Missa inte ett besök på Sveriges 5:e största ö....🇸🇪🌞🏝

Sverige / Permalink / 0
Sveriges femte största ö har en yta på 34374 hektar och en omkrets  på 143 kilometer. Ön ligger 5 minuters båtfärd från centrala Göteborg och har ca 147 200 invånare. Hisingen  är kanske mest känd för sina industrier, förr var det de stora tre stora skeppsvarven idag är det Volvos fabriker m fl. Många som besöker Göteborg "missar" att besöka Hisingen trots att det bara tar ca 5-15 minuter med buss, spårvagn eller båt från Nordstan eller Skeppsbron i centrala Göteborg. Det finns så mycket att upptäcka på denna omväxlande ö. Här är några av våra "smultronställen" på Hisingen.
(null)      
Eriksberg på Norra Älvstrande, bilden tagen från Sjömagasinet på Klippan  (null)
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa  och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 gånger per år både långa och korta resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och tips.
(null)     
Med Älvsnabben Linje 285  (ordinarie Västtrafiktaxa) eller med Älvsnabbare Nr 286 (gratisresa måndag till fredag mellan Stenpiren och Lindholmspiren) når man Hisingen på 5 minuter från Stenpiren i centrala Göteborg.
 
"Smultronställen" på Hisingen
(null)         
Färjenäs (Färjestaden) ligger vid Älvsborgsbron fäste på Hisingssidan. Här grundlades det första Göteborg i början på 1600-talet av Karl IX med hjälp av holländare, det var innan Gustav II Adolf 1632 grundlade nuvarande Göteborg. Färjenäs var tidigare en livlig stadsdel med färjetrafik över Göta Älv. Det finns fortfarande några gamla hus kvar, bl a ett med Göteborgs näst äldsta café, Färjenäs Café. Väl värt ett besök. På berget i Färjenäsparken finns det ruiner från den första kyrkan.
(null)         
Rya Skog strax väster om Färjenäs är Göteborgs första naturreservat, 1928. Insprängt mellan reningsverk och raffinaderier finns en riktigt gammal skog bevarad med ett unikt djur, fågel, insekts och växtliv. En riktig oas som vi rekommenderar ett besök i. En härlig upplevelsem gångavstånd från Färjenäs.
(null)
Hisingsparken på cntrala Hisingen är Götebogrs största park. Där finns bl a  fina vandrings/motionsleder, många dammar och våtmarker, rikt fågelliv, lekplatser, utegym, rastplatser och en 4H-gård (Kättilsröd) med djur. Parken är vacker och njutbar för alla, det är lättframkomligt. 
 
(null)         
Lindholmen är en gammal arbetarstadsdel där delar av de gamla kvarteren är bevarade  bl a på Slottsberget. Här finns det bl a en gammal biograf Aftonstjärnan, som idag är både teater och biograf. På Lindholmens gamla varvsområde finns det idag en sjudande verksamhet med många högteknologiska företag, Chalmers Universitet och flera gymnasier samt många bra och spännande restauranger och caféer mm. Här finns det mycket aktiviteter För alla åldersgrupper. 
(null)         
På Norra  Älvstranden finns det flera småbåtshamnar, en kulturbåtshamn med fina båtar samt att Ostindiefararen Götheborg ligger här. Mycket sevärt för alla båtintresserade.
(null)         
På Eriksbergs varvsområdet finns det idag en helt ny stadsdel med många bostäder med fantastiskt utsikt över Göta Älv och hamninloppet. Bl a ligger Ostindiefararen Götheborg på Eriksbersområdet.
(null)         
På Norra Älvstranden finns det flera hotell, bl.a. Radisson i Lindholmshamnen och Hotell Elva och Hotell Villan på Eriksberg.
 
 
"Heta" Restaurangtips på Hisingen
(null)     
Göteborg och inte minst Hisingen är en fantastisk restaurangstad, här kan man äta fantastiskt gott. Vi har bott i Göteborg i hela vårt liv och har en mycket stor passion för mat och vin. Vi har under många år besökt de absolut bästa restaurangerna i Göteborg. Här tipsar vi om några bra restauranger i olika budgetkategorier som vi nyligen besökt, restaurangtips är som alltid en "färskvara". OBS, vi är inte sponsrade av någon av restuarangerna i det här inlägget.
(null)     
På Eriksberg finns flera bra restauranger och många trevliga caféer. Här finns bl a restaurangerna Piga, Sjöporten, Faro, Bar Italia, Feskar Brittas Kro, River Café, Tapas by River m fl Utbudet på Eriksberg är stort, bra och varierat.
 
