Semestertips i VĂ€stsverige 2020 🇾đŸ‡Ș☀

Sverige / Permalink / 0
(null)
VĂ€stsverige har vĂ€ldigt mĂ„nga hĂ€rliga platser att uppleva. HĂ€r delar vi med oss av vĂ„ra smultronstĂ€llen i VĂ€stsverige.
(null)
Vi, Björn och Karin Demme, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor om Ă„ret, bĂ„de korta och lĂ„nga resor. Vi har bl a gjort 12 st "Jordenruntresor" och nĂ„gra hundra andra resor. Vi kom hem frĂ„n vĂ„rt tolfte besök pĂ„ Nya Zeeland 🇳🇿 i mitten av februari. HĂ€r kan ni lĂ€sa mer om underbara Nya Zeeland http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/march/nya-zeeland-ett-fantastisk-land-massor-av-tips-och-bilder-fran-12-besok-i-nz.html   
Resorna som vi planerat in under vĂ„ren/sommaren 2020 har vi fĂ„tt avboka pĂ„ grund av pandemin. men nu njuter vi stĂ€llet för fullt av vad vĂ„rt vackra Sverige har att erbjuda. 
(null)
"Inbjudan till BohuslĂ€n" Ă€r en av Evert Taubes kĂ€nda visor, hĂ€r till Orust. 
 
Vi kommer att tillbringa sommaren pĂ„ Orust i BohuslĂ€n för 27:e sommaren i följd, varifrĂ„n vi gör utflykter i VĂ€stsverige. Under de tre senaste mĂ„naderna har vi utforskat nya och gamla favoritstĂ€llen i VĂ€stsverige. HĂ€r bjuder vi pĂ„ nĂ„gra dolda pĂ€rlor
 
BOHUSLÄN
(null)     
Vi har upptĂ€ckt flera nya hĂ€rliga "SmultronstĂ€llen" i BohuslĂ€n under vĂ„ra strövtĂ„g pĂ„ vĂ€stkusten under april, maj och början av juni. Vi Ă€r nu inne pĂ„ vĂ„r 27:e sommar i BohuslĂ€n och vi upptĂ€cker fortfarande mĂ„nga nya spĂ€nnande stĂ€llen. HĂ€r tipsar vi om bĂ„de nya och gamla favoritupplevelser i BohuslĂ€n
  (null)
Bohusracet- segeltÀvlingen passerade Svanesund fredag 26 juni 2020.
 
Nu ser vi fram emot den svenska sommaren, vi behöver inte alltid resa lĂ„ngt för att fĂ„ fina upplevelser. I sommar blir det VĂ€stkusten som gĂ€ller. Vi utgĂ„r frĂ„n den "Stora gröna ön i vĂ€st" Orust och gör utflykter med bil eller bĂ„t till BohuslĂ€ns alla smultronstĂ€llen. Vi delar hĂ€r med oss av vĂ„ra bĂ€sta TIPS och erfarenheter frĂ„n mĂ„nga hĂ€rliga somrar i BohuslĂ€n.
(null)     
PinfĂ€rska rĂ€kor och andra skaldjur njuter vi gĂ€rna och ofta av.
 
Den svenska vĂ€stkusten tycker vi Ă€r helt underbar, speciellt hĂ€r i BohuslĂ€n. Vi har nu bott de senaste 12 veckorna pĂ„ Orust och gjort mĂ„nga utflykter i nĂ€romrĂ„det, och dĂ„ upptĂ€ckt en hel del nya saker, vilka vi tipsar om hĂ€r
 
ORUST
(null)     
Orust Ă€r Sveriges fjĂ€rde största ö. HĂ€r finns det fina saltstĂ€nkta bad, trevliga boenden, böljande landskap, restauranger och sevĂ€rdheter. HĂ€r finns det ett nyskrivet inlĂ€gg om Orust med allt om bad, sevĂ€rdheter, boendealternativ, restauranger, vandringsleder, shopping sevĂ€rdheter och mycket mer om du vill ha mer information.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/april/den-stora-grona-on-i-vast-orust-ett-paradis.html I inlĂ€gget finns alla vĂ„ra bĂ€sta tips om Orust frĂ„n vĂ„ra upplevelser under 26 somrar.
 
