Jonsered -trädgårdar, industrihistoria och fina bad 12 minuter från Göteborg

Sverige / Permalink / 0
(null)
När ni är i Göteborg och vill göra en utflykt så kan vi rekommendera Jonsered. Med lokaltåget från Göteborg Central till Jonsered Station tar det 12 minuter och en enkelbiljett kostar 35 kronor. Västtrafik kör "Västtågen" mot Alingsås 2 gånger per timma och de stannar i Jonsered.
(null)
Jonsereds station
 
VI gillar att besöka Jonsereds Trädgårdar som ligger ca 700 meter från staionen i ett naturskönt område med flera fina vandringsleder. Jonsered är en gammal bruksort som var en viktig del i Sveriges industralisering. Sjön Aspen ligger ett par hundra meter från Jonsereds trädgårdar och där finns det fina badmöjligheter i vackra omgivningar.
(null)
Jonserds Trädgårdar är ett grönskande paradis. Trädgårdarna är alltid öppna och har fri entré. Här kan vi strosa runt i den vackra trädgården, ta en tur på "mångfaldsstigen" och även besöka utställningsträdgårdarna. I området finns också Jonsereds herrgårdsscen, det finns också ett trevligt trädgårdscafè, trädgårdsbutik och en hantverksstuga mm. Jonsereds Trädgårdar ligger i anslutning till Jonsereds Herrgård och är en fri tolkning av hur det så ut förr i tiden. Herrgården fick sitt nuvarande utseende 1868 och var under 100 år hem för Jonsereds Fabrikers grundare skotten William Gibson och hans familj. 
(null)
Varje år har en gästkreatör möjlighet att utforma en "gästträdgård" precis utanför den ordinarie trädgården - bilden ovan visar Thomas von Brömsens gästträdgård. 2022 års gästkreatör är Ulla Skoog.
(null)
Jonserds Trädgårdar är en otroligt vacker och välskött trädgård. 
(null)
 Fontänen i Jonsereds Trädgårdar 
(null)
 Jonsereds Trädgårdar i mitten av juni 2022
(null)
Jonserds Herrgård där Familjen Gibson bodde under 100 år är välbevarad
(null)
 Utsikt från Jonsereds Herrgård ut över sjön Aspen
(null)
 Ett par hundra meter från Jonsereds Herrgård ligger sjön Aspen med badplatser som t ex Humlebadet ( bilderna).
(null)
 Humlebadet , sjön Aspen
(null)
 I direkt anslutning till Jonsereds Trädgårdar ligger Jonsereds Trädgårdscafè som serverar " fika" och goda luncher. Vi åt goda pajer till lunch i den vackra trädgården i mitten av juni 2022. EN lunch med matpaj, sallad och vatten kostade 14 juni 2022 95 kronor per person.
(null)
 Ca100 meter från Jonsereds Station ligger Jonsereds Fabriker. Det är en av Sveriges bäst bevarade industrimiljöer från 1800-talets andra hälft. Samhället präglas fortfarande av den industriella storhetstiden. Det var entreprenören William Gibson från Skottland som kom till Jonsered ca 1830. Han startade ett av Sveriges främsta industrisamhälle som producerade rep, segern och andra textilier till det maritima, produkterna spreds över hela världen. 
 
I området kan ni besöka Poppels Bryggeri - Öl o Mat f n öppet fredag 16-23 lördag 12-23 söndag 11-16. På området finns även nyöppnade Brödfabriken som drivs av bl a skådespelaren Eric Ericson - öppet ons-fre 7-17 och lör-sön 8-16.
 
Det finns även ett museum - Jonsereds Industrihistoriska musem , ett nytt digitalt museum skapat av Jonsereds Hembygdsförening.
(null)
Samhället expanderade under Gibsons ledning och blev ett föredöme för ett modernt industrisamhälle. Fabrikens anställda fick bra hus att bo i, barnen fick gå i skolan och allmän sjukvård för invånarna etablerades. Detta långt innan det blev allmänt förekommande i Sverige.
Många av de vackra tegelbyggnaderna i brittisk stil från 1800 talet finns kvar i bra skick. Idag finns det flera verksamheter i lokalerna bl a microbryggeriet Poppels som går att besöka under helger (fre till sön).
 
Vi kan varmt rekommendera en utflykt till Jonsered där ni under några timmar kan besöka Jonsereds Trädgårdar och Jo serens Fabriker och kanske äta en god lunch - kombinera gärna med ett skönt bad i Aspen. Jonsered ligger bara 12 minuter borta från Göteborgs Centralstation.
 
Resa -  Västtrafik kör Västtåg från Göteborgs Central till Jonsered på 12 minuter - Västrafik zon A där enkelbiljett kostar 35 kronor - Göteborgare med månadskort för zon A eller pensionärer med seniorkort kan åka med dessa kort utan någon extra avgift, billigt snabbt och bra
 

Några fler bilder…..
(null)
 En del av Ulla Skoogs gästträdgård 2022 i Jonsereds Trädgårdar.
(null)
Poppels Bryggeri på Jonsereds Fabriker är ett mycket populärt microbryggeri
(null)
Jonsereds Herrgård sedd nere från sjön Aspen
(null)
Infarten till Jonsereds Trädgårdar 
(null)
Odlingar på Jonsereds Trädgårdar 
(null)
Gästkreatören Thomas von Brömsens fina trädgård
(null)
Jonsereds Trädgårdar
(null)
Vid sjön Aspen
 
🌞💐Hälsningar
 
Björn och Karin
 
Följ oss gärna på
 
Instagram #demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt
 
 


Till top