Gdansk - en härlig stad för en weekendresa 🇵🇱

Europaresor, Reseguider, Weekendresor / Permalink / 0
(null)
Gdansk är en trevlig, vacker, prisvärd stad på kort avstånd från Sverige. Gdansk med badorten Sopot är ett riktigt bra resmål för en weekend eller för en minisemester.
(null)          
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor per år, vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor. Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.
 
Gdansk den gamla fristaden har blivit mycket populär under senaste åren. Det är lätt att ta sig hit med färja, bil eller med flyg från Göteborg och Stockholm. Prisnivån är förhållandevis låg. Staden har en mycket intressant historia. En av de ledande Hansastäderna under Hansatiden, har tillhört växelvis, Polen eller Tyskland. Staden hette Danzig under den tyska tiden. Staden var under en tid efter Versaillesfreden - Fristad under namnet Freistadt Danzig -  och var då självstyrande. Staden är mycket väl återuppbyggd efter andra världskriget även om Gdansk klarade sig förhållandevis bra från bombningarna.

Andra Världskriget startade här när Westerplatte, besköts av slagskeppet Schleswig-Holstein tidigt på morgonen den 1 september 1939.  Westerplatte nås lätt med båt från centrala Gdansk
(null)         
Westerplatte - ett spännande utflyksmål när man besöker Gdansk. 
(null)         
Gamla Stan
  
Missa inte ett besök på ECS, som ligger på Leninvarvet - där berättas historien om polackernas kamp mot kommunismen. Ett väldigt spännande och givande museum. Det var på Leninvarvet som Lech Walesa startade kampen mot kommunistdiktaturen. Museet är ganska nybyggt och är mycket lättillgängligt.
(null)         
ECS på Leninvarvet
(null)         
Hamnen med Kranen" vid Wislas  mynning. Här finns det flera trevliga och bra restauranger. Gamla Stan är det trevligt att promenera runt i, många byggnader är mycket vackra med fina utsmyckningar. I Gamla Stan är det intensivt folkliv och det finns många trevliga ställen att slinka in på för en öl eller en kopp kaffe.
(null)         
Sopot en härlig höstdag.

Ett besök i Sopot är ett "måste" när vi besöker Gdansk. Pendeltåget från Gdansk Centralstation tar ca  20 minuter. Den gamla fina badorten har en härlig sandstrand och en lång pir som sträcker sig ut över havet. Stranden är lång med fin sand. I Sopot finns det många boenden i alla prisklasser, mängder med caféer, barer och restauranger. Sopot är som en rekreationsort från en svunnen tid men med moderna toner. Ett ställe att verkligen trivas i. 
 
Boende - Vi gillar att bo på Scandic i Gdansk, vilket ligger nära till Centralstationen och med en kort promenad till "Gamla Stan".
 
Restauranger en stor favorit är Swojski Smak
 
Gdansk har blivit en stad som vi gärna återkommer till. Lätt att nå från Sverige, behaglig prisnivå och många sevärdheter. 


Hälsningar
 
 
Karin och Björn
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
#demmereserjordenrunt #weekendtrip #sas #gdansk #westerplatte
 
(null)     
Gamla stan i Gdansk








Till top