Kultehamns kulturstig pÄ Orust
(null)     
Kultehamns Kulturstig Àr en mycket vacker och vÀlordnad vandingsled ca 5 km vÀster om SVanesund pÄ Orust. HÀr finns en naturskön lÀttframkomlig led pÄ drygt 4 km, lÀngs ledne finns det 7 raststÀllen med nya bord och bÀnkar, det finns ca 15 torpruiner med intressanta beskrivningar om hur det var att leva ett fattigt torparliv i slutet av 1800-talet.
 
Kulturstigen Svens Altare  pĂ„ Orust(null)     
PĂ„ vĂ€stra Orust nĂ€ra Ellös och Morlanda finns kulturstigen Svens Altare. Den hĂ€r leden Ă€r starkt kuperad och lite mer krĂ€vande. PĂ„ högsta höjden, 106 meter ovanför havsytan finns "Svens Altare" med ett högt utsiktstorn i tre plan. FrĂ„n tornet Ă€r utsikten helt magisk, man kan se till HĂ„llö Fyr vid Smögen, Malö strömmar, Tjörn och hela Orust. En led vi rekommenderar 
 
Mollösund
(null)         
Det gamla fiskelĂ€get Ă€r en vacker idyll med mĂ„nga vĂ€lbevarade hus, fina bad, flera restauranger, pensionat och butiker. HĂ€r finns det ett par fiskaffĂ€rer med pinfĂ€rska skaldjur mm 
 
HĂ€lleviksstrand
(null)     
HÀlleviksstrand pÄ vÀstra Orust Àr ett litet idyllisk samhÀlle med traditionell bebyggelse. HÀllevadsholms kyrka avviker frÄn de flesta andra kyrkor i BohuslÀn, dels för att den Àr byggd i trÀ och dels för att den Àr byggd i fornnordisk stil.
 
Slussen
(null)         
Slussen ligger pÄ nordöstra Orust - en vacker plats med ett trevligt pensionat med restaurang. Slussens Pensionat arrangerar vÀldigt populÀra musikkvÀllar under sommaren med mÄnga av Sveriges mest populÀra artister.
 
Stillingsön
(null)     
Stillingsön pÄ östra Orust Àr en av de första badorterna pÄ vÀstkusten. HÀr semestade Göteborgare som reste hit med ÄngbÄt. Det Àr en vacker och mycket speciell miljö med hus som Àr mycket vÀlbevarade.
 
Svanesund
(null)     
Svanesund pĂ„ östra Orust Ă€r en av huvudorterna pĂ„ Orust, dĂ€r finns det en mycket fin badplats för alla Ă„ldrar, en stor marina med gĂ€stbrygga och i juli arrangeras dĂ€r en stor musikfestival. Vi bor nĂ„gra mĂ„nader om Ă„ret i Svanesund och stortrivs dĂ€r.
 
KĂ€ringön 
(null)         
KÀringön ligger vÀster om Orust och nÄs med VÀstrafiks bÄtar frÄn Tuvesvik. KÀringön ligger ute i vÀsterhavet med klippor och bad, dÀr finns flera boendena vÀlja bland och flera riktigt bra restauranger. KÀringön Àr vÀl vÀrt ett besök
 
 
TJÖRN
 
Tjörn Ă€r Sveriges 6:e största ö och ligger strax söder om Orust. Tjörn har mĂ„nga fina miljöer, stort urval av boenden och restauranger.
 
Pilane gravfÀlt och skulpturpark pÄ Tjörn
(null)         
Pilane pĂ„ nordvĂ€stra Tjörn Ă€r ett riktigt trevligt utflyktsmĂ„l. PĂ„ omrĂ„det finns det ett stort antal fornlĂ€mningar. Vi besöker skulpturutstĂ€llningen pĂ„ Pilane nĂ„gra gĂ„nger varje Ă„r, skulpturerna Ă€r utplacerade i det vackra kulturlandskapet. UtstĂ€llningen Ă€r öppen 16 maj till 20 september under 2020. Vid ett besök pĂ„ Tjörn/Orust - missa inte ett besök pĂ„ Pilane.  Vi besökte Ă„rets utstĂ€llning i slutet av maj, och den Ă€r mycket sevĂ€rd. HĂ€r kan lĂ€sa mer om Pilane och Ă„rets utstĂ€llning. och all praktisk information  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/may/skulptur-i-pilane-pa-tjorn-2020.html
 
Sundsby SĂ€teri
(null)         
Sundsby sĂ€teri pĂ„ Mjörn, Östra Tjörn. Har en lĂ„ng och intressant historia. DĂ€r finns det flera fina vandringsleder, restaurang&cafĂ©, kulturarrangemang, marknader, vacker natur mm. 
 
