Tips för sommaren i Bohuslän 2022 🌞🇸🇪

Sverige / Bohuslän, Sommaren2022 / Permalink / 0
(null) 
Bohuslän har så mycket att erbjuda oss besökare. Karga klippor, salta bad, fina vandringsleder, pinfärska skaldjur, vackra vyer, riktigt bra restauranger, bra shopping, spännande museer, naturreservat, hällristningar i världsklass, skulpturparker och mycket mycket mer. Här hittar ni mängder med besöksmål i vårt underbara Bohuslän. Bilden ovan är på Skallens Fyr, Marstrand 
(null)           
Vi, Björn och Karin Demme, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva. Vi gör ca 10 resor om året, både korta och långa resor. Vi har bl a gjort 12 st "Jordenruntresor" och några hundra andra resor. Västsverige är vår "hemmaplan" vi bor dels i Göteborg och dels på Orust i Bohuslän, vi har nu tillbringat 28 somrar på underbara Orust. 
 
Bohuslän är vår "hemmaplan" - vi delar vårt boende mellan Eriksberg i Göteborg och Svanesund på Orust i Bohuslän. Vi kommer att tillbringa vår 29:e sommar på Orust under 2022. Vi blev överraskade av att upptäcka så mycket nytt i Bohuslän som vi gjorde under pandemiåren 2020/2021.
 
De senaste åren har vi gjort många korta resor i närområdet....
 
Några härliga resmåltips i Bohuslän
 
Här nedan finns det många tips, bilder, information och inspiration till korta eller längre resor till Bohuslän som kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt i den rådande pandemin. Via länkarna kan ni få inspiration till en kommande utflykt eller minisemester 
 
Bohuslän, vi tillbringar mer än gärna sommaren i härliga och vacka Bohuslän. Med utgångspunkt från Svanesund på Orust där vi har vårt fritidsboende har vi upptäckt mycket av det bästa i Bohuslän 
(null)                   
"Inbjudan till Bohuslän" är en av Evert Taubes kända visor, här till Svanesund på östra Orust. 
 
Under pandemin 2020/2021 med ett kraftigt minskat utlandsresande för oss utforskade vi många nya och gamla favoritställen i Bohuslän. Här bjuder vi på några pärlor som vi tycker är värda ett besök 2022.
(null)          
Den årliga segeltävlingen Bohusracet passerar Svanesund i slutet av juni varje år.
 
Nu ser vi åter fram emot den svenska sommaren, vi behöver inte alltid resa långt för att få fina upplevelser. I sommar är det Bohuslän som gäller. Vi utgår från den "Stora gröna ön i väst" Orust och gör utflykter med bil eller båt till Bohusläns alla pärlor.
(null)                        
Pinfärska räkor och andra skaldjur njuter vi gärna och ofta av i Bohuslän.
  
ORUST
(null)                       
Orust är Sveriges fjärde största ö. Här finns det fina saltstänkta bad, trevliga boenden, böljande landskap, restauranger och sevärdheter. Här finns det ett  inlägg om Orust med allt om bad, sevärdheter, boendealternativ, restauranger, vandringsleder, shopping sevärdheter och mycket mer om du vill ha mer information.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/april/den-stora-grona-on-i-vast-orust-ett-paradis.html I inlägget finns alla våra bästa tips om Orust från våra upplevelser under 28 somrar.
 
Kultehamns kulturstig på Orust
(null)                        
Kultehamns Kulturstig är en mycket vacker och välordnad vandingsled ca 5 km väster om Svanesund på Orust. Här finns en naturskön lättframkomlig led på ca 5km, längs leden finns det 7 rastställen med nya bord och bänkar, det finns ca 15 torpruiner med intressanta beskrivningar om hur det var att leva ett fattigt torparliv i slutet av 1800-talet. Vi gick leden på nytt i början av april 2021.
 
