Härliga resmål i Sverige 🇸🇪

Sverige / Danmark, Norge, Semester, Sverige / Permalink / 0
Semester i närområdet har blivit allt mer populärt den senaste tiden. Det finns många fantastiska resmål på kort avstånd, för kanske en dagstur eller för en "minisemester". Här tipsar vi om några resmål i Sverige🇸🇪 som vi gillar att besöka.
 
Några av våra favoritresmål i Sverige är Orust och övriga Bohuslän, Visby, Trollhättan, Karlstad, och Stockholm. 
 
Orust och övriga delar av Bohuslän
(null)
Solnedgång en varm julikväll 2019 i Svanesund på Orust
(null)
Vi, Björn o Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor per år,  både korta och långa resor, bl a har vi gjort 12st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.
(null)
Käringön utanför Orust är en väldigt vacker ö.
 
Orust är bår stora favorit på västkusten. Den "stora gröna ön i väst" har mycket att erbjuda, vacker skärgårdsmiljö, fina bad, böljande jordbrukslandskap, bra restauranger, trevliga utflyktsmål och shopping i form av "mini Ullared" i Göksäter och mycket mer. Vi har tillbringat 26 somrar på i Svanesund på Orust och har svårt för att tänka oss något annat resmål under sommaren. 
(null)
Svanesund på Orust
 
På kort avstånd från Orust finns t ex Tjörn med sevärdheter som Pilane Skulpturpark, Nordiska Akvarellmuseet, Sundsby Söterioch Klädesholmens. Både Marstrand och Göteborg ligger mindre än en timas bilfärd från Orust.
(null)
Pilane Skultpturpark på Tjörn
 
Det finns ett blogginlägg med mycket information om Orust, Tjörn och Marstrand att läsa på bloggen.
 
(null)
I norra Bohuslän, utanför Strömstad, ligger de fantastiskt vackra Kosteröarna. Det går frekventa reguljära båtturer från Strömstad.
 
Det finns fler trevliga orter att besöka i Bohuslän som Fjällbacka, Hunnebostrand, Smögen, Lysekil och Fiskebäckskil. Bohuslän på sommaren är enligt vår mening "nästan oslagbart". Det finns gott om boenden på hotell, pensionat, vandrarhem och campingplatser. 
 
 
Visby
 
(null)
Ringmuren
 
Visby är en mycket välbevarad medeltida stad på Gotland. Visby var en av Hansastäderna. Visby är idag ett av UNESCOS världsarv. Den berömda ringmuren runt centrala Visby uppfördes under 1200 talet och är fortfarande välbevarad. Hi trivs med att promenera runt bland de många kyrkoruinerna, gå runt ringmuren, besöka fina Almedalen och njuta av de många vackra husen i Visby. Vi besöker helst Visby före eller efter den intensiva högsäsongen. Vi tycker om att besöka några av de trevliga restaurangerna. Vårt favorithotell är Hotell Strandporten nära Almedalen. Visby är en stad som vi gärna  kommer tillbaka till.
 
(null)
Visby Domkyrka , invigdes 1225. Kyrkan har restaurerats vid flera tillfällen.
 
(null)
Utsikt mot havet från ett av ringmurens torn.
(null)
Visby collage.
 
Gotlands Museum i Visby är väl värt ett besök, där finns det mycket att se från Visbys långa historia. Visby och Gotland har gett oss många fina upplevelser.
 
Karlstad
 
(null)
Det gamla danspalatset Sandgrund är idag ett väldigt intressant museum innehållande Lars Keris fantastiska akvarellmålningar.
 
(null)
Akvarell av Lars Lerin
(null)
Klarälven flyter igenom Karlstad. Vi tar gärna en promenad efter Klarälven när vi är i Karlstad, det är ett mycket vackert promenadstråk. Vi bor gärna på Scandic Hotell Klarälven på kort promenadavstånd in till centrala Karlstad. 
(null)
Brigadmuseum är ett upplevelsemuseum för alla åldrar. Utställningen handlar till stora delar om "Kalla Kriget" 1945-1991. Barnen kan känna, klämma och klättra på det mesta på museet. Väl värt ett besök.
 
