Passion för att resa jorden runt 🌏

Jordenruntresor, Reseinspiration / Resor, resajordenrunt, reseinspiration, upplevelser, weekendresor / Permalink / 2

Att resa är vår riktigt stora passion. Vi njuter av att lägga ner mycket tid på att välja resmål och att planera våra resor. En annan stor passion är att skriva och dela med oss av våra erfarenheter från flera decenniers resande. Två andra passioner är mat och vin vilket ni som läser våra inlägg kommer att se mycket av.

Vi skriver och delar med oss för vårt nöjes skull. Det är stimulerande att skriva och skulle några av er som läser få användning för något tips eller råd blir vi bara glada. Vi svarar mer än gärna på alla frågor kring att resa, att planera resor och om att boka resor till bästa möjliga priser, vi har erfarenhet efter att ha bokat flera hundra resor. (null)Vi, Björn och Karin Demme, har rest i hela våra liv. De senaste 10 åren har det blivit 8 till 12 resor per år, innan dess var det ca 4 till 6 resor per år. Att sitta och planera och drömma om vart vi skall resa, hur och när vi skall resa, var vi skall bo och vad vi vill se och göra, är ett nästan lika stort nöje som att genomföra resorna. 🌏

Vi har en ständig längtan efter att resa, det är nästan lika inspirerande att planera en kort dagstripp i Bohuslän som att planera en Jordenruntresa. Vi njuter för fullt av en kort resa i Sverige eller till ett Nordiskt grannland,  att få byta miljö och uppleva något nytt ger oss en stor glädje. Det behöver inte vara resmål på andra sidan jordklotet och flotta hotell, en liten gemytlig Dansk Kro kan ge oss upplevelser och minnen för livet.

Det är längtan till att upptäcka nya platser och att upptäcka det vi missade vid förra besöket på resmålet som är drivkraften i vårt resande.

Det handlar även om att få möta nya trevliga, spännande människor från olika kulturer, upptäcka nya maträtter, titta på nya konstverk, uppleva vacker natur och att prova fantastiska viner för oss vinnördar🍷, 
(null)
Fiumicino, 10 minuter med taxi från Rom FCO flygplats 🌞🇮🇹🍾
Man skulle kunna tro att många decenniers resande skulle göra att vårt intresset för nya resor skulle minska, men så är det inte, snarare tvärtom. Vi har rest mer de senaste fem åren än vad vi gjorde tidigare, det beror på att nu har vi tid att resa när vi vill med 52 veckors semester per år. Det är en stor förmån att ha tid, hälsa och möjlighet att resa, något som vi är mycket tacksamma för. 

Vi har gjort 12 st Jordenruntresor, sedan 2002, den senaste i januari/februari 2018. Vi reser både långt och kort och tycker om riktigt bra mat och fantastiska viner. På långresor åker vi ibland bekvämt i  Businessclass. Vi lägger ner mycket tid på att hitta bra, bekväma boenden till bästa möjliga pris. Ibland går det att få en fördelaktig uppgradering av flygbiljetten till Business Class med bonuspoäng, vilket vi gjorde på hemresan från New York i september 2018. Med lite tur och planering går det att åka bekvämt utan en större kostnad.

(null)SAS Business Class   Newark till Köoenhamn i sept 2018

Vi har nu 25 års erfarenhet av att utnyttja flygbolagens och hotellens bonusprogramVi har hittills fått 139 st bonusbiljetter tur o retur med flyg och drygt, varav många i Business Class samt drygt  50 bonusnätter  hotell, vilket gjort att vi har kunnat resa  än mer.

(null)Att maximera utnyttjandet av bonusprogrammen ger stora mervärden. " Gratisresor är gott". På bloggen finns det ett inlägg där vi tipsar om hur vi har maximerarat bonusprogrammen, under kategorin Bonusprogram. Fråga oss gärna om hur du kan få ut fler bonusresor.

Vi har en "Bucketlist" med resmål/upplevelser som vi vill besöka och som vi betar av efter hand.  På listan finns nu bl a Rovos Rail i Sydafrika, Svalbard, flodkryssning på Donau, Alaska, Vilnius, Karlskrona  och några till. 

Vi har även ett stort antal favoritresmål som vi ofta återvänder till som t ex Nya Zeeland (11 gånger), Australien (6), Kalifornien (9), Hawaii (4), New York (16), Las Vegas (4), Florida(10) Kryssningar i Karibien (3), Hongkong (4), London (50+) Paris (9), Nice (15), Berlin (8), Rom (9)  m fl , inte minst i Norden där bl a Köpenhamn är ett måste minst en gång om året. 

(null)Cable Car i San Fransisco 🚋🇺🇸

Vi tycker även om att besöka platser i vårt favoritlandskap Bohuslän, där vi även har ett fritidshus vid havet. Det härliga är att vi njuter av att resa både långt och kort och att göra nya upptäckter.

(null)
Käringön utanför Orust i Bohuslän 🌞🇸🇪 

Hur vi planerar och väljer våra resor.

Varje höst  gör vi en grovplanering av det kommande årets resor. Vi väljer några resmål från vår "Bucket list" och några favoriter som vi gärna återkommer till. Vi gör en grovplanering av resorna och passar in dem i kalendern och tar då hänsyn till andra aktiviteter som vi inte vill missa hör hemma.

Det blir varje år minst en riktig interkontinental långresa, 12 gånger har det blivit en Jordenruntresa eller en resa till USA och eller Karibien. Vi väljer ofta resmål där vi kan kombinera stadsliv med strand, kultur, mat och vinupplevelser.  2018 blev det två långresor, en Jordenruntresa och en resa till New York.

Vi försöker att få ut så många bonusresor som möjligt varje år, helst med poängrabatt på 30 till 70% , vi avvaktar med att boka vissa resor till dess att det kommer rabatterade erbjudanden. Vi kan även ändra något resmål om det finns ett attraktivt bonuserbjudande till ett annat resmål. Vi kompletterar sedan med resor i de Nordiska länderna.

Vi är SAS /Star Alliance guldmedlemmar, jag är nu guldmedlem på livstid efter mycket resande i arbetet.  Vi väljer därför oftast något Star Alliance bolag då vi får många förmåner som Fast Track, loungetillgång, extra bagage mm oavsett vilken klass vi reser i. 

Vi lägger ner mycket tid på att välja resmål och på att analysera flygresorna för att få bästa möjliga pris, bra flygtider och bra kvalitet.  Vi söker flygpriser vid flera olika tidpunkter innan en planerad resa och då både på jämförelsesidor som Scyscanner, Flygresor, Momondo m fl och på flygbolagens egna sidor. Vi har bokat flyg till många hundra resor och har nu rätt bra koll på prisbilden.  Vi vill även hitta bra flygtider med så få byten som möjligt, När vi hittat bra flyg till ett riktigt bra pris väljer vi boende. 

Vi föredrar mindre hotell med hög kvalitet och med bra läge på resmålen. Vi kontrollerar rumspriserna på både jämförelsesidor som Trivago, Momondo m fl och på enskilda bokningssidor som Hotel,com, Booking.com, Agoda m fl. När vi hittat ett bra boende kontaktar vi oftast hotellet direkt för att få det lägsta priset som vi hittat på någon av bokningssidorna, vi försöker då att få någon extra förmån, som fri frukost, bättre rum mm. Väldigt ofta matchar hotellen detta då de slipper att betala provision till bokningssidorna. Vi väljer oftast bort All inclusive hotels , för vi vill upptäcka och gynna det lokala restaurang och barlivet och uppleva mer på resmålet. Vi väljer oftast små boutiquehotell framför stora jättehotell.

Vi läser på om vad som är på gå gång på resmålen när vi kommer att vara där. På nya resmål läser vi på om sevärdheter och upplevelser, lokala tourföretag, restauranger, kommunikationer mm. Det är roligt och givande att lägga ner några veckors research på hösten kring kommande årets resor.

Det finns en hel del reseinspiration att läsa på vår blogg från ett passionerat resande under många decennier och några hundra genomförda resor. 🌞✈️🚢🍽🍷

(null)Jordenruntresa 2018. 

I år, 2018, har vi hittills gjort en Jordenruntresa (Hongkong, Auckland, Waiheke, San Fransisco, Las Vegas och New York), en resa till södra Danmark med besök på tre olika gourmetkroer, en resa till Palma de Mallorca , en vin- och matresa till Italien (Piemonte, Toscana och Veneto), en veckoresa till New York och en höstresa till Amsterdam. Just nu ör i Spanien, i Alicante/Albir under några höstveckor sedan blur drt Köpenhamn i Slutet av november. Det finns mycket att läsa om de här resorna här på bloggen.

