca 100 meter från Schackenborg Slot där tidigare prins Joachim av Danmark bodde. Vid vårt senaste besök i slutet av mars 2023 fick vi en unik guidad visning av slottet.
(null)                                                                    
Schackenborg Slott
 
Att besöka Mögeltönder är en riktigt avkopplande och behaglig upplevelse och att bo i något av Slotskroen två 1740-talshus känns väldigt bra. Schackenborgs Slotskro har ett helt fantastiskt kök med gourmetmat och riktigt bra viner. Mest fördelaktigt, prismässigt, är att bo och äta där en söndag (Søndagsoppehold). Frukosten är mycket bra.
 
Utflyksmål Lögumkloster kyrka, Christiansfeld (hela staden är en del av UNESCOs världsarv) Vadehavet, Ribe (Danmarks flesta huvudstad) mm.
                                                                       
Boende Schackenborg Slotskro eller Tyrstrup Kro vid Christiansfeld, ca 8 mil från Schackenborg.
Shopping det är ca 12 km, drygt 10 minuter med bil från Mögeltönder till Süderlügum i Tyskland där det finns 8-9 st, bl a Calles.dk, Nielsen Discount, Fleegaard, m fl stora butiker som säljer öl, vin och sprit till riktigt bra priser, vi brukar att bunkra upp en del där varje vår
(null)                                                                    
Middag på Schackenborg Slotskro
                           
Till Mögeltönder åker vi bil, vi tar färjan från Göteborg till Fredrikshamn och sedan är ca 35 mils körning på bra vägar. Det finns mer att läsa om Mögeltönder med omgivningar . Vi besökte senast Schackenborg i mars 2023. När vi var där i september 2020 fick vi uppleva naturfenomenet "SORT SOL" när 10 000 tals starar förmörkar himlen med en guide från Vadehavet.
 
 
 
 
Roadtrip i Danmark 🇩🇰 - Jylland, Fyn och Själland
(null)              
Här finns det en länk till en riktigt härlig Roadtrip som vi gjorde i september 2021 - Vejle, Süderlügum, Kerteminde, Roskilde, Slangerup och Helsingör .
Bilden ovan är från Kerteminde på Fyn 
 
och från 2022 Vejle, Husum, Süderlügum och Christiansfeld
(null)              
Roskilde Domkyrka 
 
 
Sandefjord 🇳🇴
(null)
Sandefjord den gamla valfångarstaden i södra Norge nås lätt med Color Lines färja från Strömstad på 2,5 timmar. Moderna, trevliga och mycket prisvärda färjor mellan Strömstad och  Sandefjord. Vi provade på Sandefjord i juli 2022. Vi tog bilen till Strömstad och under överfarten till Sandefjord åt vi en god lunch medan vi njöt av den vackra utsikten. 
(null)
Vi bodde på Scandic Park i Sandefjord, bara ca 500 meter från färjeterminalen - med gångavstånde till det mesta i staden. Vi besökte bl a Valfångarmuseet - ett ,ycket intressant och givande museum som vi rekommenderar. 
 
I Sandefjord åt vi god fisk och goda skaldjur bl a på Brygga 11 Geir Skeie. Det finns flera trevliga restauranger och barer längs med kajen i Sandefjord.
(null)
Det fiins en hel del gatukonst och skulpturer i vecka välbevarade Sandefjor. frång Sandefjord finns det flera spännande utflyktsmål som kristiansand, LArvik, Röros m fl. Här kan ni se fler bilder och få mer info om doldisen Sandefjord  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/july/sandefjord-ett-trevligt-resmal-i-norge.html
 
 
Norra Tyskland och Hamburg🇩🇪 - med barn
   
Onsdag i påskveckan 2019 åkte vi tillsammans med våra barn och barnbarn med Stena Scandinavica till Kiel i Tyskland för att fortsätta med bil ner till Hamburg. 
(null)                                                    
Vi, 6 vuxna och 3 barn 2,5, 6 och 9,5 år gamla, checkade in på Stena Lines terminal i Göteborg, vi fick tre fina hytter på Stena Scandinavica. Barnen var riktigt taggade för en minivecka i Tyskland. Barnen tyckte att det var kul att åka båt i 14 timmar till Kiel och att äta middag, gå på minidisco och sova i hytt ombord och sedan äta frukost innan ankomst till Kiel.
   
