KRAKOWđŸ‡”đŸ‡± vĂ€l vĂ€rt ett besök.

Reseguider, Storstadsresor, Weekendresor / Permalink / 0
Krakow Àr ett mycket trevligt besöksmÄl med mÄnga sevÀrdheter. Krakows "Gamla Stan" Àr mycket vacker och har mÄnga trevliga restauranger och caféer, dock Àven en del turistfÀllor.
(null)
Gamla Stan
 
Krakow Ă€r Polens mest besökta stad och har ca 750 000 invĂ„nare, nĂ€stan 1,5 miljoner i storstadsomrĂ„det. Gamla Stan i Krakow Ă€r ett UNESCOS vĂ€rldsarv.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme frĂ„n Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor per Ă„r, vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor. Vi delar gĂ€rna med oss av vĂ„ra TIPS och erfarenheter.

Vi besökte Krakow under tre mycket intensiva dygn i början av maj 2019. Vi checkade in pĂ„ ett fantastiskt bra hotell, PURO Kazimierz, ett nybyggt, frĂ€sch designhotell i Kazimierz. Hotellet ligger i de gamla judiska kvarteren och det Ă€r gĂ„ngavstĂ„nd till t ex Gamla Stan, floden, sevĂ€rdheterna i Kazimierz och till mĂ„nga riktigt bra restauranger. Rummen pĂ„ PURO Ă€r snyggt designade, bekvĂ€ma och mycket frĂ€scha. Personalen Ă€r mycket trevlig och hjĂ€lpsam. Vi skulle ivĂ€g pĂ„ utflykt tidigt en morgon 05:45, dĂ„ erbjöds vi att ta  oss frukostpaket - vi fick en mycket vĂ€lkomponerad och frĂ€sch frukost att ta med oss pĂ„ utflykten. Frukosten pĂ„ PURO Ă€r riktigt bra med det vanliga frukostutbudet men kompletterat med ett antal nya frĂ€scha delikatesser. Vi blev mer Ă€n nöjda med vistelsen pĂ„ PURO Kazimierz.
(null)
Rum pĂ„ PURO Kazimierz - dĂ€r vi styrde funktionerna med en surfplatta
(null)
Restaurang, bar och allmÀnna utrymmen pÄ PURO Kazimierz, hög klass pÄ allt.
(null)
SmÄrÀtter pÄ restaurang Starka
 
Restaurang Starka i Kazimierz Ă€r en mycket bra polsk restaurang. Maten Ă€r vĂ€ldigt bra och prisvĂ€rd. HĂ€r serveras traditionella polska smĂ„rĂ€tter och goda varmrĂ€tter till rimliga priser. Starka kan vi varmt rekommendera, OBS bestĂ€ll gĂ€rna bord dĂ„ det ofta Ă€r fullsatt. 
I Kazimierz ligger det mĂ„nga bra restauranger och cafĂ©er. en hel del med ett utbud av polska och det judiska köket. Flera restauranger har Klezmer musik (Judiska folkliga musiker i Östeuropa). Det Ă€r trevligt att slĂ„ sig ner för en öl eller nĂ„got annat och dricka och lyssna pĂ„ Klezmer musikerna.
 
I Kazimierz, som var Ghettot i Krakow under andra vĂ€rldskriget, finns det mycket att uppleva, hĂ€r finns det synagogor, judiska museet, kyrkor och mĂ„nga andra gamla byggnader, trevliga restauranger mm.
 
Saltgruvan i Wieliczka
(null)
En av dagarna besökte vi den gamla saltgruvan i Wieliczka strax utanför Krakow. Gruvan har varit i drift sedan 1200-talet och Ă€r en av vĂ€rldens Ă€ldsta saltgruvor i kontinuerlig drift. Under andra vĂ€rldskriget anvĂ€ndes gruvan av den tyska ockupationsmakten till förvaring av krigsmateriel. 
(null)
Det största kapellet i saltgruvan.
 
Saltgruvan vĂ€l vĂ€rt ett besök, vi tillbringade drygt tvĂ„ timmar i gruvan. Vi gick tillsammans med en engelsksprĂ„kig guide nerför ca 800 trappsteg först till nivĂ„n pĂ„ 64 meter och slutligen till 135 meters djup. Det blev ca 3 kilometers promenad i gruvgĂ„ngarna. Det finns ett antal riktig stora salar med högt i tak, bl.a. flera utsmyckade kapell. Statyer, vĂ€ggtavlor, ljuskronor mm Ă€r tillverkade av saltsten/saltkristaller. Det finns Ă€ven nĂ„gra sjöar nere i gruvan. Gruvan upp till 327 meter djup och gĂ„ngarna har en total lĂ€ngd av ca 300km. PĂ„ 130 meters nivĂ„n finns det en restaurang. VĂ„rt halvdagsbesök i saltgruvan blev vi mycket nöjda med. Besöker ni Krakow sĂ„ rekommenderar vi ett besök i Saltgruvan, vilken ligger mycket nĂ€ra Krakow. Saltgruvan Ă€r ett av UNESCOS vĂ€rldsarv.
 