Vi har bokat in resor för första kvartalet 2019. Det blir Miami Beach och Fort Lauderdale i Florida 🇺🇸 kombinerat med en kryssning i Karibien i januari/februari samt en resa till London 🇬🇧i slutet av februari. För resten av 2019 planerar vi att åka till Nice, Rom, Södra Jylland, Berlin, Flodkryssning  på Donau, Alicante och Köpenhamn, men det kan ändras när vi planerar vidare.

Det kommer fortsatt att bli mycket läsning om resor, planering och effektiv bokning av resor, hotell, restauranger, sevärdheter, vingårdar, favoritresmål, bonusprogram mm på den här bloggen och på vår Facebooksida.

Vi har i höst tagit fram nya cityguider med massor av tips till New YorkAmsterdam och Berlin, vilka ni kan läsa här på bloggen. 

 

Vilka är världens bästa resmål??? 🌏

Vilka är då då de utltimata resmålen, de absolut bästa platserna att besöka i världen? Det är det egentligen omöjligt att svara på, dels för att det inte går att besöka alla platser själv, dels för att vi alla tycker olika och har olika preferenser för vilka resmål som är de bästa. Vi har här tagit fram vår egen helt subjektiva topplista över de resmål som vi tycker är de bästa. 
 
1. Waiheke Island 🇳🇿                   (null)             
Den lilla ön Waiheke, som ligger ca 35 minuter med snabbfärja från Auckland har blivit vårt absoluta favoritresmål. Vi har besökt ön 8-9 gånger och bott därute vid 4 tillfällen. Ön är "lagom" kuperad med flikiga vikar och är enastående vacker. Det finns mängder av små fina sandstränder i vikarna med gott om plats för alla, Det finns ca 25 härliga vingårdar på ön som gör väldigt bra viner, många av vingårdarna har riktigt bra restauranger. Från de flesta vingårdarna har man en fantastisk utsikt över ön och havet. Klimatet är mycket behagligt, maten och vinerna är av toppklass och vi har bara träffat trevliga människor. Boendet är småskaligt. Ytterlige ett plus är att det är engelskspråkigt. Vi längtar ständigt  tillbaka. Det finns mycket läsning om Waiheke i andra inlägg på den här bloggen. Storstaden Auckland tycker vi mycket om och kompletterar alltid några dagar i "City of Sails" när vi skall till Waiheke. 
 
2. Sydney 🇦🇺
(null)
Storstaden Sydney är vår favorit blad världens storstäder. Även om staden är stor upplever vi den inte så då det är hyggligt lugnt tempo och människorna vi möter tar sig tid att prata. Vid våra tre besök har det varit härligt väder (Jan/feb) och vi har njutit av att vara nära vattnet i Darling Harbour, Circular Quay och Manly Beach. Vi åker gärna kors och tvärs med färjorna i hamnen. Att sitta och titta på Operahuset och Harbour Bridge ger fina intryck. 
Utbudet av bra barhäng och riktigt bra restauranger är stort. Vi åker gärna upp till Hunter Valley 15 mil norrut för vinprovningar och upp till Blue Mountains för naturupplevelser. Sydney finns ständigt med på vår "återbesökslista".
 
3. San Fransisco 🇺🇸
(null)
San Fransiscos centrala delar finns på en ganska liten yta och är lätta att greppa och ta sig runt i. Vi har vid våra sex besök i San Fransisco bott i Fishermans Wharf området, därifrån är det lätt att sig runt i staden och omgivningarna med Cable Car, bussar, båtar, spårvagnar och BART. Vi trivs med att äta en enkel lunch vid något fiskstånd, ta Cable Car upp till Chinatown eller Union Square. Vi tar gärna en färja över bukten till t ex Sasaulito eller åker med på någon lokal heldagstur med vinprovningar i Sonoma och Napa Valley.  Ett besök hos sjölejonen vid Pier 49 är ett måste. Från Fishermans Wharf syns hela tiden Golden Bridge och fängelseön Alcatraz, som vi besökt två gånger. Vi kommer snart tillbaka. Vi har skrivit en hel del om San Fransisco i andra inlägg på den här bloggen.
 
