Singapore Airlines Airbus 380 Business Class.
3, ANA All Nippon Airways 🇯🇵 ett japansk flygbolag med mycket bra och vänlig service, väldigt god mat och snygga kabiner med bekväma stolar. Lite av "Japansk perfektion" vilket säger mycket.
4. Thai Airways 🇹🇭 är även det ett riktigt bra asiatiskt flygbolag. Vi har flugit mycket med Thai under årens lopp både på långflygningar och på korta flygningar i Asien samt inrikes i Thailand.
Servicenivån är mycket hög, personalen är vänlig och hjälpsam. Mat och dryck håller en riktigt hög klass. Stolarna är bekväma, speciellt i Business Class och är också riktigt bra i ekonomiklass.
Thai, lounge på Hongkongs flygplats
5. Asiana 🇰🇷. Det koreanska flygbolaget håller en mycket hög standard. Det är lite speciellt att sätta sig ombord på Asiana när hela personalen samlas längst fram och bugar sig djupt för alla passagerarna innan planet taxar ut.
Servicenivån är jättebra, personalen ombord är dessutom oerhört hjälpsam. Maten ombord är även den riktigt bra. Asiana lounge i Seoul är mycket trivsam med god mat och dryck.
6. Lufthansa 🇩🇪är enligt oss det bästa flygbolaget i Europa. Lufthansa har ett stort och frekvent trafikerat linjenät. Det fungerar nästan alltid perfekt att flyga med Lufthansa. Servicen ombord och på marken är bra. Mat och dryck ombord är med europeiska jämförelser riktigt bra. Lufthansas lounger är enligt mig, de bästa i Europa, särskilt Senatorloungerna, med ett stort urval av varma och kalla mat rätter, med riktigt bra urval av viner. Mycket bra service i ekonomiklass på korta Europaflygningar. Lufthansas Premium Economy och Business Class på interkontinentala flygningar håller en hög nivå, med riktigt bra service och bra mat.
Från Lufthansas lounger i Frankfurt och Milano (Har den stora förmånen till att få besöka Lufthansas lounger som livstids guldmedlem i SAS/Staralliance ovasett vilken klass jag reser i)
7. SAS 🇸🇪🇩🇰🇳🇴SAS fick kritik för inställda flyg i sommaren 2018 och den kritiken är säkert välförtjänad. Jag, Björn, har flugit med SAS i flera decennier både i jobbet och privat, det har blivit ca 1800 SAS-flygningar och 99% av dessa har fungerat oerhört bra.
Vid de få tillfällen som flyg blivit instälda p g a tekniska problem eller stängda flygplatser så har vi alltid blivit ombokad på bästa möjliga sätt.
På långflygningarna har kabiner, stolar, service och mat och dryck utvecklats mycket bra under de senaste åren.
På flygningar inom Europa så är framförallt SAS Plus mycket bra och prisvärt då Fast Track, loungetillgång med mat och dryck, extra bagage samt att mat och dryck ombord ingår i priset. Pristilläget för SAS Plus, jämfört med SAS Go är oftast inte så stort.
Jag, Björn, är numera SAS Guldmedlem på livstid så det gör att vi gärna väljer SAS även när vi reser i SAS Go Light då jvi får mängder med förmåner även när vi flyger på den lägsta prisnivån.
Senast flygningen till New York åkte vi i SAS Plus dit och SAS Business hem. Vi uppgraderade till SAS Business mycket fördelaktigt för bonuspoäng på hemresan. Vi har under hösten 2018 flugit till bl a Alicante och Köpenhamn med SAS. I början av 2019 flög vi med SAS till Miami, London och Stockholm med bra service och komfort. I maj flyger vi med SAS till Krakow.
SAS lounge på Landvetter
SAS Business Class på långlinjerna
SAS Plus på flygningar inom Europa
8. KLM 🇳🇱 Det Nederländska bolaget har ett mycket bra linjenät med många förbindelser från Sverige till Amsterdam och vidare ut i världen. Schipol i Amsterdam är en bra "hub" för att byta flyg på.
KLM har bra service både ombord och på marken. KLM serverar något att äta och dricka även i ekonomiklass på Europaflygningar, vilket vi upplever positivt. När vi inte flyger med något Staralliancebolag väljer vi oftast KLM. Vi reste t o r till Amsterdam med KLM i höstas vilket var riktigt bra. På hemresan blev flyget dock inställt p g a storm och vi blev då ombokade till dagen efter. Vi fick 4000kr i ersättning från vårt kreditkortsföretag för förseningen. Den här dagen var drygt 50 flygningar från Amsterdam inställda och då är det svårt att få ersättning från flygbolaget p g a extra ordinära omständigheter.
