När maten och vinet blir anledningen resan….

Mat och vinresor / mat, resa / Permalink / 0
(null)           
Mat och Vin är två av våra största passioner i livet och blir ofta huvudanledningen till att vi gör en resa.
(null)           
Nykokt hummer med goda tillbehör på Burger&Lobster, Mayfair London 🇬🇧 Mycket trevligt och gott      
(null)           
Underbar lunch, Meze med Vin och magisk havsutsikt på Cable Bay Vineyard, Waiheke Island NZ 🇳🇿     
(null)     Vinprovning på San Mattia, en vingård som ligger på kullarna ovanför Verona med härlig utsikt över den gamla historiska staden.  🇮🇹
(null)
Restaurang Høst i Köpenhamn i Nov 2021. Fantastisk middag med 8 serveringar av mat och 6 viner.
 
Vi gör ofta resor där huvudanledningen till resan är  maten och vinet. De senaste åren har vi gjort många mat och vinresor som gett oss fantastiska upplevelser.  
(null)
Vi, Björn och Karin Demme från Göteborg, har en stor passion för att resa  och för att skriva  sedan många år tillbaka. Vi reser ca 10 gånger per år både korta och långa resor, bl.a. har vi gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi delar gärna med oss av våra TIPS och erfarenheter.
(null)
Avsmakningsmeny på restaurang Nisch i Stockholm - okt 2021.
 
Under 2021 har vi gjort flera mat o vinresor till bl a Köpenhamn, Stockholm, en "roadtrip" i Danmark, besök på flera svanska vingårdar m fl.  2020, besökte vi Champagne, Nya Zeeland, Södra Jylland och Ästads vingård med huvudsyftet mat o vin. 2019 blev det en Stockholmsweekend, besök på flera Danska gourmetkroer, vin o mat i Colmar o Freiburg, besök på Costa Blanca (Tapas), "tågluff" i Storbrittanien för att bl a hitta den ultimata Fish&Chipsen och en gourmetresa till Köpenhamn m m.  2018 gjorde vi en veckolång vin och matresa till Italien🇮🇹 enbart för att prova riktigt bra viner tillsammans med god mat i Piemonte, Toscana och Veneto. Vi gjorde även en Köpenhamnsresa🇩🇰 för att äta två luncher och två middagar samt en resa till tre olika Gourmetkroer på Södra Jylland och några resor till. Maten och drycken var en mycket stor anledning till de här resorna.
 
Vår passion för riktigt god mat och fantastiska viner är mycket stor. Det behöver inte vara de mest exklusiva restaurangerna eller ingredienserna eller de riktigt dyra vinerna för att ge oss en stor upplevelse.  För att det skall bli en stor mat och vinupplevelse krävs det att det är bra råvaror, att maten tillagas med stor kärlek och kunskap, att miljön är tilltalande och att vinet gifter sig på rätt sätt med maten.   Vi har upplevt helt fantastiska smaker med oerhört enkla, men riktigt bra råvaror, på enkla restauranger, men där det finns stor kunskap om de lokala råvarorna och de lokala vinerna. För en liten peng har det blivit stora och mycket minnesvärda matupplevelser.
(null)                   
Färsk frukt och grönsaker i en liten by i Umbrien 🇮🇹 - på resa med Bo Hagström - Solens Mat.
 
Passion för vin 🍷🍾  Vinupplevelser från 2018 till 2021.
(null)
Flädie vingård i Skåne - juni 2021
 
Vin är ett av våra stora intressen och en stor njutning för oss. Vi besöker ofta vingårdar runt om i världen men vi provar dessutom många viner hemma i Sverige, bl a på Eriksbergs Vinsällskap där vi är medlemmar. (null)
Vi besökte Waiheke  Island i både i feb 2020 och i jan 2018, den fantastiskt vackra ön som ligger utanför Auckland NZ🇳🇿🍷.  Det tar ca 35 minuter med båt från Auckland till Waiheke. Vi har besökt Waiheke 9 gånger. På Waiheke finns det ca 25 små vingårdar. Många av vingårdarna på Waiheke erbjuder väldigt trevliga personliga vinprovningar av riktigt bra viner, kostnaden för en vinprovning av 5 viner är ca 60 till 90 kronor. På några vingårdar som t ex  Mudbrick och Cable Bay finns det dessutom riktigt bra restauranger med utsökt mat. Vi promenerar till vingårdarna från den lägenhet som vi hyrt fem gånger på Waiheke, efter vinprovningar njuter vi av en god lunch på någon av vingårdarna.
(null)
Goldie Vineyard, Waiheke Island
 
