TysklandđŸ‡©đŸ‡Ș ett mycket trevligt, sevĂ€rt och PRISVÄRT resmĂ„l.

Europaresor, Reseguider, Storstadsresor, Weekendresor / Resa, Tyskland, weekendresa / Permalink / 0
Vi Ă„ker vĂ€ldigt ofta pĂ„ weekend/miniveckoresor för att fĂ„ ett miljöombyte med god mat och trevliga upplevelser. Det har blivit mĂ„nga besök i London, Paris och Amsterdam under Ă„rens lopp. Det Ă€r stĂ€der som vi tycker om men vi har minskat pĂ„ resandet dit för att i stĂ€llet vĂ€lja stĂ€der i Tyskland som BerlinHamburg och DĂŒsseldorf đŸ‡©đŸ‡Ș. 
 
BERLIN
 
(null)    Brandenburger Tor Berlin  
 
Det finns mĂ„nga fördelar med att Ă„ka till de tyska storstĂ€derna, det Ă€r kort avstĂ„nd dit. FrĂ„n södra och vĂ€stra Sverige gĂ„r det snabbt och enkelt att Ă„ka tĂ„g eller bil och fĂ€rja till Berlin och Hamburg. Flygförbindelserna frĂ„n Stockholm och Göteborg Ă€r mycket frekventa och det Ă€r en kort flygresa som gĂ„r snabbt. Priserna pĂ„ hotellrum och restauranger i de tyska stĂ€derna Ă€r vĂ€sentligt lĂ€gre Ă€n i t ex London, Amsterdam och Paris. 
(null)Vi Björn och Karin Demme frĂ„n Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva  sedan mĂ„nga Ă„r tillbaka. Vi reser ca 10 gĂ„nger per Ă„r bĂ„de korta och lĂ„nga resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor och nĂ„gra hundra andra resor. Vi delar gĂ€rna med oss av vĂ„re TIPS och erfarenheter.
(null)
Alexanderplatz Berlin 
 
Berlin har blivit en stor favorit för oss, vi har besökt staden mĂ„nga gĂ„nger under de senaste 5 Ă„ren och upptĂ€cker nya intressanta saker vid varje besök. Utbudet av kultur Ă€r vĂ€ldigt stort, det finns mĂ„nga intressanta sevĂ€rdheter i staden. 
(null)
Förintelsemonumentet
 
VĂ„r upplevelse Ă€r att stĂ€mningen i Berlin Ă€r mycket trevlig, vĂ€nlig och gemytlig. Vi tycker om att ta oss fram till fots i Berlin för det finns sĂ„ mycket att se och upptĂ€cka, men nĂ€r avstĂ„nden blir för stora Ă„ker vi buss, tunnelbana eller S-bahn. Kollektivtrafiken fungerar utmĂ€rt bra och Ă€r lĂ€tt att anvĂ€nda sig av. 
(null)SevĂ€rdheter som vi rekommenderar:  besök pĂ„ DDR-museum (ger en intressant beskrivning av livet i Östtyskland)  Museum Insel med bl.a. PergamonmuseetJudiska Museet (ger mycket information om judarnas historia i Europa)  förintelsemonumentet (mĂ€ktig upplevelse nĂ€ra Brandeburger Tor) Berlin Story Bunker (bunker frĂ„n 2:a vĂ€rldskriget som berĂ€ttar om Berlins historia) Botaniska trĂ€dgĂ„rden mycket vacker park med trevliga matstĂ€llen, en bĂ„ttur pĂ„ Spree m m - utbudet Ă€r gigantiskt. Med ett Berlin WelcomeCard som kan köpas pĂ„ Tegel flygplatsen vid ankomst, vilket i september 2018 kostar 19:90/28:90 EUR för 48 resp. 72 timmar och ger fria resor med buss, S-bahn, U-bahn och spĂ„rvagnar inkl flygbuss till och frĂ„n Tegel samt rabatter pĂ„ ca 200 sevĂ€rdheter, bĂ„tturer och mycket met. VĂ€ldigt prisvĂ€rt.
(null)Checkpoint Charlie
 
Matutbudet i Berlin Ă€r stort med mĂ„nga asiatiska och turkiska restaurangerförutom klassiska tyska. NĂ€r vi kommer med flyg till Tegel brukar vi Ă€ta i en av jĂ€rnvĂ€gsvagnarna som stĂ„r precis vid utgĂ„ngen frĂ„n flygplatsen "  EsS Bahn" för att Ă€ta ’Berliner Currywurst" med en öl, gott och billigt innan vi tar bussen mot centrum. 
(null) 
Currywurst pĂ„ EsS Bahn, Tegel flygplats (LĂ„gpris lunch)  
 
Tre fyra dygn i Berlin gĂ„r snabbt men man hinner med mycket, kollektivtrafiken Ă€r bra vilket underlĂ€ttar mycket. Det finns Ă€ven bra shopping i Berlin till riktigt bra priser.
(null) 
Schnitzel pĂ„ CafĂ© Bleibtreu (8,90 Euro) 
 
VĂ„ra favoriter i Berlin
 
Hotell: H10 Ku’Damm, den spanska hotellkedjan har i Berlin ett mycket frĂ€scht och modernt hotell ned topplĂ€ge, Scandic Potsdammer Platz Ă€r ett nytt, snyggt Hotel med bra standard. 
Restauranger: Transit (Asian fusion) Café Bleibtreu ( Snitzeln Wiener Art), EsS Bahn
Shopping det finns ett stort och bra shoppingutbud i Berlin. PĂ„ Alexanderplatz finns mĂ„na klĂ€dbutiker bl a lĂ„gprisbutiken Primark och mĂ„nga fler. PĂ„ KurfĂŒrstendamm finns det mĂ„nga mĂ€rkesbutiker. 
SevĂ€rdheter: DDR Museet, Pergamon Museet, Judiska Museet, Berlin Story Bunker, Förintelsemonumentet, Botaniska trĂ€dgĂ„rden, Olympiastadion, BĂ„ttur pĂ„ Spree, utflykt till Tempelhof och till Potsdam samt besöka nĂ„gra konstgallerier mm. Det finns mycket att se och göra i Berlin. 
(null)Botaniska TrÀdgÄrden
 
Berlin tycker vi Ă€r vĂ€rt ett Ă„rligt besök. Vid varje besök upptĂ€cker vi nĂ„got nytt, testar nĂ„gon ny restaurang och besöker ytterligare nĂ„got nyskapande konstgalleri. Vi kommer snart tillbaka till Berlin 
 
 
DÜSSELDORF 
 
(null) 
Altstadt
 
DĂŒsseldorf nĂ„s lĂ€tt med direktflyg frĂ„n Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Det hĂ€r Ă€r en riktigt trevlig stad vid floden Rhen. 
(null)Altstadt I DĂŒsseldorf har mĂ„nga bra och trevliga barer och restauranger vid flera gĂ„gator, pĂ„ flodpromenafen nedanför Altstadt finns det flera restauranger och flera olika bĂ„tturer pĂ„ Rhen att vĂ€lja bland. I DĂŒsseldorf bryggs det Altbier en ölsort som Ă€r speciell för omrĂ„det. Altbier Ă€r ett mörkt överjĂ€st öl som Ă€r ett mellanting mellan ale och lager i smaken. Missa inte att pröva en Altbier nĂ€r ni besöker DĂŒsseldorf. 
 
I DĂŒsseldorf finns det mĂ„nga skulpturer ute i den offentliga miljön. Shoppingmöjligheterna Ă€r stora i centrum. Utbudet av restauranger med klassisk tysk mat Ă€r stor. Vi Ă€ter gĂ€rna en schnitzel med öl
(null) Ă–l och schnitzel hör till i DĂŒsseldorf 
(null) 
Vid floden Rhen i DĂŒsseldorf  
 
Boende Derag Living Hotel DĂŒsseldorf 
Restauranger Taverne Pegasos, Schwan Burgplatz, 
Shopping Det finns en Primark i centrum pĂ„ Schadowstrasse, och dĂ€r finns ocksĂ„ mĂ€ngder med de vanliga kedjorna och mĂ€rkesbutikerna, 
 
