Sandefjord 🌞🇳🇮 Ett trevligt resmĂ„l i Norge

Norden / Permalink / 0
 
(null)
Vi tog fĂ€rjan frĂ„n Strömstad till Sandefjord 🇳🇮 i början av juli 2022. Vi bestĂ€mde oss för att lĂ€mna vĂ„rt sommarparadis pĂ„ Orust nĂ„gra dagar. Vi körde E6:an norrut frĂ„n Orust och kom till Strömstad pĂ„ ca 1 timma 15 minuter. Vi körde ombord pĂ„ Color Lines fĂ€rja Viking Color och gick direkt till Restaurangen för att Ă€ta en brunchbuffĂš, det var en riktigt bra buffĂ© som serverades, med bĂ„de varma och kalla rĂ€tter, bl a olika sorters med lax, rĂ€kor, Fish&Chips, Ă€gg&bacon, ostar, pĂ„lĂ€gg och diverse desserter. Riktigt bra för 199kr. Överfarten till Sandefjord tog 2,5 timmar, vi körde direkt till vĂ„rt hotell, Scandic Park som lĂ„g ca 600 meter frĂ„n fĂ€rjeterminalen.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme frĂ„n Göteborg, har en stor passion för att resa  och för att skriva  sedan mĂ„nga Ă„r tillbaka. Vi reser ca 10 till 15 gĂ„nger per Ă„r, bĂ„de korta och lĂ„nga resor, bl.a. har vi gjort  12 st Jordenruntresor och nĂ„gra hundra andra resor under Ă„ren som gĂ„tt.  Vi delar gĂ€rna med oss av vĂ„ra TIPS och erfarenheter.. 
(null)
En av Color Lines tvÄ fÀrjor som trafikerar linjen Strömstad-Sandefjord
(null)
Utsikten frÄn vÄrt rum pÄ Scandic Park Hotel
(null)
VĂ„rt rum, en juniorsvit  pĂ„ Scandic Park Hotell var frĂ€scht och trevligt med en hĂ€rlig utsikt över fjorden.
 
Sandefjord ligger vackert lĂ€ngst inne i fjorden. Kommunen har ca 45 000 invĂ„nare. Det var hĂ€r som den norska valfĂ„ngsten hade sitt centrum, Ă€nda fram till slutet av 1960-talet. Valkokerier och mindre valfĂ„ngstfartyg som anvĂ€ndes i jakten pĂ„ valarna begav sig frĂ„n Sandefjord till södra ishavet. Det syns Ă€n i dag att Sandefjord var en valfĂ„ngstkommun. Monument, museum, och ett gammalt valfĂ„ngsfartyg i hamnen. 
(null)
I Sandefjord finns ett köpcentrum med namnet "Hvaltorget", ett stort valfĂ„ngstmuseum, ett valfĂ„ngstfartyg som fungerar som museum samt ett stort monument i centrum. Norge bedriver Ă€n idag en viss valjakt och det gĂ„r att Ă€ta valkött pĂ„ nĂ„gra restauranger - vilket miljöorganisationer Ă€r starkt kritiska till. Vi avstod dock frĂ„n att Ă€ta valkött. 
(null)
Det Ă€r Ă€ndĂ„ intressant att besöka ValfĂ„ngstmuseet i Sandefjord som berĂ€ttar om expeditioner till södra ishavet, om jakten pĂ„ val som var intensiv under första hĂ€lften av 1900-talet. Det finns en hel del arktiska uppstoppade djur pĂ„ museet samt skelettet av en gigantisk blĂ„val (det Ă€r frĂ„n en val som strandade pĂ„ ön Jan Mayen och inte nĂ„gon som jagats).  
(null)
Del ev blĂ„valsskelett - blĂ„valen kan bli uppemot 30 meter lĂ„ng med en vikt upp till ca 190 ton. 
(null)
 NĂ€r valfĂ„ngandet var som störst fĂ„ngades 31 500 valar pĂ„ 6 mĂ„nader och arten var i det nĂ€rmaste utrotat. BlĂ„valen Ă€r idag totralfredad och har Ă„terhĂ€mtat sig nĂ„got. PĂ„ bilden finns Ă€ven polarforskaren Roald Amundsens reseskrivmaskin.
(null)
Mitt inne i Sandefjord finns det ett bad, kommunen har under flera Ă„r arbetat intensivt med att rena fjorden sĂ„ att den Ă€r nu tjĂ€nlig för att bada i, Ă€ven inne i de centrala delarna av staden.
(null)
Strömbadet i centrala Sandefjord Àr en trevlig badanlÀggning och i anslutning till badhuset finns det en nyanlagd badbrygga.
(null)
Sandefjord har i de centrala delarna en vÀlbevarad lÄg trÀhusbebyggelse. Det finns mÄnga riktigt fina hus i omrÄdet som det Àr trevligt att strosa runt kring.
(null)
I Sandefjord finns det nĂ„gra fina muralmĂ„lningar och mĂ„nga skultpturer som Ă€r sevĂ€rda. 
(null)
En fin mĂ„lning pĂ„ en husvĂ€gg i centrala Sandefjord. 
(null)
Sashimi och Fisksoppa med skaldjur pĂ„ Brygga 11.
 