Kulturstigen Svens Altare  på Orust(null)                       
På västra Orust nära Ellös och Morlanda finns kulturstigen Svens Altare. Den här leden är starkt kuperad och lite mer krävande. På högsta höjden, 106 meter ovanför havsytan finns "Svens Altare" och ett högt utsiktstorn i tre plan. Från tornet är utsikten helt magisk, man kan se till Hållö Fyr vid Smögen, Malö strömmar, Tjörn och hela Orust. En led vi rekommenderar när markerna har torkat upp. Eftervandringen rekommenderar vi n lunch på en Bohuslänsk Deli i Ellös eller på Fröken Truls på Morlanda Handelsträdgård. Här nedan finns det mer att läsa via länken.  http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/september/orust-orust-utflykt-pa-hog-hojd-och-lojromspizza.html
 
Mollösund
(null)                                    
Det gamla fiskeläget är en vacker idyll med många välbevarade hus, fina bad, flera restauranger, pensionat och butiker. Det finns en väl skyddad hamn för fritiudsbåter med sjömack. Här finns det ett par fiskaffärer med pinfärska skaldjur mm. Det finns flera restauranger som Mollösund Värdshus, Emmas, Knuts Brygga m fl.
 
Hälleviksstrand
(null)                        
Hälleviksstrand på västra Orust är ett litet idyllisk samhälle med traditionell bebyggelse. Hällevadsholms kyrka avviker från de flesta andra kyrkor i Bohuslän, dels för att den är byggd i trä och dels för att den är byggd i fornnordisk stil. I samhället finns det restaurang, butik , badplats mm.
 
Slussen
(null)                                    
Slussen ligger på nordöstra Orust - en vacker plats med ett trevligt pensionat med en strålande bra restaurang. Slussens Pensionat arrangerar väldigt populära musikkvällar under sommaren med många av Sveriges mest populära artister. Här finns det även fina saltstänkta bad. Vi besöker gärna Slussens Pensionat för att äta middag under någon av musikkvällarna. 
 
Stillingsön
(null)                        
Stillingsön på östra Orust är en av de första badorterna på västkusten. Här semestade Göteborgare som reste hit med ångbåt. Det är en vacker och mycket speciell miljö med hus som är mycket välbevarade.
 
Svanesund
(null)                        
Svanesund på östra Orust är en av huvudorterna på Orust, där finns det en mycket fin badplats för alla åldrar och en nyanlagd lekplats som invigdes under våren 2021, en stor marina med gästbrygga och i juli arrangeras där en stor musikfestival. Vi bor några månader om året i Svanesund och stortrivs där.
(null)              
Hagadösen är en ca 5500 år gammal megalitgrav på Orust, ligger längs vägen mellan Varekil och Tegneby. Väl värt ett besök.

Nösund 
(null)
Nösunds Havshotell&Spa

På västra Orust ligger den gamla badorten Nösund med fina bad, vackravandringsleder och mycket historia. Nösunds Havshotell&Spa ligger vackert vid stranden - ett ställe som vi ofta besöker för en god lunch. Hotellet är populärt och har många återkommande gäster - på sommaren arrangeras det musikkvällar på hotellet. 
 
Käringön 
(null)                                    
Käringön ligger väster om Orust och nås med egen båt eller med Västrafiks båtar som går frekvent från Tuvesvik på västra Orust. Käringön ligger ute i västerhavet med klippor och bad, där finns flera boenden att välja bland och några riktigt bra restauranger. Käringön är väl värt ett besök som Simsons Prästgård, Petersons Krog m fl.
 
 
TJÖRN
 
Tjörn är Sveriges 6:e största ö och ligger strax söder om Orust. Tjörn har många fina miljöer, stort urval av boenden och restauranger.
 