 
 HAMBURG
 
(null) 
Hamburg har under det senaste decenniet genomgĂ„tt en ordentlig ansiktslyftning och Ă€r nu en trendig stad med ett brett kultur och restaurangutbud. Vi tycker om att besöka Hafen City en stadsdel dĂ€r de gamla hamnkvarteren i Hamburg rustats upp med hotell, restauranger, butiker, parker och kontor. Hafen City har idag blivit en trendig stadsdel som Ă€r vĂ€l vĂ€rt ett besök.  
(null) 
Bilhiss ner till Alter Elbtunnel 
(null) 
Alter Elbtunnel
 
Missa inte att gĂ„ igenom Alter Elbtunnel under floden Elbe. Tunneln invigdes för trafik redan 1911. Det Ă€r möjligt att promenera genom tunneln, det finns forfarande biltrafik i tunneln dĂ€r bilar fĂ„r Ă„ka hiss ner till den enkelriktade körbanan och sedan hiss upp pĂ„ andra sidan. 
(null) 
FlammkĂŒchen i Hafencity, Hamburg
 
Det finns dessutom en mycket fin botanisk trĂ€dgĂ„rd i Hamburg Planten un Blomen i centrala Hamburg. VĂ€l vĂ€rt ett besök.  
 
Boende vi gillar Radisson Blu Hotel i Hamburg
Restauranger vi tycker om Ă€r HofbrĂ€u Hamburg, och Flammkuchen i Hafencity, CafĂ© Sol m fl.   (null)
En öl pĂ„ HofbrĂ€u i Hamburg 
 
Berlin, DĂŒsseldorf och Hamburg Ă€r tre stĂ€der som vi gĂ€rna besöker under en weekend eller under en minivecka, vi brukar stanna tvĂ„ eller tre nĂ€tter vid vĂ„ra besök. 
Tyskland Ă€r vĂ€l vĂ€rt att  besöka, inte bara storstĂ€derna utan Ă€ven Östersjökusten med fina sandstrĂ€nder och smĂ„ trevliga hamnstĂ€der eller vindistrikten kring floderna Mosel och Rhen Ă€r mycket trevliga att upptĂ€cka. Under pĂ„skhegen i april 2019 gjirde vi en resa med "storfamiljen" 6 vuxna och 3 barn med fĂ€rj och bil frĂ„n Göteborg till Norra Tyskland, mer om detta lĂ€ngre ner i den hĂ€r artikeln 
 
 
Familjesemester med fÀrja och bil i Norra Tyskland
 
(null)  
Stena Scandinavica
 
Onsdag i pĂ„skveckan 2019 Ă„kte vi tillsammans med vĂ„ra barn och barnbarn med Stena Scandinavica till Kiel i Tyskland för att fortsĂ€tta med bil ner till Hamburg. 
Vi, 6 vuxna och 3 barn 2,5, 6 och 9,5 Ă„r gamla, checkade in pĂ„ Stena Lines terminal i Göteborg, vi fick tre fina hytter pĂ„ Stena Scandinavica. Barnen var riktigt taggade för en minivecka i Tyskland. Barnen tyckte att det var kul att Ă„ka bĂ„t i 14 timmar till Kiel och att Ă€ta middag, gĂ„ pĂ„ minidisco och sova i hytt ombord och sedan Ă€ta frukost innan ankomst till Kiel.
Vi hade bokat in middag "all inclusive" i buffĂ©matsalen Taste pĂ„ Stena Scandinavica. Det var en bra buffĂ©, med rĂ€kor, insjökrĂ€ftor, lax, sill mm frĂ„n havet och sedan varma rĂ€tter, sallader och desserter. I upplĂ€gget ingĂ„r obegrĂ€nsad mĂ€ngd dryck som öl, vin, lĂ€sk, vatten och kaffe. Hela "storfamiljen" blev mycket nöjda med middagen. 
(null) 
Maritimt "godis" pÄ Stenas buffé.
 
