Med vinet i centrum på resan 🥂🍷

Mat och vinresor, Reseinspiration / Permalink / 0
(null)          
Vin är en av våra stora passioner i livet, tillsammans med god mat och att resa.  Vinet och maten har varit  huvudanledningen till några av våra resor.                            
(null)     Vinprovning på San Mattia, en vingård som ligger på kullarna ovanför Verona med fantastisk utsikt över den gamla historiska staden.  🇮🇹
 
Vi har gjort många resor där huvudanledningen har varit vin och mat. Vi har gjort resor till bl a Italien och Frankrike där vinet helt har stått i centrum för resan. På sensommaren i år reser vi till Freiburg i Tyskland 🇩🇪 och till Colmar i Frankrike (Alsace) för att prova fina viner i en underbar miljö. Vi kommer att prova många vi er på olika vingårdar på den här resan. 
 
Vår passion för fantastiska viner har varat under flera decennier och är mycket stor. Det behöver inte vara de mest exklusiva vinerna för att ge oss en stor vinupplevelse, miljön och samtalen med vinproducenterna förstärker ofta smakupplevelsen om det är ett grunden välgjort vin.   
(null)
På vingården Kennedy Point, Waiheke Island Nya Zeeland 2018 🌞🇳🇿🍷🏖

Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 gånger per år både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.
 
Vi har upplevt helt fantastiska viner på våra resor runt om i världen. Vi har besökt vinproducenter och provat viner i bl a Tyskland, Luxemburg, Frankrike, Italien, Spanien, Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, USA.
                   
Passionen för vin 🍷🍾🥂  Vinupplevelser under 2018/2019
 
Vin är ett av våra stora intressen och är en stor njutning för oss. Under  2018 besökte vi många vingårdar för att prova viner i Italien, USA och Nya Zeeland och fler vingårdar blir det i år.
 
På Waiheke  Island, den fantastiskt vackra ön som ligger utanför Auckland i Nya Zeeland 🇳🇿🍷

Det tar ca 35 minuter med båt från Auckland till Waiheke. Vi har besökt Waiheke Island och deras vingårdar många gånger (8 besök) senast i början på 2018. På Waiheke finns det ca 25 små vingårdar. Många av vingårdarna på Waiheke erbjuder väldigt trevliga personliga vinprovningar av riktigt bra viner. Kostnaden för en vinprovning av 5 olika viner är ca 60 till 100 kronor. 
På några vingårdar som Mudbrick och Cable Bay finns det dessutom mycket bra restauranger med utsökt mat. Vi promenerar till vingårdarna från den lägenhet som vi har hyrt fyra gånger på Waiheke, efter vinprovningar njuter vi av en god lunch på någon av vingårdarna.
 
På Waiheke  besökte vi den här gången vingårdarna  Mudbrick, Cable Bay, Kennedy Point, Goldie Estate och Jurassic Ridge. Alla erbjuder bra och trevliga vinprovningar i lugn och ro. Vinerna håller överlag en mycket bra kvalitet.
(null)                  
Mudbrick Vineyard, Waiheke, NZ, en vacker vingård, bra vinprovningar och utsökt restaurang.
(null)Kennedy Point Vineyard, Waiheke Island NZ🇳🇿. En  högt belägen vingård med enastående utsikt. Trevliga vinprovningar i liten skala.
(null)
Goldie Estate på Waiheke Island är Waihekes första vingård.
(null)
Cable Bay Vineyard på Waiheke Island har en mycket trevlig restaurang med en helt magisk utsikt över havet.
(null)
Jurassic Ridge Vineyard är en mycket liten vingård på Waiheke Island som producerar härliga viner. Producenten, Lance Blumhardt är det trevligt att prata vin och vintillverkning med. Vingården är certifierad av "Sustainable Winegrowing New Zealand" . Väl värt ett besök.

Vi hade den här gången 11 härliga dagar på Waiheke Island och i Auckland. Vi flög sedan från Auckland till San Fransisco med Air New Zealand, en resa på drygt 12 timmar. På vägen till San Fransisco åt vi en väldigt god middag tillsammans med utsökta viner från Nya Zeeland. Air New Zealand har ett riktigt bra sortiment av kvalitetsviner ombord på långflygningar i Business Class.
(null)                  
Riktigt bra mat på Air New Zeeland AKL till SFO i januari 2018. En fin 12 timmars flygning.🇳🇿.
 