På Waiheke  besökte vi den här gången, 2020, vingårdarna  Mudbrick, Cable Bay, Kennedy Point, Goldie Estate, Jurassic Ridge, Stonyridge och Te Motu.  Alla erbjuder bra och trevliga vinprovningar i lugn och ro. Vinerna håller överlag en mycket bra kvalitet. Här finns det massor med bilder och information om Waiheke http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/october/vart-favoritresmal-i-varlden-waiheke-island-nz.html                  
(null)Kennedy Point Vineyard, Waiheke Island NZ🇳🇿. En  högt belägen vingård med enastående utsikt. Trevliga vinprovningar i liten skala.
                 
När vi är i San Fransisco har vi nära till vinområderna i Sonoma och Napa Valley. vilka vi har besökt många gånger. Vid besökte senast några bra vingårdar som Cline, Madonna Estate och Andretti Vinery. Vi provade många goda viner bl a några riktigt bra viner på druvorna Pinot Noir och Chardonnay. 
(null)                   
Här finns det fler bilder och information om Napa och Sonoma Valley med mera  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2018/june/12-jordenruntresan-del-4-san-fransisco.html
 
I april 2018 var vi i Palma de Mallorca, bl a för att äta riktigt god mat och  för att prova viner. På vinbaren Wine  Industri i Santa Catalina provade vi bra Mallorkinska viner samt utsökta viner från Priorat och Ribera del Duero på fastlandet.🍷. På Wine Industri serveras dessutom riktigt bra mat. 
(null)                   
Vinbaren, Wine Industri i stadsdelen Santa Catalina , Palma de Mallorca 🇪🇸 Här finns det bilder och info om Palma  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2018/june/4-dygn-i-palma.html
 
I maj 2018 åkte vi till Italien för att prova viner i Piemonte, Toscana och Veneto och för att äta riktigt god lokal italiensk mat. Ett av ett 25-tal Italienbesök.
 
I Piemonte provade vi viner i staden Barolo hos familjen Brezza som driver Hotel Barolo och uppe i bergsbyn La Morra hos Roche Costamagna. Vi gillar Piemontes viner på druvorna Nebiolo, Barbera, Dolcetto och Moscato. I Piemonte produceras Barolo på Nebiolodruvan, ett vin som vi är mycket förtjusta i. Det är väldigt trevligt att prova viner i Piemonte, här finns det många riktigt bra producenter. Maten är ofta rustik och tillagad med mycket kärlek. På enkla restauranger har vi upplevt fantastiska smakupplevelse med enkla råvaror och till mycket moderata priser,
(null)                   
Piemonte i bergsbyn La Morra🇮🇹
 
Efter Piemonte åkte vi ner till Toscana. I det här härliga landskapet finns det riktigt bra viner gjorda på Sangiovesedruvan. Vi besökte tre vingårdar Fattoria Lavacchio, Castello Vicchiomaggio och i bergsbyn Castello Valpoia, för att prova viner och testade Chianti, Chianti Classico och Supertoscanare av hög klass. Vi åt riktigt bra Toscansk husmanskost och njöt av vackra vyer.
(null)                   
Vinodling i Toscana på Fattoria Lavacchio,🇮🇹
(null)      
San Mattia vingård i Veneto i närheten av Verona och Gardasjön. 🍽🍷🇮🇹   -  Här finns det mer att läsa om mat och vin i Italien   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/december/planer-pa-italien-2020-natur-matvin-historia-strander-mm.html
  
Vinprovningar i Alsace och i Baden-Würtenberg i september 2019
(null)  
Colmar 🇫🇷 
 
Vi flög ner till Frankfurt för att sedan fortsätta 25 mil söderut till den gamla vackra staden Freiburg i sydvästra Tyskland. Från Freiburg är det nära till många intressanta platser på båda sidor om floden Rhen, i väster till Alsace och i öster till Schwartzwald.  
Freiburg med ca 225 000 invånare i förbudsstaten Baden-Würtenberg är en mycket trevlig stad med perfekt läge för utflykter till bl a vingårdar, vackra byar, berg och sjöar mm. 
          