 4 Aruba 🇦🇼🌞🏝 (null)
Det har hittills blivit två besök på underbara Aruba. Vi tycker om att ta en långpromenad längs Eagle Beach, den långa, breda, vita finkorniga sandstranden som måste vara en av världens absolut vackraste stränder. Vi har bott direkt på stranden, Manchebo Beach, med gångavstånd in till huvudstaden Oranjestad. Huvudstaden är färgsprakande med många restauranger och butiker. Det finns många hotell och restauranger med hög kvalitet på Aruba. Klimatet är mycket behagligt, torrt och varmt med en lätt bris. Aruba ligger utanför orkanbältet. 
 
 5. New York 🇺🇸
(null)
Vi kom hem från vårt 16:e besök i New York för två veckor sedan. New York är så mycket, sevärdheter, parker, shopping, barhäng, världsklassrestauranger, utflyktsmål, stränder mm mm. Vi kommer troligtvis aldrig att tröttna på New York, vi har skrivit mycket om New York i andra inlägg på den här bloggen.
 
6. Berlin 🇩🇪
(null)
Berlin har blivit en stor favorit för oss på nära håll. En timmas flygning från Göteborg ligger trendiga ständigt föränderliga Berlin. Stadens kulturliv är spännande och intensivt. Det finns många mycket bra museer, parker, barhäng mm. Vi har några favoriter som DDR- museum, Berlin Bunker Story, Förintelsemonumentet mm. Det finns många mycket bra och prisvärda restauranger. Prisnivån i Berlin är ganska låg speciellt i jämförelse med London och Paris. Det finns mer Berlinläsning på den här bloggen i andra inlägg.
  
7. Orust 🇸🇪
(null)
Den stora gröna ön i väst, Sveriges fjärde största ö, Orust är vår sommarfavorit i Sverige.  Vi har tillbringat  25 sommar på härliga Orust. Det finns en vacker och varierad natur, fina badplatser, fina små fiskesamhällen, trevliga sommarrestauranger, flera med högklassig musikunderhållning sommartid. 
Fina utflyktsmål som Lyr, Käringön och Gullholmen. Shopping på "Göken" i Göksäter, Orusts "Ullared" mm. Det finns ett separat  inlägg om Orust här på bloggen.
 
8. Cook Island 🇨🇰
(null)
Otroligt vackra Cook Island har vi bara besökt en gång, men det gav bestående upplevelser och minnen. Att bo några meter från havet, som 
är fullt av färggranna fiskar är en stor förmån. Ett behagligt liv i ett varmt och behagligt klimat, vackra vyer, härliga rev att snorkla eller paddla kajak över har gett oss minnen för livet.
 
9. Kryssning i Karibien med Florida 🇺🇸 🇧🇸 🇯🇲 🇭🇹 🇳🇪 
(null)
En perfekt semester under vår vinter är kombinationen av en Karibienkryssning med ett stopp i Florida. Ett riktigt bra alternativ. Vi har precis bokat en ny resa med kryssning och boende i Florida med avresa i januari 2019. 
Vi väljer att kryssa med Celebrity Cruises som håller mycket hög nivå på service, mat och underhållning i en sober miljö. Vi brukar bo i Miami Beach, Hollywood Beach och i Fort Lauderdale. Florida har det mesta vad gället stränder, shopping, barer, utflykter och restauranger. Vi skrev ett långt inlägg om kryssningar och Florida på den här bloggen för en vecka sedan.
 
10, Honolulu  🇺🇸
(null)
Det har hittills blivit fyra besök i Honolulu Hawaii. Honolulu är en storstad med drygt 900 000 invånare. Vi har bott nära stranden Waikiki vid våra besök, stranden ganska smal och det är mycket folk där.  Det finns många andra mycket vackrare stränder på Oahu. Vi har besökt  Pearl Harbour vilket ör givande. Vi kan rekommendera en rundtur runt Oahu. Utbudet av hotell, restauranger och barer är enormt stort. Vi tycker om att jogga längs Waikiki och ut mot Diamonds Head. Det finns hur mycket som helst att göra i Honolulu. 
 
Vad tycker ni om vår 10 i topp lista? Saknar ni några resmål? 
 
