Idag tog vi bussen 🚌 till Jukkasjärvi…..

Sverige / Permalink / 0
(null)
Idag tog vi lokalbussarna från Kiruna till Jukkasjärvi. Det blev en toppendag med många härliga upplevelser i vackra Jukkasjärvi vid Torneälven.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 12 till 15 resor per år, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar mer än gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter. Vi har förutom resor vin och mat som våra stora intressen.
(null)
Jukkasjärvi kyrka, den vackra timrade, röda kyrkan uppfördes 1607-07 och färdigställdes 1785. Den fristående klockstapeln som man går igenom för att komma in i kyrkan byggdes under 1740-talet. Det är den enda bevarade kyrkan i Sverige som är byggd i timmerkistkonstruktion. Den vackra kyrkan rekommenderar vi ett besök i om ni är på t ex Icehotel i Jukkasjärvi. Vi har besökt många kyrkor runt om i världen men den här ligger högt upp på vår topplista.
(null)
Altartavlan i kyrkan är utformad av Bror Hjort, dopfunten är tillverkad av Jukkasjärvibon W. Isaksson som blev instruerad av Bror Hjort att enbart använda yxa som redskap. Kyrkan är öppen för besök mellan kl 9 till 15 - fri entré. Men det går bra att lämna bidrag och eller att köpa vykort.
(null)
Den tredelade altartavlan av Bror Hjort är vacker och harven berättelse. 
(null)
Granne med Jukkasjärvi Kyrka ligger ett litet samisk museum med restaurang, På området finns det några betande renar. Vi såg området från utsidan, vi gick aldrig in.
(null)
Vi promenerade ca 1 km från kyrkan till det berömda Ishotellet i Jukkasjärvi. Det är öppet året runt.
(null)
Nuförtiden finns det möjlighet att bo i " isrum med säng av is och med isskulpturer i rummet" även sommartid - Icebar håller även den öppen. För att komma in och se rummen, isbaren, skulpturerna med mera - får man betala en avgift - för seniorer kostade det 205kr per person. Vi blev imponerade av hur vackra rummen med isskulpturer var utformade. 
Vi passade även på att dricka var sitt glas med Champagne 🥂 som serverades i isglas.
(null)
Icehotel i Jukkasjärvi - temperaturen är på ca -5 grader.
(null)
I Icebar drack vi ett glas Champagne, Moët&Chandon i isglas.- Champagnen var riktigt välkyld.

Efter besöket i "kylan" på Icehotel åt vi lunch i normaltemperatur på en av hotellets restauranger - där serveras det sallad, soppa, två varmrätter, kaffe och kaka som buffé för 175kr per person. Gott och prisvärt.
(null)
Utsikt över Torneälven från Icebar.
(null)
Mellan Jukkasjärvi kyrka och Icehotel ligger en hembygdsgård med museum, restaurang och många gamla byggnader. Tyvärr var det inte öppet vid vårt besök - men vi kunde ändå gå runt i området och titta på de vackra husen och träskulpturerna.
(null)
Hembygdsgård med museum vid Torneälven. - vi satt på en bänk med utsikt över Torneälven och njöt i solen.
(null)
Vid en av bryggorna i Torneälven, där folk solar och badar, finns den här varningsskylten - sådana gäddor kan nog bitas ordentligt.
(null)
Vägskylt inne i Jukkasjärvi - det är nära till Raketuppskjutningsbasen.
(null)
På väg till och från Jukkasjärvi gör bussen en avstickare till Luleå Universitets Rymd Campus.

Sen eftermiddag tog vi bussen tillbaka till Jukkasjärvi, det går två bussar per dag från Kiruna - vi betalade 44kr per person tur och retur från Kiruna.

Vi är jättenöjda med dagen som gav oss så många fina upplevelser - Jukkasjärvi Kyrka, Hembygdsgården, utsikten över den mäktiga Torneälven, besöket i kylan på Icehotel och Icebar, en god lunch med mera - helt enkelt en toppendag - att det var varmt 22-23 grader och soligt ☀️ gjorde det inte sämre. 

Jukkasjärvi kan vi rekommendera när ni besöker Kiruna. Nu är vi tillbaka i Kiruna och väntar på att äta middag efter en innehållsrik dag. 


Hälsningar
 
Karin och Björn 
 
Följ oss gärna på
 
Instagram #demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt


Till top