 
Trollhättan
(null)
Utsikt från Spikön in mot Strandgatans uteserveringar. 
 
Trollhättan ligger ca 60 km nordost om Göteborg och ca 50 km öster om Svanesund på Orust. Vi gör gärna ett "24 timmars besök" i fina Trollhättan. Vi brukar bo på Scandic Hotel Swania direkt nere vid Trollhätte Kanal/Göta Älv. Vi tar gärna en promenad ut till vackra Spikön som ligger ute i älven. På Spikkön finns det en park med skulpturer, gästhamn, servering samt en fantastiskt fin lekplats. Skrot-Nisses Lekplats är uppbyggd kring barnboksförfattaren Han Lööfs fina figurer.
(null)
Vattenfallet i Trollhättan
 
Varje dag kl 15:00 under sommaren öppnas dammluckorna i Trollhättan och vattnet forsar fram i den gamla älvfåran. Det forsar 300 000 liter vatten per sekund. Den totala fallhöjden i Trollhättan är 32 meter. Det finns även guidade kostnadsfria turer i kraftstationen Oliden flera gånger per dag. Det här är värt ett besök för alla åldersgrupper.
(null)
Skrot Nisses lekplats på Spikön.
 
Vi har gjort 24-timmars besök i Trollhättan vid tre tillfällen under de fem senaste åren, det kommer att bli fler. Det finns flera trevliga restauranger utefter kanalen i Trollhättan. 
 
Vi har nyligen skrivit ett separat inlägg om Trollhättan här på bloggen.
 
 
Stockholm
(null)
 
Jag, Björn, arbetade i Stockholm under många år och har sett och upplevt mycket i "stan" under den tiden. När vi nu besöker Stockholm, som turister, ser vi "stan" på ett helt annat sätt. Vi gör en weekend i Stockholm en eller två gånger per år.
(null)
Nyrenoverade Nationalmusem är mycket sevärt. Strategiskt placerat på Blasieholmen med fin utsikt mot Slottet, Gamla Stan och Skeppsholmen. Museet är ett konst och designmuseum med mycket intressanta föremål. Det är fri entré till det mesta på Nationalmuseum förutom till vissa tillfälliga utställningar. 
(null)
Fotografiska Museet på Stadsgårdskajen besöker vi alltid när vi är i Stockholm. Fotografiska är vårt favoritmuseum i Sverige och har, enligt oss, alltid spännande och sevärda utställningar. Restaurangen och caféet på Fotografiska är mycket bra och har dessutom en helt magnifik utställning mot Gamla Stan, Skeppsholmen och Djurgården.
(null)
God mat  är en stor anledning till att vi gärna besöker Stockholm. Några restauranger som vi gärna besöker är SMAK, Grodan, Nybroe Smörrebröd, Sturehof, Fotografiska restaurang och många fler.
 
Vi bor gärna på Nordic Light Hotel eller på Hotel Mornington när vi är i Stockholm.
det finns ett mer omfattande blogginlägg om kultur- och matupplevelser i Stockholm att läsa här på bloggen.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/march/harliga-mat-och-kulturupplevelser-i-stockholm.html
 
Det här var några av våra favoritställen i Sverige. Det finns många fler som vi tycker om att besöka som Österlen, Öland, Dalarna, Sälen/Idre, Östersund med Frösön och att fjällvandra uppe i Amarnäs mm.
 
Göteborg är en given favorit, nen där är vi partiska då vi är födda där och bor där. Har ni frågor och funderingar om fina Göteborg så svarar vi mer än gärna på dem. Göteborg har fantastiskt bra restauranger, speciellt när det handlar om fisk och skaldjur. Vi har skrivit några inlägg här på bloggen om våra favoritrestauranger i Göteborg. http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/june/hetarestaurangtips-i-goteborg.html
 
 
🌞🇸🇪Hälsningar
 
Björn o Karin
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt 
Instagram #demmereserjordenrunt
 
(null)
Färska räkor i Bohuslän
(null)
Segeltävlingen Bohusracet på Halsefjorden, Svanesund Orust
 
 
 
 
 
Till top