Restaurang PIGA på Eriksberg
 
På det gamla varvsområdet där Eriksbergs Varv verkade som mest på 70-talet har det vuxit upp ett fint bostadsområde med flera bra restauranger. PIGA är en liten kvarterskrog med mycket höga ambitioner i köket.
(null) 
Bilder från ett besök på PIGA Eriksberg en smådisig kall onsdagskväll i maj, det var det fullsatt så bordsbokning kan rekommenderas. Vi fick en fantastiskt trevlig kväll med underbar mat och dryck. Servicen är trevlig och snabb, maten var väldigt vacker och fantastiskt god, här används det riktigt bra råvaror. Vi började med en riktigt bra Champagne med lite tilltugg. Vi satsade sedan på fisk och blev väldigt nöjda. En riktigt bra restaurang med moderat prissättning.
 
Lindholmen Street Food Market (null) 
Ett annat tips, ingen vanlig restaurang, är att besöka Lindholmen Street Food Market  finns inne i en gammal fabrikslokal från Götaverken tiden,  lördagar från kl 12:00. Dit kommer flera restauranger på gästbesök, här köper du en kuponger för en liten portion mat , vi brukar köpa 2 st rätter. Vi beställer sedan mat från någon av fem restauranger,  Riktigt bra och spännande mat och ett intensivt folkliv. Vi har varit här många lördagar under 2019/2020 och är mycket nöjda. "Mycket prisvärt". På vardagar är det här en bra lunchrestaurang. 
 
Andra bra restauranger på Hisingen
 
Sannegårdshamnen finns bl.a. La Baracca Rosso och på Lindholmen Cuckoos Nest, Bistrot, Bombay, Mimolet m fl samt Lindholmen Street Food Market.
(null) 
Bilder på ett urval av restauranger på Norra Älvstranden.
 
Caféer på Hisingen värda ett besök
 
Kvarnpirens Café på Eriksberg, Färjenäs Café i gamla Färjenäsområdet, Caffé La Torre i Lindholmshamnen
(null)
Caffe La Torre ☕️🥐 Lindholmshamnen en solig vårdag
(null)
Missa inte Kafferosteriet ☕️ Morgon Coffee Roasters ligger i Lindholmenområdet under en av gamla varvet Götaverkens stora kranar. Fantastiskt gott kaffe och vid fint väder kan kaffet avnjutas på "playan 🏖"
 
(null)
Att ta Älvsnabben från Stenpiren till Lindholmspiren, vilket tar ca 5 minuter kan man sedan promenera genom Lindholmen förbi Sannegårdshamnen och vidare till Eriksberg. Där finns det en hel del att se under promenaden och det finns många cafeer och restauranger att besöka. Från Eriksberg går det sedan att ta Älvsnabben över älven till Klippan och dess kulturreservat (båten tar ca 5 minuter). På Klippan ligger en trevlig restaurang- Sjömagasinet som har ny regi från den 1 april 2021, speciellt bra för alla som älskar fisk och skaldjur. På Klippanområdet finns det många vackra kulturbyggnader, Waterfront Hotel, Porter Pelle (öl och mat) och med några minuters promenad finns konsthallen Röda Sten mm.
(null)
Klippans Kulturreservat 
        
Hisingen - den stora ön i Göteborg        
(null)
Hisingen och speciellt Norra Älvstranden, mellan Frihamnen och Färjenäs och som bl a omfattar de tre gamla skeppsvarven  Götaverken, Lindholmen och Eriksberg är en del av Göteborg som vi tycker är mer besöksvärt än t ex Avenyn, Götaplatsen och Kungstorget. Det är ett område i ständig utveckling, här dyker det hela tiden upp nya spännande restauranger mm. OBS, med Älvsnabben tar det 5 minuter att åka till Lindholmen på Hisingssidan. Vi kan varmt rekommendera ett besök på Norra Älvstranden på Sveriges femte största ö  Hisingen när ni besöker Göteborg.
(null)
Norra Älvstranden är vår hemmaplan, vi har bott på Eriksberg i 19 år och stortrivs där.
 
 
Hälsningar
 
 
Björn och Karin 
 
Följ oss gärna på
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top