Gent och Brygge 🌞🇧đŸ‡Ș tvĂ„ fantastiskt trevliga stĂ€der i Belgien

Europaresor, Weekendresor / Permalink / 0
(null)
I början av maj 2023 tog vi flyget frĂ„n Göteborg till Bryssel för att göra en kombinationsresa till Belgien och England. Vi landade tidigt pĂ„ onsdagsmorgonen och tog sedan tĂ„get frĂ„n Bryssels flygplats direkt till Gent. Vi hade bokat in tre nĂ€tter i Gent och ett dagsbesök med tĂ„g till Brygge. NĂ€sta del av resan var att ta höghastighetstĂ„get Eurostar till London frĂ„n Bryssel.
(null)
 Vi, Björn och Karin Demme, frĂ„n Göteborg har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10-12 gĂ„nger om Ă„ret, bĂ„de lĂ„nga och korta resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och nĂ„gra hundra andra resor. Vi har ocksĂ„ ett mycket stort intresse för mat och vin, vilket kan bli huvudanledningen till en resa.
(null)
TĂ„gresan till Gent genom bl a Bryssel var lugn och trevlig, tĂ„get framme i tid. Vi möttes av en strĂ„lande sol och behaglig försommarvĂ€rmen, 18-19 grader. Vi valde att gĂ„ till hotellet, drygt 30 minuter, för det fina vĂ€dret skull och för att fĂ„ en första titt pĂ„ staden Gent.

Det vara mĂ„nga Ă„r sedan senadt vi besökte den hĂ€r regionen Flandern  - senaste besöket i Belgien var till Bryssel och Waterloo för drygt tre Ă„r sedan.

Gent, ligger i Flandern och har ca 265 000 invĂ„nare. Gent Ă€r en universitetsstad. Staden har en lĂ„ng historia, först byggdes en Borg för skydd mot vikingarna, i slutet av 1100-talet fick staden privilegier. Gent utvecklades till att bli en betydande textilindustristad . Volvo har en stor fabrik i Gent sedan 1960-talet och bygger bl a XC40, C40 m fl bilar dĂ€r.

PĂ„ eftermiddagen gjorde vi en bĂ„ttur pĂ„ de tvĂ„ floder som möts inne i Gent - en tur pĂ„ drygt 40 minuter kostade 8,5 EUR per person - vi Ă„kte i en mindre eldriven bĂ„t. En vacker och behaglig tur dĂ€r vi fick ett nytt perspektiv pĂ„ staden. Kan rekommenderas
(null)
Sint- Baafs katedralen i Gent Ă€r en fantastisk stor, vacker och imponerande katolsk kyrka. Kyrkan har anor frĂ„n 1300-talet och Ă€r mycket rikt utsmyckad. 
(null)
Ett av mÄnga vackra fönster i Sint Baafs katedralen i Gent
(null)
Gent Ă€r en vacker och trevlig stad med mĂ„nga riktigt gamla vĂ€lbevarade byggnader frĂ„n 1300 till 1800-talet - de nybyggna husen frĂ„n 1900-talet och fram till idag smĂ€lter varsamt in i den gamla miljön. Det mĂ€rks att Gent Ă€r en universitetsstad, det vimlar av unga mĂ€nniskor i de centrala delarna.
(null)
Folkliv vid flodkajen - med nÄgra av de riktigt gamla byggnaderna i bakgrunden.
(null)
Tidigt pĂ„ torsdagsmorgonen tog vi tĂ„get frĂ„n Gent till Brygge , ca 22-40 minuter beroende pĂ„ tĂ„gtyp. Vi betalade drygt 7 EUR t o r per person. Den hĂ€r soliga dagen i Brygge var det ca 23-25 grader i luften - som en bra svensk högsommardag.
Brygge ligger i nordvĂ€stra Belgien och Ă€r huvudstad i provinsen VĂ€stflandern . Staden har ca 120 000 invĂ„nare. Stadens historia börjar för mer Ă€n 2000 Ă„r sedan dĂ„ en gallisk-romersk bosĂ€ttning uppstod, under1000-talet vĂ€xte Brygge till en riktig stad. UNESCO har utsett hela Brygges stadskĂ€rna till ett vĂ€rldsarv.
(null)
Sint Salvatorekerk , stadens katedral uppfördes under Àldre medeltid men ombyggdes i gotisk stil. Det hÀr en av de vackrast utsmyckade kyrkor som vi har besökt - oerhört vackert.
(null)
Skattkammaren, gratis entré, i San Salvatorekerk har mÄnga sevÀrda föromÄl.
(null)
Brygge Àr idag ett av Belgiens största turistmÄl. Det finns mÄnga riktigt gamla vÀlbevarade byggnader, torg och stenbelagda gator samt flera kanaler. Det finns möjlighet att Äka pÄ bÄtturer pÄ kanalerna i mindre bÄtar.
(null)
Brygge
(null)
Vi bodde intre nĂ€tter pĂ„ mellanklashotellet IBIS Gent Center Sint Baafskatedral. Ett frĂ€sch, trevligt 
Och enkelt hotell med helt ok frukost. Hotellet ligger bara 20 meter frÄn Sint Baafs katedralen och med gÄngavstÄnd till det mesta.
(null)
I bekgi3n provade vi bl a " Belgisk vĂ„ffla med glass och jordgubbar " och Belgisk öl mm. Vi Ă„t en underbar pasta med scampi och saffranssĂ„s pĂ„ San Marco . Vi gillade Ă€ven restaurangerna Meat Factory och Balls&Glory i Gent.

Nu skall vi snart ta oss till stationen i Gent för att Äka till Brussel-Midi och sedan vidare under Engelska kanalen med höghastighetstÄget Eurostar till London. Mer om detta senare.

 
HĂ€lsningar
 
Björn och Karin
 
 
Följ oss gÀrna pÄ
  
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
Hemsida Demme.se 

(null)
I Brygge
(null)
Vi trivdes gott i Gent och Brygge - tvÄ stÀder vi gÀrna Äterkommer till









Till top