Semester i Sverige 🇸🇪🌞 - Tips för sommaren 2021

Sverige / Permalink / 0
(null)
Det finns många härliga besöksmål i södra Sverige. Det finns givetvis många fantastiksa besöksmål i Norra Sverige men de skriver vi om vid ett annat tillfälle. Vi utforskade många nya och gamla favoritresmål i Sverige under förra året. 2020 blev ett mycket annorlunda reseår för oss på grund av pandemin.Vi fick boka av många utlandsresor, men de resmålen finns kvar även i framtiden när det blir möjligt att resa igen.     
(null)          
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva  sedan väldigt många år tillbaka. Vi reser ca 10 gånger per år, både korta och långa resor med ca 50 till 70 övernattningar. Vi har hittills gjort  12 st Jordenruntresor,  vilka tagit oss till många fantastiska platser runt om i världen och vi har gjort några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra tips och erfarenheter.
 
Det senaste året har vi gjort många korta resor i närområdet....
(null)
Bohuslän, Västergötland och Halland - Västsverige är vår "hemmaplan" - vi delar vårt boende mellan Eriksberg i Göteborg och Svanesund på Orust i Bohuslän. Vi kommer att tillbringa vår 28:e sommar på Orust i år. Vi blev överraskade av att upptäcka så mycket nytt i Västsverige som vi gjorde under förra året. 
 
Det senaste året har vi gjort många korta resor i närområdet....
(null)
Varnhems Klosterkyrka i Västergötland 
 
Härliga resmåltips i Sverige - Bohuslän, Västergötland, Halland, Skåne, Gotland mm
 
Här nedan finns det många tips, bilder, information och inspiration till korta resor till utvalda resmål i Sverige som kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt i rådande pandemi. Via länkarna kan ni få inspiration till en kommande utflykt eller minisemester 
 
Bohuslän, vi har nu tillbringat 27 somrar i härliga vacka Bohuslän. Med utgångspunkt från Svanesund på Orust där vi har vårt fritidsboende har vi upptäckt mycket av det bästa i Bohuslän 
 
Orust 
(null)         
"Inbjudan till Bohuslän" är en av Evert Taubes kända visor- här i Svanesund på Orust🌞
 
Orust "Den stora gröna ön i väst", Sveriges 4:e största ö har mycket att erbjuda för oss som tycker om fina bad, vacker natur, trevliga bra restauranger med mera. 
(null)
 Mollösund på västra Orust 
(null)
 Hällevikstrand, Slussen, Morlanda och Hagadösen på Orust
(null)
 Kultehamns vackra kulturstig på nordöstra Orust - en ca 5 km vandringsled i vacker natur och som har en intressant histioria att berätta.
(null)
Orust "Göken" - Göksäter mitt på Orust är ett "Lilla Ullared" i miniatur med ett stort urval av lågprisprodukter och ett bra och prisvärt café. 
 
Via länken finns våra bästa tips och mängder med bilder om Orust  - restauranger, boende, sevärdheter, bad, shopping, kulturutbud mm
 
 
TJÖRN
 
Pilane Skultpturpark på Tjörn (null) 
Pilane Skultpturpark på nordvästra Tjörn erbjuder fantastisk konst i form av stora skulptuer utomhus, fornlämningar och en underbar natur. Vi besöker Pilane minst en gång per år för att uppleva skulpturer i det vacka kulturlandskapet. Utsikten ut mot fyren Pater Noster och västerhavet är helt fantastisk http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/may/skulptur-i-pilane-pa-tjorn-2020.html
 
Sundsby Säteri 
(null)
Sundsby Säteri har flera fina vandringsleder, en vacker park och en bra rstaurang med café - i år är det drivs restaurangen i ny regi - vi testade att äta lunch där i maj 2021 och blev mycket nöjda. 
 
Kosteröarna
(null)
Kosteröarna utanför Strömstad är två mycket vacka och vandringsvänliga öar. Västtrafik trafikerar öarna frekvent med båtar inom ramen för regiontrafiken. Det finns fins badmöjligheter, trevliga restauranger och en unik maritim Nationalpark 
 
Marstrand
(null)
Ett klassiskt besöksmål i södra Bohuslän. På marstrand finns det bl a Carlstens Fästning, badplatser, restauranger och vandringsleder mm. 
 