SkÀrhamn
I SkĂ€rhamn pĂ„ vĂ€stra Tjörn finns bl a Nordiska Akvarellmuset, vilket arrangerar mycket intressanta konstutsĂ€llningar i vackra omgivningar, i direkt anslutning till Akvarellmuseet finns det flera bra restauranger samt en fin badplats. 
(null)         
Nordiska Akvarellmuseet i SkÀrhamn pÄ Tjörn
 
TANUM
 
Vitlycke Museum
(null)         
VitlyckehĂ€llen Ă€r en stor och vĂ€lbevarad hĂ€llristning frĂ„n BronsĂ„ldern. Vitlycke Museum i Tanumshede Ă€r ett spĂ€nnande museum, pĂ„ omrĂ„det finns det flera imponerande hĂ€llristningar, inne pĂ„ museet finns det mer information om bronsĂ„ldern och om de vĂ€rldsunika hĂ€llristningarna. HĂ€llristningarna Ă€r ett av UNESCOs vĂ€rldsarv.
(null)         
I anslutning till Vitlycke Museum finns det en replika av en bronsĂ„ldersgĂ„rd. Museet ligger i ett vackert landskap och i nĂ€romrĂ„det finns flera av BohuslĂ€ns mest populĂ€ra kustsamhĂ€llen som Tanumshede, Grebbestad och FjĂ€llbacka m fl.
 
 
KOSTER
 
(null)         
Kosteröarna utanför Strömstad Ă€r riktigt trevliga och vackra. Öarna nĂ„s lĂ€tt med VĂ€sttrafiks bĂ„tar frĂ„n Strömstad. HĂ€r finns Sveriges enda maritima nationalpark. Det Ă€r en helt unik miljö ute pĂ„ Kosteröarna.
(null)         
Nordkoster
 
MARSTRAND
(null)         
Marstrand Ă€r ett klassiskt besöksmĂ„l i södra BohuslĂ€n. DĂ€r finns det mĂ„nga bra restauranger och hotell. Carlstens fĂ€stning Ă€r mycket vĂ€lbevarad och Ă€r spĂ€nnande att besöka. HĂ€r Ă€r det ett mycket hektiskt uteliv under sommaren.
(null)             
Skallens fyr, Marstrand 
 
UDDEVALLA
 
Gustavsberg 
(null)             
Gustavsberg ligger nĂ„gra kilometer söder om centrala Uddevalla. Gustavsberg Ă€r Sveriges Ă€ldsta badort med anor frĂ„n 1700-talet. Till Gustavsberg kom kungligheter och andra dignitĂ€rer för att "dricka brunn" och för att uppleva det salta havet. 
(null)                 
Gustavsberg Ă€r mycket vĂ€lbevarat, mĂ„nga av de gamla byggnaderna stĂ„r kvar, det finns restaurang, cafĂ©, vandrarhem, fina bad och mycket mer. 

BACKAMO och SVENSHÖGEN
(null)
Backamo LĂ€gerplats 

Backamo var övningsplats för BohuslĂ€ns Regemente frĂ„n 1724 och frĂ„n till 1813 dĂ„ regementet flyttade till Uddevalla. Under 2:a vĂ€rldskriget var Backamo ett interneringslĂ€ger för tyska soldater som deserterat. Backamo Ă€r intakt i dag och anvĂ€nds bl a som kursgĂ„rd mm. Det finns ett trevligt cafĂ© pĂ„ omrĂ„det 
(null)
GlÀntebo Café pÄ Backamo
(null)
VÀgminnet "RikstvÄan" i Svenshögen.

