Oslo 🇳🇮 - ett mycket trevligt weekendresmĂ„l pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll.

Norden / Permalink / 0
(null)
I förra veckan besökte vi Oslo för andra gĂ„ngen i Ă„r. Oslo Ă€r ett mycket vackert och trevligt weekendresmĂ„l. Vi besökte Oslo i januari 2024 nĂ€r det var snö och kyla och nu i slutet av juli 2024 med sol och vĂ€rme - kontraster. 
Oslo Àr inte Àr ett "lÄgbudgetresmÄl" men det har blivit billigare pÄ senare tid eftersom den norska kronan haft en Ànnu svagare utveckling Àn den svenska. I det hÀr inlÀgget hittar ni mÄnga, bilder, tips och fakta om hÀrliga Oslo.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme frĂ„n Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 12 till 15 resor per Ă„r, bĂ„de korta och lĂ„nga resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och nĂ„gra hundra andra resor. Vi delar mer Ă€n gĂ€rna med oss av vĂ„ra TIPS och erfarenheter. Vi har förutom resor vin och mat som vĂ„ra stora intressen.
(null)
Tidigare har vi flugit eller Ă„kt bil till Oslo - men vid vĂ„ra tvĂ„ besök i Ă„r har vi Ă„kt buss frĂ„n Göteborg med Bus4You - bekvĂ€mt och prisvĂ€rt. Bussarna gĂ„r frekvent, Ă€r bekvĂ€ma och prisvĂ€rda. Vi har valt att resa i "Plusklass" pĂ„ övre plan med bekvĂ€ma breda stolar som har bra benutrymme. Resan tar ca 3,5 timmar frĂ„n centrala Göteborg till centrala Oslo. Vi tycker att det Ă€r skönt att inte ha med bilen till Oslo - parkering i garaget vid vĂ„rt hotell kostade 490 NOK per dygn. Parkeringen kostar mer Ă€n vad bussen kostar t o r för 2 personer (drygt tvĂ„ dygns parkering).
(null)
Slottet i Oslo lÀngts upp pÄ "Karl Johans Gate".
(null)
Akershus Slott och FÀstning - ligger centralt i Oslo nÀra bÄde rÄdhuset och Aker Brygge. FÀstningen bygdes frÄn början som en medeltida kungaborg runt Är 1300. FÀstningen har ett strategiskt lÀge pÄ Akerneset. Borgen byggdes om i renÀssansstil pÄ 1600-talet omgiven av en bastionfÀstning. Byggnaderna Àr vÀlbevarade och spÀnnande att besöka.
 
AnlĂ€ggningen Ă€r stor med mĂ„nga byggnader, sommartid arrangeras det konserter och teater pĂ„ omrĂ„det. Det finns flera museer pĂ„ omrĂ„det - Försvarsmuseet, SLottsmuseet och ett spĂ€nnande nutidshistoriskt museum - Hjemmefrontsmusseet som beskriver motsĂ„ndsrörelsen under den tyska ockupationen under andra vĂ€rldskriget - ett museum vi varmt rekommenderar ett besök pĂ„. Ligger pĂ„ fĂ€stningsomrĂ„det. 
(null)
Slottet, Nationalteatern, Stortinget och Aker Brygge Àr nÄgra av Oslos svÀrdheter.
(null)
RĂ„dhuset
(null)
Det nybyggda Munchmuseet Ă€r ett mĂ„ste att besöka vid ett Oslobesök, om man haft minsta intresse för konst. Det finns oerhört mĂ„nga verk av Edvard Mucnch samt mĂ„nga andra föremĂ„l - det Ă€r ett modernt och pedagogiskt upplagt museum - Museet ligger vackert granne med nybyggda Operan i Björkvika.
(null)
Munchmuseet - dĂ€r "Skriet" Ă€r det mest kĂ€nda verket. 
(null)
PÄ Aker Brygge finns det mÄnga spÀnnande moderna skulpturer - hÀr Àr ett litet urval av dem.
(null)
Astrup Fearnley Ă€r ett privatĂ€gt konstmuseum för modern konst - museet ligger pĂ„ Tjuvholmen lĂ€ngst ute pĂ„ Aker Brygge - utanför museet finns det en skulpturpark.
(null)
Vi besökte Hjemmefrontmusset pĂ„ Akerhus FĂ€stning - spĂ€nnande och viktig nutidshistoria - om frihetskamp och kampen för demokratin.
 
Mat och Vin
(null)
Mat och Vin Ă€r tvĂ„ av vĂ„ra största intressen - nĂ€r vi reser har mat och vin alltid en central punkt. Vid senaste besöket i Oslo Ă„t vi lunch tvĂ„ av dagarna pĂ„ Restaurang Lofoten pĂ„ Aker Brygge. Lofoten Ă€r en fisk och skaldjursrestaurang som hĂ„ller hög klass - vita dukar pĂ„ borden och bra service. Vi testade en dag rĂ€ksmörgĂ„sen (195 NOK) och den andra dagen fisk och skaldjursoppan (250 NOK). Vi Ă€r jĂ€ttenöjda med bĂ„da luncherna dĂ€r vi bĂ„da dagarn drack ett gott Rieslingvin frĂ„n Pfalz. Vi Ă„terkommer gĂ€rna vid nĂ€sta besök i Oslo.
(null)
Basso Social pĂ„ Storgata Ă€r en trevlig Italiensk restaurang som serverar avsmakningsmenyer med vinpaket. Vi gjorde vĂ„rt andra besök pĂ„ Basso Social i slutet pĂ„ juli. Vi valde 10-rĂ€tters menyn för 698 NOK med vinpaket för 598 NOK - per person.
 
