Vilken härlig resa vi fick när vi åkte norrut till Kiruna ☀️🇸🇪

Sverige / Permalink / 0
(null)
I veckan gjorde vi en ny resa norrut när vi flög upp till Kiruna för några dagars avbrott från vårt kära Bohuslän, vi är nu på Svanudden på Orust för 31:a sommaren i rad. Men vi gör gärna några korta resor på sommaren i Norden för att få lite omväxling. I år har vi gjort tre korta resor, alla norrut 1. Kryssning till Höga Kusten/Åland med Birka Gotland 2. Några dagar i Oslo 3. Kiruna som vi besökte i början på augusti.
 
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 12 till 15 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. Vi har förutom resor vin och mat som våra stora intressen.
(null)
Svanudden på Orust i Bohuslän lämnar vi inte gärna under sommaren.
(null)
Vi reste på bonusresa i SAS Plus till Kiruna - vi hade Eurobonuspoäng som skulle förfalla 31 juli så vi bokade en spontanresa till Kiruna för 16000 poäng för 2 i SAS Plus (ordinarie pris 40000 poäng) så att poängen inte gick uppmimrk. 
Här kan ni läsa mer om hur vi fått ut 159 st bonusresor med flyg, många i Business Class, samt ca 95 bonusnätter på hotell  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2024/february/bonus-vill-du-flyga-med-bonusbiljetter-bo-bonusnatter-pa-hotell-mm.html
(null)
Vi åkte upp till Landvetter och åt en lätt lunch i SAS Business Lounge innan avfärd norrut mot Kiruna. Fast Track, Lounge och snacks&dryck mm ingår i SAS Plus.
(null)
Vi reste via Stockholm till Kiruna - vi kom fram på tidtabell till ett varmt 21-24 grader) och soligt 🌞 Kiruna. Flygplatsen ligger bara några få km från "Nya Kiruna" så vi kom snabbt till hotellet.
(null)
Vi checkade in på nybyggda Scandic Kiruna, vi fick ett stort och mycket fräscht rum med utsikt över Stadshustorget. Hotellet ligger i "Nya Kiruna" - staden är under en mycket stor stadsomvandling på grund av gruvbrytningen - mer om detta längre fram i inlägget.
 
För att lära oss mer om gruvbrytningen och om hur det påverkar Kiruna åkte vi på en utflykt till LKABs gruva i Kirunavaara.
(null)
Vi åkte buss från Nya Kiruna till LKAB:s  anläggning och in i gruvan - med bussen åkte vi några kilometer på vägarna inne i gruvan ner till Niva 540. En häftig upplevelse.
(null)
Vi fick en guidad visning av gruvan, om järnmalmsbrytning, om framtidens gruva och stålframställning där målet är att det skall bli helt fritt från koldioxidutsläpp. Det finns 95 km väg nere i gruvan varav 50 km är asfalterad väg.
(null)
Vi fick en givande och lärorik upplevelse nere i gruvan och har nu mycket mer kunskap om järnmalsbrytning, transporter av järnmalmspellets och av stålframställning. Den här 3-timmars turen var verkligen värt priset som vi betalade, 395kr per person inkl "fika" nere i gruvan (seniorpris).
(null)
Gruvbrytningen sker så nära "Gamla Kiruna" att det bildas kratrar och slukhål som gör att stora delar av Kiruna blir osäkert att bo i. Det gör att det nu pågår en stor förflyttning av "Gamla Kiruna"  till "Nya Kiruna" ett par kilometer därifrån. 
Många hus rivs, andra flyttas. Det växer nu upp ett "nytt Kiruna" - där finns det idag ca 1000 nya hyresrätter, nytt stadshus, nytt hotell (Scandic), nytt köpcenrtrum - nytt badhus och ny skola  är under byggnation. Det kommer att byggas många fler hus i närtid - Nya Kiruna växer nu fram i mycket snabb takt.
(null)
Det rivs för fullt i "Gamla Kiruna" 
(null)
Efter vi kom tillbaka till "Nya Kiruna" efter gruvturen tog vi en promenad på ca 7 km (tur och retur) till "Gamla Kiruna" - Vi ville se hur rivningen går till samt för att se på bl a Kiruna Kyrka.
 