När vi är i San Fransisco har vi nära till vinområdena i Sonoma och Napa Valley. Vi har besökt vingårdar i Kalifornien vid flera av våra resor till San Fransisco.
Vi åkte i januari 2018 på en heldags vintur, vilken vi bokade via Viator. Vi besökte några bra vingårdar som Cline, Madonna Estate och Andretti Vinery. Vi provade många goda viner bl a några riktigt bra viner på druvorna Pinot Noir, Zinfandel och Chardonnay. 
(null)                  
Vingårdsbesök i Napa och Sonoma Valley. Vi provade några riktigt bra viner bl a på Cline i Sonoma som har riktigt bra viner på druvan Zinfandel.🇺🇸 samt på Madonna Estate och Andretti i Napa Valley.
(null)
Några av vinerna som vi provade på Cline i Sonoma Valley. 

I april 2018 var vi i Palma de Mallorca, bl a för att äta riktigt god mat och  för att prova viner. På vinbaren Wine  Industri i Santa Catalina var vi på vinprovningar vid två tillfällen, bl a provade vi 4 spänannde Mallorkinska viner vid en provning och vid nästa provning prövade vi utsökta viner från Priorat och Ribera del Duero på fastlandet.🍷. På Wine Industri serveras dessutom riktigt bra mat. 
(null)                  
Vinbaren, Wine Industri i stadsdelen Santa Catalina , Palma de Mallorca 🇪🇸
 
I maj 2018 åkte vi till Italien 🇮🇹 för att prova viner i Piemonte, Toscana och Veneto och för att äta riktigt god lokal italiensk mat.
 
I Piemonte provade vi viner i staden Barolo hos familjen Brezza som driver Hotel Barolo och uppe i bergsbyn La Morra hos Roche Costamagna. Vi gillar Piemontes viner på druvorna Nebiolo, Barbera, Dolcetto och Moscato. I Piemonte produceras Barolo på Nebiolodruvan, ett vin som vi är mycket förtjusta i. Det är väldigt trevligt att prova viner i Piemonte, här finns det många riktigt bra producenter. Maten är ofta rustik och tillagad med mycket kärlek. På enkla restauranger har vi upplevt fantastiska smakupplevelse med enkla råvaror tillsammans med goda viner och detta till mycket moderata priser.
(null)                  
Piemonte i bergsbyn La Morra🇮🇹 hos Producenten Roche Costamagna.
(null)
Vi provade bl a Barolo hos familjen Brezza i staden Barolo.

Efter Piemonte åkte vi ner till Toscana. I det här härliga landskapet finns det riktigt bra viner gjorda på Sangiovesedruvan. Vi besökte tre vingårdar Fattoria Lavacchio, Castello Vicchiomaggio och i bergsbyn Castello Valpoia, för att prova viner och testade t ex Chianti, Chianti Classico, Supertoscanare  samt det "Heliga Vinet" Vin Santo (sött dessertvin) av hög klass. Vi åt riktigt bra Toscansk husmanskost och njöt av vackra vyer.
(null)                  
Vinodling i Toscana på Fattoria Lavacchio,🇮🇹 Här provade vi utmärkta viner och åt en mycket bra lunch.
(null)          
Staden Greve i hjärtat av Toscana 🍽🍷, där det finns flera bra restauranger och vinbarer som serverar goda viner och fina tallrikar med t ex ost och charkuterier.🇮🇹
(null)                  
Bergsbyn Valpoia från 1200 talet, här produceras det bra riktigt typiskta Toscanska viner.🇮🇹
(null)
Castello Vicchiomaggio när staden Greve i Toscana. Här provade vi några goda viner på druvan Sangiovese.


Efter härliga mat och vinupplevelser i Toscana åkte vi upp till ännu ett favoritlandskap, Veneto vid Gardasjön med vindistrikten Valpolicella och Bardolino där det produceras bl a Amarone och Ripassoviner🍷.
 