Det tog ca en timma att köra ner till Hamburg från Kiel, där vi åkte direkt till Hagenbeck’s Djurpark. Vi hade tur, det var soligt och drygt 20 grader varmt.  Det blev en härlig heldag i djurparken och inne i "tropikhuset". Barnen njöt av att se på djuren i den välskötta djurparken. Vi såg lejon, giraffer, lejon, tigrar, elefanter, isbjörnar och många andra djur inne i parken. I tropikhuset såg vi vackra korallfiskar, stora hajar, ormar och ödlor m fl. Efter dryga 6 timmar på Hagenbeck’s    Tierpark körde vi genom Hamburg och en mil söderut till vår hyrda lägenhet, vi hyrde en stor lägenhet där alla 9 kunde bo. Tre stora sovrum, två badrum, kök och ett stort allrum. Vi betalade ca 6000kr för tre nätter för nio personer.  Vi somnade gott efter en lång och härlig dag.
(null)                                                                           
Nästa dag, långfredagen,  besökte vi den stora nöjesparken Heidepark , ca 7-8 mil söder om Hamburg där vi bor. Heidepark är en mycket stor och välskött nöjespark. Parken är mycket prisvärd, vi köpte biljetter på nätet i förväg och betalade 30 EUR per person för inträde och då ingår alla åkattraktioner. Det finns väldigt många åkattraktioner för alla åldrar, mängder av häftiga  berg och dalbanor m fl. Parken är mycket stor och rymlig och känns aldrig trång trots många besökare en varm och solig helgdag. 
(null)                                                                                               
Några av Haideparks åkattraktioner.
 
Det är inte heller några överpriser på mat i parken, vi var 6 vuxna och 3 barn som åt lunch på "Admiralens Gasthaus", vi betalde totalt 81 EUR för 9 varmrätter med dryck (Öl och läsk) , vilket vi tycker var riktigt prisvärt. 
(null)                                                                           
En av många berg o dalbanor på Heidepark.
      
Efter 8 timmars besök i Heidepark med ett fantastiskt väder, soligt och ca 22 grader varmt, åkte vi tillbaka till vår lägenhet i utkanten av Hamburg. De tre barnbarnen i åldrarna 2,5 , 6 och 9 år gamla var helnöjda med besöket i Heidepark.  
(null)                                                                           
På lördagen tog vi bilen till närmaste tunnelbanestation, ca1,5 km från lägenheter, för att åka in till centrala Hamburg. Det kostade 2 EUR för att parkera en heldag i parkeringshus vid tunnelbanestationen. Det är mycket prisvärt att åka med kollektivtrafiken i Hamburg, ett dagskort för 5 vuxna kostar 12,20 EUR = 2,44 EUR per person. Ett dagskort för barn kostar 2:50 EUR . (Dagskort för 1 vuxen kostar 7:80 EUR så redan vid två personer är en gruppbiljett lönsam). Vi åkte med tunnelbanan till Landsbrücken vid floden Elbe, i det sköna vädret åkte vi en båttur på Elbe i Hamburgs hamn. För båtturen betalde vi 90 EUR för 6 vuxna och 3 barn. 
 
Vi åt lunch i Hamburg och efter lunchen gick vi en promenad i Hamburg och tittade på bl a rådhuset och några kyrkor mm.
                        