9. United 🇺🇸 Vi har flugit mycket inrikes i USA samt till och från USA under många år med ett flera olika bolag. Några av de amerikanska bolagen som vi har flugit med vill vi helst undvika i framtiden.
Våra bästa erfarenheter av inrikesflyg i USA är med United, vi har gjort både, långa flygningar som Honolulu-Los Angeles och San Fransisco-New York och korta flygningar som Los Angeles-San Diego och det har alltid fungerat perfekt. Vi kan inte påminna oss om några som helst förseningar eller andra problem.
Vi har alltid blivit vänligt och positivt bemötta, fått bra hjälp av personalen både ombord och på marken, vi har flugit både Economy och Business Class med United.
Frukost på United - Las Vegas till New York I januari 2018
United lounge på San Fransiscos flygplats
Uniteds flygning från Las Vegas till New York, bild tagen över Grand Canyon i januari 2018
10. På plats 10 på vår lista kommer ett antal flygbolag som vi gärna flyger med igen. BRA 🇸🇪(fd Malmö Aviation) är ett riktigt "bra" inrikesflyg som bjuder på frukost eller något att dricka med tilltugg. I övrigt så flyger vi gärna med Swiss , Brittish Airways , Air France , Air Dolomiti , Luxair, Wideroe , TAP, Finnair och Icelandair , och några till som t ex Norwegian.
De bolag som jag helst inte vill flyga med igen är bl. a. Ryanair, Wizz Air, US Airways - (har fusionerades in i American Airlines) TUI, Easyjet, Primera Air och några till.
Det här var vår subjektiva lista från våra erfarenheter och upplevelser av flygbolag. Det finns dessutom ett stort antal flygbolag som vi ännu inte har flugit med och dessa har vi ingen möjlighet till att bedöma.
Air New Zealand, Singapore Airlines. ANA, Asiana, Thai, Lufthansa, SAS och United är alla medlemmar i Star Alliance, jag, Björn, som nu är SAS/Staraliance Guldmedlem på livstid,får förmåner som Fast Track, loungetillgång, prioriterad boarding, extra bagage och samlar bonuspoäng på flygningar, hotell mm. Vi omsätter bonuspoängen i nya resor, vi har hittills fått ut 146 st bonusflygbiljetter tur och retur. Förmånerna får vi oavsett vilken reseklass som vi väljer att flyga i.
Airlineratings.com har listat världens säkrast flygbolag sedan 2013. De har analyserat data från drygt 400 flygbolag för att få fram de 20 säkraste. Underlaget kommer bl.a. från luftfartsstyrelser, regeringar och ledarorganisatiober. Incidenter och eventuella olyckor utvärderas, hänsyn tas till åldern på flygplanen och bolagens lönsamhet mm. Quantas hamnar på första plats följt av 19 bolag på delad andra plats.
De 20 säkraste flygbolagen i alfabetisk ordning
1. Quantas. - 2. Air New Zealand, Alaska Airlines, ALl Nippon Airways, American Airways, British Airways, Cathay Pacific, Emirates, EVA Air, Finnar, Hawaiian Airways, KLM, Lufthansa, Qatar, SAS, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic, Virgin Australia
I botten hamnar bl a Afghan Ailines, Bluewing Airlines, Kam Air, Trigana Air Services m fl.
Norwegian fick ratingen 5/7 och SAS 7/7 när det gäller säkerhet.
Källa: Branschorganisationen Airlineratings.com
Våra bästa BOKNINGSTIPS för flygresor
Så här gör vi när vi planerar och bokar flyg
Vi bestämmer "nästan" alltid resmål innan vi börjar att söka priser, men ibland gör vi breda sökningar och kan få upp attraktiva priser till ett resmål som vi inte tänkt att besöka just nu, men som gör att vi byter resmål och avvaktar med det ursprungliga resmålet. Vi som nu har 52 veckors semester per år har förmånen att kunna välja när vi skall resa.
- Vi börjar med att göra prisökningar på flera olika jämförelsesiter som Momondo.se Scyscanner.se Flygresor.se, Reseguiden.se och några till. Från de här sidorna får vi upp ett olika antal flygalternativ, men ibland saknas vissa lågprisbolag. Vi brukar gå in direkt på det/de lågprisbolagens sidor som saknas vid sökningar på jämförelsesidorna för att se deras erbjudanden.
