Vi kombinerade Belgien 🇧🇪 och England 🇬🇧 på samma resa 1+1=3

Europaresor / Permalink / 0
 
(null)
Vi kombinerade på den här resan Belgien - Gent och Brygge med England - London. Att kombinera flera resmål på samma resa har vi gjort många gånger och är något som vi gillar. Inte minst har vi kombinerat flera resmål på våra 12 Jordenruntresor.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, från Göteborg har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10-12 gånger om året, både långa och korta resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har också ett mycket stort intresse för mat och vin, vilket kan bli huvudanledningen till en resa.
(null)
I början av maj 2023 tog vi flyget från Göteborg till Bryssel för att göra en kombinationsresa till Belgien och England. Vi landade tidigt på onsdagsmorgonen och tog sedan tåget från Bryssels flygplats direkt till Gent. Vi hade bokat in tre nätter i Gent och även ett dagsbesök med tåg till Brygge. Nästa del av resan var att ta höghastighetståget Eurostar till London från Bryssel.
(null)     
Tågresan till Gent genom bl a Bryssel var lugn och trevlig, tåget framme i tid. Vi möttes av en strålande sol och behaglig försommarvärmen, 18-19 grader. Vi valde att gå till hotellet, drygt 30 minuter, för det fina vädret skull och för att få en första titt på staden Gent.
 
Det vara många år sedan senast vi besökte den här regionen Flandern  - senaste besöket i Belgien var till Bryssel och Waterloo för drygt tre år sedan.
 
Gent, ligger i Flandern och har ca 265 000 invånare. Gent är en universitetsstad. Staden har en lång historia, först byggdes en Borg för skydd mot vikingarna, i slutet av 1100-talet fick staden privilegier. Gent utvecklades till att bli en betydande textilindustristad . Volvo har en stor fabrik i Gent sedan 1960-talet och bygger bl a XC40, C40 m fl bilar där.
 
På eftermiddagen gjorde vi en båttur på de två floder som möts inne i Gent - en tur på drygt 40 minuter kostade 8,5 EUR per person - vi åkte i en mindre eldriven båt med en kunnig guide. En vacker och behaglig tur där vi fick ett nytt perspektiv på staden. Kan rekommenderas
(null)         
Sint- Baafs katedralen i Gent är en fantastisk stor, vacker och imponerande katolsk kyrka. Kyrkan har anor från 1300-talet och är mycket rikt utsmyckad. 
(null)     
Ett av många vackra fönster i Sint Baafs katedralen i Gent
(null)     
Gent är en vacker och trevlig stad med många riktigt gamla välbevarade byggnader från 1300 till 1800-talet - de nybyggna husen från 1900-talet och fram till idag smälter varsamt in i den gamla miljön. Det märks att Gent är en universitetsstad, det vimlar av unga människor i de centrala delarna av staden.
(null)     
Folkliv vid flodkajen i Gent - med några av de riktigt gamla byggnaderna i bakgrunden.
(null)     
Tidigt på torsdagsmorgonen tog vi tåget från Gent till Brygge , ca 22-40 minuter beroende på tågtyp. Vi betalade drygt 7 EUR t o r per person. Den här soliga dagen i Brygge var det ca 23-25 grader i luften - som en mycket bra svensk högsommardag.
Brygge ligger i nordvästra Belgien och är huvudstad i provinsen Västflandern . Staden har ca 120 000 invånare. Stadens historia börjar för mer än 2000 år sedan då en gallisk-romersk bosättning uppstod, under1000-talet växte Brygge till en riktig stad. UNESCO har utsett hela Brygges stadskärna till ett världsarv.
(null)     
Sint Salvatorekerk , stadens katedral uppfördes under äldre medeltid men ombyggdes i gotisk stil. Det här en av de vackrast utsmyckade kyrkor som vi har besökt - oerhört vackert.
(null)     
Skattkammaren, gratis entré, i San Salvatorekerk har många sevärda föromål.
(null)     
Brygge är idag ett av Belgiens största turistmål. Det finns många riktigt gamla välbevarade byggnader, torg och stenbelagda gator samt flera kanaler. Det finns möjlighet att åka på båtturer på kanalerna i mindre båtar.
(null)     
Brygge - torget
(null)     
Vi bodde i tre nätter på mellanklashotellet IBIS Gent Center Sint Baafskatedral. Ett fräsch, trevligt och  enkelt hotell med helt ok frukost. Hotellet ligger bara 20 meter från Sint Baafs katedralen och med gångavstånd till det mesta i Gent.
(null)     
I Belgien provade vi bl a " Belgisk våffla med glass och jordgubbar " och Belgisk öl mm. Vi åt en underbar pasta med scampi och saffranssås på San Marco . Vi gillade även restaurangerna Meat Factory och Balls&Glory i Gent.
 