RikstvÄan ligger ca 2 km frÄn Backamo och strax söder om Ljungskile. HÀr Àr ca 650 meter av den gamla vÀgen framtaget i nÀra pÄ originalskick. VÀgen Àr stensatt med gatsten och mittlinjen bestÄr av svart diabas.
(null)
RikstvÄan
(null)
Gammal stenbro vid RikstvĂ„an 
 
HISINGEN
(null)         
Hisingen Ă€r Sveriges 5:e största ö. Norra Älvstranden pĂ„ Hisingen nĂ„s med bĂ„t frĂ„n Stenpiren i centrala Göteborg pĂ„ ca 5 minuter. HĂ€r finns det mĂ„nga bra, spĂ€nnande, kreativa restauranger, kulturliv, fina kajpromenader, Ostindiefararen  Götheborg, Rya Skog och mycket mer. HĂ€r finns det heta restaurangtips och mycket mer att lĂ€sa om Hisingen  Vi bor pĂ„ Norra Älvstranden pĂ„ Hisingen nĂ€r vi Ă€r i Göteborg.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/june/smultronstallen-pa-sveriges-5e-storsta-o.html
 
GÖTEBORG
 
Göteborg och Orust Ă€r vĂ„ra "hemmaplaner" det Ă€r dĂ€r vi bor nĂ€r vi inte Ă€r ute och reser i vĂ€rlden. 
(null)         
Ostindiefararen Götheborg
 
Vi har ett mycket stort intresse för mat och vin och har hĂ€r samlat vĂ„ra bĂ€sta TIPS om restauranger och trevliga kulturupplevelser i Göteborg i de hĂ€r inlĂ€hggen. Vi har bott största delen av vĂ„ra liv i Göteborgs sĂ„ det Ă€r en stad som vi kĂ€nner mycket vĂ€l och som vi gillar starkt.
 
 
Mat och Kultur i Göteborg 
 
 
VÄra favoritrestauranger i Göteborg, vi har ett mycket stort intresse för mat och vin.
 
 
(null)         
Restaurang Sjömagasinet i Göteborg 
 
 
HĂ€r finns det Ă€nnu mer tips, bilder och information om BohuslĂ€n   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/march/hemester-i-ar.html
 
Vi hppas att det blir en fin sommar dĂ€r det Ă€r möjligt att uppleva strĂ€nder, restauranger, sevĂ€rdheter mm pĂ„ vĂ€stkusten. Vi hoppas att ni fĂ„r en hĂ€rlig Sverige semester i Ă„r.
  
(null)             
KÀringön utanför Orust
(null)             
En fin kvĂ€ll i maj 2020 i Svanesund pĂ„ Östra Orust.
 
 
VÄSTERGÖTLAND
 
Spiken, LÀckö och Lidköping
(null) 
Vi lÀmnade vÀstkusten tidigt pÄ morgonen den 28 maj för att Äka upp mot VÀnern.
VĂ€nern Ă€r Sveriges 🇾đŸ‡Ș och EU:s đŸ‡ȘđŸ‡ș största insjö. Bilden ovan Ă€r frĂ„n LĂ€ckö Slott utanför Lidköping.
(null)     
VĂ€nern
     
Under pandemin har vi utforskat NĂ€romrĂ„det i VĂ€stsverige. Vi körde frĂ„n Svanesund pĂ„ Orust en vacker försommardag, via fĂ€rjan till KolhĂ€ttan och vidare mot Uddevalla för att ta oss till det lilla idylliska fiskelĂ€get Spiken lĂ€ngst upp pĂ„ KĂ„llandsö, ca 25 km frĂ„n centrala Lidköping.
(null)     
Spikens fiskelĂ€ge 
 
Spiken ligger vackert vid VĂ€nerns strand, hĂ€r finns det forfarande ett levande yrkesfiske. VĂ€nerns yrkesfiskare, ca 80 stycken Ă€r mest kĂ€nda för fiske av siklöja för löjrommens skull. Men det fĂ„ngas Ă€ven gös, gĂ€dda, öring m fl fiskarter. Det finns ett stort utbud av rökt fisk att köpe i Spikens fiskbutiker.
(null)     
VĂ€ner-Löjrom Ă€r en delikatess som vi mer Ă€n gĂ€rna njuter av. 
 
Spikens fiskelĂ€ge finns det flera restauranger, fiskbutiker, gĂ€sthamn, stĂ€llplats för husbilar med mera.
(null)     
Blickar ut över VÀnern frÄn Restaurang Spikudden i Spikens fiskelÀge.
(null)     
Kallrökt lax med VÀsterbottenpaj och romsÄs pÄ Spikuddens restaurang&rökeri smakade riktigt bra.
 