Sommaren 2025 skall Kirunas stora vackra träkyrka, 40 gånger 40 meter stor, flyttas till en ny placering i "Nya Kiruna". Det skall bli spännande att följa den flytten.
 
Här kan ni se många fler bilder och läsa mer om järnmalsbrytning och stadsomvandlingen från utflykten till LKABs järnmalmsgruva.
 
(null)
Dagen efter gruvbesöket tog vi lokalbussen från Kiruna till Jukkasjärvi, den tar ca 20 minuter och kostade 44 kronor tur och retur per person.
(null)
Vi kom fram till ett riktigt varmt och soligt Jukkasjärvi vid den mäktiga Torneälven. Vi inledde vårt besök vid den gamla fina rödmålade träkyrkan. Kyrkan uppfördes 1607-08 och färdigställdes 1785. En imponerande kyrka som är mycket väl värd ett besök.
(null)
Interiört är Jukkasjärvi kyrka mycket vacker - utsmyckad med bl a en tredelad altartavla konstruerad av Bror Hjort .
(null)
Granne med kyrkan ligger hembygdsgården med museum och restaurang (tyvärr var resturangen inte öppen vid vårt besök). På hembyggsgården ligger det många välbevarade byggnader med magnifik utsikt över Torneälven.
(null)
Vid kyrkan ligger det även ett Samemuseum med restaurang och med många utomhusaktiviteter samt med betande renar. Vi såg Samemuseet enbart från utsidan - entré kostar 250 kr för vuxna.
(null)
Efter vårt besök i kyrkan och vid hembygsgården promenerade vi till Icehotel - som numera har "hotelrum med issängar och iskulpturer" även sommartid. Det finns även "varma hotellrum och stugor att bo i".
(null)
Hotellrum och isskulpturer på Icehotel. Vi som besökare betalade inträde till hotellet och Icebar - 205 kr per person för seniorer - det var det verkligen värt - det blev en fin upplevelse i kylan, 5 minusgrader inomhus. Rummen är olika utformade av flera olika konstnärer/designers - många otroligt fina skulpturer.
(null)
Icehotel
(null)
Vi besökte Icebar på Icehotel - där vi drack var sitt glas "välkyld" Champagne". Mycket nöjda med vårt besök på Icehotel gick vi över genomfartsvägen till Icehotels restaurang (varmt inomhusmiljö) för att äta lunch. Restaurangen erbjöd en lunchbuffé med sallad, bröd, soppa och två varmrätter med kaffe och dessertkaka. Det kostade 175 kronor per person - en bra och prisvärd lunch.
(null)
Efter lunchen promerade vi runt längs med Torneälven innan bussen skulle gå tillbaka till Kiruna - det gick vid vårt besök två bussar per dag i vardera riktningen.
(null)
I Jukkasjärvi är det inte långt till raketuppskutningen på Esrange.
(null)
På väg mellan Kiruna och Jukkasjärvi gör bussen en avstickare till Luleå Universitets "Rymd Campus".
(null)
I Jukkasjärvi hittade vi den här varningsskylten vid en badbrygga i Torneälven - att bli biten av en stor gädda är nog ingen höjdare. Här hittar ni många fler bilder, tips och info om Jukkasjärvi
(null)
Vid den här resan valde vi att äta ala tre middagarna på Scandics restaurang Mommas Bar&Kök - än så länge finns det inte så många restauranger för att äta middag på i "Nya Kiruna" - helt OK mat och service till rimliga priser. Här en Fish&Chips. På nästa resa blir det middag på en 1-stjärning Guide Michelinrestaurang. (Äng på Ästad Vingård i augusti)
(null)
Efter tre mycket givande dygn i Kiruna, där vi hade mycket stor tur med vädret, var det dags att flyga hem. Vi tog bussen till Kirunas lilla flygplats och flög via Stockholm hem till Göteborg dit vi ankom tidtabellsenligt.
 
Vi är mycket nöjda med "Kirunaresan", som med råge slog alla våra förväntningar. Vi kan varmt rekommendera att resa NORRUT några dagar på sommaren - Kiruna är ett mycket trevligt resmål.
 
Vi åker gärna tillbaka till Kiruna - kanske för att bo på Ishotellet, åka upp till Niktaloukta och vandra vid Kebenekajse mm.
 
Hälsningar
 
Karin och Björn 
 
Följ oss gärna på
 
Instagram #demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt
 

Till top