Efter middagen ville barnbarnen gĂ„ till "minidiscot" vilket de tyckte var kul. VĂ€dret var varmt och nĂ€stan helt vindstilla sĂ„ det blev en mycket behaglig bĂ„tresa. Vi sov gott ombord. PĂ„ morgonen Ă„t vi av den goda frukostbuffĂ©n innan det var dags för att köra av fĂ€rjan.  
(null)              
Det tog ca en timma att köra ner till Hamburg frĂ„n Kiel, dĂ€r vi Ă„kte direkt till centrala Hamburg. Vi hade tur med vĂ€dret, det var soligt och drygt 20 grader varmt.  đŸŒž               
(null)          
PĂ„ lunchen var det gott med Wienerschnitzel med en kall öl đŸ»
 
Efter en dag i Hamburg med sol, vĂ€rme god mat och dryck körde vi genom centrala  Hamburg och en mil söderut till vĂ„r hyrda lĂ€genhet, vi hyrde en stor lĂ€genhet dĂ€r alla 9 kunde bo. Tre stora sovrum, tvĂ„ badrum, kök och ett stort allrum. Till kvĂ€llen köpte vi pizza till alla frĂ„n Dominos dĂ„ ingen orkade att laga mat. Vi betalade ca 6000kr för tre nĂ€tter för nio personer.  Vi somnade gott efter en lĂ„ng och hĂ€rlig dag.
(null)     
Heidepark ca 8 mil söder om Hamburg 🎡🎱
 
NĂ€sta dag, lĂ„ngfredagen,  besökte vi den stora nöjesparken Heidepark , ca 7-8 mil söder om Hamburg dĂ€r vi bor. Heidepark Ă€r en mycket stor och vĂ€lskött nöjespark. Parken Ă€r mycket prisvĂ€rd, vi köpte biljetter pĂ„ nĂ€tet i förvĂ€g och betalade 30 EUR per person för intrĂ€de och dĂ„ ingĂ„r alla Ă„kattraktioner. Det finns vĂ€ldigt mĂ„nga Ă„kattraktioner för alla Ă„ldrar, mĂ€ngder av hĂ€ftiga  berg och dalbanor m fl. Parken Ă€r mycket stor och rymlig och kĂ€nns aldrig trĂ„ng trots mĂ„nga besökare en varm och solig helgdag. 
(null)         
NĂ„gra av Haideparks Ă„kattraktioner 🌞🎡🎱
 
Det Ă€r inte heller nĂ„gra överpriser pĂ„ mat i parken, vi var 6 vuxna och 3 barn som Ă„t lunch pĂ„ "Admiralens Gasthaus", vi betalde totalt 81 EUR för 9 varmrĂ€tter med dryck (Öl och lĂ€sk) , vilket vi tycker var riktigt prisvĂ€rt. 
(null)     
En av mÄnga berg o dalbanor pÄ Heidepark.
(null)     
Åkattraktionen KRAKE 
(null)     
Westerndelen i Heidepark
 
Efter 8 timmars besök i Heidepark med ett fantastiskt vĂ€der, soligt och ca 22 grader varmt, Ă„kte vi tillbaka till vĂ„r lĂ€genhet i utkanten av Hamburg. De tre barnbarnen i Ă„ldrarna 2,5 , 6 och 9 Ă„r gamla var helnöjda med besöket i Heidepark. Vi var tillbaka ganska sent pĂ„ kvĂ€llen sĂ„ vi köpte  "take away" mat frĂ„n en kinesisk restaurang  ca 100 meter frĂ„n vĂ„r lĂ€genhet. Nöja och trötta somnade vi gott.
(null)     
PĂ„ lördagen tog vi bilen till nĂ€rmaste tunnelbanestation, ca1,5 km frĂ„n lĂ€genheter, för att Ă„ka in till centrala Hamburg. Det kostade 2 EUR för att parkera en heldag i parkeringshus vid tunnelbanestationen. Det Ă€r mycket prisvĂ€rt att Ă„ka med kollektivtrafiken i Hamburg, ett dagskort för 5 vuxna kostar 12,20 EUR = 2,44 EUR per person. Ett dagskort för barn kostar 2:50 EUR . (Dagskort för 1 vuxen kostar 7:80 EUR sĂ„ redan vid tvĂ„ personer Ă€r en gruppbiljett lönsam). Vi Ă„kte med tunnelbanan till LandsbrĂŒcken vid floden Elbe, i det sköna vĂ€dret Ă„kte vi en bĂ„ttur pĂ„ Elbe i Hamburgs hamn. För bĂ„tturen betalde vi 90 EUR för 6 vuxna och 3 barn. 
(null)     
Floden Elbe i Hamburg
 