Det Ă€r riktigt hĂ€rligt att promenera runt i Spiken en solig och fin försommardag i slutet av maj. En stor fördel med den svenska "försĂ€songen" Ă€r att vi inte behöver trĂ€ngas vid sevĂ€rdheter och pĂ„ restauranger samt att det Ă€r lĂ€tt att hitta parkeringsplats mm. 
 
Efter en god lunch Ă„kte vi vidare till vackra LĂ€ckö Slott ca 6 km frĂ„nSpiken. 
(null)     
LĂ€ckö Slott var frĂ„n början en Ärkebiskopsborg frĂ„n sent 1200-tal. Nuvarande slottet, "De la Gardieslottet", utformades frĂ„n ca 1615 genom omfattande om och tillbyggnader. 1654 pĂ„började Gabriel Magnus De la Gardie stora byggnadsarbeten och utformade det vackra slottet som finns idag. 
(null)     
Sommartid arrangeras det operaförestĂ€llningar utomhus pĂ„ LĂ€ckö Slott, men i Ă„r 2020 Ă€r förestĂ€llningarna instĂ€llda.NĂ€sta Ă„r,  2021 planerar LĂ€ckö Slott att genomföra operan Tintomara. Det finns Ă€ven en vĂ€ldigt fin trĂ€dgĂ„rd att beskĂ„da pĂ„ slottet. 
 
Det finns ett hotell, Naturum VĂ€nerskĂ€rgĂ„rden ca 200 meter frĂ„n slottet. Det finns Ă€ven campingplats och gĂ€sthamn i omedelbar nĂ€rhet till slottet. PĂ„ Naturum finns det en restaurang, Hvita Hjorten och nere vid stranden ligger CafĂ© Stallet. 
 
Efter besöket pĂ„ LĂ€ckö Slott Ă„ke vi via Otterstad, som har ett fint hembygdsmuseum, in till Lidköping. 
(null)     
I centrala Lidköping ligger Rörstrands gamla porslinsfabrik. Idag finns dĂ€r ett museum som handlar om porslinstillverkningen, en butik som sĂ€ljer Rörstrands produkter samt ett outletcenter med restauranger mm. Vi inhandlade ett par klassiska Rörstrands kaffemuggar "Mon Amie", innan vi Ă„kte tillbaka mot Orust.
(null)         
Rörstrands Mon Amie 
(null)     
PĂ„ vĂ€gen till Orust stannade vi pĂ„ rastplatsen Viggen i GrĂ€storp för en snabbfika. PĂ„ rastplatsen finns ett av Flygvapnets Viggenflygplan uppsatt pĂ„ en pelare. I nĂ€rheten ligger flygflotiljen F7 SĂ„tenĂ€s.
(null)     
PÄ kvÀllen visade sig Svanesund pÄ Orust frÄn sin absolut finaste sida, dÀr vi njöt av sol, hav och god mat i den ljumma försommarkvÀllen.
 
 
TROLLHÄTTAN
 
(null)     
Vy frĂ„n vackra Spikön i Göta Älv mot strandgatans kaj i centrala TrollhĂ€ttan.
 