Vi lämnade hotellet vid lunchtid på lördagen och tog spårvagnen till Gents järnvägsstation - där tog vi direkttåget till Brussel Midi (28 minuter o 7:80 EUR per person). Vi checkade in på Eurostars terminal 
(null)
Eurostar avgick exakt på tidtabell kl 14:52 mot London. En snabb och mycket bekväm resa
(null)
Vi kom fram till London St Pancras efter 2 timmar och 7 minuter enligt tidtabell 
(null)
På resan till London serverades det en lätt lunch med vin vid våra stolar. Dagen till ära, Kung Charles III kröningsdag, serverades det en speciell Kröningskaka som dessert. 
(null)
Eurostar till London gick som snabbast i 290 km/timma. Tunneln under Engelska kanalen ligger 45 meter under havsbotten - tiden i tunneln var ca 23 minuter.
 
Framme på St Pancras tog vi Thamslinktåget mot Brighton, men gick av vid London Blackfriars efter en kort resa och gick i fem minuter till Hotel CitizenM Bankside. Där bor vi nu för tredje gången på kort tid.
 
(null)
Kung Charles III kröntes dagen vi kom till London, men vi höll oss borta från områden med mycket folk.
(null)
CitizenM Bankside är ett mycket bra, trevligt och snyggt designat hotell med bra läge- Det är gångavstånd till Tate Modern, Borough Market, London Eye, Covent Garden med mera.
(null)
På lördagskvällen hade vi bokat bord på en favoritrestaurang, Barrafina Borough Yards en tapasrestaurang av högsta klass. De många kockarna lagar allt "a la minute" i det öppna köket - även tortillan som överglänser all tortilla som vi ätit tidigare. Vi åt gott och drack ett gott rött vin. Mycket nöjda med mat och dryck gick vi sedan hem till hotellet efter en lång dag.
(null)
Tapas på Barrafina Borough Yards- vid Borough Market.
(null)
På designhotellet CitizenM Bankside sover vi gott
(null)
Frukosten på CitizenM Bankside håller högsta klass - vällagade varmrätter, utsökta ostar, charkuterier och bröd mm. Färsk frukt och färska bär - kaffet ordnar baristan till och allt i en härlig designmiljö.  
(null)
På söndagsmorgonen tog vi efter den utsökta frukosten en promenad ner till Tate Modern (ca 5 minuter). Vi gör alltid ett besök på Tate Modern när vi är i London. Fri entré förutom till specialutställningar.
Vi tycker om konst som utmanar oss - här möts vi av mästare som Picasso, Mattise, Giacometti m fl och av nya former av konstinstallationer, videokonst mm. Vi får alltid nya intryck vid varje besök - allt förstår vi kanske inte fullt ut men gör att vi försöker att tänka oss in i vad det vill berätta för oss.
(null)
Tate Modern
 
(null)
Efter Tate Modern var det dags för lunch, vi valde att köpa ett Meal Deal på Sainsbury och ära lunchen i parken Millenium Greens. Vi betalade 7:20 GBP för två Meal Deals med dryck, sandwiches, frukt och chips - gott, fräscht och riktigt billigt - ett bra alternativt när det är varmt och skönt väder.
(null)
Efter den enkla lunchen promenerade vi till Imperial War Museum (ca 10 minuter från Millenium Greens parken). Museet har under åren varit i ständig utveckling - nu med en ny avdelning om World War I och en specialutställning med bilder från Ukraina kriget. Det är fri entré till museet. 
(null)
Bilder från Ukrainakriget
(null)
Avdelning om World War I - föromål varvas med filmer och digital teknik. Mycket informativt.
(null)
På söndagskvällen hade vi bokat in "Lazy Sumday" på Pingpong Southbanks. På söndagar har Pingpong ett erbjudande som innebär att man kan beställa in så mycket man vill av Dim Sum, ris och nibbles ca 20 olika smårätter samt så många Cocktails i karaffer (3 olika) som man vill. Väldigt goda Dim Sum.
(null)
Pingpong Southbanks- Dim Sum
(null)
Pingpong Southbanks Dim Sum 
 
