Fantastisk mat- och vinupplevelse på restaurang HUMAN i Göteborg
Vi besökte restaurang Human på Risåsgatan i Göteborg i veckan och vilken fantastisk mat- och vinupplevelse det blev. Human är en av Göteborgs absolut bästa restauranger och fick nyligen ett välförtänat toppbetyg
av Göteborgs-Postens recensenter.
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10-15 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12
st
Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. Vi har förutom resor vin och mat som våra stora intressen. Vi går gärna ut och äter riktigt bra även på hemmaplan"
i Göteborg.
GP gav nyligen toppbetyg till restarang Human - blir det snart en stjärna i Guide Michelin
Restaurang Human på Risåsgatan nära Linnégatan är väl värt ett besök när man vill ha något riktigt extra vad gäller mat och vin.
Vi besökte Human med ett par goda vänner för vi ville unna oss en riktigt trevlig kväll denna regniga februaridag.
Vi valde den "Lilla Menyn" på Human - som inte är så liten - det blev totalt 13 rätter, inkl. den extra ostserveringen.
Vi inledde kvällen med ett glas Champange, en god blanc de blanc som vi avnjöt tillsammans med de fyra inleddande "snacksen" - några små underbra aptitretare - så fantstiskat vackra godbitar och vilka underbara smaker i de små
underverken.
De fyra inledande "snacksen" - genomarbetade, vackert presenterade ocg "försvinnande" goda.
Det serveras varmt bröd med fänkålspollen och purjolöksaska tillsammans med ett härligt smör från ett gårdsmejeri.
Vi serverades sedan en tunnskuren hälleflundra med kaviar från Eindhoven, kålrabbi , ostrokefir mm -helt underbara smaker. Till detta ett av våra favoritviner, Donienes baskiska vin på druvan Hondarrabi Zuri.
Nästa förrätt var en vegetarisk rätt, rödbeta med bl a bondbönsmiso, lagrad ost och tagetes mm. Till detta en god vit Bordeaux - Petit Lune på Semillon och Sauvignon Blanc.
Ett Rhonevin på enbart Marsanne serverade sedan till fisken,
Skreirygg med glaserad svartrot, champinjon, kål ocg tryffelsky - Wow säger vi om denna underbara fiskrätt
Nästa vin var ett bärigt vin på druvan Mondeuse med hög syra - en Avalanche från Fabien Trosset.
Vinet passade mycket bra till hällstekt dovhjort med kejsarhatt, jordärtskocka, granskott o lingon. Vilka smaker - köttet var helt perfekt tillagat och mycket mört. En toppkombination
Vi valde att lägga till en ostservering som inte ingår i menyn - en vitmögelost på både get och komjölk med äppelkaramell, aprikos, mörk choklad och torkap svamp - en mycket annorlunda med mycket god rätt - till osten drack vi en Royal Tokaji "5 Puttonyos"
ett mycket sött vin, 150 gr socker/liter, som matchade den goda osträtten.
Royal Tokaji och ett desertvin från Piemonte - En pärlande söt röd Brachetto med låg alkoholhalt med utmärkande smak av bl a jorgubbar serverades till desserten. Brachetto är ett av få desssertviner som vi verkligen gillar.
Desserten - Vaniljglas med varmt chokladskum, havtorn och päron -en söt och mycket god dessert.
Som avslutning tre små delikata "kaffegodis" som vi avnjöt tillsammans med espresso coh en 12-årig japansk whisky. En utsökt avslutning på en helt underbar kväll. Vad vi njöt under ca 3,5 timmar. Vilka smaker på maten, vilka härliga vinupplevelser
och vilken trevlig och kunnig service vi fick. Mycket bättre än så här blir det inte.
Japansk 12-årig Whisky.
Mycket nöjda åkte vi hem denna regniga, blåsiga februarikväll i Göteborg. Det här var vårt andra besök på Human och det blir definitivt ett tredje och ett fjärde osv.
Vi kan varmt rekommendera restaurang Human när ni vill uppelva något riktigt extra vad gäller mat och vin. Det kostar visserlige en hel del att äta på Human - men vi tycker att det är värt varje krona - det ger oss så stora
upplevelser och minnen.
Vi har många andra restaurangtips i Göteborg och i Bohuslän om ni har frågor om restauranger i området. Vi bor dels i Göteborg och dels på Orust.
Hälsningar
Björn och Karin
Följ oss gärna på
Instagram #demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt
Menyn på Human
Mycket nöjda åkte vi hem denna regniga, blåsiga februarikväll i Göteborg. Det här var vårt andra besök på Human och det blir definitivt ett tredje.