NY - STOR - LONDONGUIDE, mängder med TIPS🇬🇧

Europaresor, Reseguider, Weekendresor / London, resa / Permalink / 1
(null)
Tower Bridge
Härliga London,  på vårt sätt. Det har hittills blivit 60 besök i den pulserande storstaden  London. Mitt, Björn, första besök i London var redan 1974 då jag var där på ett studiebesök, sedan många år tillbaka är London en stad som vi känner oss hemma i och som vi verkligen gillar och ofta återvänder till. Jag, Björn, har även varit här på arbetsresor och varit på utbildning på London Business School.
(null)Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa  och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 gånger per år både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor.  Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och TIPS.
(null) 
Picadilly Circus
London har ett mycket stort utbud av sevärdheter, museer, sportevenemang, teatrar, restauranger, utflyksmål, shopping och mycket mer.  Som förstagångsbesökare är vårt råd att prioritera vad ni vill göra och inte försöka att se och göra allt på kanske 3 dagar.
(null)
London -  februari 2019
 
När vi nuförtiden kommer till London har vi inte längre ett fullspäckat program, utan charmen med London är att upptäcka sådant vi inte visste att det fanns. Vi planerar in några saker som vi skall göra, men har mycket oplanerad tid där vi är ute och rör på oss och upptäcker nya fantastiska saker.  Det som ger oss mest idag är att promenera i nya stadsdelar och upptäcka nya gallerier, nya marknader, nya butiker, nya restauranger och små parker som vi aldrig tidigare sett. Trots väldigt många besök finns det mycket kvar att upptäcka i London.
(null) 
Chinatown 
 
När man är i London för första gången då kan det vara en bra idé att en dag köpa biljett till en "Hop-On Hop-Off" buss för att få en bra överblick över staden och för att lättare hitta till många av sevärdheterna.
 
Fakta London grundades av romarna redan år 43 e. Kr. London är indelat i 32 boroughs (stadsdelar) samt centrala City of London. Det finns ca 8,5 miljoner invånare i London. 
Londons tunnelbana är världens äldsta, den första linjen öppnades redan 1863.
 
Kommunikationer det finns väldigt bra kommunikationer i Storlondon, tåg, tunnelbana, buss, spårvagn och båt. Det finns dagskort "Travelcards" att köpa, vilket är fördelaktigt när det blir 3 eller fler enkelresor på en dag. Det finns även s k Oyster Card ett laddningsbart kort med rabatterade priser. De klassiska taxibilarna i London är även de ett transportalternativ. Transport från/till de tre stora flygplatserna kan ni läsa om i slutet på den här guiden.
(null)Dubbeldäckare, de klassiskt röda bussarna vid Waterloo Station
(null)
Tunnelbanan i London är snabb, effektiv och lättöverskådlig. Vi åker mycket tunnelbana i London.
 
Sevärdheter när man är för första gången i London så vill ni säkert se många av de mest kända som Buckingham Palace, Parlamentet, Big Ben, Towern, Tower Bridge, London Bridge, Picadilly Circus, Covent Garden, 10 Downing Street, London Eye, Notting Hill, Chinatown, Speakers Corner, Hyde Park, Sankt Pauls Cathedral, Trafalgar Square m fl . 
(null)
London Eye
 
Det enklaste sättet för att se det mesta av de här sevärdheterna är att ta en hop-on hop-off buss. Vid kommande besök passerar ni många av de här platserna när ni är ute och rör på er. Att köpa ett dagskort på buss/tunnelbana är ett effektivt sätt att se staden, speciellt på övre däck från en klassisk röd dubbeldäckare.
(null)Tate Modern
Det finns mycket mer att se och göra i London än ovanstående. Några av våra favoriter är Tate Modern  (modern konst) med fritt inträde till de permanenta avdelningarna. Borough Market (vid London Bridge) en härlig matmarknad där ni kan smaka på delikatesser samt äta en enkel men riktigt bra lunch och/eller ta ett glas vin.  En promenad längsSouth  Banks  efter frukost en solig vårdag är en härlig upplevelse, där man ser många av Londons sevärdheter och dessutom upplever ett intensivt folkliv.
Musikaler det finns ett stort utbud av musikaler i London. Vi brukar köpa rabatterade biljetter vid kiosken på Leicester Square till samma dags föreställning, vi väljer ofta en matiné för vi äter hellre middag efter föreställningen. Fotboll det är en stor upplevelse att se en Premier League live i London, det är lättast att få tag i biljetter till de "mndre kända lagens" matcher. Imperial War Museum helrenoverades för ett par år sedan, mycket intressant museum om de stora krigen och om Förintelsen. Några andra museum som vi tycker om är Science Museum (naturvetenskap och teknik) Victoria and Albert Museum (konst och design), Natur History Museum m fl.
Parker , vi besöker gärna Londons parker efter några timmar med upplevelser och shopping   t ex Hyde Park, Kensington GardensGreen Park, St Jamses och Potter Fields Park nära Tower Bridge vid South Banks (perfekt för en snabb take away lunch i lugn och ro bara 100 Meyer från Thamsen) m fl. River Bus, vi åker gärna med de reguljära  båtarna på Themsen, t ex ut till Greenwich . Ett trevligt sätt att se London är från vattnet. Det finns oändligt mycket att se och göra i London. Det roligaste är att det alltid går att hitta något nytt.
(null)Imperial War Museum
 