- Vi brukar att börja söka priser för interkontinentala långflygningar och Jordenruntresor ganska långt före planerad avresa, ca 6 till 10 månader innan. Hittar vi inte de priser som vi räknat med kan vi avvakta med att boka tills dess att något flygbolag går ut med kampanjpriser på långflygningar vilket många flygbolag gör någon/några gånger per år - men det är inte säkert att priserna är bättre än när vi började med sökningen.
- Det är lättare att hitta de bästa priserna när inte alla andra planerar att åka. Om möjligt undvik storhelger och skollov. Det lönar sig ofta att titta på alternativa resedatum, 1-2 dagar tidigare eller 1-2 dagar senare avresa kan sänka priset rejält. På flera sidor finns det månadskalendrar som visar lägsta priserna dag för dag, där finns det pengar att spara.
- Ta fram de 4 till 8 bästa alternativen som ni fått fram vid sökningar på jämförelsesidorna och gör en vidare utvärdering. Nu tittar vi på total restid, antal flygbyten, om det krävs byte av flygplats vid flygbyte, hur lång är väntetiden vid flygbyte, avgångs och ankomsttider, avrese och ankomstflygplats och vad som ingår i priset som incheckat bagage, sittplatsreservation och om mat och dryck ingår på flyget mm. Det kan vara värt att betala någon hundralapp mer för att få kortare restid, bättre avgångs och ankomsttider, incheckat baggage mm. Det är här vi stämmer av med våra önskemål om flygresan. Titta på vad de olika alternativen har för totalkostnad för det som ni vill ha, tänk på att om väntetiden vid ett flygbyte är mycket lång så tillkommer kostnader för mat och dryck på flygplatsen. Titta även på att åka från en annan avreseflygpkats eller ankomstflygplats än den du från början tänkt dig, t ex avresa från Köpenham i stället för Göteborg etc.
- Gå in på de lågprisbolags sidor som inte finns med på jämförelsesidorna för att se om det finns ett ännu bättre alternativ.
- Planerar vi en resa till stora "Charterorter", som Palma, Kreta m fl så tittar vi på vad charterarrangörerna erbjuder för priser på flygstolar. Här går det ibland att fynda kort tid innan avresa.
- Det händer att vi även ber om prisförslag från resebyråer, de kan ha fått specialerbjudanden från något flygbolag och det kan vara bra att få dessa priser och få bekräftat att de priser som vi själva tagit fram är bättre, vilket de oftast är.
- När vi hittat ett pris som känns riktigt bra då är det bäst att boka och inte vänta då risken för att priset stiger är stor. Vi har vid många tillfällen gått in och tittat på priserna vid flera tillfällen efter det att vi bokat och funnit att de har stigit.
- Vi betalar alltid med kreditkort, där ingår ofta ett avbeställningsskydd och en reseförsäkring. Kreditkortet ger nästan alltid skydd om flygbolaget går i konkurs (titta på ditt kreditkorts villkor). Vi blev försenade för en dryg månad sedan p g a ett oväder med många inställda flyg, vilket inte flygbolagen ger ersättning för p g a extra ordinära omständigheter, men fick en schablonersättning på 4000 kr från kreditkortsföretaget utan att visa kvitton.
- Det går att söka de bästa priserna på olika reseklasser som Economy, Premium Economy och Business Class på t ex Scyscanner.se. Det händer oftare än vad man tror att priset på Premium Economy inte avviker specialer mycket från Economy, det lönar sig att kontrollera.
Vilket/vilka är ditt/dina favorit flygbolag?
Följ oss gärna på
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
Hälsningar
Björn och Karin
Några trevliga flygresor
Varmrätt på Air New Zeeland i januari 2018
SAS , Landvetter flygplats
SAS A340 på Newark NYC
SAS Business Class , interkontinentalt - ett glas Champagne före take off. Det går ibland att få en mycket förmånlig uppgradering för bonuspoäng till Business Class , vilket jag senast fick i september 2018.
SAS Plus, Europa - lunch
SAS lounge
SAS Plus, i Europa ✈️🍾
SAS nyrenoverade Guldlounge på Köpenhamns flygplats.
En god och vacker Macchiato serverade av baristan i SAS Guld lounge, Köpenhamn
#flygbolag #bokningstips #staralliance