Pilane gravfält och skulpturpark på Tjörn
(null)                                    
Pilane på nordvästra Tjörn är ett riktigt trevligt utflyktsmål. På området finns det ett stort antal fornlämningar. Vi besöker skulpturutställningen på Pilane några gånger varje år, skulpturerna är utplacerade i det vackra kulturlandskapet. Utställningen är öppen 16 maj till 20 september under 2020. Vid ett besök på Tjörn/Orust - missa inte ett besök på Pilane.  Vi besökte årets utställning i slutet av maj, och den är mycket sevärd. Här kan läsa mer om Pilane och om förra årets utställning. och all praktisk information. Pilane öppnar för 2022 den 14 maj . http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/august/tjorn-pilane-skulpturpark-och-sundsby-sateri.html

Sundsby Säteri
(null)                                    
Sundsby säteri på Mjörn, Östra Tjörn. Har en lång och intressant historia. Där finns det flera fina vandringsleder, parkanläggning, restaurang&café, kulturarrangemang, marknader, vacker natur mm. 
Vi besöker ofta Sundsby Säteri för att promenera och för att äta lunch. Det är speciellt vackert på Sundsby när blåsipporna blommar. Vi går gärna någon av de fina vandringslederna. 
 
Skärhamn
I Skärhamn på västra Tjörn finns bl a Nordiska Akvarellmuset, vilket arrangerar mycket intressanta konstutsällningar i vackra omgivningar, i direkt anslutning till Akvarellmuseet finns det flera bra restauranger samt en fin badplats. Vi kombinerar besöken på museet med en god lunch på någon av restaurangerna Södra Hamnen 12, Port Sud eller Vatten - alla tre är riktigt bra.
(null)                                    
 
TANUM
 
Vitlycke Museum
(null)                                    
Vitlyckehällen är en stor och välbevarad hällristning från Bronsåldern. Vitlycke Museum i Tanumshede är ett spännande museum, på området finns det flera imponerande hällristningar, inne på museet finns det mer information om bronsåldern och om de världsunika hällristningarna. Hällristningarna är ett av UNESCOs världsarv.
(null)                                    
I anslutning till Vitlycke Museum finns det en replika av en bronsåldersgård. Museet ligger i ett vackert landskap och i närområdet finns flera av Bohusläns mest populära kustsamhällen som Tanumshede, Grebbestad och Fjällbacka m fl.
 
 
KOSTER
(null)                                    
Kosteröarna utanför Strömstad är riktigt trevliga och vackra. Öarna nås lätt med Västtrafiks båtar från Strömstad. Här finns Sveriges enda maritima nationalpark. Det är en helt unik miljö ute på Kosteröarna.
(null)                                    
Nordkoster
 
MARSTRAND
(null)                                    
Marstrand är ett klassiskt besöksmål i södra Bohuslän. Där finns det många bra restauranger och hotell. Carlstens fästning är mycket välbevarad och är spännande att besöka. Här är det ett mycket hektiskt uteliv under sommaren.
                                                  
UDDEVALLA
 
Uddevalla är en av de stora städerna i Bohuslän - det finns ett stort Shoppingcenter, TORP, strax norr om staden. Det som vi gillar bäst är den gamla badorten Gustavsberg strax söder om staden

Gustavsberg 
(null)                                                
Gustavsberg ligger några kilometer söder om centrala Uddevalla. Gustavsberg är Sveriges äldsta badort med anor från 1700-talet. Till Gustavsberg kom kungligheter och andra dignitärer för att "dricka brunn" och för att uppleva det salta havet. 
(null)                                                            
Gustavsberg är mycket välbevarat, många av de gamla byggnaderna står kvar, det finns restaurang, café, vandrarhem, fina bad och mycket mer. 
 
BACKAMO och SVENSHÖGEN
(null)                                                   
Backamo Lägerplats 
 
Backamo var övningsplats för Bohusläns Regemente från 1724 och från till 1813 då regementet flyttade till Uddevalla. Under 2:a världskriget var Backamo ett interneringsläger för tyska soldater som deserterat. Backamo är intakt i dag och används bl a som kursgård mm. Det finns ett trevligt café på området                         
(null)                                                   
Vägminnet "Rikstvåan" i Svenshögen.
 