Shopping I London kan man hitta det mesta. Det stora shoppingstråket är Oxford Street där finns de stora varuhusen som Debenhams och Selfridges och lågprisbutiker som Primark som har två varuhus där  och mycket mer. Bond Street där finns många av de mest kända märkesbutikerna. Regent Street är också en klassisk shoppinggata. Men vill man hitta mer unika varor så finns det mängder med designerbutiker runt om i London, bl a i området runt Covent Garden.  En annan klassiskt shoppinggata med nya designers är Carnaby Street. Ett besök på Camden Market är en upplevelse i sig själv med intensivt folkliv, musik och mycket spännande mat mm, här går det att göra fynd. Antikmarknaden Portobello Road Market får inte heller missas.
(null)
Primark Oxford Street
 
Nöjen Förutom musikaler finns det ett välkänt Operahus, teatrar (tal), många konserter med världsartister, ett intensivt klubbliv, jazzklubbar, vinbarer och förstås Pubar, även om de minskar i antal.
(null)
Covent Garden, att sitta på Davy’s Crusting Pipe med ett glas vin och lyssna på klassisk stråkmusik och operaarior tycker vi är mycket trevligt.
 
Restauranger Många tror att maten i London är dålig, det stämmer inte, här finns mängder med restauranger som har stjärnor i Guide Michelin. Det finns ett stort utbud av restauranger från världens alla hörn. Under årens lopp har vi fått några gamla favoriter och många nya. Vi tycker bl a om favoriter som Burger&Lobster Mayfair(Hummer och andra skaldjur), Benihana (Japansk), Sofra (Turkisk/Middle East) Barbecoa (Jamie Oliver grillat  mm), Palm Court Brasserie (vid Covent Garden) m fl.  
(null)
Burger&Lobster, Mayfair
 
Lunch äter vi gärna från något av alla spännande matstånd på Borough Market.
(null)
Borough Market, vid London Bridge Station
 
eller på någon Pub som t ex Wellington Waterloo, vilken är en av våra favoritpubar. Vi tar gärna ett glas vin och något gott att äta på den gamla brandstationen Fire Station mitt emot Wellington. Båda ligger ca 50 meter från Waterloo Station.
(null)
Wellington Waterloo, Pub och Hotell 
 
Vi äter även gärna sushi till lunch på t ex Wasabi  (kedja) och på Yo Sushi (kedja) eller en smörgås på någon  Pret  a  Manger, eller så köper vi ett "3-GBP Meal Deal" på Tesco och äter i en park.
Chinatown finns det många restauranger som man kan äta riktigt bra kinesisk mat på, helt annan än den vi är vana vid från  i Sverige. Vi brukar äta  Crispy Duck  med pekingpannkakor i Chinatown. Utbudet är stort och det finns något för alla i alla prisklasser.
(null)     
Sofra, Wellington, Benihana och Barbecoa 
 
Boende Vi har bott på mer än 25 olika hotell i London. Våra favoriter idag ligger nära Waterloo Station, där det finns mycket bra kommunikationer med tåg, tunnelbana och buss. Det är även gångavstånd till Borough Market, Tate Modern, London Eye och mycket annat. 
Hampton by Hilton Waterloo är ett nytt och fräscht hotell (mellanpris) H10 Waterloo ett modernt snyggt och trevligt hotell och Wellington Waterloo ( en Pub med hotell mitt emot Waterloo Station) . Det finns fler hotell som vi bott på som vi tycker är bra som Novotel PaddingtonRadisson Blu Edwardian Grafton m fl.
(null) 
Wellington Hotel, Waterloo , en Pub med hotell.
 
Utflykter När vi är i London gör vi gärna en utflykt med tåg till något resmål som nås inom en timma från London. Tågen går frekvent, ofta 1 till 2 gånger i timman till t ex Brighton vid sydkusten eller till Eton Riverside ( Eton och Windsor ligger på var sin sida av Themsen).  
(null) 
Eton Riverside - Eton med den gamla Internatskolan Eton College grundad 1440. Där studerar 1300 pojkar i åldern 13-18 år på den privata internatskolan, att se lärarna med slängkappor ger vibbar till Harry Potter.  På andra sidan Themsen ligger Windsor med Windsor Castle. Ett trevligt utflyksmål som nås ned tåg från Waterloo Station på ca 57 minuter. Off Peak time return för ca 13-17 GBP.
(null) 
Brighton, en härlig kuststad med nöjespiren, lång strand, fina restauranger och Royal Pavilion mm. Tåg från Victoria eller London Bridge tar ca 1 timma. 
 
London är staden som vi aldrig tröttnar på trots 60 besök. Senaste besöket i London gjorde vi vid månadsskiftet februari/mars 2019.
 
Från/till flygplatserna. Heathrow snabbast, 15 minuter, och dyrast är Heathrow Express till Paddington. TfL, fd Heathrow Connect, går till Paddington och är lite långsammare (30 minuter) men billigare. Tunnelbanan går in till centrala London på 50 minuter till en lägre kostnad (köp i så fall travelcard zon1-6 så gäller det hela dagen) det går även att åka flygbuss, taxi och uber.
Gatwick tåget Gatwick express till Victoria Station,  Easybus eller taxi/uber. Tåg till Brighton tar ca 30 minuter. 
Stansted med tåget Stansted Express till Liverpool Street Station tar det drygt 50 minuter, alternativt åk buss eller taxi.
 
Nu är det bara att njuta av härliga London! Heading to London! 🇬🇧
 
Vad vill du göra i London ? Vad tycker du är bäst med London ?
 
 
Hälsningar 
 
Björn och Karin
 
 
Följ oss gärna på,
 
Blogg www.demmereserjordenrunt.blogg.se
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
#demmereserjordenrunt #london #weekendresa 
 
(null)
Våren i London är härlig att uppleva. 27 februari 2019.
(null)
Påskliljorna blommar i London 27 februari 2019.
(null)
Towern
(null)
St Pauls Cathedral
 
 
 
Till top