Villefranche-sur-mer đŸŒžđŸ‡«đŸ‡· VĂ„r favoritstad pĂ„ ”Rivieran”.

Europaresor, Favoriter vid Medelhavet / Permalink / 0
(null)
Villefranche-sur-mer đŸŒžđŸ‡«đŸ‡· pĂ„ den franska rivieran har vi Ă„terkommit till mĂ„nga gĂ„nger. Villefranche ligger ca 5 km öster om Nice. Sista veckan i oktober 2022 Ă€r vi tillbaka efter nĂ„gra Ă„r. Det mesta Ă€r sig likt frĂ„n tidigare besök i denna hĂ€rliga stad. Vi flög ner frĂ„n Stockholm pĂ„ tre timmar och tog sedan spĂ„rvagnen, som gĂ„r utanför dörren till flygterminalen, in till Port Lympia i Nice dĂ€r vi bytte till buss för att komma till Villefranche - en timma efter vi landat var vi i Villefranche. (Enkelresa 1:50 EUR)
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10-12 resor per Är, bÄde lÄnga och korta. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och nÄgra hundra andra resor. Vi delar gÀrna med oss av vÄra tips och erfarenheter. Vi har ett stort intresse för vin och mat vilket ofta Àr huvudanledningen till en resa.
(null)
Den hĂ€r gĂ„ngen bor vi pĂ„ det enkla men frĂ€scha lilla hotellet Le Vauban med 14 rum som ligger centralt och Ă€r granne med Citadellet frĂ„n 1500-talet. De flesta gĂ„ngerna har vi bott pĂ„ Welcome Hotel eller Hotel Provencal men de var fullbokade den hĂ€r gĂ„ngen. Vi har Ă€ven bott pĂ„ lögenhetshotell , Pierre&Vacances, i Villefranche. För att vara sista veckan i oktober 2022 fick vi ett helt fantastiskt hĂ€rligt vĂ€der, 🌞 22-24 grader, sol och nĂ€stan vindstilla.
(null)
En del av den smala fina sandstranden i Villefranche, dÀr det pÄ strandpromenaden finns en jÀttetrevlig och bra lunchrestaurang, La Voile Bleue, dÀr vi gÀrna Àter en lÀtt lunch med ett glas vin. Gott och prisvÀrt, vÄra luncher kostade ca 20-25 EUR för tvÄ.
(null)
Villefranche-sur-mer Àr en mycket vacker gammal historiskt stad med drygt 5000 invÄnare. Det Àr en av rivierans charmigaste stÀder med vindlande grÀnder, branta trappor, mÄnga fina byggnader och ett stort utbud av caféer och restauranger. Staden har en mycket lÄng historia, var tidigare en fiskeby och en viktig försvarspunkt. Mycket av det gamla Àr vÀlbevarat, men det Àr ÀndÄ en levande stad - i grÀnderna ligger det vanliga bostÀder och tvÀtten hÀnger lÀngs med vÀggarna. Det Àr en speciell kÀnsla att sitta och Àta i en av grÀnderna dÀr husen Àr flera hundra Är gamla. Villefranche Àr dessutom en bra utgÄngspunkt för utflykter med tÄg, buss eller bil till t ex Monaco, Nice, Cannes och bergsbyar som Eze och St Paul de Vances m fl. Kommunikationerna Àr utmÀrkta och prisvÀrda, till Nice kostar bussen 1:50 EUR.
(null)
Rue Obscure en övertÀckt gata frÄn 1300-talet, var ett sÀtt att skydda sig mot pirater. Samt det gamla fiskarkapeet St Pierre frÄn 1300-talet. Kapellet Àr interiört oerhört vackert utsmyckat av Jean Cocteau, intrÀde 3 EUR. Det Àr inte tillÄtet att fotografera invÀndigt, vilket vi respekterade, men det Àr en stor upplevelse att gÄ in i kapellet och se de vackra vÀggmÄlningarna.
(null)
 Citadellet frÄn 1500 talet Àr vÀlbevarat och Àr vÀrt ett besök, det finns flera anlagda trÀdgÄrdar, en teaterscen med mera. Citadellet Àr fortfarande intakt.
(null)
Idag finns Àven Stadshuset pÄ Citadellet.
(null)
FrÄn skottgluggarna pÄ Citadellet har man en magisk utsikt över havet och mot Cap Ferrat.
(null)
NÄgra av de gamla, vackra, branta vindlande grÀnderna, i mÄnga av dem finns det smÄ trevliga restauranger och caféer. Bilden till höger Àr La Caravelle som ligger i en brant trappgrÀnd.
(null)
Det finns mÄnga bra och trevliga restauranger, en av vÄra favoriter Àr La Caravelle. HÀr Àter vi gÀrna underbara fisk och skaldjursrÀtter med ett gott vin. En hÀrlig upplevelse.
(null)
Granne med La Caravelle ligger det en bra vinbar La Grand Carve, som har en kreativ och spÀnnande gammaldags inredning samt goda viner. Vi sitter gÀrna dÀr för att avsluta kvÀllen efter att ha Àtit middag.
(null)
Vi Àter mestadels fisk och skaldjur i Villefranche, Seabass, John Dory filé, Seabream, BlÀckfisk, JÀtterÀkor, Musslor mm.
 