Vi har som sagts tidigare, tillbringat somrarna vid Bohuskusten de senaste 27 Ă„ren och vi trivs fantastiskt bra dĂ€r. Men ibland vill vi byta miljö för ett dygn. Vi har vid nĂ„gra tillfĂ€llen tagit bilen till nĂ€rbelĂ€gna TrollhĂ€ttan för att uppleva nĂ„got annat. FrĂ„n vĂ„rt fritidsboende pĂ„ Orust tar det ca 50 minuter med bil till TrollhĂ€ttan, frĂ„n Göteborg Ă€r det ca 6 mil pĂ„ E45:an med bil eller sĂ„ finns det utmĂ€rkta tĂ„gförbindelser.     
(null)     
Ett handelsfartyg pÄ vÀg till VÀnern passerar vÄrt lunchbord pÄ Strandgatans Bistro en vacker sommardag.
(null)     
PĂ„ Spikön mitt i Göta Älv finns det en vĂ€ldigt fin och vacker lekplats. Skrot Nisses lekplats Ă€r uppbyggd efter den berömde barnboksförfattaren Jan Lööfs figurer frĂ„n böckerna. Den hĂ€r lekplatsen Ă€r vĂ€l vĂ€rt ett besök Ă€ven om man inte har nĂ„gra barn med sig.
(null)     
En gammal SAAB-bil som flygplan pĂ„ Skrot-Nisses lekplats. SAAB Svenska Aeroplanaktiebolaget. 
(null)     
PĂ„ Spikön finns det en vacker park med skulpturer, en fin gĂ€sthamn och en servering med glass, lĂ€ttare rĂ€tter och goda drycker. Det Ă€r en fin promenad frĂ„n kajen inne i TrollhĂ€ttan ut till Spikön.
(null)     
Vi har vid tre tillfĂ€llen tagit ut en "bonusnatt" pĂ„ Scandic Hotel Swania i TrollhĂ€ttan, Hotellet ligger direkt vid kajkanten och frĂ„n mĂ„nga rum har man en vĂ€ldigt fin utsikt över Göta Älv. Utsikten Ă€r riktigt bra Ă€ven frĂ„n hotellets restaurang och frĂ„n frukostmatsalen.
(null)     
Under sommaren slĂ€pps vattnet pĂ„ varje dag kl 15:00 i den gamla Ă€lvfĂ„ran. Det passerar 300 000 liter vatten per sekund nĂ€r dammluckorna öppnas. Ett magnifikt skĂ„despel som man inte fĂ„r missa nĂ€r man Ă€r i TrollhĂ€ttan. Det finns möjlighet att besöka Olidens Kraftstation ca 10 minuters promenad frĂ„n vattenfallet dĂ€r det flera gĂ„nger om dagen genomförs kostnadsfria guidningar.
 
Bilden ovan visar nÀr vattnet precis har slÀppts pÄ. Bilden nedan visar nÀr vattnet forsar fram med full kraft,
(null)     
Vattenfallet i TrollhÀttan en vacker sommardag i juli 2019.
(null)     
Broöppning i TrollhÀttan med Scandic Hotel Swania i bakgrunden, hÀr passerar mÄnga handelsfartyg, kanalbÄtar samt ett stort antal fritidsbÄtar varje dag.
(null)     
Det Ă€r gott med glas rosĂ©vin en varm sommardag. HĂ€r pĂ„ Kanalrestaurangen precis vid kajkanten.
 
Den senaste gĂ„ngen i mitten av juli fick vi 24 hĂ€rliga timmar i TrollhĂ€ttan. Vi Ă„kte frĂ„n Svanesund med bil till TrollhĂ€ttan strax efter kl 11 och var framme i TrollhĂ€ttan kl 12. Vi parkerade i  P-huset mittemot Scandic Hotel Swania (hotellet har rabatterat pris pĂ„ parkeringen) och vi fick direkt vĂ„rt rum. Vi hade bokat in en "frinatt" via Scandics bonusprogram. Vi fick rum med frukost för tvĂ„ utan kostnad. Vi checkade in och lĂ€mnade vĂ€skorna pĂ„ rummet och gick ut för att Ă€ta lunch. 
 
Vi gick ner till strandgatan och promenerade lĂ€ngs kajkanten, vi valde att Ă€ta lunch pĂ„ Strandgatans Bistro som ligger direkt vid kanalen. Vi satt ute i solen och njöt av en vacker utsikt medan vi Ă„t en lĂ€tt men god lunch. 
 
Efter lunchen promenerade vi ut till Spikön och tittade pĂ„ skulpturerna i parken och fortsatte till Skrot Nisses lekplats. Lekplatsen Ă€r fin och Ă€r uppbyggd kring barnboksförfattaren Jan Lööfs figurer. Vi Ă„t sedan en glass samtidigt som vi tittade pĂ„ den livliga bĂ„ttrafiken.
 
Sedan var det dags att gÄ till vattenfallen, en promenad pÄ ca 15 minuter. Varje sommardags kl 15:00 slÀpps vattnet pÄ i den gamla ÀlvfÄran. Det Àr ett magnifikt skÄdespel att se nÀr 300 000 liter vatten per sekund forsar fram. Efter besöket vid vattenfallet gick vi till Kanalrestaurangen för att dricka ett glas rosé den varma sommareftermiddagen. Vi tog sedan en stunds vila pÄ hotellet innan det var dags för middag.
 
Vi valde att Ă€ta middag pĂ„ Hotel Swanias restaurang som har en trevlig uteservering direkt vid kanalen. Vi Ă„t en riktigt god och prisvĂ€rd middag med ett svalt rosevin. MĂ€tta, nöjda och trötta gick vi sedan upp för att sova efter en hĂ€rlig dag.
 
