Skulptur i Pilane på Tjörn - 2020 ☀️🇸🇪

Sverige / Pilane, Tjörn / Permalink / 0
(null)
Vi gjorde vårt årliga besök på fina, Pilane Gravfält och Skulpturpark på nordvästra Tjörn den 26 maj. Pilane ligger på nordvästra Tjörn nära idylliska Kyrkesund och ca 10 km norr om Skärhamn.
 
Bilden ovan är skulpturen "Girl feeding a two headed rabbit" av Kim Simonsson, Finland.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor om året, både korta och långa resor. Vi har gjort 12 st "Jordenruntresor" och några hundra andra resor. Vi kom hem från vårt tolfte besök inNta Zeeland 🇳🇿 i mitten på februari. Nu i dessa Coronatider har vi fått avboka samtliga planerade vår och sommarresor, vi utforskar i stället närmiljön i Västra Götalandsregionen med utgångspunkt från vårt fritidsboende på Orust. 
(null)
Pilane gravfält och skulpturpark ligger fantastiskt vackert på Tjörn, inte långt från. Årets utställning omfattar 13 skulpturer, vilka är utplacerade i naturen i det vackra kulturlandskapet, många med magisk utsikt över västerhavet..
(null)
På Pilane finns det inte bara skulpturer. det finns ett mycket stort antal fornlämningar, området användes som gravfält under ca 150 år. Från år 500 f kr till ca år 1000 e kr. 
(null)
Här är en del av fornlämningarna.
 
Pilane är ett perfekt utflyktsmål för alla åldrar. En härlig kombination av konst, historiska fornlämningar, vackert landskap och fantastisk utsikt mot västerhavet. Området omfaatar ett åtta hektar stort kukturlandskap där du rör dig fritt. Vi besöker Pilane minst en gång varje sommar. Det finns många fina ställen på Pilane för att äta en medhavd lunch eller fika.
(null)
Skulpturen "Night Descend" av Charlotte Gyllenhammar, Sverige
(null)
Skulpturen "Out/Giant" av Charlotte Gyllenhammar, Sverige
(null)
Skupturen "Explorer" av Roland Persson, Sverige
(null)
Skulpturen "Explorer" är en Volvo 245 från "sen industriålder" - ett spännande konstverk
(null)
Skulpturen "Diagonal in room" av Ingela Palmertz, Sverige - är placerad högt uppe på berget.
(null)
Vacker utsikt från Pilane
 
(null)
Skulpturen "Talking Point" av Per Svensson, Sverige är placerad högst uppe på berget, därifrån kan man se fyren Pater Noster ute i västerhavet. 
(null)
Utsikten från Pilane mot idylliska Mollösund på grannön Orust.
(null)
Skulpturen "Anna" av Jaume Plensa, Spanien. Den här skulpturen har funnits på plats på Pilane under flera år och har blivit ett landmärke som syns tydligt ute till havs.
(null)
En del av blomsterängarna på Pilane
(null)
På Pilane trivs vi väldigt bra
(null)
Skulpturen "Lotus" av Peter Frie, Sverige
(null)
Skulpturen "Spring" av Tony Craig, Storbritannien 
 
Fakta:
 
Pilane Skulpturpark ligger på nordvästra Tjörn melan Skärhamn och Kyrkesund. Skulpturparken är under 2020 öppen från 16 maj till 20 september, alla dagar mellan 9 till 19 (i september 10 till 17)
 
Inträde: Vuxna 140 kronor, Pensionär och student 120 kronor - mellan 9:00 till 10:30 går "70 plussare" in för 70 kronor. Barn under 15 år fri entré i sällskap med vuxen. Kontantfritt
 
Webbadress - www.pilane.org 
 
I närområdet
 
I Skärhamn, ca 10 km söder om Pilane,  ligger bl a fina Nordiska Akvarellmuseet och fler trevliga restauranger i direkt anslutning till Akvarellmuseet, badplats, marina, många butiker mm.   (null)
Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn
 
Sundsby Säteri ligger ca 13 km öster om Pilane Skulpturpark. Där finns det restaurang/Café, kulturarrangemang, historiska byhggnader och fina vandringsleder.
(null)
Sundsby Säteri 
 
Vi vårt besök på Pilane den 26 maj hade vi tur med vädret, ca 18 grader varmt med lätta slöjmoln. Vi njöt av konsten, naturen, den historiska miljön och av en god medhavd lunch ute i naturen. Det blir troligtvis fler besök på Pilane den här sommaren. Vi kan carmt rekommendera Pilane, kombinera görna med ett besök i Skärhamn där ni kan besöka Nordiska Akvarellmuseet, ta ett salt vad och anknyta en delikat lunch på havets delikatesser mm.
 
☀️Hälsningar 
 
Björn o Karin
 
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
(null)
Vackra Bohuslän tröttnar vi aldrig på, det här blir vår 27:e sommar i Bohuslän. 

Så småningom kommer det att bli möjligt att resa utomlands igen, tills dess njuter vi av allt fint som västkudten har att erbjuda, det är mycket. Vi har skrivit mycket om Bohuslän på bloggen under de senaste månaderna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Till top