Efter en fin bĂ„ttur pĂ„ Elbe var vi hungriga och gick nĂ„gra kvarter upp frĂ„n Elbe, vi hamnade pĂ„ en gata med mĂ„nga Portugisiska restauranger och valde en av dem, CafĂ© Sol. Vi var 8 vuxna och 3 barn som Ă„t en lĂ€tt, men god lunch med dryck för 80 EUR. Det tillkom 2 personer pĂ„ lördagen.
Efter lunchen gick vi en promenad i Hamburg och tittade pĂ„ bl a rĂ„dhuset och nĂ„gra kyrkor mm.
(null)     
Kyrkan S:t Nikolai bombades under andra vĂ€rldskriget Ă„r 1943 och Ă€r idag en ruin.
 
Efter en hĂ€rlig heldag i Hamburg tog vi tunnelbanan hem till vĂ„r lĂ€genhet. Den hĂ€r kvĂ€llen lagade vi en gemensam middag, ytterligare 2 personen hade tillkommit under dagen, sĂ„ vi var 8 vuxna och 3 barn som Ă„t en god och trevlig middag.
 
PĂ„ söndag morgon packade vi ihop vĂ„ra saker efter en frukost med fĂ€rskt bröd inhandlat pĂ„ bageriet 50 meter frĂ„n vĂ„r lĂ€genhet. Vi körde upp mot Kiel men fortsatte en dryg mil till en fin sandstrand Falkensteiner Strand. Det var fortsatt ett helt fantastiskt vĂ€der sĂ„ det var ganska mycket folk pĂ„ stranden Ă€ven om det bara var den 21 april. Vi tillbringade nĂ„gra timmar pĂ„ stranden, dĂ€r vi Ă„t lunch pĂ„ en av strandrestaurangerna. 
(null)     
Falkensteiner Strand, Kiel
(null)         
HÀrligt pÄ Falkensteiner Strand utanför Kiel i slutet av april 2019
 
Vi Äkte sedan till Stena Lines terminal i Kiel och checkade in pÄ Stena Germanica för att resa hem till Göteborg.
 
Vi fick en behaglig resa den hĂ€r lugna kvĂ€llen och natten. Vi Ă„t en middagsbuffĂ© med öl, vin och lĂ€sk ombord. Efter middagen gick barnbarnen till minidiscot, vilket de gillade. Vi kom fram till Göteborg pĂ„ mĂ„ndag morgon kl 09:15. Mycket nöjda med hĂ€rliga upplevelser, besök i en fantastiskt bra nöjespark, bĂ„ttur pĂ„ Elbe, stadsvandring i Hamburg, besök pĂ„ sandstrand i Kiel och mycket god mat och dryck summerade vi en riktigt lyckad resa. 
 
Vi kan varmt rekommendera Norra Tyskland, ett trevligt och mycket prisvÀrt resmÄl pÄ kort avstÄnd frÄn Sverige. Vi har besökt Tyskland mÄnga gÄnger och Äterkommer snart igen.
 
PS , vi tycker Àven om att besöka den vackra Moseldalen med gamla fina byar, vackra vyer och trevliga vingÄrdar mm. Vi rekommenderar att bo i Bernkastel-Kues eller i Cochem.
 
HĂ€lsningar
 
Björn ochKarin 
 
Följ oss gÀrna pÄ,
 
Blogg www.demmereserjordenrunt
Facebook demmereserjordenrunt 
Instagram #demmereserjordenrunt
 
 
 
 

Till top