En underbar mat och vinupplevelse på restaurang Nisch i Stockholm
Vi besökte restaurang Nisch på Dalagatan i Stocholm en torsdagskväll i slutet av september 2022. Vilken fantastisk kväll det blev, en avsmakningsmeny där samtliga rätter nådde högklassiga gastronomiska höjder tillsammans med välmatchande utsökta
viner🍷.
Vi, Björn o Karin Demme, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10 till 12 resor om året, både långa och korta resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi har också ett
mycket stort intresse för mat och vin och gör ofta resor med mat&vin som huvudanledning.
Vi besökte Nisch första gången i september förra året och blev jättenöjda. När vi nu är uppe i Stocholm några dagar för att äta gott och se på konst med mera, ville vi göra ett nytt besök på Nisch.
Vi kom till restaurangen strax för kl. 18 och var kvällens första gäster. Vi blev väl mottagna och fick ett trevligt fönsterbord. Restaurangen är ljus, avskalad och trevlig. Vi inledde kvällen med "husets champagne 🥂, en riktigt god Blanc
de Blanc från 2016.
Vi njöt av champagnen och tittade på vad som kvällens avsmakningsmeny skulle innehålla - vi serverades först en liten "appetizer" innan själva menyn
Appetizer - ägg "63,7 grader" i en mycket god o smakrik buljong
Avsmakningsmenyn inleddes med lättrökt fjällröding med vacuumbakad gurka och rom i en gurkjuice mm
Till detta en god mineralrik Grüner Veltliner från Österrike
Nästa rätt blev grillad hummer med morot o ingefära i ett sagolikt gott "skum" . Här talar vi om en så härlig sammansättning av smakerna som vi knappt trodde gick att uppbringa, WOW!
Till hummern en god smakrik Furmint från Ungern
Sedan följde det en härlig torsk med inlagd zucchini, skummad vitvinsås och ärtpuré - vilken härlig smakkombination
Till torsken serverades det en mycket god Bourgogne från Rully - en fullträff
Nu över till kött. Vi fick nu rosastekt fårytterfilé med potatisflarn, silverlök fylld med jordärtskockskräm o kantareller och med massor med hyvlad tryffel. Det är inte varje dag vi äter FÅR , men vilket kött, så mört och perfekt tillagat - tillbehören
lyfte hela rätten.
Till kötträtten fick vi ett gott vin från Alba i Piemonte på 80% Nebbiolo, 5% Barbera och 15% Fresua - riktigt gott ihop med maten.
Den första efterrätten var "försvinnande god - en körbärssorbet med en lätt kräm på tonkabönor mm. Så gott och så lätt.
Till desserten serverades vi något för oss helt nytt - en "risdryck" från Japan - saké smaksatt med umefrukt, plommon m m. Satt som gjuten tillsammans med desserten. Spännande med nya kombinationer.
Kvällens andra dessert var hasselnötsglass med frystorkade knapriga svarta vinbär - ännu en spännande smakkombination.
Vilken härlig upplevelse vi fick på Nisch. Vi blev så nöjda med de gastronomiska upplevelserna - så spännande och goda smakkombinationer, vinerna höll även de en riktigt hög klass och var väl avstämda med maten. Servicen var kunnig, god och
mycket trevlig - vi längtar redan tillbaka till Nisch.
Det kostar visserligen en del att äta en avsmakningsmeny med vinpaket på en topprestaurang - men vi unnar oss gärna detta några gånger om året för det är något vi kan leva länge på.
Hälsningar
Karin o Björn
Följ oss gärna på
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt