En fantastisk ”Totalupplevelse” på Ästad Vingård

Mat och vinresor, Sverige / #restaurangäng, #restaurangäng, #vingård, #ästadvingprd, #ästadvingård / Permalink / 0
(null)
Ästad vingård besökte vi nu i augusti2024 för fjärde gången ☀️🇸🇪🥂. Den här gången bokade vi in ett paket som heter "Totalupplevelsen" där det ingår 2 övernattningar i ett fräscht hotellrum med egen bastu, avsmakningsmeny på 1-stjärniga Michelinrestaurangen ÄNG, avsmakningsfrukost på restaurang ÄNG, SPA, 4-rätters middag på restaurang Logen, frukost på restaurang Logen. Det blev verkligen en stor - totalupplevelse.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, från Göteborg har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi reser ca 10-15 gånger om året, både långa och korta resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor
och några hundra andra resor. Vi har också ett mycket stort intresse för mat och vin, vilket ibland är huvudanledningen till en resa.

På en tisdagsmorgon i augusti 2024 tog vi bilen från Göteborg till Ästad Vingård i Halland, det är ca 10 mil från Göteborg som tog oss drygt 1,5 timmar inkl kort fika/lunchstopp. Vi kom fram till Ästad och parkerade bilen.
(null)
Vi var tidiga så vi började med en promenad i vackra Åkulla Bokskogar, det finns flera olika fina vandringsleder i området. Vi fortsatte sedan ut i vinodlingen där vi besökte den nyöppnade Vingårdsbaren.
(null)
Solarisdruvorna är på väg att mogna på Ästad Vingård - mitt bland vinrankorna finns det nu en nyöppnad vinbar dör det går att prova 6-7 av gårdens mousserande vinet. Vi provade två av dem - det går att köpa små glas med vin för 60kr/st.
(null)
Första kvällen hade vi bokat in en Avsmakningsmeny på den 1-stjärniga Michelinrestaurangen ÄNG något som vi sett fram emot sedan vi bokade in det här besöket. Restaurang Äng ligger vackert på en äng med vajande höga gräs och solrosor och en vacker utsikt över kulturlandskapet. Stora delar restaurangen syns inte från utsidan.
(null)
Avsmakningsmenyn på Äng bestod av 18 serveringar och 7 viner samt att vi la till ett glas med Champagne 🥂.
(null)
Avsmakningsmenyn inleddes vid bardisken på entréplanet - det serverades 5 olika små delikatesser - skaldjur, vegetariskt och löjrom. Alla fem var supergoda och mycket vackra - på Äng används många örter och blommor som växer i köksträdgården utanför restaurangen. Äng använder många råvaror från närområdet och det är Nordiska smaker på menyn.
(null)
Efter de inledande 5 smårätterna blev vi visade till en hiss som tog oss ner till vinkällaren - där fick vi en visning av vad Äng har i sin vinkällare, det finns ca 1000 olika viner. Vi fortsatte sedan in till matsalen som ligger i suterrängplan med utsikt över en damm.
(null)
Vårt bord.
(null)
Vi fortsatte smakresa med många goda rätter, här t ex grillad havskräfta, pilgrimsmussla med mera
(null)
En utsökt rätt på blåmussla med många texturer, hängmörad grillad piggvar med fermenterad vit sparris, syrensaft med sorbet, med mera
(null)
Vi fick sedan gå in i ett rum i vinkällaren där vi serverades två rätter, bl goda lokala ostar med utsökta viner bl a en Auslese från 1976 och en E Guigal St Joseph.
(null)
Sedan blev det dags att ta hissen upp igen för att avsluta i sofforna på entréplan där det serverades desserter med ett sött Loirevin. Följt av kaffe med "kaffegodis". Det blev en otroligt stor mat och vinupplevelse - härliga smakkombinationer, enastående service, underbara viner, vacker miljö och en enastående service. En kväll som vi kommer att minnas länge. Kan varmt rekommenderas - verkligen en totalupplevelse som var mer än "bara" mat och vin.

(null)
Goda viner bl a Champagne 🥂 - vi tog ett glas av varje som vi delade på, Ett mousserande vin som Äng tagit fram tillsammans med Ästad, Pinot Noir från Italien och ett Alsacevin.
(null)
Ett vitt Bourgogne Meursault, Ausles från 1976 , Rhônevin och ett vin från Loiredalen.
(null)
Den vackra miljön både inne och ute förstärker upplevelsen på Restaurang Äng.
(null)
Kvällens meny med viner på Restaurang Äng

Efter en fantastisk mat och vinupplevelser gick vi till vårt rum där vi sov riktigt gott - vi var förväntansfulla inför morgondagens avsmakningsfrukost på restaurang Äng.
(null)
Det regnade på onsdagsmorgonen när vi promenerade upp till Restaurang Äng för att äta en avsmakningsfrukost. Det var första gången som vi åt frukost på en Michelinrestaurang.