Middagen började med 3 smĂ„ delikata snacks med ett Proseccovin - suppergott
(null)
Det följdes av tre förrÀtter - kycklingsoppa med sparris, focaccia med ricotta och tomater, rÄbifftartar med tillbehör - tillsammans med ett Soave Superior vin - utsökt gott alltihop
(null)
Vi fick sedan 3 huvudrÀtter - Toscansk kyckling, Stracciatella, Mafaldine pasta med en Valpoicella Ripasso. Vi njöt av bÄde mat och vin.
(null)
Som avslutning en dessert - Pistagepannacotta med sorbet och sommarbĂ€r tillsammans med ett lĂ€tt pĂ€rlande sött Moscato DÂŽAstivin. En perfekt avslutning pĂ„ middagen. 
 
Nöjda med mat, vin och service promenerade vi sedan hem till hotellet.
(null)
NĂ€sta kvĂ€ll valde vi en helt annan typ av restaurang - vi valde Fiskeriet pĂ„ Youngstorget. PĂ„ dagarna Ă€r det en fiskbutik och pĂ„ kvĂ€llen en riktigt bra fisk och skaldjursrestaurang. PĂ„ Fiskeriet bestĂ€llde vi Fish&Chips - det hĂ€r Ă€r förmodligen den bĂ€sta Fish&Chips som vi nĂ„gonsin Ă€tit - lĂ€ttpanerad tosk som faller isĂ€r i skivor, god remouladsĂ„s, cornichons, picklad rödlök och spĂ€nstig pommes frites. Vi bestĂ€lld in en flaska Riesling frĂ„n Plalz ReinHessen.
Det blev en trevlig och mycket annorlunda kvĂ€ll jĂ€mfört med Basso Social - men sĂ„ vill vi ha det omvĂ€xling förnöjer livet för oss. Fish&Chips kostar 265 NOK. Det finns en trevlig uteservering pĂ„ Fiskeriet men vi valde att sitta inne den hĂ€r kvĂ€llen. Det finns mĂ„nga skaldjur att vĂ€lja pĂ„ samt nĂ„gra fiskrĂ€tter. Fiskeriet Ă€r ett enkelt, folkligt stĂ€lle med hög kvalitet. Dit kommer vi att komma tillbaka.
(null)
Vid det hĂ€r besöket bodde vi pĂ„ Scandic Victoria Hotel - ett hotell med mycket frĂ€cha rum med bekvĂ€ma sĂ€ngar. FrukostbuffĂ©n var mycket bra - bĂ€ttre Ă€n mĂ„nga andra Scandic hotell.  LĂ€get Ă€r kanonbra - nĂ„gra hundra meter frĂ„n Karl Johan, Stortinget, Akerhus fĂ€stning, Aker Brygge, Slottet mm. Vid vĂ„rt förra besök bodde vi pĂ„ Scndic Hotel Byporten som vi inte blev sĂ„ nöjda med - Scandic Victoria var mycket bĂ€ttre och till ett jĂ€mförbart pris. HĂ€r kan vi definitivt tĂ€nka oss att bo igen.
(null)
Aker Brygge med RĂ„dhuset i bakgrunden
(null)
Aker brygge vid Tjuvholmen - dÀr det finns badplats
(null)
Badplatsen pÄ Tjuvholmen i direkt anslutning till Aker Brygge
(null)
SmÄbÄtshamn vid Aker Brygge
(null)
Hjemmefrontmuseet pÄ Akershus - befrielsen frÄn den tyska ockupationen.
 
Oslo - Àr enligt oss ett mycket bra alternativ för en weekendresa eller en "minisemester" - vi har som vana att Äka till Köpenhamn och Stockholm nÀr vi vil ha ett "break" i nÀromrÄdet - men Oslo Àr defitivt ett bra alternativ för en sÄdan resa.
 
Oslo - gillar vi. Nu ser vi fram emot en ny resa om en vecka - dĂ„ bĂ€r det norrut till Kiruna. 

Att resa Ă€r vĂ„r stora passion som vi aldrig kommer att tröttna pĂ„ - hĂ€r delar vi med oss av hur vi har planerat för ett liv med mĂ„nga resor - i Ă„r blir det nog 15 resor http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2023/july/passionen-for-att-resa-och-hur-vi-planerat-forsatt-kunna-gora-manga-resor.html
 
HĂ€lsningar
 
Karin och Björn 
 
Följ oss gÀrna pÄ
 
Instagram #demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt
 
#oslo #norge #bus4you #bassosocial #munchmuseet #akerhusfestning #lofoten-fiskrstaurant #fiskeriet #demmereserjordenrunt


Till top