På söndag morgon packade vi ihop våra saker efter en frukost med färskt bröd inhandlat på bageriet 50 meter från vår lägenhet. Vi körde upp mot Kiel men fortsatte en dryg mil till en fin sandstrand  Falkensteiner Strand. Det var fortsatt ett helt fantastiskt väder så det var ganska mycket folk på stranden även om det bara var den 21 april. Vi tillbringade några timmar på stranden, där vi åt lunch på en av strandrestaurangerna.        
(null)                                                                                   
Härligt på Falkensteiner Strand utanför Kiel i slutet av april 2019
 
Vi kan varmt rekommendera Norra Tyskland med Hamburg, ett trevligt och mycket prisvärt resmål på kort avstånd från Sverige. Vi har besökt Tyskland många gånger och återkommer snart igen. Här finns det mer att läsa   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/april/familjesemester-i-norra-tyskland.html
  
Reims och Epernay i Champagne 🇫🇷
(null)                                                 
Champagne 🥂🇫🇷 skall vara "Kall, torr och gratis" sa en gång Winston Churchill, han har fått en Cuvée uppkallad efter sig "Cuvée Sir Winston Churchill" producerad av Pol Roger. (1690kr på Systembolaget).
(null)                                                 
Vi valde att resa ner till Reims och Epernay i Champagne för att fira in det nya året, vilken plats platsar bättre än Champagne för ett nyårsfirande. Champagne är dessutom ett favoritvin för oss sedan många år tillbaka.
Vi reste ner till Reims i Champagne dagen före nyårsafton dit vi kom fram på kvällen. Vi åt en lätt middag, en klassisk Croque Monsieur med en grönsallad och ett glas Bordeaux Superiore på  Lion de Belfort i Reims. Efter middagen besökte vi sedan en bar,  Le Gaulois, för att dricka resans första glas med Champagne.  Vi gick sedan hem till hotellet,  Ibis   Styles  Reims  CentreCathédrale  för att sova. Hotellet är enkelt och prisvärt, nyligen renoverat med nya möbler, fräscht nytt badrum och en riktigt bra kontinental frukost, gångavstånd till mycket i Reims.
(null)                                                             
Nyårsaftonen började vi med ett besök hos den stora Champagneproducenten Pommery i Reims. Pommery ligger bara ca 3 km från hotellet så det är lätt att ta sig dit.
Pommery är en stor producent som satsar mycket på besöksnäringen, här är det storskaligt men det blev ändå en bra upplevelse. Vi gick en guidad tur genom de långa underjordiska gångarna och fick en bra presentationen Pommerys långa historia av att producera Champagne. Nere i gångarna finns det även många konstverk, bl a stora "carvings" av Gustave Navlet som är imponerande. Det finns även moderna konst att beskåda. 
(null)                                                             
Pommery i Reims
                                                  
Nyåret firade vi in på restaurangen Excelsior i Reims. Det blev en 6-rätters middag med genomgående champagne. En lång och riktigt god måltid med krabba-pilgrimsmusslor-oxfilé-glass i Marc de Champagne-gratinerad getost-chokladbakelse.
(null)                                                 
Katedralen, Notre Dame, i Reims - Nyårsdagen inledde vi med ett besök i den gigantiskt stora Katedralen Notre Dame Reims, vi gick en guidad tur med en lokal turistguide vilket kan rekommenderas. Katedralen Notre Dame i Paris som tragiskt brann i april 2019 får plats inne i Katedralen i Reims (volymmässigt). Katedralen i Reims är ca 150 meter lång.  Katedralens fasad är rikt utsmyckad och är ett av UNESCOS världsarv. 
     
På hemresedagen åkte vi de ca tre milen till Epernay för ett besök på Champagnehuset Charles Mignon. Vi fick en visning av vineriet och ett besök i lagringsgångarna innan det var dags flr provning av några av husets champagner. Charles Mignon är ett mindre familjeföretag som producerar "lite lägre prissatta champagner" deras standard champagne "Brut Premium Reserve" kostar 229kr på Systembolaget. Champagnerna som vi provade smakade bra och är enligt oss prisvärda, vi köpte med oss två flaskor hem. 
(null)                                                 
Charles Mignon i Epernay
 