Rikstvåan ligger ca 2 km från Backamo och strax söder om Ljungskile. Här är ca 650 meter av den gamla vägen framtaget i nära på originalskick. Vägen är stensatt med gatsten och mittlinjen består av svart diabas.   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2020/july/dolda-parlor-i-bohuslan-utan-trangsel.html
                              
Det finns många andra fina besöksmål i Bohuslän som Smögen, Lysekil, Fjällbacka, Skaftö m fl - men den skriver vi om vid ett annat tillfälle. Men vi kan inte bortse helt från "storstan" Göteborg med ön som många besökare missar Hisingen
 
HISINGEN
(null)                                    
Hisingen är Sveriges 5:e största ö. Norra Älvstranden på Hisingen nås med båt från Stenpiren i centrala Göteborg på ca 5 minuter. Här finns det många bra, spännande, kreativa restauranger, kulturliv, fina kajpromenader, Ostindiefararen  Götheborg, Rya Skog och mycket mer. Här finns det heta restaurangtips och mycket mer att läsa om Hisingen  Vi bor på Norra Älvstranden på Hisingen när vi är i Göteborg. Vi länken hittar ni de bästa tipsen om Hisingen i ett nyskrivet inlägg från mars 2021.   http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2021/march/missa-inte-ett-besok-pa-sveriges-5e-storsta-o.html
 
Gränsen mellan Bohuslän och Västergötland går genom Hisingen (vissa delar av ön ligger i Bohuslän andra i Västergötland - gränsen är inte så tydlig idag)
 
GÖTEBORG
 
Göteborg delas mellan Bohuslän och Västergötland. De centrala delarna ligger i Västergötland.  
(null)                                    
Ostindiefararen Götheborg
 
Vi har ett mycket stort intresse för mat och vin och har här samlat våra bästa TIPS om restauranger och trevliga kulturupplevelser i Göteborg i de här inlähggen. Vi har bott största delen av våra liv i Göteborgs så det är en stad som vi känner mycket väl och som vi gillar starkt.
  
Mat och Kultur i Göteborg 
 
 
Våra favoritrestauranger i Göteborg, vi har ett mycket stort intresse för mat och vin.                  
 
 
(null)                                    
Restaurang Sjömagasinet i Göteborg 
(null)                           
Bohuslänsk äggost med björnbärssylt, en delikatess värd att pröva när ni är på t ex Orust eller Tjörn                      
 
Här finns det TIPS för hur ni packar på ett smart sätt för ert besök i vårt fina Bohuslän 

https://www.outdoor.se/packningslistor

 
      
Besök gärna Bohuslän under våren och sommaren 2021 , det kommer vi att göra.  Hör gärna av er om ni har några frågor om Bohuslän, vi svarar gärna om vi kan
 
 
 
☀️🇸🇪Hälsningar 
 
Björn o Karin
 
Följ oss gärna på 
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
   
 
Här finns det några bilder till att njuta av....
(null) 
Blåsipporna blommar på Sundsby Säteri i mitten av april 2021 
(null)          
Färska havskräftor njuter vi ofta av
(null) 
Sundsby Säteri i april 2021
(null) 
Rya Skog på Hisingen är Göteborgs äldsta naturreservat med förhistorisk skog, rikt djurliv och en härlig flora. Vårt senaste besök var i april 2021
(null) 
Kulturstigen Kultehamn på östra Orust i april 2021
(null) 
Morgon Coffe Roasters med "kaffe to go"  ligger på Lindholmen under en av kranarna på Götaverkens fd varvsområde. Senaste besöket som vi gjorde var i slutet av mars 2021. Väl värt ett besök - det är härligt att njuta av en kopp kaffe ☕️ på "playan" .
(null)
Café La Torre i Lindholmshamnen är vårt favoritcafé i Västsverige - vi har inte druckit bättre kaffe någon annanstans i Storgöteborg
(null)
Svanudden i Svanesund på Orust - där tillbringar vi våra somrar ….
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 











Till top