Vi besökte bland annat den kvalitativa storproducenten MASI som producerar fantastiskt bra Amaroneviner m fl. Vi provade där bl a Amarone Costasera Reserva och Campofiorin.
(null)                  
Vinprovning på MASI🇮🇹
 
Det blev flera bra vinprovningar i Valpolicella och i Bardolino bl a hos CA Bottura,  
(null)
CA Buttera på kullarna ovanför Bardolino vid Gardasjön.

Sista kvällen på den här resan provade vi några bra viner på San Mattia som ligger på kullen ovanför Verona. Här åt vi en delikat 4-rätters middag med härliga viner från vingården. Utsikten över Verona från San Mattia är helt magnifik.(null)      
San Mattia vingård. 🍽🍷🇮🇹
 
Vi har haft förmånen att få besöka vingårdar och prova fantastiska viner runt om i Världen, bl a i Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, USA, Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland, Luxenburg m fl.
(null)
Vi har provat viner i Sydafrika i bl a Stellenbosch och Frenchhoek.
(null)
Klein Constantia Estate är en vingård som ligger nära Kapstaden i Sydafrika, grundades 1685. 
(null)
Vinprovning i Jarra Valley nära Melbourne i Australien, här på Jerring Station Vineyard

Vi har varit och provat viner vid flera tillfällen i Hunter Valley, ca 15 mil norr om Sydney i Australien.
(null)
Hunter Valley i Australien.
(null)
Vinprovning på Eriksbergs Vinsällskap i Göteborg, här provning av 10 viner från Loire.🇫🇷

Vi har under de senaste åren varit på väldigt många vinprovningar på Eriksbergs Vinsällskap EVS, där vi är medlemmar. Till EVS bjuder vi ofta in vinproducenter från världens alla hörn för att prova deras viner. Det blir även många vinprovningar på restauranger och vi barer runt om i världen. 
 
Vi tycker om att äta avsmakningsmenyer med tillhörande matchande viner, här kan vi ibland upptäcka helt nya kombinationer av vin och mat.                                           
En utsökt 5-rätters meny med vinpaket på Den Lille Fede i nov 2018 (630 DKK per person).🇩🇰
(null)
(null)
Mat o vin av hög klass på Den Lille Fede i Köpenhamn, klart värt 630 DKK per person
(null)                          
Middag på utsökta restaurang RADIO i Köpenhamn i november 2018.🇩🇰. Kreativ, god och spännande mat med matchande viner. Modernt och trevligt.
  
 
Det finns så mycket god mat och goda viner att uppleva runt om i världen. För oss är mat och vin mycket viktigt när vi är ute och reser i Sverige, Norden, Europa och i resten av världen. Att få prova nya maträtter, testa nya smaker och prova nya viner är en stor upplevelse för oss. Det behöver inte vara exklusiva Michelinkrogar utan det kan vara små lokala restauranger där bra lokala råvaror tillagas med stor omsorg och kärlek till maten. Det är alltid spännande att prova nya viner direkt hos vinmakaren på små lokala vingårdar och se ut över vinodlingarna. Vi har haft förmånen att ha långa samtal om vinodling och vinframställning med vinmakarna/ägarna av små kvalitetsvingårdar. vi har upplevt fantastiska maträtter tillsammans med goda viner på enkla restauranger och till en mycket liten kostnad. 
 
 
 
Vad betyder vin och mat för dig på resan?
 
Vi har många tips om vingårdar, vinbarer och restauranger i olika prisklasser i många olika länder/städer runt om i världen, fråga oss gärna.
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
Följ oss gärna på
 
Facebook: demmereserjordenrunt
Instagram: #demmereserjordenrunt
 
Här följer fler härliga mat och vinupplevelser🍽🍷🍾
(null)                  
Vin och Tapas i Albir 🇪🇸 EUR 1:80 för ett glas vin med Tapa på Café Paradis (nov 2018).
(null)
Mousserande vin på balkongen ombord på Celebrity Equinox i januari 2019.           
(null)          
5 "smaker" på Restaurang Smak matchade med små glas med vin -  i Stockholm i mars 2019.                 
(null)          
Schackenborg Slotskro i april 2019 🇩🇰- en utsökt 4-rätters meny med underbara viner. 999 DKK per person för övernattning, 4-rätters  middag med riktigt bra viner samt en fantastisk frukost som serveras vid bordet i tre omgångar.






Till top