Colmar🇫🇷 i Alsace är har en fantastiskt vacker "Gamla Stab" med välvårdade korsvirkeshus och smala gränder. Den lilla floden  Lauch flyter genom stan och det går att åka i små träbåtar som drivs av elmotorer. Det är en härlig båttur på ca 30 minuter genom "Petit Venice" som stadsdelen kallas. Det är otroligt charmigt att promenera runt i gamla Colmar. Det finns många trevliga caféer och restauranger som bl a erbjuder  Flamkuchen eller på franska Tarte Flambee en tunnbrödslik botten som toppas med t ex bacon, lök och creme fraiche, mycket gott med ett glas Riesling.
(null)      
Colmar - Petit Venice
I närheten av Colmar ligger många vinbyar på Route de Vin  Vi besökte bl a  Ruhlmann-Schutz Dambach-la-Ville  ca 5 mil norr om Colmar. Vinskörden startade samma dag som vi var där så vi fick se när druvorna lastades av från traktorerna och direkt lades in i vinpressen.  
(null)      
Vingården Ruhlmann-Schutz i Dambach-la-Ville där vinskörden startade samma dag som vi var där
       
Det odlas mycket vin i och runt Freiburg i Baden-Würtenberg. De här vinerna är inte lika kända som vinerna från Alsace men håller en riktigt hög kvalitet. Vi tog spårvagnen till Staatliches Weinbauinstitut som både forskar kring vinodling och som producerar och säljer vin. Druvan Solaris som är den mest odlade i druvan i Sverige kommer härifrån.
(null)      
Staatliche Weinbauinstitut i Freiburg. - Här finns det många bilder och mer läsning om Freiburg, Colmar och Schwartzwald   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2019/september/freiburg-schwartzwald-och-colmar-ar-mycket-vackra-resmal.html
        
Champagne - Reims och Epernay - Nyårsresa 2019/2020
(null)      
Champagne 🥂🇫🇷 skall vara "Kall, torr och gratis" sa en gång Winston Churchill, han har fått en Cuvée uppkallad efter sig "Cuvée Sir Winston Churchill" producerad av Pol Roger. (1690kr på Systembolaget).
       
Vi valde att resa ner till Reims och Epernay i Champagne för att fira in det nya året (2020) vilken plats platsar bättre än Champagne för ett nyårsfirande? Champagne är dessutom ett favoritvin för oss sedan många år tillbaka.  Vi reste ner till Reims i Champagne dagen före nyårsafton.
(null)          
Nyårsaftonen började vi med ett besök hos den stora Champagneproducenten Pommery i Reims. Pommery ligger bara ca 3 km från hotellet så det är lätt att ta sig dit.  Nyåret firade vi in på restaurangen Excelsior i Reims. Det blev en 6-rätters middag med genomgående champagne. En lång och riktigt god måltid med krabba-pilgrimsmusslor-oxfilé-glass i Marc de Champagne-gratinerad getost-chokladbakelse.
(null)      
På hemresedagen åkte vi de ca tre milen till Epernay för ett besök på Champagnehuset Charles Mignon. Efter champagneprovningen tittade vi på  Avenue de Champagne i Epernay, där ligger många av de stora Champagnehusen som Pol Roger, Moët et Chandon, Mercier m fl. -  Här finns fler bilder och info om  Champagne  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/january/nyarsresa-till-champagne.html
 
 
Svenska Vingårdar 
 
Under 2020 och 2021 har vi besökt flera riktigt bra och trevliga svenska vingårdar som Ästad, Arild och Flädie. Kan varmt rekommendera besök på någon av de ovan nämda vingårdarna. Trevlig bemötande, bra mat mat och beoende och spännande svenska viner.   (null)
Flädie vingård i Skåne (juni 2021)
(null)
Maten på Flädie vingård är riktigt bra.
 
Här kan ni se många bilder och läsa mer om våra fina svenska vingårdar  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/july/tre-trevliga-svenska-vingardar-arild-fladie-och-astad.html   (null)
Arild Vingård på Kullahlavön besökte vi i juni 2021 och i september 2021. Riktigt bra.
(null)
Arilds Vingård - skönt att sitta utanför rummet med en flaska av gårdens vin.
 
Vi har haft förmånen att få besöka vingårdar och prova fantastiska viner runt om i Världen, bl a i Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, USA, Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland, Sverige, Luxenburg m fl samt många vinprovningar på Eriksbergs Vinsällskap och på många restauranger. 
 
 
Mat 🍽 som en mycket viktig del av reseupplevelsen.....
 
Under 2020/2021 har vi gjort många helt fantastiska matresor i Danmark och Sverige.
 