Det blev en fantastisk frukost - god, vacker, spännande med många överraskningar.
(null)
Det blev totalt 9 serveringar och 4 alkoholfria drycker. Bl a laxtartar med laxrom, Rosinirom med cremefraiche och rödlök på ett våffelhjärta.
(null)
Vi fick även Ängs version av croque monsieur, dansk mousserande äpplevin mm
(null)
Vi avslutade med jordgubbsdryck och creme brûlée, madeleinekakor mm. här finns det fler bilder , fakta och info om frukosten på Restaurang Äng. http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2024/august/vilken-upplevelse-avsmakningsfrukost-pa-1-stjarniga-restaurang-ang.html

Mycket nöjda med avsmakningsfrukosten på Äng gick vi ner till vårt rum och bytte om till badrockar - nu var det dags för ett besök i Sinnenas SPA.
(null)
Sinnenas SPA är vackert både inomhus och utomhus, det finns flera bassänger, fotbad, flera olika bastu - bl a en undervattensbastu. Vi som inte är SPA-människor som sällan besöker ett SPA, även om det ingår. Men vi tycke att Sinnenas SPA var riktigt bra och ett besök vi blev nöjda med.
(null)
Sinnenas SPA

Efter SPA besöket promenerade vi upp till Restaurang Logen för att äta lunch, vi beställde en god fiskrätt - ingår inte i paketet "totalupplevelsen"
(null)
Lunchen på restaurang Logen

På eftermiddagen tog vi oss en ny promenad i omgivningarna för att ladda inför kvällens 4-rätters middag på Restaurang Logen. 
(null)
Uppe i vinodlingen prövade vi två av Ästads mousserande viner.

På kvällen promenerade vi till Restaurang Logen för att äta en 4-rätters middag
(null)
Vi serverades en utsökt 4-rätters middag - Vi serverades 1. sommarens tre smaker bestående av 3 små delikatesser 2. Sotad lax med asiatisk touch 3. Kalventrecote med primörer och potatispuré mm 4. Creme brûlée med lemoncurd, sorbet och jordgubbar. - en mycket god måltid.
(null)
Till vår 4-rätters middag beställde vi var sitt Premium Vinpaket, vi serverades 4 riktigt bra viner.

Mätta och nöjda gick vi tillbaka till hotellrummet, där vi sov gott efter en härlig dag på Ästad Vingård. Morgonen efter vaknade vi tidigt, gick till restaurang Logen och åt en god "vanlig" hotellfrukost med ägg och bacon, bröd med goda pålägg, juice, kaffe mm. En hotellfrukost av bra klass. Vi checkade ut efter frukosten och körde sedan tillbaka till Göteborg.

Vi är mycket nöjda med vårt fjärde besök på Ästad Vingård - den här gången med både middag och frukost på 1-stjärniga Michelinrestaurangen Äng ⭐️ vilket var en fantastisk upplevelse. Vi kommer att komma tillbaka fler gånger till Ästad Vingård 🇸🇪☀️🥂.

Fakta om vistelsen på Ästad Vingård - "Paketet Totalupplevelsen"

Mat och Vin är två av våra största intressen och som ofta är huvudanledningen till många av våra resor. 

Fakta om "paketet" Totalupplevelsen.

Ingår: 2 övernattningar i dubbelrum - vi bodde i ett stort fräscht rum med egen bastu i samma byggnad som SPA-anläggningen ligger. Avsmakningsmeny på 1-stjärniga Michelinrestaurangen Äng exkl dryck, Avsmakningsfrukost på 1-stjärniga Michelinrestaurangen Äng inkl alkoholfria drycker, Tillgång till SPA, 4-rätters middag på restaurang Logen, frukost på restaurang Logen.

Pris: 15 000kr för två personer

Tillkommer: om man så önskar
Dryckespaket: Vinpaket på Äng, 7 viner 1650kr per person, alkoholfritt paket 950kr per person
Champagne: På restaurang Äng 300kr per glas

Dryckespaket: På restaurang Logen 525kr för ordinarie paket och 700kr för Premium paket (4viner).

Lunch: A la carte lunch på Restaurang Logen 195kr till 245kr för varmrätt inkl smör o bröd, bordsvatten. 


Hälsningar 

Karin och Björn 


Följ oss gärna på
 
Facebook: demmereserjordenrunt 
Instagram; #demmereserjordenrunt.
Hemsida Demme.se








Till top