Hällristningar i Tanum - Vitlycke Museum
(null)
I tanum finns det många och stora hällristningar och en replica av en bronsåldersgård vid Vitlycke Museum - Ett trevliug, lärorikt och spännande besöksmål. 
 
 
VÄSTERGÖTLAND 
 
Spikens fiskeläge, Läckö Slott och Lidköping vid Vänern
(null) 
En härlig utflykt till Spikens fiskeläge vid Vänerns strand där det går att njuta av löjrom och en vacker milj. Läckö Slott ligger ca 7 km från Spiken och det är ett riktigt fint slott. I närheten ligger Lidköping där ett besök på Rörstrands Museum och outletbutik kan rekommenderas.
 
Dolda pärlor i Bohuslän
(null)     
Det finns många fina dolda pärlor att upptäcka i Bohuslän. Via länken hittar ni några trevliga "pärlor" att besöka
 
 
Borås
(null)Vi gjorde en tur till Borås i slutet av juni 2020 med våra barn och barnbarn och besökte bl a Borås Djurpark. Det finns mycket mer att se och göra i Borås via länken nedan kan ni läsa mer om vårt besök i Borås http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/june/boras-boras-minisemester-med-barn-och-barnbarn.html
 
Varnhem, Hjo, Karlsborg och Skövde
(null) 
Varnhems vackra Klosterkyrka där fler svenska kungar är begravda, bl a är Bigrer JArl begravd där. I Varnhem finns det även ruiner från det gamla klostret samt i närheten finns det en vikingagård. Från Varnhem går det fler vandringsleder bl a Pilgrimsleden. "Sveriges vagga" stod i Varnhem och berättelsen om ARN är härifrån.
(null)
Karlsborgs Fästning - det tog ca 90 år att bygga den här gigantiskt stora fästningen som var tänkt som Sveriges centralförsvar men som var omodern redan innan den var färdigbygd. Det finns mycket att se och göra på fästningsområdet som till vissa delar fortsatt används av försvarsmakten för utbildning av soldlater. Kan rekommendera ett besök.
(null)
Hjo - den gmla trästaden ligger vackert vid Vättern inte lång i från Karlsborg. Här kan vi bl rekommendera en lunch vid strandkanten.
(null)
Mat och vin från en mycket bra och trevlig restaurang i Skövde - "Den Lilla Krogen" . Vi var där i samband med besök i Karlsborg och Hjo. Vi bodde två nätter på Scandic Hotel Billingen i oktober 2020. Perfekt läge mitt i Skövde och nöra järnvägsstationen.
 
Vi gjorde en weekendresa till Västergötland för attt uppleva en del av Sveriges mest spännande historia, se vackra charmiga småstadsmiljöer samt för att njuta av god mat och dryck i ett behagligt tempo.   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/october/host-weekend-i-vastergotland-varnhem-hjo-karlsborg-skovdoe-och-lidkoping.html
 
TROLLHÄTTAN 
(null)
Göta Älv flyter stilla igenom Trollhättan. En trevlig stad att besöka sommartid, inte minst ta en promenad på Spikön som ligger ute i älven - där finns bla "Skrot-Nisse lekplats" med barnboksförfattarens Jan Lööfs sagofigurer. På den lekplatsen kommer arnen att trivas.
(null)
Fallen i Trollhättan är imponerande - 300 000 liter per sekund strömmar ner för fallet. Vattenfall släpper på vattnet varje dag kl 15:00 under högsäsongen. OBS! just nu är det oklart om det blir något påsläpp av vatten p g a rådande pandemi och förbud mot folksamlingar. 
 
Läs gärna mer om Trollhättan här (Boende, restauranger, sevärdheter mm) http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/july/trollhattan-ar-ett-riktigt-bra-utflyktsmal.html
  
HALLAND - Ästads Vingård
(null)
Vi besökte Ästads Vingård i november 2020. Vi blev väldigt förtjusta i den här vingården som ligger i Tvåpker ca 20 km sydost om Varberg i Halland. På Ästad finns det flera olika boendealternativ - vi valde ett superiorrum i den nybyggda hotelldelen - ett stort fräscht och vackert rum med egen ångbastu. På vingården finns det två riktigt bra restauranger, en välsorterad vinkällare, ett nybyggt SPA, vinvandringar och vinprovningar amt fantastiska vandringsleder i Åkulla bokskogar och mycket mer. Vi länken kan ni se mängder med bilder och läsa om den här anläggningen.
(null)
Superiorrum i den nya hotelldelen på Ästad
(null)
Utsökt mat på Ästads vingård.
 
