Amsterdam 🇳🇱 - en personlig guide med många tips

Europaresor, Reseguider, Weekendresor / Amsterdam, Weekendresor / Permalink / 0
(null)
Amsterdam är ett att våra favoritresmål i Europa för en weekend eller miniserie "mitt i veckan" vi återkommer med jämna mellanrum till denna vackra och trevliga stad. Vi stannar vanligtvis i 3 till 4 dagar. Vi njuter av långa promenader längs kanalerna och beundrar de många vackra välbevarade byggnaderna. En båttur på kanalerna, besök på de fina konstmuseerna som Rijksmuseum och Van Gogh museet samt njuter av god mat. Det finns mycket trevligt att göra i Amsterdam.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, från Göteborg har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10-12 gånger om året, bl a har vi gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har också ett stort intresse för mat och vin vilket ofta styr valet av resmål. Vi delar mer än gärna med oss av tips och erfarenheter från resmål runt om i välden.
 
Boende Boutiqehotellet Banks Mansion
(null)
Det lilla Boutiqehotellet vid kanalen Herengracht är vårt favorithotell i Amsterdam. Vi bodde där för femte gång i månadsskiftet feb/mars 2023. Det är gångavstånd till Rijsmuseum, Van Gogh, blomstermarknaden, Rembrandtplein , centralstationen med mera. Vi har bott på andra hotell i Amsterdam men vi har inte hittat något som är bättre.
(null)
På Banks Mansion ingår "allt" i rumspriset som boende, frukost, minibar, vin, öl, drinkar, snacks och ostvagnen i The Living Room. Väldigt trevligt och fräscht - här finns vår recension http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/march/ett-fantastiskt-litet-hotell-i-amsterdam.html
 
Restauranger det finns många bra och trevliga restauranger i Amsterdam - här är några av dem
 
Shiso
(null)
Shiso är en ny stor restaurang vid Rembrandtplein som serverar mycket goda smårätter - Asian Fusion - mycket gott och prisvärt. På bilden lättrullad tonfisk och sushi med flamberad lax.
(null)
Shiso är en stor och mycket populär restaurang - boka helst bord innan ett besök. Det går att äta à la carte eller betala 37:95 EUR och beställa så mycket man kan under två timmar (exklusive vissa specialiteter).
(null)
Maki med pilgrimsmusslor och friterade räkor mm - mycket gott
 
Max Restaurant
(null)
Max restaurant ligger på Herenstraat i Joordanområdet. En mycket populär och oftast fullsatt Indonesisk restaurang som serverar Rijstaffel. Mycket god mat som presenteras vackert. Vi gjorde vårt andra besök på Max den 1 mars 2023. Förrät och 8-9 huvudrätter kostade 39 EUR,
(null)
 
 
Några andra som Amsterdam Pancakes serverar utsökta pannkakor till lunch. Vi har också ätit bra Italienskt i Amsterdam.m
(null)
 
 
Sevärdheter
Det finns väldigt många sevärdheter och saker att göra i Amsterdam 
 
Rijksmuseum 
(null)
Rijsmuseum är ett helt fantastiskt musseum med konst, bl a mycket Rembrandt  men även möbler, porslin mm. Just nu pågår det en stor Verhmer utställning men den är tyvärr slutsåld under hela utställningsperioden.
 
Van Gogh museet 
(null)
Van Gogh museet gillar vi starkt - det är en stor upplevelse att se så mycket av Vincent van Gogh 
 
 
Heineken Experice
(null)
Heinekens "gamla nedlagda bryggeri inne i Amsterdam" är i dag Heineken Experice ett modernt ’museum" med många  digitala inslag. Givande rundvandring och givetvis ingår det att dricka några öl. Kostnad 21 EUR per person 28 februari 2023.
(null)
Heineken Experience 
 
Båttur på kanalerna
(null)
Vi har vid våra besök i Amsterdam alltid gjort en båttur på kanalerna. Den här gången valde vi en av de mindre klassiska båtarna för en rundtur på 1 timma för 13 EUR per person.
(null)
En av många husbåtar i Amsterdams kanaler
(null)
Kanaltur är nästan ett måste för oss 
 
Blomstermarknaden 
(null)
Den flytande blomstermarknaden har många handlare med ett stort utbud av blommor, lökar och plantor. Kul att besöka. Ligger bara 200 meter från Hotel Banks Mansion
 
Sevärdheter: Rijksmuseum fantastiskt museum med storslagen konst (Rembrandt m fl), möbler, silver, porslin, vapen mm. Van Gogh museum (att boka biljett med tidsslot på nätet rekommenderas) Kanalturer (Det finns förutom de traditionella sightseeingbåtarna många mindre öppna båtar med bar som trevliga alternativ) Heineken Experience ( i det gamla bryggeriet, bra pedagogiskt upplagt och god öl) Dam Royal  Palace, Anne Frank House,  Flower Market (stort utbud av blommor, lökar och frön)  Het Rembrandthuis, Tassenmuseum (litet fint museum om små väskor mm). Vondelpark är Amsterdams gröna lunga och värt att besöka.  Noord ta er dit och upplev trendiga Noord. Trevliga områden är Jordaan och  Kanalringen. På våren är ett besök på Keukenhof ett måste parken är öppen 23/3 till 14/5 2023 biljettpris ca 19 EUR, ni tar er dit med bil, buss eller tåg.
 
Vi har besökt många av dem vid våra besök i Amsterdam - men vi försöker inte att besöka alla under samma besök.
 
 
Kommunikationer det finns mycket goda kommunikationer i Amsterdam med spårvagn, tunnelbana, färjor med mera. Till och från Schipol flygplats går det tåg direkt till och från Amsterdams centralstation för ca 5:90 EUR enkelresa. Det går att köpa dagskort för 9 EUR för ett dygn, 15 för 2 dygn, 21 för 3 dygn gäler på spårvagnar, bussar, metron och pendeltåg inom Amsterdamområdet inkl Schipol mm.
 
Shopping
Det finns ett stort utbud av märkesbutiker men även mycket second hand och gatumarknaden. Primark har öven 3n centralt belägen butik på Damrak,
 
 
Amsterdam är en stad som vi gärna återkommer till med några års mellanrum. Det är en vacker, charmig trevlig stad som det är lätt att sig runt i till fots. Vi kan varmt rekommendera Amsterdam för en weekendresa eller till en miniserie mitt i veckan.
 
🇳🇱Hälsningar 
 
Karin och Björn
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
#amsterdam #banksmansion #weekendresa #shiso #maxrestaurant #boutiqehotel #netherlands 
 
(null)
Båttur på kanalerna
(null)
Blomstermarknaden 
(null)
Heineken Experience 
(null)
Amsterdam 
(null)
Det säljs "start kits" för canabisodling, chokladkakor, kakor, godis, te mm med canabis i butiker i Amsterdam. Inget som vi vill rekommendera - men mycket främmande för oss i Sverige
 
 
 
Till top