Efter en god natts sömn Ă„t vi en god frukost med Ă€gg&bacon, mackor, juice och kaffe. Vi hade en vacker utsikt över kanalen/Ă€lven nĂ€r vi Ă„t vĂ„r frukost. Vi gick sedan en promenad i centrala TrollhĂ€ttan som har mĂ„nga riktigt fina blomsterarrangemang. Sedan var det dags att checka ut frĂ„n hotellet och ta bilen tillbaka till Svanesund. PĂ„ hemvĂ€gen stannade vi vid Laxbutiken i Ljungskile för att köpa nĂ„gra olika laxdelikatesser som vi skulle Ă€ta pĂ„ kvĂ€llen vid havet i Svanesund. 
 
 
INFO OM TROLLHÄTTAN
 
SevÀrdheter: TrollhÀtte Kanal, Vattenfallet, Skrot Nisses Lekplats, Saab Car Museum, Oliden Kraftstation, Spikön
 
Boende: Scandic Swania (vi har bott dĂ€r tre gĂ„nger och Ă€r nöjda) andra hotell som vi inte bott pĂ„ Ă€r Albert Kök&Hotell, Best Western Hotel TrollhĂ€ttan, Clarion Hotel Kung Oscar m fl. det finns en gĂ€sthamn för fritidsbĂ„tar pĂ„ Spikön. Det finns Ă€ven campingplatser som Hjulkvarnelund, Stenröset och TrollhĂ€ttan Camping vilka vi inte har provat.
 
Restauranger: Vi gillar Strandgatan Bistro, Kanalrestaurangen, Hotel Swanias restaurang, Pasion Tapas&Wines. NĂ„gra andra som Ă€r populĂ€ra som vi inte prövat Ă€n Ă€r t ex Albert Kök&Hotel och Butlers.
 
Vi har vid tre tillfÀllen Äkt till TrollhÀttan och tillbringat ett dygn dÀr och Àr mycket nöjda med detta utflyktsmÄl. Vi har bara besökt TrollhÀttan sommartid och har dessutom haft tur med vÀdret vilket gjort vistelsen vÀldigt behaglig. TrollhÀttan Àr en bra stad att promenera runt i, speciellt kring kanalomrÄdet.
 
 
BORÅS
 
(null)
Vi besökte BorÄs för en "minisemester" i slutet av juni 2020 tillsammans med vÄra barna och barnbarn, totalt 6 vuxna och 4 barn 10, 7, 4 och 1 Är gamla. Vi hade tur med vÀdret, strÄlande sol och ca 27-28 grader i luften.
(null)

I Corona tider var det bra att kunna umgÄs med barn och barnbarn utomhus. Vi besökte bl a fina BorÄs Djurpark under en heldag. Ett mycket trevligt och givande besök som alla 10 gillade starkt. Vi hade bokat ett paket med intrÀde till djurparken, tre hotelrum med frukost pÄ nyrenoverade och frÀsch Scandic Plaza i centrala BorÄs.
(null)

Via nedanstÄende lÀnk kan ni lÀsa allt om den hÀr hÀrliga och prisvÀrda "minisemestern" bl a om hur djurparken, hotellett och restaurangerna har löst sÀkerheten under Coronapandemin.
 
Vi kan varmt rekommendera ett besök i BorÄs.
 
 
 
   ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Upplev gÀrna VÀstsverige i sommar, det kommer vi att göra. Trevlig sommar önskar vi er alla.
 
Det finns mycket fint att upptĂ€cka i nĂ€romrĂ„det, vi hĂ„ller oss till att besöka orter som vi nĂ„r inom ca tvĂ„/tre  timmar med bil den hĂ€r sommaren. Det kommer Ă€ven bli nĂ„gra besök i Halland i sommar.
 
â˜€ïžđŸ‡žđŸ‡ȘHĂ€lsningar 
 
Björn o Karin
 
Har ni frÄgor och funderingar kring de platser, sevÀrdheter mm som vi skrivit om - tveka inte att höra av er via bloggen, Facebook eller Instagram.
 
Följ oss gĂ€rna pĂ„ 
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
  
  (null)
FĂ€rska havskrĂ€ftor njuter vi av varje vecka, under 2020 till riktigt bra pris, vi har betalat mellan 99:- till 139:- per kilo. 
 
 
 
 
 







Till top