Eriksberg Vilt&Nartur i Blekinge
(null)
De första av 9 serveringar på helt fantastiska Eriksberg Vilt&Natur i Blekinge.
(null)
Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge - efter en underbar middag passerade de här djuren vår terass. Här finns det massor med bilder och info om Eriksberg Vilt&Natur  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/july/gourmetmat-djur-och-natur-pa-eriksberg-vilt-och-natur.html
 
"Roadtrip i Danmark" Jylland, Fyn och Själland
(null)
På vår roadtrip i Danmark i september 2021 åt vi en god middag på Tornøes Hotel i Kerteminde på Fyn.
(null)
På vår danska roadtrip i sept 2021 åt vi 13 underbara smårätter på Hotel Hedegaarden i Vejle - Jylland
(null)
Smörrebröd i Roskilde
 
Här finns det massor med bilder, tips om boende, utflyktsmål med mera för en "roadtrip i Danmark" http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/september/harlig-roadtrip-i-dejlige-danmark.html
 
Höstdagar i Stockholm - okt 2021
(null)
Lunch på härliga Lao Lao på Södermalm - Jianbing med Pekinganka 
(null)
Avsmakningsmeny på Restaurang Nisch i Vasastan
(null)
Nybroe Smörrebröd i Östermalmshallen är ett av våra favoritställen för lunch. Här hittar ni bilder, restaurangtips, museitips med mera från Stockholm  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/october/harliga-hostdagar-i-stockholm-med-stora-kultur-och-matupplevelser.html
 
Gourmetdagar i Köpenhamn - nov 2021
(null)
Restaurang Høst
(null)
Restaurang "Den Lille Fede"
(null)
Maple Casual dining i Köpenhamn
(null)
Café Halvejen är en lunchfavorit som vi besökt många gånger - ett måste när vi är i Köpenhamn
 
Bilder och restaurangtips med mera om Köpenhamn finner ni här  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/november/ny-stor-kopenhamnsguide.html
(null)                           
Middag på utsökta restaurang RADIO i Köpenhamn 🇩🇰. Kreativ, god och spännande mat med matchande viner. Modernt och trevligt.
 
Fler matupplevelser...
 
Här finns det flera exempel på riktigt härliga matupplevelse runt om i världen både i närområdet och på andra sidan jordklotet.
(null)          
Här njuter vi av god flygplansmat i SAS Business Class på väg till Miami i januari 2019.  
(null)                   
Dim Dim Sum i Hongkong - fantastiskt bra dim sum till riktigt bra priser. 
(null)                   
Antipasto på Buca di Beppo i Las Vegas 🇺🇸 på Hotel Excalibur
 
Nordens absolut bästa frukost serveras på Schackenborg Slotskro i Møgeltønder på södra Jylland. Här serveras frukosten vid bordet först en liten naturell youghurt med mūsli och äppelkompott i ett litet glas, följt av en liten äggrätt med t ex ugnsbakat ägg med stekt parmaskinka, därefter kommer det  in ett trevåningsfat med ost, charkuterier och frukt samt en korg med pinfärskt bröd. En underbar frukost som vi upplevt många gånger. Middagarna på Schackenborg Slotskro är fantastiska och även den underbara 1700-tals miljön. Det är värt en liten omväg att åka dit. 
(null)                   
Frukost på Schackenborg Slotskro i Møgeltønder på södra Jylland 🍽🇩🇰 Fantastiskt bra frukost
(null)                   
Utsökt gourmetmiddag på Scackenborg Slotskro på södra Jylland🇩🇰 Som vi besökt drygt 10 gånger.
(null)                   
Indonesisk "Rijstaffel" på restaurang MAX i Amsterdam. Väldig god, modern och prisvärd indonesisk mat. Mycket bra och trevlig service. 
(null)                   
Hummer i olika former, Lobsterrolls, grillad hel hummer och kokt hel hummer mm på Burger&Lobster i New York 🇺🇸 . Mycket bra mat, bra service , trevlig miljö och prisvärd på 132 West 43rd St NYC. 
(null)        Underbar mat i Villefranche-sur-mer 🇫🇷 7 km öster om Nice. Här från restaurangerna L’ Oursin Bleu, La Caravelle och Trastevere. Den lilla kuststaden har många riktigt bra och trevliga restauranger sant en vacker historisk miljö.  
(null)                   
Becco på 335 W 46th St NYC är en favoritrestaurang sedan många år. Chef William Gallagher levererar alltid bra mat. Det mest prisvärda är "Sinfonia di Paste"  där det serveras Antipasto Misto till förrätt och sedan dagens tre pastarätter , vilka serveras ur panna vid bordet. 
(null)                   
Fantastiska Le Boulevard i Albir 🇪🇸 har en riktigt bra 4- rätters  avsmakningsmeny på söndag lunch inkl en halvflaska vin och kaffe. Mycket prisvärt tycker vi. En restaurang vi besökt många gånger.
(null)                   
En "Jätteschnitzel"  på Café Bleibtreu i Berlin på Bleibtreustrasse. Det blir en schnitzel vid varje nytt besök i Berlin.
(null)                   
Restaurang Amelindo i Fiumicino 🇮🇹 , 10 minuter med taxi från Rom FCO flygplats. En stor, trevlig och bra fisk- och skaldjursrestaurang. Härlig stämning och mycket prisvärt.
(null)                   
God tempura på liten Japansk "hål i väggen" restaurang i Ginza, Tokyo 🇯🇵
(null)                   
På Celebrity Cruises fartyg serveras det mycket bra mat, det är en njutning att vakna på morgonen och bli serverad frukost på balkongen och sedan njuta en god lunch följt av en 4- rätters a la carte middag med utsökta viner. Den senaste kryssning med Celebrity gjorde vi i slutet av januari 2019.
(null)                   
Ett glas bubbel på balkongen ombord på Celebrity Equinox,
  