På platserna 11 till 25 kommer,
 
11.Melbourne 🇦🇺 En Australienska pärla med ett enormt utbud av sevärdheter
12, Nice/Villefranche 🇫🇷 underbar gammal stad strax öster om Nice, går stt läsa mer på bloggen
13, Alicante/Albir 🇪🇸 en ort 50km norr om Alicante med fin strand och vacker natur. Det finns mycket att läsa på bloggen. Nästa besök blir i slutet av oktober
14, London 🇬🇧 En av våra favoriter som vi besökt fler än 50 gånger - NY cityguide på bloggen. Nästa besök blur i februari 2019
15. Köpenhamn 🇩🇰 besöker vi minst en gång om pret för de fina restaurangerna. Nästa besök i november.
16. Mallorca 🇪🇸 Har blivit trendig på nytt, senaste besöket april. Finns att läsa mer på bloggen
17, San Diego 🇺🇸 En hörlig stad i södra Kalifornien som vi besökt flera gånger
18. Rom/Fiumicino 🇮🇹 En dold pärla, 10 minuter från Rom FCO flygplats med taxi. Fin strabdoch underbara fisk och skaldjursrestauranger. Det finns mer att läsa på bloggen
19. Seattle 🇺🇸 Fantastiskt vacker stad i norra USA
20. Tokyo 🇯🇵 Har vi besökt två gånger och är en stor upplevelse.
21, Penang 🇲🇾 En härlig ö på Malaysias västkust
22, Hongkong 🇨🇳 Har vi besökt fyra gånger. En intensiv storstad med härliga matupplevelser 
23, Lofoten 🇳🇴 Otroligt vackert landskap som måste upplevas
24, Verona 🇮🇹 Den gamla historiska staden strax söder om Gardasjön och Valpolicellas vinområden. Här kan man uppleva operaföreställningar utomhus på den 2000 åriga arenan 
25. Island 🇮🇸 Magiskt, enorma naturupplevelser och bad i varma källor. 
 
Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter. 🌞🏖✈️🚢🌏 och svarar mer än gärna på era frågor kring resmål, flyg, boenden, sevärdheter och bonusprogram mm. 
 
 
Det finns otroligt många fantastiska resmål att uppleva. Vi har skrivit ommånga av dem här på vår blogg. Håller ni med oss om rangordningen av resmålen? Saknar ni några resmål?  Det här var vår helt subjektiva lista över de 25 bästa resmålen i världen, 
 
Vilka är dina favoritresmål?
 
Diskutera gärna val av resmål mm här på bloggen eller på vår Facebooksida demmereserjordenrunt . 
 
 
🌞Hälsningar
 
Björn och Karin 
 

Följ oss gärna på 

Bloggen.      demmereserjordenrunt.blogg.se  

Facebook      demmereserjordenrunt

Instagram     #demmereserjordenrunt.

 

Som avslutning följer här våra  Topp 10 listor för olika delar av världen

Sverige
Orust - Göteborg - Österlen - Gotland - Öland - Åre - Glasriket - Stockholm - Kosteröarna - Amarnäs
 
Norden
Köpenhamn - Lofoten - Island - Tromsö - Helsingfors - Geiranger - Møgeltønder -Christiansfeld - Bergen - Trondheim
 
Europa
Berlin - Nice/ Villefranche - Alicante/ Albir - London - Mallorca - Rom/Fiumicino -Verona - Dubrovnik - Amsterdam - Gdansk
 
Asien
Tokyo - Penang - Hongkong - Singapore - Bintan Island - Seoul - Ho Chi Min City -Dubai - Beijing - Bangkok
 
Oceanien
Waiheke Island - Sydney - Cook Island - Auckland - Melbourne - Fiji - Christchurch -  Rotorua - Brisbane - Wellington
 
Amerika/Karibien
San Fransisco - Aruba - New York - Florida - San Diego - Vancouver - New Orleans -Jamaica - New Orleans - Las Vegas med Grand Canyon
 
Afrika
Kapstaden - Stellenbosch -  Frenchoek - Las Palmas - Tenerife
 
(null)
Vår passion för att resa, både kort och långt, är fortfarande mycket stor. Så länge vi orkar med och är nyfikna på att upptäcka nya platser kommer vi att fortsätta att utforska världen till fots, cykel, buss, tåg, bil, båt och flyg.......🌏
 
Trevliga resor önskar vi till er alla passionerade resenärer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top