Det finns mĂ„nga bra restauranger i Villefranche som L’Oursin Bleu (exklusiv fisk) Les Garcons, La Grigotiere, La Caravelle m fl samt den mest exklusiva med valet Östling och hĂ€mtning med bĂ„t frĂ„n lyxyachter La Mere Germaine , som den hĂ€r gĂ„ngen var stĂ€ngd i drygt 6 veckor för renovering. En restaurang som vi besökt flera gĂ„nger tidigare - hög klass, dyrt men med stor lyxfaktor. DĂ€r kommer gĂ€sterna i Ferrari, Masserati, Rols Roys, Porsche m fl och personalen tar hand om bilarna,.
(null)
Lunch vid stranden. Pan Bagnat - ett bröd fyllt med tonfisksallad (Salad Nicoise) och ett glas vin för 11:50 EUR blir till en god och mÀttande mÄltid..
 
Lunch Àter vi gÀrna pÄ La Voile Bleu pÄ stranden eller pÄ Bakaro i en av de smÄ grÀnderna. De flesta av kvÀllsrestaurangerna har Àven lunch.
 
(null)
Frukost Àter vi pÄ La Cosmo kaffe, fÀrskpressad juice, croiassant, baguette med smör/marmelad och naturell yoghurt (8 EUR i Okt 2022). Mycket gott med rykande fÀrsktbröd och juice som pressas nÀr vi bestÀllt. 
 
(null)
Vi har bott pÄ 6 olika hotell i Villefranche under Ären som gÄtt, Welcome, Provencal, Vauban, Pierre&Vacanes och tvÄ numera stÀngda hotell. Welcome Àr stans fina hotell med fantastiskt lÀge direkt pÄ kajen. Det finns fler hotell i staden sÄ det gÄr att hitta ett som passar de flesta.
 
Villefranche kommer vi aldrig att tröttna pÄ , vi har bott i Villefranche ca 15 gÄnger och vi kommer snart att resa dit igen, gÀrna i kombination med andra stÀder pÄ den franska eller italienska rivieran.
 
Bara att strosa runt i grÀnderna, ta en promenad pÄ strandpromenaden, besöka Citadellet, ta en kaffe pÄ torget och att ta in atmosfÀren med ett glas vin gör att vi trivs sÄ bra hÀr.
 
Inom kort kommer vi att publicera en heltĂ€ckande "reseguide" för franska rivieran đŸŒžđŸ‡«đŸ‡·. 
 
Har ni frÄgor om Villefranche och eller om andra stÀder pÄ rivieran fÄr ni gÀrna höra av er.
 
🌞-HĂ€lsningar 
Björn o Karin
 
Följ oss gÀrna pÄ
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
HĂ€r finns det fler bilder
 
(null)
Vy frÄn Citadellet 
(null)
Rue Obscure
(null)
IngÄngen till Citadellet 
(null)
Seabass pÄ Le Caravelle 
(null)
Strand up Àr populÀrt att hyra i Villefranche
(null)
Buss eller tÄg till Nice tar ca 10 minuter 
(null)
Ett besök i Monaco - tÄget tar 15 minuter och kostar 6:20 EUR tur o retur
(null)
Cote d’Azur 
 
Till top