Auschwitz
(null)
Auschwitz 1 
 
Vi Ă„kte med pĂ„ en dagstur till Auschwitz 1 (KoncentrationslĂ€ger och administrativ center) Auschwitz 2 Birkenau ( Koncentrations- och förintelselĂ€ger), vi lĂ€mnade Krakow kl 06:00 pĂ„ morgonen med en engelsksprĂ„kig guide, arrangör SeeKrakow. Auschwitz ligger i staden Oswiecim ca 60 km frĂ„n Krakow. Fördelen med att Ă„ka med en tur som startar tidigt pĂ„ morgonen Ă€r att det dĂ„ Ă€r mindre besökare pĂ„ plats. Vi startade besöket pĂ„ Auschwitz 1 redan kl 07:30. 
(null)
HuvudingÄngen till Auschwitz 1 " Arbeit Macht Frei"
 
Vi fick en mycket bra och detaljerad beskrivning av Auschwitz 1 och de hemskheter som Ă€gde rum dĂ€r under andra vĂ€rldskriget av en mycket duktig och pĂ„lĂ€st lokalguide. Vi vandrade runt i koncentrationslĂ€gret och besökte mĂ„nga av byggnaderna vilka stĂ„r kvar intakta. Det finns mĂ„nga saker bevarade frĂ„n de mĂ€nniskor som inte överlevde i lĂ€gret och som förtydligar mycket om den hemska tiden. Det var ett besök som blev mycket gripande och blev en pĂ„minnelse om att vi aldrig fĂ„r glömma vad som hĂ€nde för dĂ„ finns risken att det kommer att upprepas i framtiden. Besöket i Auschwitz 1 varade i drygt tvĂ„ timmar.
(null)
Auschwitz 2 Birkenau
 
Vi Ă„kte efter besöket i Auschwitz 1 till Auschwitz 2-Birkenau vilket ligger ca 3 km dĂ€rifrĂ„n. Auschwitz 2 var mycket större Ă€n Auschwitz 1. I Auschwitz 2 finns mĂ„nga av byggnaderna kvar men tyskarna sprĂ€ngde bl.a. gaskamrarna och förstörde öven ett antal baracker strax före befrielsen 1945. Totalt fördes 1,3 miljoner mĂ€nniskor till Auschwitz varav 2,1 miljoner dog. Nittio procent av judar. Besöket i Auschwitz var starkt och mycket gripande och som gav oss en ordentlig pĂ„minnelse om att det inte fĂ„r hĂ€nda igen. Guidningen pĂ„ Auschwitz var mycket bra och gav oss mycket att tĂ€nka pĂ„.
(null)
Slutstationen pÄ Auschwitz 2 Birkenau
 
Vi rekommenderar starkt ett besök i Auschwitz för Ă€ven om det Ă€r mycket gripande upplevelser sĂ„ ger det en tydligare bild av vad som Ă€gde rum dĂ€r.
 
 
Gamla Stan
(null)
Gamla stan i Krakow har mĂ„nga vackra hus, kyrkor och torg. Hör finns ocksĂ„ mĂ„nga restauranger, cafĂ©er och ett intensivt folkliv. Kungliga Slottet Wawel ligger hĂ€r, ett komplex av byggnader som börjades att byggas pĂ„ 1300-talet och som sedan byggts pĂ„. Krakow Ă€r absolut vĂ€rt ett besök.
 
Vi för till Krakow med SAS, bonusresa till halva poÀngpriset i SAS Plus. PÄ hemvÀgen frÄn Krakow hade vi den hör gÄngen ett lite lÀngre stopp i Köpenhamn. I SAS loung fick vi en god och vacker macchiato, middag med vin samt en ölprovning sÄ tiden gick snabbt till dess vi kunde gÄ ombord pÄ planet till Göteborg.
(null)
Macchiato, middag och ölprovning i SAS nyrenoverade lounge i Köpenhamn.
 
Nöjda med tre intensiva dygn med mÄnga stora upplevelser i Krakow kom vi hem till Göteborg, Ärets sjÀtte resa, för att planera nya resor.
 
HĂ€lsningar
 
 
Karin och Björn
 
Följ oss gÀrna pÄ
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
#krakow #demmereserjordenrunt #weekendtrip #purokazimierz #sas
 
(null)
Gamla stan i Krakow
 




Till top