Det finns så mycket god mat och goda viner att uppleva runt om i världen 🌏. För oss är mat och vin mycket viktigt när vi är ute och reser i Sverige, Norden, Europa och i resten av världen. Att få prova nya maträtter, testa nya smaker och prova nya viner är en stor upplevelse för oss. Det behöver inte vara exklusiva Michelinkrogar utan det kan vara små lokala restauranger där bra lokala råvaror tillagas med stor omsorg och kärlek till maten. Det är alltid spännande att prova nya viner direkt hos vinmakaren på små lokala vingårdar och titta ut över vinodlingarna. Vi har haft förmånen att ha långa samtal om vinodling och vinframställning med vinmakarna/ägarna av små kvalitetsvingårdar. vi har upplevt fantastiska maträtter tillsammans med goda viner på enkla restauranger och till en mycket liten kostnad. 
  
För oss är maten och vinet viktigare än stränder och shopping på våra resor. Vi njuter av att äta på både enkla lokala restauranger som på gourmetrestauranger med avsmakningsmenyer, det viktiga är bra råvaror, kunnig personal och en vilja att laga och servera riktigt god mat.
 
Vad betyder mat och vin för dig på resan?
 
Vi har många tips om restauranger i olika prisklasser i många olika länder/städer runt om i världen, FRÅGA oss gärna.
 
Hälsningar
 
Björn och Karin
 
Följ oss gärna på
 
Facebook: demmereserjordenrunt
Instagram: #demmereserjordenrunt
 
Här följer fler härliga mat och vinupplevelser🍽🍷🍾
(null)                   
Vin och Tapas i Albir 🇪🇸
(null)           
Frukost på balkongen ombord på Celebrity Equinox i januari 2019.
(null)           
Lunch på 15th Street Fisheries i Fort Lauderdale, en härlig fiskrestaurang direkt vid kanalen.
(null)                   
Luke’s Lobster, i New York, härliga Lobsterrolls mm en lunch där är ett måste när vi besöker New York.
(null)           
5 "smaker" på Restaurang Smak i Stockholm.
(null)                   
En härlig middag på Gourmetkroen Tyrstrup utanför Christiansfeld i april 2019 🇩🇰 vi betalade 698 DKK per person för övernattning med frukostbuffé, 3-rätters middag med ett glas Prosecco. Dessutom fick vi som present med oss två flaskor vin vid avresan. 
(null)           
Schackenborg Slotskro i april 2019 🇩🇰- en utsökt 4-rätters meny med underbara viner. 999 DKK per person för övernattning, 4-rätters  middag med riktigt goda middag i en härlig miljö och som avslutning en underbar frukost som serveras vid bordet.
(null)                   
Underbar frukost på Schackenborg Slotskro 🇩🇰 Serveras vid bordet, ingen buffé här.
(null) 
En underbar lunchbuffé på restaurang Sjömagasinet i Göteborg i maj 2019
(null) 
En god middag på restaurang Piga på Eriksbergs Göteborg.
(null) 
Polska specialitéer på restaurang Starka i Krakow, ligger i de gamla judiska kvarteren Kazimierz 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Till top