Efter champagneprovningen tittade vi på Avenue de Champagne i Epernay, där ligger många av de stora Champagnehusen som Pol Roger, Moët et Chandon, Mercier m fl. avenyn är väl värt ett besök.  Vi har besökt Reims tidigare, men då under den varma delen av året. Det finns för och nackdelar med att besöka Champagne regionen vid olika årstider. På sommaren är det skönt att sitta ute i behaglig värme, men då är det väldigt många turister på plats och det är fullt på champagnehusen och barerna. Vintertid är det ingen trängsel och det finns tid för att ställa frågor och prata i lugn och ro på champagnehusen. Vi är nöjda med vårt senaste 3-dagars besök i  Champagne, god mat, goda drycker, fint väder, trevliga champagneprovningar och fina upplevelser. Reims är ett bra resmål för en weekend- eller minisemester. I centrala staden tar vi oss fram till fots, det finns flera Champagnehus i Reims, men de flesta ligger i Epernay knappt tre mil från Reims
 
Boende - Ibis Styles City Center Reims, enkelt, fräscht, nyrenoverat hotell som är prisvärt 
Restauranger - L’Edito, Le Gaulois, Excelsior m fl
Sevärdheter- Katedralen, Champagnehusen i Reims och Epernay 
  
 
HAMBURG 🇩🇪
(null)                                                     
Hamburg har under det senaste decenniet genomgått en ordentlig ansiktslyftning och är nu en trendig stad med ett brett kultur och restaurangutbud. Vi tycker om att besöka Hafen City en stadsdel där de gamla hamnkvarteren i Hamburg rustats upp med hotell, restauranger, butiker, parker och kontor. Hafen City har idag blivit en trendig stadsdel som är väl värt ett besök. 
(null)                                                     
Bilhiss ner till Alter Elbtunnel
(null)                                                     
Alter Elbtunnel
 
Missa inte att gå igenom Alter Elbtunnel under floden Elbe. Tunneln invigdes för trafik redan 1911. Det är möjligt att promenera genom tunneln, det finns forfarande biltrafik i tunneln där bilar får åka hiss ner till den enkelriktade körbanan och sedan hiss upp på andra sidan.
(null)                                                         
Flammküchen i Hafencity, Hamburg
Det finns dessutom en mycket fin botanisk trädgård i Hamburg Planten un Blomen i centrala Hamburg. Väl värt ett besök. 
 
Boende vi gillar Radisson Blu Hotel i Hamburg
Restauranger vi tycker om är Hofbräu Hamburg, och Flammkuchen i Hafencity m fl.
                                           
Tyskland är väl värt att  besöka, inte bara storstäderna utan även Östersjökusten med fina sandstränder och små trevliga hamnstäder eller vindistrikten kring floderna Mosel och Rhen är mycket trevliga att upptäcka. 
 
   
  
 
Att resa till Europeiska storstäder, badorter vid storstäder och till härliga platser i Bohuslän som t ex Orust har blivit ett "måste" för oss. Vi gör vanligtvis 5 till 8 sådana resor per år. Allt från 1 till 7 övernattningar. Vi hoppas att ni får några användbara resmålstips från det här blogginlägget.
 
Det händer att vi ibland gör weekendresor till resmål utanför Europa som t ex till New York som vi besökt 16 gånger. Vi siktar på en ny New Yorkresa under 2023.
 
Vi hoppas att det här inlägget kan ge inspiration till en weekendresa på kort eller lite längre avstånd. 
 
Vi svarar gärna på era frågor om t ex weekendresor, boende, restauranger, sevärdheter mm via bloggen eller på vår Facebooksida   demmereserjordenrunt
 
 
Hälsningar 
 
Björn och Karin
 
Följ oss gärna på
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
#demmereserjordenrunt #weekendresor 
    
#london #berlin #nice #amsterdam #alicante #krakow #gdansk #köpenhamn #colmar #freiburg #Bristol #brighton #Portsmouth #rom #palma #hamburg #reims #arildsvingård #ästadvingård #budapest #wien #bratislava
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top