I Sandefjord finns det mĂ„nga restauranger nere i hamn och strandpromenadsomrĂ„det - alla har en fantstisk utsikt över vattnet med uteserveringar. Vi valde Brygga 11 som Ă€r ansedd som Sandefjords bĂ€sta restaurang enligt bl a Trip Adviser. Restaurangen drivs av Geir Skeie som bl a vunnit "Bocuse d ĂČr" och kockarnas kamp. Ett val som vi blev mycket nöjda med - helt fantastiskt god och vacker mat med perfekt service. LĂ€get vid kajen med utsikt över fjorden förstĂ€rker intrycket.
(null)
Sashimi pÄ Brygga 11
 
Sandefjord var en ny och mycket trevlig bekantskap - vi kommer att resa tillbaka i nĂ€rtid. Vi har besökt mĂ„nga norska kuststĂ€der under Ă„rens lopp som Bergen, Ålesund, Trondheim och Tromsö , vi gillar samtliga.
 
Fakta Sandefjord
 
FÀrja - Color Line (4 dagliga turer frÄn Strömstad) och Fjordline (2 dagliga turer frÄn Strömstad) under högsÀsong. Vi betalade 338 SEK för tvÄ personer med personbil tur och retur Strömstad-Sandefjord i juli 2022. Den rikliga buffén pÄ Color Line kostar pÄ förmiddag/ lunch 199 sek/person och pÄ eftermiddag/kvÀll 299 sek/person - dÄ ingÄr öl och vin i buffépriset.
 
Boende. Vi bodde pĂ„ Scandic Park Hotell - i sommar pris frĂ„n ca 1400 NOK - vi betalade 2047 NOK för en stor juniorsvit med enastĂ„ende fjordusikt inklusive frukost. Det finns andra hotell i Sandefjord med lĂ€gre priser ( i sommar frĂ„n ca 900 NOK) som t ex Hotel Kong Carl,Clarion Hotel Atlantic, Solstua, m fl.
 
SevĂ€rdheter: Hvalfangstmuseet (vi betalade 70 NOK per person), Hvalfanstfartyget (entrĂ© 50 NOK), Midtasen Sculpturpark, Hvalmonumentet, mm Vandra - lĂ€ngs med fjorden pĂ„ bĂ„da sidorna Ă€r en hĂ€rlig upplevelse.
 
Restauranger: Brygga 11 Geir Skeie, La Scala, Kokeriet m fl
 
NĂ€romrĂ„det. I nĂ€rheten ligger bl a Larvik och Tönsberg. Det finns mycket att uppleva med bil i Vestfold.
 
 
HĂ€lsningar 
 
Björn o Karin
 
Följ oss gĂ€rna pĂ„ 
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
    
NÄgra fler bilder frÄn Sandefjord
..
(null)
 Gamla fĂ€ngelset i Sandefjords centrum.
(null)
 Skylten pĂ„ fĂ€ngelsebyggnaden 
(null)
 En brandpost som anvĂ€nds idag
(null)
 En av mĂ„nga skulpturer 
(null)
 I en av parkerna finns skulpturen av en legendarisk fotbollsspelare 
(null)
 Hvalmonumentet - i en rondell nĂ€ra fĂ€rjeterminalen 
(null)
 Scandic Park Hotell ligger nĂ€ra stranden.
(null)
 PĂ„ vĂ€g ut mot den nyanlagda badbryggan i centrum 
(null)
 Vid " Bytorget" inSandefjord
 
 




Till top