 
På måndagen - först en utsökt frukost - sedan en långpromenad till 
(null)
Primark vid Oxford St/Tottenham Court Road för att handla lite till barnbarnen.
(null)
Lunchen hade vi bokat på en japansk favoritrestaurang, Benihana,  som ligger nära Covent Garden.
(null)
På Benihana är det "stor show" när kocken lagar maten på stekbordet framför gästerna. Hög kvalitet på råvaror och tilllagning - fantastiskt gott och trevligt. Har besökt Benihana många gånger i London, New York och Fort Lauderdale. Alltid varit nöjda med besöken. Benihana ligger på Maiden Lane 3 minuters promenad från Covent Garden.
 
Vi hann även med ett besök på Covent Garden för att lyssna på lite klassisk musik - opera/musikal och stråkkvartetter. Trevligt nöje. 
(null)
På kvällen besökte vi Vinoteca en bra vinbar som även serverar bra mat . Vinoteca ligger nere vid Borough Market . Vi åt några riktigt bra "smårätter" tillsammans med några små glas med vin. Vinoteca har ett stort utbud av viner och många går att få på "små glas" så att det går att prova flera olika viner. Ett bra alternativ när man vill dricka gott vin med goda smårätter - det finns även traditionella huvudrätter mm.  Måndagen blev ännu  en lång och  härlig dag i London.
(null)
Tisdag morgon - tidig frukost, utcheckning från CitizenM Bankside Hotel. Vi gick sedan till London Bridge och "blippade koret" och tog tunnelbanan till Bond Street där vi bytte till till Elisabeth Line vidare ut till Heathrow - allt på drygt 40 minuter inkl byte. 
 
Hemresan hade vi bokat i British Airways Business Class till Göteborg - British Airways hade förvarnat om att det skulle vara en "industrial action" bland säkerhetspersonalen på Heathrow  - det var bra med Fast Track som ingår i Business Class, det var två personer före oss i kön.  Vi kom snabbt igenom säkerhetskontrollen och gick till British Airways Gallerie Lounge på terminal 3.
(null)
British Airways Lounge Terminal 3. Vi åt en tidig lunch i loungen, det finns många både varma och kalla drycker att välja bland samt ett stort utbud av alla typer av drycker.
(null)
Vi gillar resa i British Airways Businessclass  "Club Europe" - gottom utrymme med tomt mittsäte, flera menyval och bra dryckessortiment. 
(null)
Vi serverades först ett glas Champagne med nötter, sedan en god trerätters måltid med vin mm. En bekväm och trevlig flygning som bara tog 1 timma och 30 minuter. Nöjda kom vi fram till Landvetter flygplats.
 
Nu är vi hemma igen efter 7 mycket härliga dagar i Belgien och England. Nu väntar vårt underbara Svanesund på Orust till helgen.
 
 
Att göra en Kombiresa ger oss mycket mer än när vi bara besöker ett resmål - nästa resa om 18 dagar blir en Flodkryssning på Donau där vi kommer att besöka många städer bl a Budapest, Bratislava och Wien m fl. 
 
Har ni frågor eller funderingar kring "Kombiresa" får ni gärna höra av er på bloggen, FB, Instagram eller Messenger. Vi svarar mer än gärna om vi kan.
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
 
Följ oss gärna på
  
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
Hemsida Demme.se 

#bryssel #gent #brygge#london #england #belgien #eurostar #citizenmbankside #britishairways #clubeurope #demmereserjordenrunt #barrafina #benihana #tatemodern. 
(null)     
I Brygge
(null)     
Vi trivdes gott i Gent och Brygge - två städer vi gärna återkommer till
(null)
Eurostar 
(null)
Tapasrestaurangen Barrafina på Borough Yards 
(null)
Firandet av kröningen syntes det spår av dagarna efter 
(null)
Kung Charles III som sandskulptur på Themsens södra strand 
(null)
Benihana 
(null)
Lunch i British Airways Business Class London-Göteborg
 
 
 
Till top