Här kan ni se fler bilder och läsa mer om Ästads vingård -  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/november/vingardsbesok-i-halland.html
 
 
SKÅNE/BLEKINGE
 
Vi har bokat in två "minisemstrar" i juni 201 - till Arilds Vingård för att prova viner och äta gott mm i nordvästra Skåne och till Eriksbergs Vilt&Natur med safaritur och gourmetmat i Blekinge.  
Vi ser fram emot att prova två nya spännande besöksmål - vi berättar mer om Arild och Eriksberg när vi varit där i juni.
  
VISBY 
(null)
VISBY ringmur en vacker julidag 
(null)
I Visby upplever vi historiens vingslag vart vi än vänder oss. Vi gillar att resa dit före eller efter högsäsongen då det är lungt i staden. VI bor gärna innanför muren och äter på någon av stadens trevliga rstauranger.
 
GÖTEBORG/HISINGEN
  (null)
Eriksberg på Norra Älvstranden 
(null)
Ostindiefararen Götheborg vid Eriksbergskajen 
(null)
Rya Skog är Göteborgs äldsta naturreservat 
 
Göteborg är vår hemmaplan, vi bor på Eriksberg på Hisingen och gillar att leta upp nya dolda pärlor i Göteborg. Vårt stora intress för mat och vi gör att vi gärna prövar nya restauranger och gör återbesök på gamla favoriter.
 
Här finns det mycket från Sveriges 5:e störtsa ö - HISINGEN - som genomgått en stor förvandling under de senaste åren. Nu finns det ett trendigt restaurang och caféliv på Norra Älvstranden och mycket mer spännande att upptäcka - här kan ni se bilder och läsa mer om vad Hisingen kan er´bjuda er - restauranger, boende, caféer, sevärdhetr, naturupplevelser mm
  (null)
Färska skaldjur hittar ni på många restauranger i Glteborg.
 
Här finns det många TIPS om restauranger i olika prisklasser i Göteborg
 
 
STOCKHOLM
(null)
Klassiska caféet Vete-Katten besöker vi gärna vid våra Stockholmsbesök
 
Jag, Björn, arbetade i STockholm under flera år och känner Stockholm väl, men som privatbesökare upptäcker jag något nytt vid varje besök
(null)
Fotografiska Museet är en stor favorit som vi alltid besöker. Förutom fantastisk fotokonst finns här en bra restaurang och bar/café. Vi njuter gärna av någon lättare rätt och glas vin med utsikt mot Gamla STan, Skeppsholmen och Djurgården.
(null)
NAtionalmusem är efter renoveroingen ännu bättre än tidigare.
(null)
Gamla Stan
(null)
Stockholms Slott
 
Via länken kan ni läsa och se bilder från ett Stockholmsbesök med inriktning på kultur och mat  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/march/harliga-mat-och-kulturupplevelser-i-stockholm.html
 
 
Här finns det fler resmålstips i Sverige att läsa om via länken nedan
 
  
 
På Bloggen hittar ni många av våra personliga reseguider om t ex AmsterdamLondonNew York, Fiumicino (Rom), Albir (Alicante)Berlin, Köpenhamn, Nya Zeeland, Freiburg/Colmar Bristol/Portsmouth Florida och om Karibienkryssningar samt om Jordenruntresor och mycket annat om resor, resmål, resebokningar, bonussystem och mycket mer.......... längst upp på första bloggsidan finns det möjlighet att söka information om många resmål från Jordens alla hörn
    
Följ oss gärna på,
 
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
 
 
 
 
Här finns det TIPS om hur ni packar smart för semesterresor i Sverige 

https://www.outdoor.se/packningslistor

 
Vi svarar gärna på frågor och ger tips om ni så önskar, hör i så fall av er via t ex vår Facebooksida, Bloggen eller Instagram
 
🌞Hälsningar
 
Björn och Karin  
    
(null) 
 
 
 
   
  
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top